shop.musicserver.cz
Sam Smith - Gloria

Sam Smith na albu "Gloria" prožívá osobní manifestaci

Vydáno: 30.01.2023 08:30 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: Capitol Records

Sam Smith prošel dlouhou vývojovou cestou. Hledání vlastní identity se však zdá být u konce - jeho vyvrcholením je čtvrtá studiová deska "Gloria". Všechny vývojové změny se výrazně otiskly do jednotlivých skladeb. Hudební revoluce se sice nekoná, ta osobní však bez diskuzí ano.

8/10

Sam Smith - Gloria

Vydáno: 27.1.2023
Celkový čas: 33:03

Skladby: Love Me More, No God, Hurting Interlude, Lose You, Perfect (with Jessie Reyez), Unholy (with Kim Petras), How to Cry, Six Shots, Gimme (with Koffee and Jessie Reyez), Dorothy's Interlude, I'm Not Here to Make Friends (with Calvin Harris and Jessie Reyez), Gloria, Who We Love (with Ed Sheeran)

Vydavatel: Universal

Sam Smith byl housenkou, která se na předposlední řadovce "Love Goes" zakuklila a pohroužila se do niterností svých osobních problémů a tužeb. Na té aktuální, "Gloria", je již pestrobarevným motýlem, který rozpřahuje svoje blyštivá křídla a hlásá na všechny strany: "Jsem tady! Přesně takový, jakého mě pánbůh stvořil!"

Sam přesně ví, jaký chce být. Miluje okázalost, oslavuje sex a chtíč, dokáže otevřít své empatické srdce. Všechny tyto atributy zvolil jako hlavní nositele novinky. Hudebně získaly prvky taneční klubové scény, které se promíchávají s r'n'b. Tu a tam je všeobecná okázalost přerušena intimní baladou.

Na první poslech se vše může zdát jako zdivočelá jízda, která ani sama neví, kde je její cílová stanice. Opak je ale pravdou. Sebejistější a promyšlenější koncept jsme od britského zpěváka, který se identifikuje jako nebinární a v souvislosti se svou osobou upřednostňuje zájmeno they, ještě neslyšeli.

Už pilotní singl "Unholy", na kterém s ním spolupracovala Kim Petras, je onou výše zmíněnou šílenou nablýskanou jízdou. Ta hromada producentských vychytávek v podobě různých zvuků a pazvuků vytvořila patrně nejvíc sexy skladbu posledních let. A mocné refrénové chorály zas náležitě využili uživatelé TikToku, kteří na této síti singl ve velkém propagovali.

Je až s podivem, že druhou nejvíc sexy skladbu za poslední roky najdeme rovněž na "Glorii". Píseň "Gimme" se nese na vlně oplzlého chtíče, která sice v refrénu lehce ztrácí, ovšem v samotných slokách Sam nezapomíná na návykovou melodičnost.

V podobném duchu se nese i spolupráce s Calvinem Harrisem "I'm Not Here to Make Friends". Světoznámý producent a DJ využil více ze svého aktuálního funky období. Zajímavostí je i to, že v úvodu uslyšíme několik slavných výroků, včetně slavné RuPaulovy věty: "Když nedokážete milovat sami sebe, jak byste sakra mohli milovat někoho jiného?", která zazní v závěru každé řady jeho soutěže Drag Race.

I přes značnou účast hostů však jedno jméno o něco více vyčnívá - Ed Sheeran. A zde jako by se pokračovalo v sérii nepovedených spoluprací (viz Lana del Rey na poslední desce od Taylor Swift). Tady sice oblíbeného písničkáře slyšíme o něco více, tklivá balada "Who We Love" je ale přesto jasnou ukázkou nenaplněného potenciálu. Prostě další sheeranovka s nulovou snahou vytvořit něco jiného. Z pomalejších kousků mnohem více zaujme krásná "How To Cry", úvodní "Love Me More" nebo v r'n'b rytmech laděná "Perfect".

Velký prim na albu také zastupuje textařská stránka. Sam se tu především vypořádává s kolizí katolické výchovy a svou sexuální orientací, která je o to více zkomplikovaná hledáním skutečného já. Zpěvák tu vcelku nenásilně dává naději všem, kteří se svojí identitou bojují, a potlačují tím tak své sebevědomí a rozkvět. Se všemi těmito rozpory se vyrovnává v chorálové titulní skladbě.

Oslavou taneční klubové scény je song "Lose You" - pomyslný vrchol celé kolekce. Chytlavější vypalovačku Sam Smith snad ještě nenapsal, přitom se drží obecně zažitých postupů, které nejsou vesměs ničím zas tak výjimečné. Když k tomu ale přidáte famózně chytlavý refrén, který skvěle sedí do autorova falzetu, donutí vás to píseň naráz protočit alespoň pětkrát za sebou.

V kontextu tvorby Sama Smitha je "Gloria", kterou si můžete na CD i vinylu koupit v našem shopu, jeho prozatím nejlepším počinem. Konečně tu vystupuje jako sebevědomá bytost, která byla dlouho nucena potlačovat své touhy a přání. Jeho až extravagantní stylizace překonává veškerá tabu, která stále vyvolávají pozitivní i negativní vášně. Vášnivý je i celý půlhodinový poslech letošní nahrávky a je jen na nás, zda jí s jistou dávkou pokory a pochopení dokážeme naslouchat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Noel Gallagher je opět v ráži. Tentokrát to schytal(i) Sam Smith (02.03.2023 09:25)
- "Dílo Satanovo!" křičeli konspirátoři po vystoupení Sama Smitha a Kim Petras na Grammy. "Nic zvláštního," reagují satanisté (10.02.2023 11:49)
- Nové desky 4/2023 - od Avy Max přes Sama Smitha po Uriah Heep (01.02.2023 18:30)
- Video: Sam Smith v SNL překvapil. Připojily se k němu Kim Petras a... Sharon Stone (25.01.2023 11:25)
- Video: Sam Smith miluje sex a chce, abyste to věděli. V klipu k provokativnímu songu "Gimme" se to hemží nebinárními zadnicemi (16.01.2023 09:33)
- Nové desky 11/2021 - od Lany Del Rey přes Justina Biebera po Stinga (23.03.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu