shop.musicserver.cz

Průvodce novým albem Green Day American Idiot

Vydáno: 07.09.2004 05:00 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Jsou tomu čtyři roky, kdy vyšla poslední deska Green Day "Warning". Novinku vypálí do světa 20. září a není náhoda, že to bude zrovna v době, kdy v USA bude vrcholit prezidentská kampaň. "American Idiot" je totiž určena mimo jiné Georgi Bushovi. Přečtěte si našeho průvodce a budete o ní vědět ještě víc.

Green Day - American Idiot
© facebook interpreta
Green Day si dávají s alby v posledních letech na čas. Zatímco labelový debut "Dookie" vyšel v roce 1994 a jeho pokračování "Insomniac" hned o rok později, další desky od sebe dělila vždy delší prodleva. "Nimrod" vyběhl ještě v devadesátém sedmém, ale "Warning" až na přelomu milénia. No a novinka "American Idiot" si počkala dokonce čtyři roky, když na trh vběhne 20. září 2004. Potom vyvstává tradiční otázka, zda se vyplatilo na CD tak dlouhou dobu čekat. Green Day jsou ovšem nejen skupinou dnes již legendární a kultovní, ale také talentovanou a relativně vysoký kvalitativní průměr předchozích kotoučků je příslibem, že i "American Idiot" by měl být přinejlepším solidním počinem. Aby to čekání na rozluštění záhady, jakáže bude novinka, uteklo rychleji, připravil pro vás musicserver.cz exkluzivního průvodce deskou "American Idiot".

1. American Idiot

V úvodní skladbě se Green Day hlásí k tomu, čím se proslavili - punku. Nehrají si na žádné přehnané melodiky, rovnou perou do posluchačů ostrou kritiku amerických poměrů, v jejímž čele stojí prezident George Bush. Jde o typicky úsečnou, ale proto zábavnou a vyrovnanou pecku.

2. Jesus Of Suburbia

Tady Green Day ukazují, že už dávno překročili vlastní stín žánrotvůrců. "Jesus Of Suburbia" je akorát trochu ostřejší kytarovka, za níž by se nemusela stydět ani většina britských garážových partiček.

3. Holiday

Veselá a nenáročná písnička "Holiday", která se nese v houpavém pochodovém tempu, nesmí chybět na žádné punkerské desce, a to ani na "American Idiot", která však je punková pouze z části. Tři akordy, vyvážené bicí, strohá melodie. Přesně jak to mají fanoušci rádi.

4. Boulevard Of Broken Dreams

Dozajista nejlepší věc z celé desky. Green Day tady zní spíše jako post-grungeová elita, která ví přesně, o čem chce zpívat. Melodii téhle skladby bych dával velké šance i v komerčních rádiích, což rozhodně nezkomplikuje ani ta trocha kytar v refrénu. Rezonující riff, který prochází většinou písně, je jednoduchý a chytrý zároveň.

5. Are We The Waiting

"Are We The Waiting" složili Green Day zřejmě pro své fanoušky na stadionech, aby si mohli s kapelou směle zapět nějaký ten jednoduchý refrén, který je i na desce postaven na sborovém přednesu. Samá akustika a hodně Billieho Joea Armstronga.

6. St. Jimmy

Punk Is Not Dead, jakoby řvali Green Day mezi řádky "St. Jimmy". Je to nářez od začátku do konce a těžko tomu lze uniknout. Šestý track desky je pravděpodobně také tím nejtvrdším a nejostřejším.

7. Give Me Novacaine

Poměrně dojemná a melancholická záležitost, která se pouze v ústředních momentech naplňuje kytarovou změtí. Green Day se v ní vyzpívávají z problematických vztahů a jako most jim k tomu slouží - opět - chytlavá melodie.

8. She's A Rebel

Znovu návrat ke kořenům, v němž kapela rezignuje na zbytečný politický patos nebo emocionální sentiment. K textu o odvázané a rebelující slečně, která je zároveň andílkem, si ani nelze představit jinou muziku než tu, kterou v polovině devadesátých let vynesli Green Day na světlo.

9. Extraordinary Girl

Song začíná poněkud nezvykle "africkým" bubnováním, ale během několika vteřin se ozvou zasněné kytary z nové vlny od The White Stripes, Franz Ferdinand a spol. Je to další příspěvek punkového tria této generaci.

10. Letterbomb

Sám název napovídá, že jde o angažovanou skladbu, která připomíná úvodní "American Idiot". Nečekejte tedy žádnou propracovanou strukturu, ale rychlé bicí, řezavé kytary a trochu uječený Armstrongův vokál.

11. Wake Me Up When September Ends

Ve "Wake Me Up When September Ends" se posluchači dočkají jímavé poloviny písně, v níž je zpěv doprovázen pouze španělkou a decentními bicími, za půli se ale přidá basa a kopáky a všechno to dostane mocnější, stále však v podstatě poprockový háv.

12. Homecoming

Jedná se jakési pokračování písně "St. Jimmy", v níž dokonce dojde na HC vsuvku. Jinak je pořád lehká kytarovka, sem tam protkaná únikem do punku nebo k náznakům arabské hudby či koledám. "Homecoming" je asi nejrůznorodější skladbou alba.

13. Whatsername

Zahájení "Whatsername" je jako stvořené pro živé provedení: nejprve nastoupí bicí ve středním tempu, po chvíli se přidá basa a zpěv. V zápětí se ozve jemná kytarová linka a společně s Armstrongovým vokálem vykresluje jímavou melodii. Stále očekáváte, kdy přijde hlomoz, a on skutečně dorazí. To by přece nebyli Green Day.

Green Day se s deskou "American Idiot" postavili po bok umělců jako Bad Religion, Bruce Springsteen či Pearl Jam, kteří chtějí hudbou bojovat proti politické situaci v USA. Jejich hlas dnes, v roce 2004, už není zdaleka tak silný a intenzivní, jako tomu bylo v roce - řekněme - 1995, ale pořád mají Green Day koho oslovit a čím zaujmout. Album "American Idiot" neopunkových legend vychází 20. září a v ten den si budete také moct přečíst jeho recenzi na musicserver.cz.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY
  • Čekám čekám (Abraham, 22.09.2004 00:17) Reagovat

    Tak máme několik minut 22. září a slibovaná recenze nikde? Jsem ale trpělivý. Ale jestli se probudím a pořád nic, tak... :-)))

  • Recenze (Honza Balušek, 22.09.2004 08:40) Reagovat

    Díky nějaké chybě je ka Green Day v Česku posunuta o několik dnů, proto nás Warner Music poprosili, jestli ještě s recenzí můžeme počkat. Ve čtvrtek by však album mělo být definitivně v českých obchodech a u nás recenze.

  • Good (Lucka, 22.11.2004 20:17) Reagovat

    Green Day neznám dlouho, bcs jsem je objevila teprve nedávno. Mám od nich 2 alba, ale recenze na American Idiot mě totálně dostaly. Zvlášť kvůli tomu, že s Green Day plně sdílím názory na Bushe a Ameriku. Lucinka

  • Green Day jsou nejgood (Ted, 07.06.2005 16:52) Reagovat

    Je to super skupina!Jsou prostě good!Kdo si chce se mnou o nich dopisovat,napište na Tadeas.Hoza@seznam.cz

  • Kecáte! (Ája, 07.07.2005 13:27) Reagovat

    Green day sice v roce 1994-1995 dosáhli hodně velkých úspěchů, ale až s albem American Idiot dosáhli opravdu celosvětového úspěchu!Tzn. Rozhodně si nemyslím, že by toto album bylo slabší než třeba album Dookie (hromada sraček). Děkuji za uveřejnění mého diskuzního příspěvku. S pozdravem
    Ája

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Video: Green Day jako zombíci. V klipu k "The American Dream Is Killing Me" se ocitli uprostřed zombie apokalypsy (25.10.2023 13:00)
- Green Day se toho nebojí. Trička k albu "Nimrod" zdobí čerstvá vězeňská fotka Donalda Trumpa (02.09.2023 12:25)
- Green Day slaví. Průlomová deska "Dookie" vyjde v bohatě vypravené reedici (20.08.2023 15:57)
- Naživo: Závěr Rock For People přinesl jednu bombu za druhou (21.06.2022 21:59)
- Naživo: Green Day zakončili Rock For People nezapomenutelným koncertem (19.06.2022 18:34)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu