shop.musicserver.cz
Kamasi Washington - Fearless Movement

Kamasi Washington se na "Fearless Movement" inspiroval otcovstvím. Nahrál jiskřivě strhující opus

Vydáno: 24.05.2024 17:30 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Young

Saxofonistovi Kamasimu Washingtonovi můžeme vyčítat možná až přepjaté megalomanství, těžko ale zpochybnit fakt, že jde o nepřehlédnutelnou osobnost. A to nejen vzhledem. Na svých dlouhohrajících albech zatím nešlápl vedle, každý nový materiál proto vzbuzuje zvědavost. Jak dopadl aktuální "Fearless Movement"?

9/10

Kamasi Washington - Fearless Movement

Vydáno: 3.5.2024
Celkový čas: 86 minut

Skladby: Lesanu, Asha The First (feat. Thundercat, Taj Austin & Ras Austin), The Visionary (feat. Terrace Martin) 4. Get Lit (feat. George Clinton & D Smoke), Computer Love (feat. Patrice Quinn, DJ Battlecat & Brandon Coleman), Dream State (feat. Andre 3000), Interstellar Peace (The Last Stance), The Garden Path, Road To Self (KO), Together (feat. BJ the Chicago Kid), Lines In The Sand, Prologue

Vydavatel: Shoto Mas Inc./Young

Dveře do hájemství spirituálního jazzu otevřel v šedesátých letech John Coltrane. Jeho následovníci jako Pharaoh Sanders nebo Sun Ra spojovali postupy avantgardního jazzu a free jazzu s psychedelií, výraznější meditativností i duchovní orientací afroamerické hudby. A pokud bychom hledali současného pokračovatele této tradice, bez většího přemýšlení vyskočí na mysl Kamasi Washington.

Pro nepřehlédnutelného saxofonistu původem z Los Angeles se stalo zlomovým jeho třetí album. Název "The Epic" tady skutečně nelže: Téměř tříhodinový opus založený na autorově snu a rozpracovaný do pečlivě promyšleného triptychu zaujal v roce 2015 jazzovou veřejnost i kritiku. Poté Washingtonovi a jeho mnohohlavému ansámblu vynesl hned několik ocenění.

Následovník - nebudeme-li počítat půlhodinové EP "Harmony of Difference" (2017) - "Heaven & Earth" byl v roce 2018 ještě delší: Roztažený na pět vinylů včetně EP "The Choice" hravě přesáhl dvě stě minut. Washington je v tomto ohledu megaloman s aurou duchovního vůdce, ale i vizionářský muzikant. Očekávání spojená s letošní novinkou byla proto značná.

Časovou dotaci sice "Fearless Movement" dostalo ani ne poloviční (necelých devadesát minut), hudebně se ale opět jedná o výraznou nahrávku, která se od snových vizí "The Epic" a meditací nad vnějším a vnitřním světem "Heaven & Earth" vrací poměrně výrazně na zem: Inspirovalo ji totiž Washingtonovo otcovství. Optimistické "Heaven's in the kid, Hell don't exist" tu rapuje hostující Ras Austin ve skladbě "Asha the First" - mimochodem, nosný melodický motiv napsala právě Washingtonova malá dcerka.

Tato perspektiva zasahuje do většiny z písní, jež mají na "Fealess Movement" text a odrážejí nejen rodičovskou lásku ("Together" lze číst jako romanci i právě jako zrcadlo onoho vztahu dcery s otcem), ale i problémy současného světa - včetně globálního oteplování nebo odosobnění mezilidského kontaktu ("Computer Love") a stejně tak i naději v osvícení. "Get Lit" tak nabízí notně psychedelickou vizi kdo-ví-jakými substancemi podpořené seance, kde se v D Smokově pořádně nasekané flow míchá Ježíšova dcera, panáky svěcené vody, Winston Churchill i sex. Může se tu stát cokoliv.

Svůj sedmý dlouhohrající počin avizoval Kamasi Washington jako taneční album. Ne snad, že by "Fearless Movement" hnalo posluchače na parket - nejvýraznější tanečnost přináší vlastně až závěrečná položka tracklistu, paradoxně nazvaná "Prologue". Autor ono adjektivum chápe spíše coby vyjádření "ducha prostřednictvím těla, což je společné pro hudbu i tanec," jak uvedl.

Kamasi Washington živě v Brně

Americký saxofonista představí své nové album i na turné. Spolu se svým početným gangem muzikantů zahraje také v Česku - stane se jednou z hvězd letošního ročníku festivalu Jazz Fest Brno. V Sono Centru vystoupí 5. listopadu.

Nakonec tu netancuje posluchač, ale hudba samotná. Ta vyloženě jiskří, srší energií a od úvodní mantry "Lesanu" vtahuje do svého obřadního světa. Melodicky rozvolněné pasáže uvolňují prostor hutným groovům, rap střídá klasický jazzový zpěv, skladby se vlévají jedna v druhou, amorfně se proměňují i uvnitř vlastní stopáže. O druhé zhruba polovině alba, ze které mizí vokály hostujících umělců, lze uvažovat i jako o v jistém smyslu suitě, kde dělení na jednotlivé tracky působí v zásadě formálně.

Výše zmíněné rozdělení na první část s vokály a druhou výhradně instrumentální představuje jisté úskalí v oblasti dramaturgické výstavby. Na streamovacích službách je přeryv mezi částmi docela výrazný, na vinylech už toto dělení smysl dává. V zásadě jde o drobnost, která ale trochu naruší pečlivě vymyšlené plynutí jinak velmi sevřené desky netrpící problémem hluchých míst.

Když už přece jen pozornost povolí, Kamasi Washington a jeho početný gang - celkem se na "Fearless Movement" podílela třicítka muzikantů, včetně kmotra funku George Clintona nebo Andreho 3000 z rapového dua OutKast, jenž nahrál, poněkud překvapivě, flétny do instrumentálky "Dream State" - se hodně rychle postarají o to, aby k sobě posluchače rychle přitáhli. Ať už zmíněnou účastí hosta nebo jen chytlavým melodickým zvratem.

S "Fearless Movement" se umělcovi podařilo stvořit patrně uživatelsky nejpřístupnější ze svých opusů. Přitáhne k sobě pravověrné jazzmany, plejádou hostů naláká příznivce hip hopu, stylovou fluidností zase milovníky nepřímočarého přístupu k hudbě. Kamasi Washington přináší další albový monument a i přes ty přehršle nápadů, jež na každém z jeho děl najdeme, nepřichází pocit, že by se opakoval či snad stagnoval.

"Fearless Movement" je skutečně takovým bezostyšně odvážným krokem, pohybem kupředu, dalším nasáváním nových vlivů. A hlavně v jeho případě posloucháme skvělé album, které si pozornost - a hlavně čas s ním strávený - na každý pád zaslouží.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aurora - What Happened to the Heart? 9/10
Recenze: Bojovnice ve stříbrné zbroji Aurora se ptá: "What Happened to the Heart?" Kvalitou se novinka vyrovná zpěvaččinu debutu Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to... čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 00:00 v sekci Recenze
Yungblud, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 15.6.2024
Naživo: Nezastavitelný Yungblud na Rock for People dokázal, že i nejmladší generace má své velké rockové hvězdy Poslední den, poslední headliner. Další ročník festivalu Rock for People je u konce a v jeho závěru dostala prostor možná překvapivá hvězda - šestadvacetiletý Yungblud, který se do Česka vrátil po dvou letech. Jak se s touto úlohou... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 11:28 v sekci Naživo
DIIV - Frog In Boiling Water 9/10
Recenze: DIIV se na velice povedeném a temném albu "Frog In Boiling Water" ptají, zda jste taky žába ve vroucí vodě Americká čtveřice DIIV se po pěti letech tvůrčího mlčení vrátila, aby posluchačům naservírovala svůj dosud nejtemnější počin. Ponurá deska "Frog In Boiling Water", plná metafor a shoegazeového zvuku, v mnohém následuje... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 09:46 v sekci Recenze
Rock for People - Den třetí, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Třetí den se na Rock for People loučili Sum 41, davy přitáhl herec Keanu Reeves Rock for People se sice přelomil do své druhé půlky, přesto nebyl důvod ke smutku. Páteční program totiž nabídl skutečně silnou sestavu plnou velkých hvězd, ale i celé řady žhavých jmen. Kdo potěšil a kdo naopak zklamal?... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 15:51 v sekci Naživo
Bring Me The Horizon, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Bring Me The Horizon si na Rock for People spravili reputaci Vyzbrojeni ani ne měsíc starou sedmou studiovkou s názvem "POST HUMAN: NeX GEn" se Bring Me The Horizon vrátili po skoro roce a půl do Česka, aby ukázali, co nového ve svých dílnách ukovali. Někdejší metalcoreové ikony už dávno... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 13:22 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na brněnském Jazz Festu zahraje monumentální saxofonista Kamasi Washington se svým gangem muzikantů (13.05.2024 08:40)
- Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow (08.05.2024 13:00)
- Saxofonista Kamasi Washington vydá v květnu taneční album "Fearless Movement" (10.03.2024 13:49)
- André 3000 vydal sólový debut. A překvapil - album "New Blue Sun" je jazz (18.11.2023 13:28)
- Nové desky 27/2020 - od Mikea Shinody přes Floexe po PVRIS (15.07.2020 08:00)
- Nové desky 40/2019 - od Tegan And Sara přes Mirai po Opeth (02.10.2019 14:55)
- Nové desky 26/2018 - od Gorillaz přes Bullet For My Valentine po Floexe s Tomem Hodgem (04.07.2018 07:26)
- Nové desky 25/2018 - od Nine Inch Nails přes Bebe Rexhu po Panic! At The Disco (26.06.2018 23:33)
- Naživo: Kamasi Washington přivezl do Archy slunce (24.05.2018 13:22)
- V květnu přijede do Prahy jazzový vizionář Kamasi Washington (27.01.2018 13:35)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 17.06.
Alice Cooper (US) (enteria Arena, Pardubice)
Po 17.06.
Ty Segall (US) (Roxy, Praha)
Čt 20.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (SaSaZu, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Parkway Drive Sia mp3.com Rush Bono Taylor Swift Bring Me The Horizon Kabát Avril Lavigne Mirai Beyoncé Lucie Vondráčková Billie Eilish Queen Lady Gaga Adele
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe