shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (10-6)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (10-6)

Vydáno: 28.01.2021 08:30 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Rok 2020 byl podivný, hudební svět nevyjímaje. Přesto i loni vyšly nějaké ty desky, a tak jsme je i tentokrát zrekapitulovali a vybrali ty nejlepší. Jednadvacet redaktorů a redaktorek by ocenilo celkem sto dvacet pět domácích (českých a slovenských) alb. Tohle je finální dvacítka a příčky deset až šest.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 5-1


10. teepee - Where the Ocean Breaks

teepee - Where the Ocean Breaks
Od vydání jejich první desky "Albatross" a épéčka "Mirrors" uteklo mnoho času, během kterého se teepee z původního dua rozšířili na regulérní skupinu. Album "Where the Ocean Breaks" všechny tyto skutečnosti odráží. Mezi tématy se objevují naděje, smíření, láska, změny okolo každého z nás, ale také třeba nerovnosti ve společnosti a ztráta kontaktu s přírodou. Kapela vše zabalila do křehkých, načechraných melodií, do nichž pěkně zapadají dvojhlasy hlavních aktérů - Terezy Lavička-Sladké a Miroslava Patočky. Produkčně nahrávku zastřešil britský fachman Tom O. Marsh, který zvuk uskupení posunul nejenom využitím elektroniky. Primárně vše ale nadâle stojí na souhře kytarových vybrnkávaček a vzdušných linek a tónů. "Where the Ocean Breaks" je tak v jejich tvorbě výrazným milníkem, úkrokem do nových oblastí. Je to velmi vyzrálý počin, který umí zaujmout. Není se pak čemu divit, že kolekce si již vysloužila nominaci do úzkého výběru letošních Cen české hudební kritiky Apollo. (Dan Hájek)


Tip Milana Menčíka: Antikvartet - Desatero setkání s Medvíďaty

Antikvartet - Desatero setkání s Medvíďaty
Jedním z mediálně nejpropíranějších odchodů loňského roku na domácí hudební scéně byl ten Dušana Vančury. Jeden ze základních stavebních kamenů Spirituál kvintetu už kdysi dávno založil formaci Antikvartet, kterou po mnoha desítkách let v roce 2013 obnovil. Na rok 2020 si nachystal rozsáhlý projekt s českokrumlovským sborem Medvíďata, který nakonec obsáhl hned dva nosiče. Oba subjekty zařadily společně nahrané skladby na svá CD a každý z nich si na druhou polovinu nosiče dotočil vlastní tvorbu. A ta v podání Antikvartetu je hodně silná, žánrově pestrá a vzhledem k minimálnímu nástrojovému obsazení a důrazu na vokální součinnost také dosti netradiční. Většina songů je sice převzatých, několik ("Koukol") je však i vlastních a minimálně jedna zásadní píseň, která se bude hrát u táboráků - titulní "Desatero" -, je zde taky. Dvě desítky položek ale hlavně ani na chvilku nenudí, za což mohou i přizvaní hosté Jiří Pavlica a Kateřina Englichová.


9. Katarzia - Celibát

Katarzia - Celibát
Samota jí nevadí. Ani celibát těla. Desky ale točí perfektní. Katarzia svým loňským albem "Celibát" opět národu ukázala, jak se dělá hudba s přesahem a (chcete-li) příběhem. Těch příběhů je tady hned několik a Katarína Kubošiová se nebojí v nich být velmi osobní a otevřená (tím nejsilnějším je bezesporu "Tristan a Izolda" o zkušenosti s panickou atakou: "Kartičku pojištěnce prosím."). Dotýká se ekologie ("Hoří i voda"), problematiky LGBT+ ("Drag Queen"), pokaždé přitom dokáže trefně seknout. Když k tomu přidáme vkusnou a nápaditou produkci Pjoniho či Aid Kida, která z těch písniček dělá kvalitní artpopové kusy, vychází z toho jediné - tahle žena má v tomhle žebříčku místo oprávněně. (David Věžník)


8. David Pomahač - Do tmy je daleko

David Pomahač - Do tmy je daleko
Sólový debut Davida Pomahače si mě hned získal. "Do tmy je daleko" je zpovědí čtyřicátníka, který lehce bilancuje a balancuje nad životem. Deska vypráví o každodenním hledání světla, lásky, o boji s depresemi a všudypřítomném pocitu samoty, nicoty. Autor předkládá úvahy nad samotným bytím. Vypráví své příběhy o své cestě ze tmy, kdy se pere sám se sebou a snaží se vysmeknout ze spárů temnoty. I přes to, že může díky elektronice působit syrově, místy až třeba odtažitě, zní výsledek nadčasově. Pomahačův hutný až prosebný hlas mě hladí a jistým způsobem utěšuje, objímá. Cítím v něm pochopení a jistotu. Jak název kolekce napovídá, je třeba se dívat na věc z jiného úhlu pohledu (stejně jako na poloprázdnou/poloplnou sklenici) a hledat rovnováhu. Dosud nejosobnější a nejotevřenější nahrávka Davida Pomahače se setkala i s pochopením od širší kritiky. (Hana Bukáčková)


7. Květy - Květy Květy

Květy - Květy Květy
Brněnské Květy loni oslavily dvacet let existence a řadovkou "Květy Květy" zároveň dokázaly, že i po takové době se nebojí měnit směr. A co víc, zdá se, že po mírně rozpačitých nahrávkách "Komik do půl osmé" a "Spí vánoční pták" se znovu našly. Nová mutace kapely ji obrátila směrem k rocku, a posluchači se tak dočkají i bezhlavého drhnutí kytar a radosti z hluku. Pořád jsou to ale Květy, jejichž konstantou zůstává specifická melancholická poetika i projev Martina E. Kyšperského, který na albu vzpomíná na polské turné, brněnskou nemocnici i na Dana Nekonečného, o jehož úmrtí se dozvěděl po cestě na soustředění se skupinou. Působivá je ale už úvodní apokalyptická píseň "Do tmy", kterou se formace postarala o jednu z nejsilnějších položek soundtracku k pandemickému roku 2020. (Petr Šrajer)


Tip Honzy Průši: Dagmar Voňková - Archa (live)

Dagmar Voňková - Archa
Dagmar Voňková odehrála v listopadu 2018 unikátní koncert v pražském divadle Archa. Byl výjimečný tím, že šlo o přearanžování jejího repertoáru do vlastně jazzové podoby. Vzniklo neuvěřitelně barevné setkání skvělých muzikantů (Hlavenková, Barová, Török, Marcel Bárta, Ostrouchov, Dusilová a další), písně Voňkové najednou dostaly úplně nové rozměry, jako když celý život koukáte na černobílou televizi a najednou vám pustí barevnou. Je skvělé, že se vydavatelství Animal Music rozhodlo tento jedinečný koncert vydat. A jo, je trochu divné mezi top desky roku vybírat záznam dva roky starého koncertu. Jenže tohle vystoupení bylo tak výjimečné, že by byl hřích na něj neupozorňovat. Minimálně jde o nejlepší loni vydaný živák.


6. Kateřina Marie Tichá - Sami

Kateřina Marie Tichá - Sami
Debutové album Kateřiny Marie Tiché bylo jedním z nejočekávanějších počinů uplynulého roku a zmíněná očekávání hravě naplnilo. Zpěvačka, kterou charakterizuje prozatím hlavně vystupování s formací Jelen, se v tichosti pomalu, ale o to důrazněji postavila na vlastní nohy. Po slabším EP "Otazníky" přišla vynikající deska plná propracovaných, takřka básnických textů, krásného ženského zpívání a zároveň i hudebně silného materiálu. K nejsilnějším okamžikům patří hitová balada "Zničená zem" či duet s nedávno předčasně zesnulým Davidem Stypkou "Divoká". I když kolekce plyne spíše v pomalejších rytmech, nenudí ani při několikátém poslechu. Balzám na uši pro ty posluchače, kteří hledají u ženských interpretek křehkost i odvahu. (Milan Menčík)


NÁZORY
  • mencykojc retoryka (jarecek, 28.01.2021 08:42) Reagovat

    jeden z mych nejocekavanejsich pocinu = jeden z nejocekavanejsich pocinu obecne .. haha

    • Re: mencykojc retoryka (Anonym, 28.01.2021 11:43) Reagovat

      tak je tu nebo tu není? řekneš nám už konečně jaký album to je?

      • Re: mencykojc retoryka (Karel, 28.01.2021 16:20) Reagovat

        To bude nějakej debilní metal které zná jen on a pár jeho senilních kámošů :-)

  • Slušné umístění.. Květy super!!! ... (Porman, 28.01.2021 09:58) Reagovat

    Slušné umístění.. Květy super!!!

    • Re: Slušné umístění.. Květy super!!! ... (Ijon, 28.01.2021 19:58) Reagovat

      No, čekal jsem je ještě o kus výš, ta deska je úplně skvělá, pravda, na redakci možná až moc rocková.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Kateřina Marie Tichá publikum v Lucerna Music Baru roztancovala i dojala (16.03.2024 14:30)
- Sto káv, sto rozhovorů. Podcast "Na kafe s Davidem Pomahačem" slaví (18.02.2024 16:16)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Rozhovory: Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům (13.02.2024 08:00)
- Video: teepee oslavují novinkou "baby soul" vnitřní dítě. Lákají na nové album i koncerty (11.02.2024 11:19)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Z niterných písní na desce "Plamen" Kateřiny Marie Tiché & Bandjeez se tají dech (05.02.2024 00:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Katarzia v Praze rozdávala lásku a pochopení (25.01.2024 07:59)
- Hudba v tisku: "Pětadvacet na pamětnou" dotazníkem nahlíží do duší výrazné písničkářské generace (30.12.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu