shop.musicserver.cz
Sid Smith - King Crimson: Na dvoře karmínového krále

Skvělé biografii "King Crimson: Na dvoře karmínového krále" krutě podráží nohy český překlad

Vydáno: 04.02.2024 08:30 v sekci Hudba v tisku - Jiří V. Matýsek | foto: Prague Music Platform

King Crimson si v dějinách rockové muziky drží výjimečné místo. Nezařaditelný a proměnlivý hudební organismus položil základy toho, co dnes známe jako progresivní rock. Zároveň je to těleso, které přistupovalo značně neortodoxně i ke své vlastní existenci. Mnohá zákoutí odhaluje objemná biografie Sida Smitha.

7/10

Sid Smith - King Crimson: Na dvoře karmínového krále

Vydáno: 30.11.2023
Počet stran: 255

Vydavatel: Prague Music Platform

Sid Smith je britský novinář a jeho publikace "King Crimson: Na dvoře karmínového krále" s podtitulem "50 let postřehů", kterou si můžete koupit i v našem shopu, je jeho dosud nejambicióznějším dílem. Je za ní spousta práce a je to vidět. Aby ne - shrnout do jednoho svazku celou historii projektu, kterým za padesát roků v rámci několika reinkarnací prošlo více než dvacet muzikantů, je skutečně heroický výkon.

Crimsonovský duch se navíc propsal nejen do třinácti studiovek a patnácti živáků, ale taky do dlouhé řady bočních projektů, v nichž se oni hudebníci potkávali a nastolené dál prozkoumávali. A to nemluvíme o stylových proměnách a vůbec značně experimentálním duchu celého uskupení, v němž se spojovaly rock, jazz, elektronika, moderní klasika i avantgarda.

Vše se tu točí kolem kytaristy Roberta Frippa, vizionáře i diktátora, který jediný všemi verzemi King Crimson prošel. Jakkoliv se jinak uzavřený a tajnůstkářský muž autorovi nebývale otevřel, není text knihy jednostranný. Na více než pěti stech (v českém podání skutečně hustě popsaných) stranách tu promlouvají snad všichni, kteří měli s kapelou co do činění.

Na povrch tak vyplouvají mnohé křivdy, ale i opětovné nalézání společné řeči. Smithovi budiž připsáno ke cti, že se všemi zúčastněnými osobně mluvil, a archivní rozhovory a citace tvoří pouze marginální procento toho, co zde zazní.

Vyprávění je z logiky věci chronologické, začíná ještě pár let před Crimsony a končí v roce 2019, tedy dva roky předtím, než poslední sestava uzavřela svou činnost. Jestli se někdy ještě probudí k životu, to se uvidí. Takových (často mnoholetých) přestávek, najdeme v kariéře formace několik. Každopádně Smith mapuje historii velmi pečlivě, na konci navíc přidává analýzu všech skladeb a také komentovaný přehled koncertů. Pro fanouška hotový poklad, pro ostatní příloha hodná prolistování.

Sid Smith je ve svém pojetí hodně rozkročený, každé nově příchozí postavě se dostane alespoň rámcového životopisu, dění kolem skupiny se daří zasadit i do mimokapelního kontextu. Přesto není těžké se v hutném textu ztratit - a svůj podíl na tom má bohužel i tristní český překlad a mizerná editorská práce, která dojem z knihy docela kalí.

Jestli se v překladové hudební literatuře začalo blýskat na lepší časy, "King Crimson: Na dvoře karmínového krále" je bohužel návratem zpět. Věty tu drhnou, často se musíte vracet, abyste se vůbec jejich významu dobrali. Slovosled často utíká k angličtině, zarazí i nejednotnosti ve skloňování některých jmen (do očí bijící je zejména Brian Eno, u něhož se překladatel vydal cestou jdoucí proti zažitému úzu).

Zamrzí také poněkud problematický překlad některých pojmů z branže - překladateli (či editorovi, pokud tu nějaký byl) očividně nestálo za to strávit minutu na Googlu a zjistit si, co je to "valve amplifier". Jinak by totiž nemohla vzniknout perlička jako "ventilátorový zesilovač". A podobných ústřelů tu najdeme bohužel více.

Poněkud netradiční je i docela hojné zkracování názvu skupiny či některých skladeb - King Crimson jen na "KC" či "Larks’ Tongues In The Aspic, Part 1" na "LTINA1". Působí to jako rychle nahozená a nedokončená poznámka.

Větší péči by si zasloužilo i čištění některých citací, které jsou doslova zaplevelené vatovým: "Víš, jak to myslím?" Posledně jmenované nicméně padá na vrub samotného autora, vše ostatní na hlavu editora či redaktora. Ve stávající podobě se nemohu zbavit dojmu, že čtu hrubý překlad, který prošel jen velmi letmým uhlazením.

Tvorba King Crimson byla vždycky posluchačsky náročná - i proto se tihle otcové zakladatelé progresivního rocku komerčně vzato krčí za takovými jmény jako Pink Floyd, Genesis či Yes. Těžko říct, zda měla tak složitým a čtenářsky nevlídným dojmem působit i publikace mapující půlstoleté dějiny tohoto jedinečného projektu. Mezi hudebními biografiemi se v každém případě jedná o unikátní počin, který jde s ohromnou erudicí a pečlivostí skutečně do hloubky. Škoda jen, že mu doslova podráží nohy neodpustitelně nekvalitní překlad.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tip na dárek pod stromeček: King Crimson - Na dvoře karmínového krále (18.12.2023 09:27)
- Naživo: Večer neokázalé virtuozity The Crimson Marathon vzdal poctu legendárním King Crimson (03.12.2023 18:21)
- Fotogalerie: Pocta kapele King Crimson v Divadle Archa ve fotografiích (02.12.2023 10:44)
- V Praze a v Brně proběhne maraton hudby v podání členů legendární kapely King Crimson (07.11.2023 11:25)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- King Crimson zahrají po dvou letech v Praze (23.11.2017 12:34)
- Zemřel John Wetton, baskytarista kapel King Crimson a Asia (31.01.2017 20:23)
- Nové desky pro 49. týden (12.12.2016 13:44)
- Naživo: King Crimson v Praze vyučovali historii progresivního rocku (15.09.2016 16:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu