Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner

18.02.2024 14:03 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

K ex-Beatlovi Paulovi McCartneymu se vrátila dlouhá desetiletí ztracená baskytara značky Höfner. Mladý muzikant si ji koupil v roce 1961, tedy ještě předtím než liverpoolská čtyřka zahájila svou cestu ke slávě, a za léta působení v kapele se specifický nástroj houslového tvaru stal doslova ikonou a jednou z nejsnáze rozpoznatelných baskytar historie.

Jenže po rozpadu The Beatles se tato konkrétní Paulova basa - a podle muzikantových slov také jeho nejoblíbenější - ztratila. Muzikant ji mimochodem ve své době pořídil za 30 liber (dnes by to v přepočtu bylo zhruba 24 tisíc korun), současná hodnota ale dosahuje necelých 300 milionů

Samozřejmě, na tento typ baskytary hrál McCartney i nadále, nicméně osud toho konkrétního původního instrumentu zůstával neznámý. V loňském roce hudebník odstartoval The Lost Bass Project, jehož cílem bylo ztracenou höfnerku najít. A pátrání přineslo ovoce.

Ve čtvrtek se na sociálních sítích objevil příspěvek studenta Ruaidhri Guesta s fotkou hledaného nástroje a informací o tom, že basu zdědil a že byla právoplatnému majiteli vrácena.

Zprávu potvrdil i jedenaosmdesátiletý Paul McCartney prostřednictvím prohlášení na svých webových stránkách. "Po loňském zahájení projektu Lost Bass Project byla vrácena Paulova baskytara Höfner 500/1 z roku 1961, která byla odcizena v roce 1972. Kytara byla ověřena společností Höfner a Paul je všem zúčastněným nesmírně vděčný."

Potvrdilo se také, že byla odcizena až v roce 1972 - tedy o tři roky později, než se původně myslelo. Podle Scotta Jonese, který projekt se svou manželkou nastartoval, zmizela z dodávky, odkud ji zloděj odnesl do místní hospody, kde ji, po zjištění, že se jedná o příliš horké zboží, uschoval u majitele. A v této rodině zůstal instrument až do letošního roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY