Klip "Balkónová" od Marien reflektuje smutnou dobu rouškovou

15.09.2020 11:52 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Marien si užívají povedeného období. Vydali skvělou desku "2020", na kterou jim fanoušci přispěli takřka půlmilionem korun na Startovači, a teď z ní představují už pátý videoklip. Protentokrát si vybrali poměrně netradiční skladbu "Balkónová". Jejím prostřednictvím děkují těm, kteří bojují s koronavirem v první linii.

"Nikdo z nás si nedovedl představit, že přijde totální paralýza kultury a čas ekonomické nejistoty. Dokonce jsme se nějaký čas ani nesměli potkat, protože jsme příliš početná kapela. Ze dne na den se z nás stali amatérští učitelé, kuchaři a krotitelé vlastních dětí, uzamčení v panelákovém bytě, s podivným pocitem bezmoci a strachem o blízké. Píseň 'Balkónová' vznikla v květnu, nejen z vděčnosti k andělům v první linii, ale i k našim přátelům, fanouškům a podporovatelům, kteří nabídli pomoc. Ostatně jen díky sbírce jsme mohli album v této podivné době dokončit a nové videoklipy jsou cestou, jak jim to alespoň trošku vrátit," popisuje autor songu Víťa Troníček a dodává: "Napsat píseň v takové atmosféře je dvojsečné: téma je na jedné straně až depresivně smutné, na druhou stranu je tvorba pro kumštýře způsob, jak se z toho nezbláznit. A je to taky příležitost, aby z toho špatného období vzešlo alespoň něco hezkého."

Po předchozím videu k irské baladě "Příboj", které dostalo plné hodnocení, představuje novinka malinko jinou formu obrazového doprovodu. V celém snímku si v prázdných ulicích Pardubic tančí Marika Tobišková ze Žamberka, která je jinak lektorkou výrazového tance. "Tanec nesmí být něčím, co pouze obalí naše tělo z povrchu. Měly by to být naše myšlenky, vzpomínky, imaginace, emoce, obrazy, barvy, vůně, všechno možné, co zaplní naše tělo i zevnitř. Ano, tanec je pohyb, ale rozhodně ne jen fyzického těla. Měl by být pohybem toho, co se děje uvnitř nás. Skrze to můžeme dostávat naše myšlenky do reálného světa a promlouvat k němu. Je to jazyk, kterému rozumí celý svět," vysvětluje.

O vizuální stránku se postaral fotograf Josef Šulc, který pro nevšední atmosféru zvolil liduprázdné uličky historického centra Pardubic. Výslednou podobou se mu podařilo podtrhnout vyznění skladby. Ta nabádá k zamyšlení, je hodně silná a posmutnělá. Prostě o dost jiná, než je valná většina repertoáru Marien. "Nejde jen o pouhý hudební klip. V našem folkovém žánru je tradičně kladen důraz na sdělení a přirozenost projevu, už vůbec nejsme taneční hudbou a málokdy se písně nějak umělecky stylizují. Ale jsem v úžasu, jak přesně se Marice tancem podařilo vyjádřit celou tu plejádu pocitů, kterými jsem při psaní textu prošel - od strachu a tísně přes nepohodlí a zlost až po vděčnost a krásu lidství a člověčiny, které tahle doba v lidech probouzí," raduje se kapelník Víťa Troníček. Závěrem lze jen doufat, že takovýchto písní nebude potřeba příliš mnoho a že současná doba nepotrvá věčně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY