shop.musicserver.cz
Machine Gun Kelly, Marpo & Troublegang, Forum Karlín, 9.9.2019

Machine Gun Kelly už ví, kým chce být. A v Praze si za tím šel

Vydáno: 10.09.2019 23:49 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

Pokud nás čtete pravidelně, asi jste už na nějaký ten report z koncertů Machine Gun Kellyho v našich krajích narazili. Většinou se zmiňujeme o tom, že je jako umělec na rozcestí a jeho koncerty působí nesourodě. A zdá se, že si toho byl sám vědom. Turné k albu "Hotel Diablo" proto pojal naprosto odlišně. Vyprodáno.

Live: Machine Gun Kelly

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 9. září 2019
support: Marpo & Troublegang, Amazonica
Fotka je ilustrační a pochází ze stejného prostoru dva roky nazpátek, na aktuálním koncertě jsme fotografa neměli.

Co že to vlastně bylo špatně? Vyloženě zlého na tom nebylo nic, Machine Gun Kelly uměl dělat dobré koncerty i před lety a na tom se nic nezměnilo. Nešlo si ale nevšimnout, že při nich sedí na dvou židlích. Na jedné straně agresivní rap a rockový projev se živou kapelou, na straně druhé poklidný rádiový hip-hop se samply a popovými zpěvačkami v refrénech. Snaha skloubit to všechno dohromady tady byla, ale pokud jste na jeho koncertě před pár lety byli, dost možná vás samotné zarazilo, jak zvláštně to působí. Asi jako kdybyste vyrazili na AC/DC a oni mezi "Highway To Hell" a "T.N.T." najednou vložili "Quit Playing Games (With My Heart)".

Ještě než si ale povíme, jak to vlastně devětadvacetiletý rapper vyřešil, musíme se trochu pověnovat i Marpovi. Ten má před zimním vydáním nové desky "DVA", a kudy jezdí, tam zve na chystaný megakoncert v Letňanech. Nutno říct, že jako lokální předkapelu nešlo vybrat nikoho lepšího. Takto silný žánrový průnik je až vzácný a co pro své, v černých šátcích Troublegangu ozdobené příznivce Marpo se svým týmem nachystali, to hlavní hvězda dokonala. Burácivý, agresivní rap s buldočí vzteklostí a zabejčením, které se stává posedlostí. Novinka "Generace velkejch snů" jako bonus.

Vzteklá půlhodinka plná energie pořádně nabudila, je jen škoda, že někteří, inteligencí nepříliš obdaření jedinci to vzali jako výzvu k dělání neplechy. Smrad z cigaret i mariuhany v nekuřáckém prostředí, vrážení do slečen, které se viditelně nechtěly účastnit circle-pitů, rozlité pivo lepící se k podrážkám bot nebo plivance těch nahoře na hlavy těch pod nimi. Marpo & spol. za své nevychované příznivce tak úplně nemůžou, je ale škoda, že tito návštěvníci svou bezohledností zážitek ostatním kazili. Je docela paradoxní, že v hudebním žánru, který se slovem "respekt" ohání víc než kterýkoliv jiný, je ho mezi jeho příznivci vůči ostatním tak málo.

Machine Gun Kellyho můžete nesnášet za to, jak se pouští do Eminema (diss "Rap Devil" s blonďatou superstar v mířidle sniperky na projekci taktéž zazněl), nebo ho naopak uznávat za jeho úctu k Chesteru Benningtonovi, račte si tedy vybrat. Jak už ale bylo naznačeno výše, své koncerty hodně změnil. Přitvrdil. Zdivočel. A zároveň se zprofesionalizoval. Pódium měl koncipované do podoby posuvných dveří od "Hotelu Diablo" a to, jak se jeho nové album jmenuje, ten večer zopakoval snad desetkrát.

Začal agresivně, pak nechal trochu vydechnout a nakonec zase přitvrdil. Popu se ale zbavil. Nejsladší skladba jeho aktuálního setlistu, singl "Bad Things", zazněla jen v úryvku a refrén zpíval on sám, nikoliv z half-playbacku puštěná Camila Cabello jako dříve. Namísto toho spustil turbo rap v "Breaking News 2", vzal si poprvé a zdaleka ne naposled elektrickou kytaru v "Let You Go" nebo se v novince "Candy" zpovídal ze své zkušenosti s prášky a závislostí. Že jsou jeho texty hodnotnější a sdělnější, by si měli uvědomit hlavně fanoušci Post Maloneho, jehož nová deska se teď trochu nezaslouženě streamuje jako o život.

Písní zaznělo bezmála třicet, spousta z nich ale jen ve zkrácených verzích, jako například covery Billie Eilish a Oasis, které byly oba úplně zbytečné. Také vzpomínka na životopisný film "The Dirt" o historii Mötley Crüe, v němž rapper hraje bubeníka Tommyho Leeho, a proto se za bicí v té minutě a půl songu "Shout At The Devil" i sám posadil, byla spíš jen takové drobné rozptýlení. K tomu všemu hrálo jen minimum samplů, vše podstatné obstarávala živá kapela, v níž kvílení elektrických kytar (místy i po vzoru Evžena Hofmanna pěkně za krkem) hrálo prim.

Číslem navíc byl okamžik, kdy rapper vytáhl na pódium fanouška s cedulí "Vsadím se, že dokážu zarapovat 'Alpha Omega' líp, než ty". Týpek byl skvělý a na takový duet se svým idolem bude určitě ještě dlouho vzpomínat.

Pak už ale přišel prostor na hymnu. "I Think I'm Ok" už v srpnu dával Yungblud na maďarském Szigetu jako jeden z vrcholů svého setu a už tehdy mu to lidi zobali z ruky. Teď už ten singl hraje třeba i Evropa 2 a jeho věhlas stále roste. Ve Foru Karlín to mělo sílu uragánu. A bylo to tak strhující, až si ji Machine Gun Kelly protáhl a ve finále ji zahrál dvakrát za sebou. Tak bombastický banger to je. Odezva byla fenomenální a je jen otázkou času, než právě s ní, coby zlatým vrcholem, bude rapper své koncerty zakončovat.

Kdyby tak udělal už nyní, nikdo by mu nemohl nic vyčítat. Byl to famózní set. Jenže on měl ve svém potetovaném rukávu ještě pár es. "Bad Mother Fucker" i "Till I Die" byly obě silné hard-rockové smršti, v nichž si kytary přišly na své. A v "27" zase nechal na projekci všechny ty, které jsme nejen v tom věku předčasně ztratili. Maca. Chestera. Amy. Kurta. Jimiho. Jima. A spousty dalších. Colson Baker, jak zní jeho pravé jméno, totiž dobře ví, co to znamená mít bordel v hlavě. A kam až to může vést.

Byl to skvělý koncert. Zatím nejlepší, jaký u nás odehrál. Autor čtyř studiovek se na něm ukázal jako povědomá, ale přece zcela nová hvězda, která má co říct a říká to nahlas. Naštvaně. Tak, že vás rozeskáče. Ale zároveň donutí i přemýšlet. Forum Karlín bylo pokořeno. Čas pokročit na další level.

NÁZORY
  • Fanoušci (Eva, 11.09.2019 18:48) Reagovat

    Koncert a jeho provedení bylo úžasné. Ale spíš ta šílenost fanoušků, jak zde popisujete u Marpa, byla na začátku vystoupení MGK. Já byla úplně vepředu, a přesto mě lidi z moschpitu skoro povalili, ty jejich vlny se donesly ať k nám, tak mě museli vytáhnout sekuriťáci. V podstatě jsem kvůli nim přišla o veškerý kontakt s MGK a ostatníma. Měla jsem byt vepředu, a skončila jsem v rohu sálu, a tak jsem neskončila jen já.

    • Re: Fanoušci (Good Robert, 11.09.2019 21:52) Reagovat

      Njn, člověk musí chodit na hudbu a ne na lidi)))))

  • Je sice hezké, že napíšete, že ten song hraje... (Dymo, 12.09.2019 07:45) Reagovat

    Je sice hezké, že napíšete, že ten song hraje už teď i Evropa 2, když jsem ho slyšel už v červnu na Fajn Rádiu, ale ok.

  • Vy toho Post Malone tady fakt nemáte rádi :D..... (B, 14.09.2019 09:15) Reagovat

    Vy toho Post Malone tady fakt nemáte rádi :D..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Marpo zase koncertuje. V sobotu upražil O2 universum (12.12.2023 09:22)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- Naživo: Druhý den na Rock for People byl ve znamení podivné twerkující Ashnikko i emotivního Mod Suna (10.06.2023 18:13)
- Naživo: Machine Gun Kelly na Rock For People zaslouženě vyvolával vášně (10.06.2023 14:37)
- Fotogalerie: Machine Gun Kelly na Rock For People v obrazech (10.06.2023 10:20)
- Nejvíc nej: Pět hudebníků, kteří stojí za úspěchem Machine Gun Kellyho (05.06.2023 15:30)
- Česká kina zrůžoví. Na jeden večer je opanuje koncert Machine Gun Kellyho z Clevelandu (13.04.2023 11:39)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (40-31) (24.01.2023 08:00)
- Na Rock for People přijede i Machine Gun Kelly (05.12.2022 15:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu