shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Kdo se bojí, musí do lesa" Pana Lynxe

Makrorecenze "Kdo se bojí, musí do lesa" Pana Lynxe

Vydáno: 07.11.2023 17:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: Michal Skořepa

Michal Skořepa po letech nahrávání a pilování detailů letos konečně vydal desku "Kdo se bojí, musí do lesa" svého projektu Pan Lynx. Nejen na české poměry unikátní nahrávku jsme podrobili makrorecenzi, v níž se o své dojmy z alba podělili čtyři redaktoři.

Pan Lynx - Kdo se bojí, musí do lesa
© Michal Skořepa
Několik let trvalo, než se po zrození Pana Lynxe dostalo i na jeho debutové album. Michal Skořepa si "Kdo se bojí, musí do lesa" vypiplal do poslední noty, což Ondřej Hricko v hlavní recenzi náležitě ocenil: "Pan Lynx natočil podmanivý debut, který se povedl po všech stránkách." V číselném hodnocení neváhal jít na vysokých devět bodů z deseti, což pro nás v redakci signalizuje, že bychom kolekci měli podrobit i názorovému rozstřelu v naší makrorecenzi. Také v ní Lynx dopadl skvěle - jedna desítka, dvě osmičky a jedna sedmička dává v průměru téměř třiaosmdesátiprocentní výsledek. A co si tedy naši redaktoři o Lynxově počinu myslí?


Tomas Rozkovec - Tohle zvíře se bude těžko chytat, ale i překonávat (10/10)
Vztah k interpretovi: Michala Skořepu sleduji zpovzdálí už od období Stroy a výročního koncertu Pražského výběru, pak se mi ztratil z očí. Už vím proč.

Poprvé jsem Michala Skořepu zaznamenal coby kytaristu a frontmana grungeových Stroy, kteří mě uchvátili na naše poměry neuvěřitelnou energií. Ukončení kariéry tohoto power tria mi přišlo škoda, protože jsem netušil, co po něm přijde. Pan Lynx! Měl jsem tu čest seznámit se s několika skladbami v unplugged verzích na koncertě Kamila Střihavky v Lomu Amerika, kterému Skořepa předskakoval. A tehdy jsem zbystřil. Pozor, pan Skořepa je lišák, tedy rys, a jde na to od/do lesa!

Rozhodl jsem se jít i na křest nahrávky do Paláce Akropolis. Před ním samotný však už vyšlo album a musím upřímně napsat, že jsem z něj po prvním poslechu nijak zvlášť odvařený nebyl. Vadila mi ta těžká zamlžená poduška a určitá přepjatost. Před samotným koncertem jsem si desku pustil ještě jednou a věřil v poslední šanci, že by to mohlo jít. Živá produkce mě však srazila doslova na kolena. Najednou jsem pochopil celý ten dramatický koncept, tu tíhu vstoupit do sebe, do svého lesa, do krajiny za zrcadlem a celou cestu se nechat vést Panem Lynxem.

"Kdo se bojí, musí do lesa" je silné a originální dílo s přesahem, až muzikální panoptikum s příběhem, kterých u nás nevzniklo mnoho. Celá nahrávka drží krásně pohromadě a po jejím poslechu zůstává v místnosti zamlženo tak, že je třeba tu všeobecnou temnotu ještě chvíli vyvětrávat, a posluchač se tak trochu stále cítí "Parawolizovanej". Michal Skořepa ze svého lesa vypustil zvíře, které bude těžko někdo chytat, ale zároveň si sám sobě laťku nastavil hodně vysoko.


Jiří V. Matýsek - Skvělá, možná ale až příliš promyšlená deska (8/10)
Vztah k interpretovi: Obdiv. Protože lidí, kteří si dokážou jít za svým snem a ledacos tomu obětovat, je málo.

Projekt Pan Lynx Michala Skořepy působil už od prvního singlu jako zjevení. Doladěná výtvarná stylizace, vycizelovaná muzika, která se sice opírá o grunge, ale vlastně nezní jako nic, co by tady bylo běžně ke slyšení. A navíc v češtině. Není divu, že nahrávka "Kdo se bojí, musí do lesa" patřila k tomu nejnapínavěji vyhlíženému v podzimní sezóně.

Výsledek nezklamal, ačkoliv to nebyla hned napoprvé ta pověstná rána na solar. Album muselo v mých uších dozrát. Michal Skořepa je vizionář a ti málokdy následují vyšlapané cesty nebo zapadají do již dobře vysezených škatulek. A přesně takové je i tahle deska: Výrazně stylizovaná cesta plná slovních hříček a vybroušených hudebních detailů, groteskní temnota, jaksi vláčný pěvecký projev, na který si je potřeba nějakou dobu zvykat. Všechno to ale jsou pečlivě promyšlené kousky skládačky, které mohou místy působit divně, znepokojivě či snad samoúčelně. Kdyby tu však nebyly, v celém tomhle pečlivě uvařeném pokrmu by prostě něco scházelo.

Skořepa je ale také zřejmě control freak. Ostatně, to tak často bývá, když si desku natočíte prakticky sami. Bohužel se to trochu podepsalo na spontánnosti. Debut Pana Lynxe je totiž do každého zvuku či melodického nápadu a posledního slova v textu nesmírně hluboce promyšlená deska - promyšlená, nikoliv vykalkulovaná, to je třeba podtrhnout. A i původně spontánní nápady jsou tu přefiltrovány pečlivě uvažující myslí a s matematickou přesností zasazeny do narýsované vitráže. A tu je prostě radost zkoumat a opakovaně se do tohoto nevyzpytatelného světa nořit.

Samotný titul "Kdo se bojí, musí do lesa" je svým způsobem návodem, jak se na tohle album musí. Bez odvahy a vlastní iniciativy to rozhodně nepůjde.


Honza Balušek - Pan Lynx natočil desku pro hudebníky a hudební ultrafanoušky (8/10)
Vztah k interpretovi: Michala Skořepu vnímám jako hudebního hračičku, který mimo jiné také točí úchvatné klipy. Ale spíš jsem se dosud s jeho tvorbou potkával, než že bych ji vyhledával.

Je jisté, že "Kdo se bojí, musí do lesa" není deska pro každého a rozhodně není ani na první poslech. Člověk jí musí věnovat čas, ideálně se sluchátky na uších. Je to takové to po všech stránkách vymazlené album, které si budou užívat hlavně ostatní hudebníci a posluchači, kteří mají rádi mnohovrstevnaté nahrávky, v nichž mohou objevovat více či méně skryté detaily a pomláskavat si, jak to pěkně hraje. A ono to opravdu pěkně hraje!

Ale zpočátku, pokud samozřejmě nepatříte mezi zaryté fanoušky progresivního rocku, poslech místy trochu bolí. Těch zvukových vychytávek a disonancí je někdy až moc. Nebýt makrorecenze, možná by mi dva poslechy stačily, řekl bych si, že to není úplně pro mě a prolil si uši nějakým tím popem. Mnohem více stráveného času s deskou ale ukáže vše to, co do ní Skořepa vložil. Nejde neslyšet, jaký je kromě skvělého muzikanta i výtečný zpěvák. Fascinující pro mě také je, že v tak propracované nahrávce (téměř?) rezignoval na elektroniku a kromě kytarového obsazení dává větší prostor pouze zvuku klavíru.

Hosté na desce skvěle sedí. Neslyšet občas v Panu Lynxovi pokračování a evoluci Pražského výběru snad ani nejde, bratři Homolové také dodali přesně to, co měli. I přes všechny pochvaly je ale pro mě "Kdo se bojí, musí do lesa" více objektivní než subjektivní zážitek. Je to výborné album, které se ale trošku míjí s mým hudebním nastavením.


Hanka Bukáčková - Výlet do temnoty zvířecího nitra Michala Skořepy (7/10)
Vztah k interpretovi: Michala sleduju již od dob Stroy, mám k němu respekt, nepouští se do kdovíjakých projektů bez duše.

Alter ego Michala Skořepy začalo vystrkovat růžky již před dvěma lety, kdy navnadilo a běželo se schovat do lesa, tedy do zkušebny. Výsledkem je koncepční deska, která se zrodí jednou za čas. Propojení výtvarna s hudebnem vytváří originální dílo, pod kterým je podepsána jedna a tatáž osoba. Muzikantský zážitek, opus na druhou, rock'n'rollový odvaz. Skořepa vytvořil dílo s přesahem - něco obdobného jako Zvíře jménem Podzim, ale v rockovějším kabátě. Ani mě moc nepřekvapilo, že je zde poměrná delší stopáž jednotlivých písní, kde se mohl dostatečně vyřádit. Na mě je deska krapet temnější, těžší, obalená v dýmu hutných nakouřených kytar.

Michal má zajímavou barvu hlasu, se kterou umí pracovat, takovou štiplavou, v kombinaci se šeptavými místy, naléhavým vokálem, recitálem. V jeho projevu je slyšet, že má blízko k rock opeře. Teatrálnost řízlá grungem. Ve výsledku to zní, jako kdyby byl oním hlasem, našeptávačem, který umí radit, vlézt do hlavy. Z nahrávky cítím i vliv Pražského výběru, se kterým poslední roky hrával jako host. Pavlíček a Kocáb mu dokonce hostují v titulním songu. Dalšími hostujícími, kteří byli nasnadě, jsou bratři Homolovi z Wohnout. Skořepa jim pomáhal s produkcí poslední desky "HUH!", dělal obal a točil několik klipů, a zaskakoval jeden čas za zraněného Homolovic Honzu.

Posedlý panem Lynxem, srdcař, který dává důraz na precizní provedení se zaměřením na detail i jednotlivé nástroje, tak to je Skořepa. Drobný muž s velkým rozsahem, nadhledem, múzou. Učaroval mi prvním singlem "Výlety do temnoty", který pro mě zůstává nej. Střídá se zde krásné napětí. V závěsu za ním je "Cililynx", představovačka, seznámení s panem Lynxem, a "Klidorys" - rýmovačka klitoris-rys-rukopis atd.

Za mě je to povedený debut a pevně věřím, že se nejedná o projekt jedné desky. Pan Lynx = latinsky rys = samotář s přehledem, výborným sluchem a bystrým zrakem. Toto přirovnání sedí i k samotnému interpretovi. Ten se toho nebál a šel do lesa po hlavě a svědomitě.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Video: Pan Lynx v unplugged verzi pecky "Cililynx" ukazuje, že neumí jen hlasitě vrčet (11.04.2024 17:31)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Naživo: Pan Lynx si v Paláci Akropolis odbyl skvělou koncertní premiéru (01.11.2023 18:00)
- Fotogalerie: Pan Lynx, zvíře utržené z řetězů, v obrazech (01.11.2023 10:11)
- Recenze: Tajemný Pan Lynx na debutu "Kdo se bojí, musí do lesa" láká lidské duše do temnoty (16.10.2023 00:00)
- Projekt Pan Lynx si na křest desky pozval Michaela Kocába nebo bratry Homoly (25.09.2023 10:25)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu