shop.musicserver.cz
Peter Gabriel - III (Melt)

Peter Gabriel - III (Melt)

Vydáno: 13.06.2020 13:15 v sekci Zaprášenosti - Tomáš Rozkovec | foto: Peter Gabriel

Kdo ví, jak by vypadalo další směřování Petera Gabriela, kdyby v roce 1980 nevydal své třetí bezejmenné album. Nejen kritiky, ale i širokou veřejností je hodnoceno jako naprosté zjevení na hudební scéně - myšleno jen v tom nejlepším slova smyslu. Letos uplynulo čtyřicet let od jeho vydání.

Peter Gabriel - III (Melt)

Datum vydání: 30.5.1980
Producenti: Steve Lillywhite
Skladby: Intruder, No Self Control, Start, I Don't Remember, Family Snapshot, And Through the Wire, Games Without Frontiers, Not One of Us, Lead a Normal Life, Biko

Peter Gabriel III
© facebook interpreta
Skladatel, zpěvák a de facto muzikantský všeuměl Peter Gabriel se proslavil především jako frontman a showman Genesis, kterou v roce 1967 spoluzakládal. Tu však po natočení alba "The Lamb Lies Down on Broadway" a následném turné, tedy v době, kdy měla nakročeno ke slávě, k překvapení všech opouští a vydává se na sólovou dráhu.

Peter Gabriel Genesis
© facebook interpreta
Očekávání byla veliká, neb se mělo za to, že právě Gabriel je strůjcem a středobodem veškerého úspěchu kapely. Z těchto předpojatostí vycházely i tehdejší komentáře, podle kterých byli Genesis bez něho zralí na odpis. Opak se však stal pravdou: jejich následné album "A Trick of the Tail" dobylo třetí místo v britském žebříčku a jejich hvězda, byť s menšími zakolísáními a žánrovými kotrmelci, stoupala jen vzhůru. Hlasy věštců se tak nenaplnily.

Naopak kariéra bývalého lídra byla poznamenána hledáním sama sebe i své vlastní hudební tváře. Po skvělém debutu (1977), který se vyšplhal na sedmé místo UK Albums Chart, následovala Dvojka (1978), která naznačila už jiné směry, kterými by se interpret mohl do budoucna ubírat. Jenže to jaksi stále nebylo to pravé. Obě alba byla poznamenána cejchem toho, kdo zpíval a hrál v Genesis. Této nálepky se chtěl jejich autor vehementně zbavit, ostatně i jeho bývalí kumpáni nechtěli být již více spojováni s jeho osobou.

Třetí nahrávka tak měla být naprosto jiná. Jen si na ni posluchači museli počkat další dva roky. Zpěvák je vyplnil čilým koncertováním. Jeho vystoupení si držela vysoký standard a byla velmi ceněna. Několikrát s ním hrál i jeho nedávný kolega Phil Collins. Právě tehdy se zrodila spolupráce, korunovaná přátelskou výpomocí v období, kdy se rodák z města Chobham dostal do finanční tísně v souvislosti s pořádáním festivalu WOMAD. Od Collinse dostal možnost vystoupit opět se svojí bývalou mateřskou skupinou, což byl pro mnohé fanoušky splněný sen. Jednalo se však jen o jednorázovou akci. Uskutečnila se 2. října 1982 v přírodním amfiteátru Bowl v Milton Keynes a redaktoři časopisu Melody Maker ji následně označili za událost roku.

Peter Gabriel 1980
© facebook interpreta
Zpět však ke Trojce. Gabriel si uvědomoval, že pokud se chce nějakým způsobem prosadit v ošidné sólové kariéře, musí vytvořit svůj vlastní osobitý styl. Takový, který bude mezi tunou nové hudby snadno rozpoznatelný. Jen jeho charakteristický hlas už zkrátka nestačil. Ve svém starobylém sídle Ashcombe si proto zařídil své vlastní studio a získal tím časovou a finanční nezávislost na placených studiových frekvencích. Otevřel se mu neomezený prostor pro experimentátorství. Zahořel láskou k world music (fascinace rytmy nadřazenými melodii ho ostatně neopustila dodnes) a začal zcela měnit charakteristiku svých kompozic.

Prvním signálem těchto změn se stal otvírák nového alba, skladba "Intruder". Písni vládne těžký, úderný, téměř agresivní rytmus, za který může hostující Phil Collins. Zaujme především tím, že je absolutně bez jakýchkoli činelů, což byl Gabrielův záměr, ale právě i způsobem, jakým se nahrával. Zvukový technik Hugh Padgham a producent desky Steve Lillywhite společně ve studiu experimentovali s novými krabičkami a kompresory, kterými zvuk z bicího automatu proháněli. Ve stejnou chvíli Phil ladil své nástroje a napadlo ho se k automatu přidat. To se Peterovi zalíbilo natolik, že ho požádal, ať v uvedeným rytmu bubnuje dalších deset minut, aby to vše mohl zaznamenat. A hle, zrodil se základ skladby, který mnohé překvapila. Nejenže takový zvuk ještě nikdo předtím nepoužil, styl bubnování (bez činelů) se navíc stal budoucím poznávacím znamením Collinsovy hry.

"No Self Control" pro změnu přináší nervní rytmus marimby, která stanovuje pevnou rytmickou a zároveň melodickou linku a utváří celkový zvuk kapely. A opět zde znějí výrazné a snadno rozeznatelné bicí nového frontmana Genesis. Zajímavostí je zde hostování zpěvačky Kate Bush, kterou pro hudební svět objevil kytarista Pink Floyd David Gilmour. Ta uchvátila Gabriela svým, jak sám prohlásil, "mimořádným a úžasným hlasem", který poprvé zaslechl v její písni "Wuthering Heights". Později spolu nazpívali nesmrtelný duet "Don't Give Up", který se nachází na albu "So".

Peter Gabriel pohled sklo
© facebook interpreta
"I Don't Remember" obsahuje úžasnou basovou linku hranou na Chapman stick Tonym Levinem. Ten, ač stál u všech předešlých Gabrielových studiovek, přispěl na "III" z důvodu pracovní vytíženosti pouze touto jedinou věcí. Přesto se dá konstatovat, že i on svojí specifickou hrou nový hudebníkův styl definoval. Zcela z jiného soudku a jakoby návrat k vypravěčskému stylu známému z bývalé mateřské kapely je skladba "Family Snapshot". Předkládá příběh politického atentátníka Arthura Bremera, který v roce 1972 postřelil guvernéra Alabamy George C. Wallace, a dává jej do souvislosti s atentátem na J. F. Kennedyho. Do závěru této kompozice autor vložil náhled do dětské duše budoucího vraha. Za zmínku stojí, že zde vůbec poprvé použil elektrické piano Yamaha CP 70, jehož zvuk mu učaroval u jeho bývalého kolegy Tonyho Bankse.

Samostatnou kapitolu, z ranku skutečně politického, přinášejí tracky "Games Without Frontiers", "Biko" či proti xenofobii zaměřený kus "Not One of Us". První jmenovaný, v němž opět hostuje Kate Bush, se na první pohled angažovanou písní příliš nezdá. Pojednává o evropské televizní soutěži Jeux Sans Frontières, ve které se dospělí převlékají do komických převleků a hrají přihlouplé hry. Vyzdvihuje se zde však dětinské chování dospělých, kterým maskují skutečné problémy světa, především nacionalismus, konflikty a v té době všudypřítomná studená válka. Hry bez hranic se i přes svůj minimalistický hudební doprovod staly hitem číslo jedna.

Na piedestal politické rockové hvězdy Gabriela vynesla hymna boje proti apartheidu "Biko". Vypráví příběh jihoafrického aktivisty Stevena Bika, jehož vláda nechala popravit. Žalm za smrt černošského bojovníka za lidská práva se promění v masivní umělecké a politické obvinění jihoafrického apartheidního režimu, který byl tehdy u moci. Hudebně přináší dusnou atmosféru hypnoticky pulsujícího jednoduchého rytmu, který se postupně rozrůstá o další nástroje a nakonec se, stejně jako protesty proti zbytečné smrti, rozhoří v jeden oheň, v jeden silný hlas.

Peter Gabriel 80
© facebook interpreta
Zvuk, jeho plnost a živost je vůbec výsada tohoto alba, kterému se díky obalu z dílny Hipgnosis přezdívá Melt. Přináší deset skladeb. Každá z nich je jiná, jak strukturou, tak náladou. Všechny ale voní svěžestí, novátorstvím a odvahou experimentovat. Poslech jednotlivých kompozic se na jednu stranu může stát lehce stravitelnou jednohubkou k běžnému poslechu, zároveň se posluchač může vžít do role chirurga, který se bude pitvat v jejich jednotlivých vrstvách (a že jich tam je!). Stále je co objevovat - ať už ve zmíněných rytmických sekcích či v barvách použitých nástrojů a nových zvuků. Snad s výjimkou "And Trought The Wire", která jako by vypadla z předchozí kolekce, se jedná o nadprůměrnou hudební záležitost.

Mnozí ze zpěvákových známých byli poslechem díla překvapeni. Ptali se ho, zda náhodou nebyl on tím v léčebně po choré (odkaz na "Lead a Normal Life"), zkrátka jestli se nezbláznil. Zdá se ale, že tomu bylo přesně naopak. Peter Gabriel našel svatý grál. Našel sám sebe a svůj určující hudební styl, který mu v budoucnosti přinese další přesladké plody. Ve své době se jeho Trojka, podobně jako předtím legendární Seržant, stala vzorem pro všechny, kdo to mysleli s hudební kariérou vážně, právě pro její různorodost a zároveň schopnost držet pohromadě jako jeden celek. I po letech, zvláště po posledním digitálním masteringu z roku 2016, zní ještě šťavnatěji a neztratila nic ze svého tehdejšího lesku. Rozhodně stojí za poslech i dnes.


NÁZORY
  • Vzpomínka (Riška, 14.06.2020 09:17) Reagovat

    Díky! Skvělá recenze, naprosto mi souzní. Pamatuji si, že tehdejší "Větrník" na Vltavě zahrál asi 3 nebo 4 skladby a byla ta naprostá bomba v mých uších. Ještě dlouho jsem je na kazetě obehrával. S radostí jsem si pořídil celé CD několik let poté.

  • Skvělé LP (Pavel, 14.06.2020 14:48) Reagovat

    Výborná deska i recenze. Zrovna nedávno jsem ji poslouchal a neztratila nic ze své naléhavosti a zvukového novátorství. Díky.

  • Skvěle, zrovna jsem nedávno trojku poslouchal a ... (Petr Šrajer, 14.06.2020 23:52) Reagovat

    Skvěle, zrovna jsem nedávno trojku poslouchal a najednou je i v Zaprášenostech.

    Mimochodem, Gabriel měl prý v plánu natočit různé jazykové mutace alba, zájem o to ale projevila jen německá pobočka Virgin Records. Výsledkem je "Ein deutsches Album", což je Melt, přetextovaná do němčiny. Škoda, že se ten nápad neujal i jinde, zajímalo by mě, jak by si poradil s češtinou :)

    • Re: Skvěle, zrovna jsem nedávno trojku poslouchal a ... (Lumír, 08.05.2021 09:51) Reagovat

      To jsem slyšel někdy okolo roku 1982, na vojně v Kroměříži, na Ö3, hráli to v hitparádě, byl jsem z toho tenkrát v šoku - Gabriel zpívá německy... :-) Vlastně ty první tři desky jsem pak slyšel až potom, když jsem přijel na dovolenou, kámoši mi to tenkrát pouštěli. Byla to síla!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Recenze: Peter Gabriel na desce "i/o" už tolik neobjevuje. Rekapituluje, ale hlavně stále baví (15.01.2024 08:00)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Naživo: Večer neokázalé virtuozity The Crimson Marathon vzdal poctu legendárním King Crimson (03.12.2023 18:21)
- Audio: Peter Gabriel zveřejnil poslední střípek skládačky svého alba "i/o", píseň "Live and Let Live". Je o odpuštění (29.11.2023 12:22)
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Peter Gabriel konečně ohlásil datum vydání desky "i/o" (21.10.2023 12:54)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu