shop.musicserver.cz
King Crimson, Forum Karlín, Praha, 14.9.2016

King Crimson v Praze vyučovali historii progresivního rocku

Vydáno: 15.09.2016 16:46 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

O britskou legendu progresivního rocku King Crimson je v Česku stále velký zájem. Potvrzují to nejen její časté návštěvy doprovázené vyprodanými koncerty, ale i vysoké prodeje jejich alb. V rámci svého aktuálního turné dokonce museli pro velký zájem jedno vystoupení přidat. My se byli podívat na to první.

Live: King Crimson

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 14. září 2016
setlist: Set 1: Hell Hounds Of Krim, Larks' Tongues In Aspic, Part One, Pictures Of A City, Circus, Fracture, The Court Of The Crimson King, Radical Action (To Unseat The Hold Of Monkey Mind), Meltdown, Easy Money, The Letters, Red; Set 2: Devil Dogs Of Tessellation Row, Lizard, Radical Action II, Level Five, Epitaph, The ConstruKction Of Light, Suitable Grounds For The Blues, The Talking Drum, Larks' Tongues In Aspic, Part Two, Starless, Banshee Legs Bell Hassle, Heroes, 21st Century Schizoid Man

King Crimson
© deconstructingpopculture.com
Když se řekne King Crimson, většině se asi vybaví jméno Roberta Frippa. Jeden z nejoceňovanějších kytaristů rockové historie a jediný stávající zakládající člen skupiny seskládal pro obnovenou legendu novou sestavu a vyjel s ní na turné, jehož zastávkou byla i Praha. Pro ohromný zájem a rychlé vyprodání lístků kapela dokonce přidala další vystoupení. I to dokazuje, jak velkou základnu fanoušků u nás mají.

Kdo formaci zná, asi jen těžko mohl očekávat živelnou rockovou show. Lídr skupiny tradičně seděl na okraji dvoustupňového pódia, mimo hlavní pozornost. Tu na skromné, zejména efektivně sestavené scéně strhávali hlavně tři bubeníci (Pat Mastelott, Gavin Harrison, Bill Rieflin) netradičně umístění v popředí. Až za nimi stál zbylý kvartet hudebníků se zpěvákem Jakkem Jakszykem, baskytaristou Tonym Levinem a Melem Collinsem, jenž ovládal saxofon a flétnu. Pódium bylo komorně nasvícené bez jakýkoliv efektů a aranží.

King Crimson
© brooklynvegan.com
Jestliže připravená scéna dávala tušit spíš příchod filharmoniků než rockové legendy, hned po úvodním sólu tria technicky neuvěřitelně precizních bicmanů bylo zřejmé, o jaký typ koncertu půjde, byť právě hudba King Crimson má z celé rockové scény ke klasické hudbě snad nejblíže. Svátečně oblečení hudebníci začali s mírným zpožděním oproti plánovanému startu. Divákům však krátké čekání na oceňovanou legendu příliš nevadilo, navíc při něm vyslechli instrukce o zákazu fotografování a natáčení, než k tomu dají hudebníci sami pokyn.

King Crimson koncert pojali jako průřez svou bohatou diskografií, přičemž největší zastoupení měl debut "In the Court Of The Crimson King" z roku 1969 a oceňovaná nahrávka "Larks' Tongues In Aspic" z roku 1973. Právě skladby z těchto dvou desek vzbuzovaly největší ohlas. Ať už to byla titulní "The Court Of The Crimson King" nebo legendární "Easy Money".

Celý koncert byl rozdělen do dvou přibližně hodinových bloků. I přes jejich hudební vyváženost byla druhá polovina ještě působivější než ta předcházející. Pravdou je, že King Crimson svým statickým projevem vyžadovali po divákovi pořádnou porci pozornosti. Zachytit herní genialitu sedmičlenného souboru bylo možné jen při notně soustředěném poslechu. Teprve poté si divák mohl vychutnat souhru bubenického tria, do jehož často záměrně disharmonického projevu vklínili mírný a klidný zvuk saxofonu či flétny.

King Crimson
© radionz.co.nz
Přesto, že vizuálně hráli prim novější členové formace, nezpochybnitelnou šedou eminencí vzadu byl stále Fripp, který svou kytarovou hrou režíroval tvář skladeb. Téměř každou píseň ozdobil charakteristickým zdánlivě triviálním riffem, který odstartoval instrumentální bouři ostatních členů, a jako tenká linie se zvuk jeho nástroje linul během celé délky koncertu. Fripp byl živoucím důkazem toho, že rockový hudebník nemusí pobíhat po pódiu a zběsile roztleskávat publikum, přesto z jeho projevu sálal přirozený respekt a charisma.

Po necelých dvou hodinách přišla na řadu famózní "Starless", po které nadšení diváci jako jeden muž vstali ze židlí a nadšeně tleskali viditelně spokojeným hudebníkům. Úplný konec to ovšem nebyl. Kromě sympatické coververze "Heroes" Davida Bowieho přišel na řadu očekávaný hit "21st Century Schizoid Man", který dal povedenému, i když trochu akademickému večeru více než důstojnou tečku.

NÁZORY
  • Bubeník (Luboš Zálom, 15.09.2016 22:10) Reagovat

    Prostřední bubeník nebyl Bill Rieflin ale Jeremy Stacey.

  • Myslim, ze bubenik uprostred nebyl Bill Rieflin.... (Anonym, 16.09.2016 08:10) Reagovat

    Myslim, ze bubenik uprostred nebyl Bill Rieflin.

  • king crimzon forum karlin (vl.novak, 16.09.2016 09:51) Reagovat

    nic bych neresil,byl to strop v hudbe.pan fripp nezklamal.priklad pro vsechny muzikanty a fandy,ze jde delat opravdovou hudbu bez kompromisu.

    • Re: king crimzon forum karlin (Anonym, 16.09.2016 14:46) Reagovat

      To je pravda.:-) Ale přesto bych to ' řešil ' ;-) Asi jsem 'detailista' , ale prostřední bubeník, na koncertě v buřince,byl někdo úplně jiný , než na videu, a pro mne, kupodivu , 'nejzajímavější člen ansámblu... :-) Taky tím, že jsem i na něj dobře viděl a mohl ho sledovat včetně 'fejsu'..... a vidět to potom na zakoupeném blueray jinak, nepotěší.Splést se může každý recenzent, ale osobně jsem rád že jsem se v komentech dodatečně dozvěděl, kdo mi osobně byl sympatický .... :-)

    • Re: king crimzon forum karlin (Anonym, 16.09.2016 14:57) Reagovat

      https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Stacey ... Píše se zde, že nahradil nastálo svého předchůdce , kterého jsem jsem naživo neviděl, ale možná pan Fripp neudělal změnu k horšímu :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Skvělé biografii "King Crimson: Na dvoře karmínového krále" krutě podráží nohy český překlad (04.02.2024 08:30)
- Tip na dárek pod stromeček: King Crimson - Na dvoře karmínového krále (18.12.2023 09:27)
- Naživo: Večer neokázalé virtuozity The Crimson Marathon vzdal poctu legendárním King Crimson (03.12.2023 18:21)
- Fotogalerie: Pocta kapele King Crimson v Divadle Archa ve fotografiích (02.12.2023 10:44)
- V Praze a v Brně proběhne maraton hudby v podání členů legendární kapely King Crimson (07.11.2023 11:25)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Audio: Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby (10.01.2023 16:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu