shop.musicserver.cz
Několik videoklipů z roku 2022, které by vám neměly uniknout

Několik videoklipů z roku 2022, které by vám neměly uniknout

Vydáno: 30.01.2023 15:15 v sekci Publicistika - Redakce | foto: Deloraine

Stejně jako každý rok i loni na nás z televizních, mobilních či počítačových obrazovek blikala mimo jiné spousta hudebních videoklipů. Určitě by se jich skvělých našlo mnoho, ale třeba vás některé z našeho článku minuly. Přejeme příjemné pokoukání (a poslech taky).

Deloraine - Ragnarok

Paganfolková formace Deloraine si v klidu kutí své žánrové písničky a mezitím z ní vyrostla kapela, která může naprosto bez problémů zaujmout i mainstream. Čiré fanouškovství se totiž postupně přehouplo až do profesionality, jakou odráží třeba videoklip k rozsáhlé písni "Ragarok". Skupina jej vzhledem k tématu nahrávky samozřejmě zajela natočit do Norska a výsledkem je působivé dílo, o které se zčásti postarala jak samotná skladba, tak vychytané kostýmy a nádherná a skvěle nasnímaná příroda. (Honza Balušek)


Cocotte Minute - Řeka

Od posledního EP z roku 2018 "Veď mě" od Cocotte Minute uplynulo hodně vody. Naštěstí se blýská na lepší časy. V říjnu vydali singl "Řeka" z chystaného triptychu "Zlá láska" a jedná se o regulérní videosingl po skoro třech letech. Tradičně je pod ním podepsána autorská dvojice Zeller (text) a Czendál (hudba). Skvělý videoklip natočil a zpracoval Jakub Mahdal, specifickou atmosféru mu dodává do vody ponořená tanečnice Anna Šitnerová, která se střídá s prostřihy na kapelu. (Hana Bukáčková)


Vltava - V lese se svítí

Vltava, to byla vždycky esence hravosti, snovosti i humorného nadhledu. Videoklip z loňské desky "Spass Muss Immer Sein" je přesně takový. V prosluněném videu se kombinují záběry z podšumavských lesů a animované koláže a z videa dýchá velmi pozitivní atmosféra. Takový ten úsměv, když stojíte pod stromy, mezi listy prosvítá slunce a vy jen mhouříte oči a je vám prostě dobře. Klip natočila dvojice Martin a Adéla Kaiserovi. (Jiří V. Matýsek)


LABe - Dvě srdce - dvě hlavy

V půlce března 2022 vyšla povedená singlová prvotina "Dvě srdce - dvě hlavy", čímž odstartoval debutující projekt LABe bubeníka Adama Jánošíka (The Atavists. Písnička byla předehrou k posléze vydané desce "Noční směny", na níž producentskou ruku k dílu přidal Thom Fröde. Jak napovídá název songu, je o věčném dilematu mezi tím, co by chtělo dělat srdce a co by měla dělat hlava. Pulzující emoce umocněné Frödem, který skladbě propůjčil hlas, ještě zvýrazňuje klipové pracování. Za černobílým a chvílemi šokujícím artem stojí Michal Pekárek. (Hana Bukáčková)


7krát3 - YoYo (feat.Erika Rein)

V listopadu vydal 7krát3 svou druhou desku s jednoduchým názvem "II", ze které pochází i jeho první duet se ženou, konkrétně s Erikou Rein. Příběh je o nenaplněné lásce, fyzické přitažlivosti a pojetí krásy. V klipu, který se natáčel částečně v budově Českého rozhlasu, vystupuje Štěpán Hebík coby trenér aerobiku se specializací na holky XXL velikostí. Mezi jeho obdivovatelkami je i slovenská zpěvačka, která vymyslí lest, aby se dostala do jeho blízkosti a mohla ho zkusit zaujmout. (Hana Bukáčková)


Lambda - VI. Terra

Jihočeští instrumentální stoner-postrockeři Lambda koncept svého druhého studiového alba "Vere Modus" postavili kolem příběhu vznikání života z chaosu a hudebního ztvárnění elementů. Jednu skladbu věnovali i zemi. "Terra", v pořadí šestý, předposlední kus na albu, se stal pilotním singlem nahrávky a formace k němu představila sugestivní videoklip. Je poskládaný z makro záběrů přírody. Reálné objekty, detaily listů, mechů a dalších přírodnin se díky extrémnímu zvětšení mění v barevné obrazce a hru světla a tvarů, a jakkoliv se díváme na skutečné, živé objekty, výsledek působí až abstraktně a z jiného světa. A přitom jej všichni máme pod nohama. (Jiří V. Matýsek)


Žanet. - Lehká

Žaneta Vargová aka Žanet. si připsala na své konto další singl (na debutovou desku ještě čeká) "Lehká", ve kterém navazuje na snové popisování svého surrealistického vidění světa. Song napsala na popud věčného problému žití sama se sebou. Hudby a produkce se ujal opět její partner Thom Fröde. Zpěvačka je velmi kreativní, originální a manuálně zručná, stojí totiž také za netradičním kolážovým zpracováním vizuálu, kde dílčí roli měly i nůžky a iPhone. Objevuje se v něm spousta skrytých vtípků a narážek. (Hana Bukáčková)


Dunaj - Za vodou

Svůj návrat po více než čtvrtstoletí uvedla brněnská alternativní legenda Dunaj i videoklipem k titulní písni alba "Za vodou". A není nic překvapivého, že v něm hlavní roli hraje voda, říční proud a také několik desítek červených loděk. Jsou prázdné, bez lidí, jen se volně točí po hladině. A ze břehu na ně občas koukají tři muzikanti z kapely. Sám režisér Jan Foukal vypuštění čtyřiceti loděk popsal jako happening. Meditativní happening, který na náladu nové desky velmi dobře nalákal, nutno říct. (Jiří V. Matýsek)


Martin Chobot - To všechno z lásky

Martin Chobot vydal na sklonku roku sólový debut "Pootevřené dveře" obsahující devítku skladeb, které napsal v rámci jakési terapie. U songu "To všechno z lásky" našel inspiraci ve stejnojmenném dokumentu o domácím násilí, který vyšel v roce 2003. Jednou ze zasažených byla i jeho matka, která téhož roku zemřela. S ženskými vokály mu pomohla manželka Ewa Farna. Do klipového zpracování režisér Ondřej Urbanec obsadil hereckou dvojici Pavlu Dostálovou a Karla Zimu, dominuje v něm bílá barva, gesta, emoce a zpomalené detailní záběry na rozbité věci. (Hana Bukáčková)


Martina Pártlová - Si to udělám sama

Martina Pártlová si odskočila od dcerky a Čechomoru, kde je stálým hostem, a zabodovala se singlem "Si to udělám sama", hymnou všech žen, kterým partner neustále něco slibuje a přitom odkládá svoje povinnosti na později. Pod hudbou je podepsán producent Marcus Tran, slova napsal zpěvák Josef Vařeka, který vychází z fungování jejich společné domácnosti. Lví podíl na úspěchu skladby nese videoklip, který natočil Vladimír Špička a dokonale zrcadlí Martinin komediální talent. (Hana Bukáčková)


Fancy Hagood feat. Kacey Musgraves - Blue Dream Baby (censored version)

Fancy Hagood známý taky jako Who Is Fancy je jednatřicetiletý americký pop-rockový písničkář. Na kontě má jedno album a loni vydal singl "Blue Dream Baby", ve kterém mu zahostovala Kacey Musgraves, takže to nebude úplně ořezávátko. Nás ale pochopitelně bude teď víc zajímat klip. Ten pro Fancyho stvořil jeho oblíbený (dělal už vizuál k písni "Bored") výtvarník Skylar Wilson. Výsledkem je animovaná meziplanetární homo-love story plná velmi otevřených záběrů (byť cenzurovaných). Není to sice video z množiny těch technicky nejlepších a nejvymakanějších videoklipů, ale mezi ta nejzábavnější patří rozhodně. (David Věžník)


girl in red - October Passed Me By

Pokud bys vás zajímalo, co se stalo s hrdinkami příběhu písničky "we fell in love in october", který se pro girl in red stal nečekaným hitem, zpěvačka to prozradila v loňské skladbě "October Passed Me By". A zatímco vizuální doprovod k prvnímu songu byl před pár lety naprostým DIY videem, k pokračování se nebála nechat Gustava Johanssona natočit sedmiminutový minipříběh, ve kterém je snad úplně vše, co se týká lásky a dlouhotrvajících vztahů. Zasmějete se a možná i nějaká ta slza ukápne. (Honza Balušek)


BELAU - Dreamstate (ft. Akacia)

Když strávíte čtyři a půl roku života s člověkem, který se pohybuje mezi grafiky a dalšími umělci, zanechá to ve vás stopy. Jednou z takových stop je vypozorovaná schopnost poznat vizuálně krásné dílo. A přesně takové jsou videoklipy dvojice BELAU. V tom k songu "Dreamstate", který režíroval Péter P. Szabó, vlastně sledujete jen sérii záběrů na ženu procházející ulicemi nějakého přímořského města. Příběh je spíše tušený, ty nádherné záběry v kombinaci s precizním střihem na tempo chilloutové písně vám ale vezmou dech. A jestli nebudete mít dost, zkuste ještě třeba takřka dokonalé video k "Risk It All". (David Věžník)


Priestess - HOOKS

Priestess vydala na podzim skladbu "HOOKS", která byla předzvěstí nadcházejícího EP "Landscapes". Píseň je otevřenou zpovědí o toxickém vztahu, kterým si tahle éterická divoženka prošla, což vložila i do samotného klipu, v němž se střídají dvě fáze. V té první interpretka vystupuje ve stínu, kde svým teskným vokálem vtahuje do děje. Pak následuje černobílá fáze, v níž tančí jako o život. Tyhle dvě polohy se střídají a navzájem doplňují, čímž vytvářejí působivý celek, který připomíná Björk. (Kateřina Spacek)


Kendrick Lamar & Taylour Paige - We Cry Together

Americký rapper Kendrick Lamar vydal na své loňské nahrávce "Mr. Morale & The Big Steppers" poměrně kontroverzní singl "We Cry Together". Jde spíš o mluvené slovo, respektive dlouhou partnerskou hádkou, ve které se Kendrick Lamar a herečka Taylour Paige emotivně dohadují a velmi rychle přejdou k nadávkám a vulgarismům. Dramatická a velmi emotivní kompozice si vysloužila videoklip, který režírovali Jake Schreier, Dave Free a sám Lamar. Oba protagonisti se svých rolí zhostili se značným zápalem a postarali se o neobyčejně intenzivní zážitek, jenž vygraduje k "sladkému usmíření". (Jaroslav Hrách)


Everything Everything - Teletype

Skoro každý už si na svých sociálních sítích pohrál s takzvaným deep fake videem. Miniklípků, ve kterých vy nebo někdo z vašich kamarádů (nebo třeba z politiků či političek) osobně zpívá nějaký hit, už koluje po internetech hromada. Fenoménu využili taky britští artrockeři Everything Everything pro vizuál k singlu "Teletype". Jonathan Higgs posbíral portréty lidí nejrůznějších věků, pohlaví a ras a dal dohromady koláž, která je stejně tak fascinující jako zneklidňující. Mimochodem, celá deska "Raw Data Feel", ze které píseň pochází, je skvělá! (David Věžník)


Weyes Blood - Grapevine

Podzim je pro mnoho lidí obdobím melancholie a skladba "Grapevine" od písničkářky Weyes Blood je toho příkladem. Ještě než ke konci roku vydala desku "And in the Darkness, Hearts Aglow", podělila se Natalie Mering, jak zní její skutečné jméno, o videoklip právě k již zmíněné písni. Ta je jakýmsi lyrickým odrazem současného světa. Video má na svědomí Rick Farin spolu s Claire Farin a víceméně se celé odehrává ve skličující temnotě po děsivé autonehodě. (Kateřina Spacek)


Björk - atopos

Vydat přehled nejlepších klipů a nemít v něm Björk? To by byl skandál! Tahle islandská divožena už po desetiletí dokazuje, že umění je její druhé jméno, a to jak v muzice, tak ve vizuálech. Své loňské houbové album "Fossora" uvedla singlem "atopos", ke kterému režisér Viðar Logi natočil omračující pohádku. Masky, kostýmy, rekvizity, kamera, střih, barvy. Tady je dokonalé prostě úplně všechno. (David Věžník)


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Znovu a jako by to bylo poprvé: girl in red přijede do Prahy s novým albem (08.03.2024 14:36)
- Fotogalerie: Pagan folk, pohanské rituály, všudypřítomný "Zaklínač", medovina, lepé děvy. To vše byl koncert Deloraine v Lucerna Music Baru (01.03.2024 09:39)
- Rozhovory: Ondřej Klímek (Behind the Door, Vltava) - U Behind the Door je klíčovým prvkem kamarádství (25.02.2024 09:00)
- Paganfolková noc snů nastane už příští týden. V Lucerna Music Baru zahrají Deloraine, Twin Harps s Wolfgang Twins a Lyrre (21.02.2024 11:16)
- Video: girl in red se v "Too Much" vydala do divadla a probodla si srdce (14.02.2024 09:37)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Video: Weyes Blood se v pestrobarevném videoklipu "A Given Thing" noří do vzpomínek (26.01.2024 13:22)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu