shop.musicserver.cz
Skindred, Raging Speedhorn, Defying Decay, Lucerna Music Bar, Praha, 1.12.2023

Nejlepší přítel člověka jsou Skindred. V Praze to opět dokázali

Vydáno: 02.12.2023 17:12 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Máte den blbec? V práci se ukrutně nedaří, doma vás všichni štvou a ještě k tomu máte pocit, že máte obě ruce levé? Pak potřebujete jediný možný lék: živou hudbu. A to nejlíp tu od ostrovanů ze Skindred! Právě ti jsou totiž nevyčerpatelnou studnicí pozitivních myšlenek a už léta pomáhají při těžkostech.

Live: Skindred

support: Raging Speedhorn, Defying Decay
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 1. prosince 2023
setlist: Set Fazers, Pressure, Rat Race, World's On Fire, That's My Jam, MT40 Sound System, L.O.V.E. (Smile Please), If I Could, Kill The Power, Life That's Free, Nobody, Gimme That Boom, Our Religion, Warning

Titulní fotografie je pouze ilustrační, pochází z loňského vystoupení v O2 universu. Na aktuálním koncertě jsme neměli fotografa. Pokud pro nás chcete fotit, ozvěte se na veznik@musicserver.cz.

Předskokani Raging Speedhorns sice opakovaně měnili sestavu, jejich dlouholetí fanoušci ale byli určitě rádi za to, že tu svou káru ještě vůbec táhnou dál. Vždyť sludgemetalistů, kteří by se i s fotrovským pupkem chtěli trmácet po světě, je čím dál míň.

A ano, hudba téhle skupiny není zrovna objevná a třeba Cancer Bats vám udělají lepší službu, ale tady už dávno o nějaké ambice nejde. Jen o to, že parta chlapů ve středním věku má pořád ještě společný koníček a ve vymezenou půlhodinu se zapotí víc než ve fitku.

Skindred asi nemá většina jejich fanoušků ve své osobní top 10, jinak by po tolika letech na scéně nemohli hrát stále v tak malých klubech, ale pokud na ně podobně jako pisatel chodíte posledních asi patnáct let, tak taky víte, že špatný koncert prostě neumějí. Naopak.

Už dvě dekády fungují jako dokonalí černí koně. Tedy jako kapela, kvůli které si lístek třeba na Rock for People nebo Aerodrome nekoupíte, ale když ji tam pak vidíte poprvé v životě, je to přesně to, co tam ovládá dav jak piškot psy. To na jejich skupinové dřepy nebo vrtulníky z triček při závěrečné "Warning" se pak v zimě vzpomíná. A nemůže za to ani tak ta neotřelá kombinace metalu s reggae, ale především rtuťovitý frontman Benji Webbe.

To on má charisma Denzela Washingtona, srdce labradora a smysl pro humor jak z dílny Rickyho Gervaise. Klidně vás s úsměvem pošle do řiti, když se nezapojujete, jak si představuje. Udělá to ale s láskou. "Všechno, co jsem kdy chtěl, bylo šířit pozitivitu a jednotu skrze hudbu", říká dnes v rozhovorech k aktuální studiovce "Smile".

Rodák z Newportu, kterého místní v nadsázce označují jako starostu města, při koncertě vytahuje vzpomínky na to, jak mu jako malému klukovi zemřeli oba rodiče, a tak ho vychovával jeho starší bratr. Říká to ale s nadhledem, dokonce z toho dokáže udělat i vtip a ještě tomu dát poselství o tom, jak si máte jít za svými sny.

A to přirovnání k labradorovi taky není jen takové plácnutí do vody. Ačkoliv totiž vypadá se všemi těmi extravagantními outfity s ostny a dlouhými dready pro starší generaci trochu jako bubák, vedle kterého by si vaši rodiče v metru nesedli, on by jim byl schopný olízat obličej. A ještě by se jich podobně jako svých fanoušků neustále ptal, zda se dobře baví. To proto, že mu na tom upřímně záleží. Chce, abyste se cítili součástí jeho vystoupení a smáli se na něj stejně jako on na vás. Je to jako benzín, který pohání obě strany pódia.

"Víte, byl jsem požehnán tím, že mám čtyři děti", řekne zničehonic. "Ale jedno z nich se už delší dobu potýká se závislostí na alkoholu, a tak bych chtěl věnovat písničku 'Life That's Free' všem těm, kteří mají podobné problémy a bojují s tím, aby je jejich slabost neovládla."

A právě v takových chvílích máte chuť ho obejmout. Víte, že ačkoliv dělá všechno proto, aby se Skindred byli ideální párty kapelou, která vzpomínky na léto dokáže vyvolat i v zasněžené Praze, pořád je to jeden z nás. Člověk jako každý jiný. Jen měl trochu štěstí a svou hudbu dostal k lidem.

Nehledě na to, že od velšské čtveřice nemusíte znát jedinou písničku, abyste se dobře bavili. To, co hraje, se v průběhu let moc nemění, vždy to ale má neuvěřitelný groove a kapela to dokáže vygradovat tak, že i na tak klinicky neposkvrněných místech, jakým bylo loňské O2 universum, začnou růst circle pity jak babky v propršeném září.

V narvaném Lucerna Music Baru, kam se kvarteto vrátilo skoro přesně po třech letech, tomu nebylo jinak. Jen co se začalo skandovat "That's My Jam", jeden třicátník už to nevydržel a vydal se na plavbu na zpocených rukou napříč klubem. A být na to ten prostor lépe uzpůsoben, jistě by se k němu přidali další.

Protože tohle hudba Skindred dělá už dlouhá léta. Povznáší. A vrací na tvář tolik potřebné úsměvy.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Skindred se vracejí do Česka. V Praze zahrají už za pár dní (28.11.2023 09:55)
- Nové desky 31/2023 - od Ricka Springfielda přes Skindred po Bretta Younga (09.08.2023 17:00)
- Naživo: Pražský večer s trojlístkem Volbeat, Skindred a Bad Wolves dopadl dobře jen ze dvou třetin (29.10.2022 12:52)
- Fotogalerie: Volbeat v Praze napumpovali do lidí svůj metal říznutý rock 'n' rollem (29.10.2022 07:48)
- Fotogalerie: První den Rock for People 2022 zachycený objektivem (16.06.2022 15:15)
- Naživo: Pražský koncert Skindred nebyl dlouhý, ale o to byl lepší (10.12.2019 13:59)
- Fotogalerie: Skindred v obrazech (09.12.2019 11:34)
- Koncert Skindred proběhne v jiném termínu (28.01.2019 19:52)
- Naživo: Bombastickému line-upu Aerodromu podrážely nohy organizační přešlapy (03.07.2018 20:41)
- Fotogalerie: Aerodrome festival završili Nine Inch Nails nebo Macklemore (03.07.2018 16:51)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu