shop.musicserver.cz

Poslední turné? Snad ne, nebo ať trvá věčně!

Vydáno: 30.11.2004 12:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Phil Collins se pomalu loučí se svojí koncertní kariérou, což je smutná zpráva nejen pro jeho fanoušky, ale i pro ty, kteří někdy zavítali na jeho koncert. DvojDVD "Finally... The First Farewell Tour" zachycuje Collinsovo vystoupení v pařížské Bercy z jeho pravděpodobně posledního turné a nejen to. Bonusový materiál je až neuvěřitelně bohatý.

10/10

Phil Collins - Finally... The First Farewell Tour

Celkový čas: cca 357 min.

Skladby: DVD1 - Drums, Drums & More Drums, Something Happened On The Way To Heaven, Against All Odds (plus "Live Aid Philadelphia"), Don't Lose My Number, Chat To Audience, You'll Be In My Heart, One More Night, Can't Stop Lovin' You, Hang In Long Enough, True Colours, Come With Me, Groovy Kind Of Love, I Missed Again, Another Day In Paradise, No Way Out, Separate Lives (plus "Wild Card") / DVD2 - In The Air Tonight (plus

Vydavatel: Warner Music

Phil Collins má za sebou již dvě koncertní DVD. První "Live And Loose In Paris", které vyšlo v době, kdy bylo toto médium ještě v plenkách, zachycuje Collinse na vrcholu jeho koncertní kariéry. Praha měla tedy velké štěstí, že se vešla do kalendáře turné "Dance Into The Europe" a vyprodaná Sportovní hala si tehdy mohla užít jeho show na kulatém pódiu. Druhé DVD "Serious Hits... Live!" obsahovalo výborně zpracovaný záznam berlínského koncertu, který byl součástí turné, jak už napovídá název, k desce "But Seriously". Od května tohoto roku jel Phil Collins turné s názvem "Finally... The First Farewell Tour", v jehož názvu je cítit lehká ironie. Nicméně sám Collins v jednom z dokumentů tvrdí, že toto je opravdu poslední turné, které se ovšem může táhnout až do srpna 2006, kdy jeho nejmladší syn nastupuje do školy, což je deadline, přes který prostě nepůjde. Turné bylo od počátku velmi úspěšné. Na třetí koncert ve švýcarském Curychu přišlo přes 44 tisíc lidí, což, jak vtipně Collins poznamenal, je víc než na Paula McCartneyho. Devadesát procent evropských destinací bylo beznadějně vyprodáno včetně mnichovského olympijského stadionu. Na DVD se stejným názvem jako celé turné nalezneme koncert v pařížské Bercy, který se konal 15. června.

Co se týče koncertu samotného, je téměř identický s tím, jaký jsem viděl já o několik dní dříve ve Vídni. Stačí si tedy přečíst report z něho a budete vědět, jak vypadá záznam na DVD. I když úplně a zcela stejný není. Ač si to nedovedu vysvětlit, výborná "On My Way" ze "soundtracku k filmu Brother Bear" byla po zbytek turné vypuštěna ze setlistu, mohli si ji tak vychutnat pouze návštěvníci prvních dvou show. Druhým rozdílem je už spíše taková maličkost. Ve Vídni při "Wear My Hat" pobíhal po pódiu v kloboučku Collinsův pes Jack, o což bylo pařížské publikum též ochuzeno. Nicméně tato velice vtipná scénka je ukázána alespoň v bonusech. I přes tyto maličkosti je zde vidět excelentní show, která je navíc výborně natočena, režíroval ji Hamish Hamitlon (Peter Gabriel, Madonna a další) a která má skvělý obraz. Ovšem opravdovou lahůdkou je zvuk, který si můžete vybrat ve třech provedeních, od obyčejného sterea, jež už je velice kvalitní, přes DD 5.1, k naprosto excelentnímu DTS, které jsem měl možnost vychutnat si v kině. Navíc u několika písniček je možné se koukat na Collinse či jeho doprovodnou skupinu až ze třech kamer, což sice bývá často přehlíženo, ale u tohoto koncertu to je opravdu příjemné.

Tím se pomalu dostáváme k bonusům, které tvoří víc než polovinu téměř šestihodinové podívané. Asi nejdůležitější položkou jsou videoklipy. Ke každé písničce, které naleznete v seznamu skladeb, je přiřazen klip, k němuž se dostanete buď z menu, které je ručně kresleno samotným Collinsem, nebo rovnou z koncertu. Klipy scházejí pouze u "Come With Me" a "It's Not Too Late", které videoklipy nemají, a pochopitelně ze stejných důvodů i bubenickým sólům. To ovšem ještě není zdaleka vše. U "Against All Odds" mimo klipu nalezneme její živou verzi, kterou roku 1985 hrál Collins na dnes již proslulém koncertu Live Aid ve Filadelfii. Podobně je tomu i u "In The Air Tonight", kde je záznam z jakéhosi starodávného Collinsova vystoupení na " Secret Policeman's Others Ball". Nicméně akustická verze, v níž hraje tento megahit pouze na piano, je skutečným bonbónkem. Třešničkou na dortu je pak téměř 25-timinutová verze "Pick Up The Pieces", kterou můžeme znát v podání Candy Dulfer. Collins ji hrál se svým bandem a výběrem světových saxofonistů na Jazz Festivalu v Montrealu. Škoda jen, že jak videoklipy, tak tyto bonusy jsou pouze v obyčejném stereu. Když ne nic jiného, pak alespoň "Pick Up The Pieces" by si pětikanálový zvuk zasloužila.

Samostatnou kapitolu tvoří bonusy na druhém disku, které jsou rozděleny do dvou kapitol - Phil's World a Phil's Special. Phil's World obsahuje jednak dokument o samotném turné, kde se dozvíte spousty zajímavých informací, včetně toho, proč byla pro záznam vlastně už podruhé vybrána Paříž, proč je toto Collinsovo poslední turné, jak se celé tour připravovalo a spousty, spousty dalších věcí. Druhým dokumentem je v podstatě představení všech lidí okolo tohoto turné, je to ale uděláno jako taková humorná hříčka. Phil Collins v převleku policajta obchází všechny zúčastněné s tím, že je venku špatně zaparkován kamion. Musím říct, že je to opravdu zajímavé a nápadité představení. Poslední položkou je galerie, která obsahuje Collinsovy soukromé, archivní a dopasavad nezveřejněné fotky.

Phil's Special obsahuje film s názvem "At Last - The Long Lost Network TV Special", na který jsem, a to se přiznám, koukal s otevřenou pusou. Malé či velké roličky si v něm střihli například Bruce Willis, John Travollta, John Candy či Vanessa Williams. Tento film či spíše komedie byl natočen v roce 1990 při turné po Spojených Státech, děj se točí kolem připravované televizní one man show Phila Collinse. Opravdu nezapomenutelné scény jsou snad všechny úlohy a podoby, ve kterých se zde Collins ukazuje. Jeho komedianství naplno rozkvétá například, když imituje Elvise, přičemž zpívá "One More Night" jako rokenrol, nebo ve vizáži Boba Dylana zpívajíc "Another Day In Paradise". Zcela jistě vás rozesměje i jeho country podoba "Separate Lives", rapová "Don't Lose My Number", ve které dokonce uvidíte, jak vypadal za mlada Dr. Dre, či Collinse v roli zápasníka wrestlingu. Tento kousek určitě stojí za pozornost, protože se u něj budete zcela jistě dobře bavit.

Jedinou výbavou tohoto DVD, kterou jsem doposavad zatím nezmínil, jsou titulky, které zde najdete v sedmi jazycích včetně angličtiny, čeština z pochopitelných důvodů mezi nimi není. Otitulkováno je vše včetně dokumentů a filmu, což je velice pozitivní, jelikož jsem si ho jednou přejel bez nich a význam některých vtipů mi trošku unikal. O zvuku, obrazu a bonusech jsem se rozepsal již výše.

Téměř šest hodin materiálu na dvou discích dělá z DVD "Finally... The First Farewell Tour" excelentní titul, který stojí za to mít doma. Po shlédnutí více jak dvouhodinového dynamického koncertu napěchovaného až po okraj hity budete litovat, že jste neměli možnost vidět tohoto výborného zpěváka a muzikanta naživo. Doufejme, že není všem dnům konec a že k nám Collins ještě přijede. Má na to zhruba rok a půl. Zatím se můžeme těšit tímto DVDčkem, které nám přichystal.

NÁZORY
  • Super zážitek !!! (x, 02.12.2004 15:50) Reagovat

    Nezbývá mi,než ve všem souhlasit s recenzentem. Super DVD, které můžu doporučit všem, kteří mají rádi kvalitní pop a mistra Collinse !!!

  • http://www.philcollins.wz.cz (Don P. Patron, 23.07.2005 23:01) Reagovat

    www.philcollins.wz.cz
    NOVÉ ČESKÉ STRÁNKY BRITSKÉHO HUDEBNÍKA PHILA COLLINSE!!
    Navštivte i Vy nové stránky Phila Collinse, které jsou téměř denně aktualizovány. Každá podstránka je speciálně ozvučena písněmi z repertoáru tohoto hudebního génia. Najdete zde spoustu zajímavých informací, např. o světovém turné, koncertech v Praze, recenze alb, bohatou fotogalerii, knihu návštěv, tzv. "collinsovskou" hitparádu, chat a mnoho dalších informací.
    Jsou to jediné české neoficiální stránky zabývající se tímto skladatelem, zpěvákem, producentem, bubeníkem,... a to vše v jediné osobě.

  • Phil (eva, 20.04.2015 17:10) Reagovat

    Phil je vynikající, vynikající zpěvák!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Genesis a Phil Collins prodali autorská práva a mastery svých nahrávek za 300 milionů dolarů (03.10.2022 08:14)
- Phil Collins o svém zdravotním stavu: "Skoro neudržím ani paličky" (10.09.2021 13:37)
- Zaprášenosti: Album "Foxtrot" od Genesis je milníkem v progresivním rocku (08.08.2021 09:00)
- Genesis lákají na nadcházející turné retrospektivní výběrovkou (03.08.2021 15:12)
- Slavná alba: Phil Collins šel s "Face Value" s kůží na trh. A uspěl (30.01.2021 09:00)
- Zaprášenosti: Peter Gabriel - III (Melt) (13.06.2020 13:15)
- Zaprášenosti: Genesis - Duke (05.04.2020 15:30)
- Genesis ohlásili turné (04.03.2020 15:17)
- Naživo: Pro lásku k Philu Collinsovi a jeho hudbě (26.06.2019 18:01)
- Nové desky 6/2019 - od Luise Fonsiho přes Gaia Mesiah po Within Temptation (06.02.2019 19:16)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu