shop.musicserver.cz
Gorillaz - Cracker Island

Gorillaz na albu "Cracker Island" zakládají nový kult

Vydáno: 01.03.2023 10:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: Warner Music

Nejúspěšnější světová virtuální formace Gorillaz se rozhodla přestěhovat do LA, založit si vlastní kult a mimo to také připravit osmé album "Cracker Island". Damon Albarn se i nadále obklopuje hvězdnou sestavou, ale ta jej tentokrát pouze doplňuje a v centru pozornosti zůstává on sám. A opět to stojí za to!

8/10

Gorillaz - Cracker Island

Vydáno: 24.2.2023
Celkový čas: 37:26

Skladby: Cracker Island (featuring Thundercat), Oil (featuring Stevie Nicks), The Tired Influencer, Silent Running (featuring Adeleye Omotayo), New Gold (featuring Tame Impala and Bootie Brown), Baby Queen, Tarantula, Tormenta (featuring Bad Bunny), Skinny Ape, Possession Island (featuring Beck)

Vydavatel: Warner Music

Je fascinující sledovat kariéru Damona Albarna, který ani po více než třech produktivních dekádách neztrácí energii a servíruje nám jeden úspěšný projekt za druhým. Mezi ten nejúspěšnější patří bezesporu skupina Gorillaz, s níž si jej mladší generace bude pravděpodobně spojovat častěji než s Blur. Kdysi bokovka se přece jen přehoupla v něco víc - letos nám opičky servírují již svou osmou řadovku "Cracker Island" (čímž hlavní mozek co do počtu vydaných desek dorovnává svou druhou kapelu).

Gorillaz o sobě naposledy dali vědět, když během pandemie dotáhli do konce první sezónu "Song Machine", aktivity, v níž více než kdy předtím šlo o spolupráce s rozličnými umělci. První sérii zakončilo album, a když jej Damon propagoval, sliboval, že na druhou sezónu nebudeme muset čekat dlouho.

Vzápětí byl také potvrzen vysněný filmový projekt pro Netflix. Kdo má ale trochu přehled o současné situaci na streamovacích službách, nebude zřejmě moc překvapen faktem, že vše bylo nakonec zrušeno. Důvod? Vedení společnosti se rozhodlo víceméně odvrátit od animované tvorby a celkově začalo více šetřit.

A tak se někde mezi přípravami druhé série "Song Machine" a počátečními pracemi na snímku zrodila deska "Cracker Island", na které je po delší době opět ucelenější příběhová složka. Mimochodem po "Demon Days" a "Plastic Beach" jde už o třetí kolekci stojící na nápadech připravených pro film, který nikdy nevznikl (snad se ho pánové ještě někdy dočkají).

A o čem tedy novinka vypráví? Čtveřice virtuálních muzikantů (2-D, Murdoc Niccals, Noodle a Russel Hobbs) se přestěhovala do Los Angeles. Zde se zapojila do místního temného podhoubí kultů, okultismu a hledání slávy a úspěchu ve jménu osobního obohacení. V digitální éře možná neexistuje lepší místo vyžívající se v deziluzi než město andělů. Jako kulisa pro všechny pocity rozčarování, které zaplavují ostrov "Cracker", funguje perfektně. Je to neúspěšný ráj, jak ostatně naznačuje titulní skladba.

Damon Albarn si konečně udělal řidičák a dny strávené v LA chystáním netflixáckého snímku si obohacoval jednak projížďkami po městě, jednak prací s hvězdným producentem Gregem Kurstinem (například Adele, Foo Fighters, Sia, Paul McCartney a mnoho dalších). A v krátkém čase s ním připravil pro gorilí universum asi nejcelistvější nahrávku od "Plastic Beach".

A při délce nepřekračující třicet osm minut také zatím nejkratší, což je ale v tomto případě jedině plus - vaty je zde poskrovnu a od začátku do konce se dočkáme velice příjemného výletu na Sunset Boulevard. Podobně jako na "The Now Now" stojí v popředí hlavně 2-D, respektive sám Damon (Murdoc byl pravděpodobně silně vytížen kultem, a nechal svého parťáka, ať si dělá, co chce).

Výjimkou jsou pouze skladby "New Gold" s Tame Impala a rapperem Bootie Brownem a reggaetonová "Tormenta", v níž hostuje portorická hvězda Bad Bunny - obě byly ale původně natočeny pro pokračování "Song Machine". Druhá zmíněná pravděpodobně vybočuje nejvíc a je sympatickým připomenutím toho, že Gorillaz se nebojí vstoupit do jiných žánrů (funguje zde podobně jako "Latin Simone (¿Qué Pasa Contigo?)" na debutu).

Zbývající hosté se drží spíše v pozadí, vyloženě sólové věci pak patří k těm nejsilnějším. "Skinny Ape" možná zpočátku zní jako píseň od Simona a Garfunkela, je z ní cítit zranitelnost a trýznivost (navzdory skutečnosti, že přichází z perspektivy nadějného vůdce kultu), ale nakonec se přehoupne do rozjetého electra, které bude pod pódiem vyvolávat pogo šílenství.

Pak je tady nádherná balada "Baby Queen". Inspirací k jejímu vzniku byla návštěva thajské princezny na koncertě Blur a je to přesně ten typ melancholie, který by si Damon mohl klidně nechat patentovat (viz třeba "Broken" nebo "Busted And Blue"). Příjemná, nostalgická atmosféra se ostatně táhne celou nahrávkou, a jakkoliv je "Cracker Island" z velké části kritikou současné digitální doby, je z něj cítit naděje.

Ta se nejvíce zrcadlí v závěrečné "Possesion Island", která dá vzpomenout na projekt The Good, The Bad And The Queen. Damonův 2-D se zde drží kolem ramen s Beckem a společně naznačují, že přes vše špatné, co nám internetová kultura způsobila, nás vlastně kolektivně svedla dohromady. "Jsme v tom společně až do konce."

Ilustrátor Jamie Hewlett se nechal slyšet, že "Cracker Island" je podle něj pouze další album jejich projektu. Nemá prý pocit, že by mělo jít o něco převratného. Možná jen cítí vyhoření (jako již mnohokrát předtím) a možná nás opět čeká delší pauza, ale za sebe můžu říct, že Gorillaz opět natočili výbornou desku. A doufám, že jim svěží energie ještě několik let vydrží. Jejich barvený svět má totiž stále co nabídnout.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: "I Forgive You". Sia láká na novou desku zatím nejsilnějším singlem z ní (14.04.2024 12:07)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu