shop.musicserver.cz
Rammstein, Eden aréna, Praha, 16.7.2019

Hořící kočárky, uprchlíci, balady u piana i plameny nad Edenem. Rammstein se vrátili do Prahy

Vydáno: 17.07.2019 11:43 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Není na světě mnoho kapel, které by měly potenciál na to stát se právě tou, jejíž opulentní show se stane tou nejlepší, jakou jste kdy v životě viděli. Rammstein k nim ale bezpochyby patří. A na zbrusu novém turné, jehož dvě zastávky jsou i v Praze, ji konečně zase posunuli trochu dál.

Live: Rammstein

místo: Eden aréna, Praha
datum: 16. července 2019
setlist: Was ich liebe, Links 2-3-4, Tattoo, Sehnsucht, Zeig dich, Mein Herz brennt, Puppe, Heirate mich, Diamant, Deutschland (Remix by Richard Z. Kruspe), Deutschland, Radio, Mein Teil, Du hast Sonne, Ohne dich, Engel (with Duo Jatekok) (piano version), Ausländer, Du riechst so gut, Pussy, Rammstein, Ich will
Titulní fotografie pochází z koncertu v Edenu v roce 2017, tentokrát dostalo fotopass jen omezené množství médií.

Už v makrorecenzi k nejnovější eponymní desce jste se mohli dočíst, proč patřila dvojice dlouho dopředu vyprodaných koncertů v Edenu k nejočekávanějším událostem hudebního roku 2019 v Praze. Program, s nímž Rammstein objížděli svět posledních deset let, byl totiž sice fenomenální a takřka nedostižný, přesto už ale potřeboval změnu.

Takže ačkoliv by mnozí mohli spílat šestičlennému tělesu, že do setlistu zařadilo hned osm novinek, my bychom to hodnotili naopak jako jeden z hlavních kladů. Jedním dechem je ale zároveň potřeba dodat i největší zápor více než dvouhodinové show. Její první třetina totiž byla na poměry formace až tragicky vlažná. Nepočítáme-li úvodní výbuch jisker, jeli Němci na volnoběh, což u tak spektakulární scény bylo až trestuhodné.

Stage vzdáleně připomínající varhany s výtahem a jednou projekční plochou uprostřed byla tak obrovská, že čněla až nad střechu stadionu. Kapela ale její potenciál v první části využívala jen k několika blikátkům, což ještě za světla nemohlo vyvolat kýžený efekt. A vzhledem k tomu, co se mělo dít dál, se pak zpětně zdálo, jako by ten koncertní program ještě nebyl hotový.

Rammstein mají dlouhé dodací lhůty, to jsme se při čekání na novou studiovku mohli sami přesvědčit. Nepřekvapilo by proto, kdyby se už na ohlášených koncertech za rok náhle začaly zařazovat patřičná pódiová čísla i do úvodní třetiny. Bez dramaturgických efektů, bez záběrů na členy na obrazovkách a hlavně bez plamenů působili prostě trochu mdle. Ale jak už bylo řečeno, to všechno byl jen začátek.

Když se v základní hrací době dostali zhruba do poloviny a k jako obvykle nekomunikujícímu Tillovi Lindemannovi se začaly linout první tóny bolestivé "Mein Hertz brennt", začaly se dít věci. Dávný singl má i po letech sílu kamionu, a jestliže dosud bylo největší podívanou stoupající logo R+ na praporech a černý dým, tak zapálenou světlicí přiloženou k frontmanově srdci se industriální rock a pochodový rytmus začaly stávat novým náboženstvím.

Jedním z nových čísel byl vizuální doprovod k "Puppe", jedné z nejvýraznějších čerstvých skladeb. To se takhle na pódium dostal obrovský kovový kočárek, a jakmile zpěvák se svou GoPro kamerou nechal členy zamávat divákům i v zadních řadách a namířil si to hledím do útrob kočárku, viděli jsme v něm miminko strašidelnější než panenka Chucky. A co udělají Rammstein, když se jim něco nelíbí? Zapálí to. A jen co oheň dohořel, začaly miminku z pusy vylétávat strašidelně černé konfety, které zasypaly přední řady, a následně vybuchly další salvy konfet i v zadní části stadionu. Končíme? Ale kdeže! "Diamant" s kytarovými akordy vypůjčenými od Stinga jako intimní balada pro tři muzikanty v rohu pódia? Proč ne, i tihle divoši umějí být střídmí.

Chodit na koncerty Rammstein patří v Německu ke slušnému vychování a i v Praze byl stadion tradičně plný spíše našich západních sousedů než domácích, takže když Richard Kruspe vyjel výtahem vzhůru a zpoza svého pultu spustil techno remix singlu "Deutschland", pod nímž mu nejdříve čtyři členové v blikajících hábitech simulovali kolegy z Kraftwerk, načež se po povedeném fórku a zmatení diváků rozjel regulérní stejnojmenný singl, nemělo to ve zpívajícím davu takovou vlasteneckou sílu, jaká by byla potřeba. Na to bude nutno vyrazit za hranice. Už další nový singl "Radio" ale ukázal, že burcující stadionové hity R+ ještě pořád umí.

"Mein Teil" z roku 2004 potěšil jednak vůbec svým zařazením do programu, neboť ho skupina v minulých letech často opomíjela, jednak inovovaným představením, kdy klávesista Flake v kotli ne a ne vzplanout, takže si na něj Till po několika neúspěšných pokusech musel vzít plamenometné dělo. Známý, ale přesto inovovaný zážitek, přinesl i legendární hit "Du hast". Ten fanoušci v Edenu skandovali hlasitěji, než kdykoliv dříve, a jakmile si před posledním refrénem vzal zpěvák svou ohnivou kuši a vystřelil rachejtli, po níž další pyrotechnika proletěla nad hlavami diváků až k obrovským věžím se zvukovými systémy uprostřed davu a na nich ještě odpálila plamenné hřiby stoupající až nad střechu stadionu, bylo úplně jedno, kolikrát už jste od nich tento efekt viděli v minulosti. Bralo to dech.

A aby to náhodou nezačalo vypadat, že ohýnky budou u Rammstein jen sporadické, zahřály tváře návštěvníků po všech stranách Edenu ještě další a další plameny hned v následující "Sonne". Užaslé "Wow!" jste si tak mohli říct pokaždé, když se v textu jedné z nejlepších skladeb formace objevila číslovka. Hlavní část programu zakončila rovněž nepravidelně hraná balada "Ohne dich", v níž se nesvítilo pomocí mobilů, ale pěkně postaru a příhodně - zapalovačem.

Tady bychom mohli skončit a byl by to až na ten začátek skvělý koncert. Jenže to ještě není všechno. V přídavku se všichni členové přemístili na menší pódium po levé straně hlavní scény a baladu "Engel" tentokrát nedali jako mnohokrát dříve až na úplný konec a nezapalovali u ní Tillova mechanická křídla, nýbrž pozvali na scénu zpátky dámskou dvojici Duo Jatekok, která je u jakéhosi karaoke s textem promítaným na hlavním pódiu doprovodila na klavír. V tomto čísle jste si mohli na jednu stranu všimnou gentlemanství Tilla Lindemanna a Richarda Kruspeho, kdy ten první přisouval židli a druhý zase něžně políbil obě muzikantky na čelo na znamení díků. Stejně tak jste si ale mohli všimnout, jak Till zcela bezdůvodně a dost nevybíravě strčil do zpívajícího a viditelně překvapeného bubeníka Christopha Schneidera, jako by mu snad chtěl vyčíst staré křivdy.

K návratu na hlavní pódium sloužily už tradiční nafukovací čluny nad hlavami diváků, tentokrát ale frontman čekal s cedulí "Vítejte!" na břehu a podával ruku svým soukmenovcům. Vzhledem k tomu, že hned poté nastoupil aktuální singl "Ausländer", jste si možná také všimli té paralely s uprchlickou krizí a s tím, jak se k tomu v Německu staví.

Poloanglicky zpívaný hit "Pussy" znamenal tradiční stříkání semene z obřího, jezdícího pyje. Dávku pěny nejprve dostaly první řady, následně bílé konfety suplující tekutinu zasypaly celý stadion. Finálně koncert vygradoval nejprve asi největším plamenným představením v "Rammstein". A úplně nakonec ještě povinným "Ich will", v jehož závěru členové nastoupili do výtahu, a když vystoupali až úplně nahoru, zmizeli.

Ani přes nadstandardní délku se bohužel nedostalo na všechno - chyběla "Amerika", "Keine lust", "Feuer frei", "Rosenrot" nebo třeba "Ich tu dir weh". Přesto je jasné, že nákladnější show s omamnějšími efekty už minimálně letos v Česku určitě neuvidíme. Kiss, Ed Sheeran a asi i ti Muse se se svou výpravou můžou jít zahrabat. Deutschland!

NÁZORY
  • Jo Rammstein co se týká živého vystoupení, je... (Fimi, 17.07.2019 11:56) Reagovat

    Jo Rammstein co se týká živého vystoupení, je to záruka kvality a skvělého zážitku

  • Koncert v Praze (kukura, 17.07.2019 14:02) Reagovat

    Začátek vlažnější, způsobený IMHO hlavně novými písněmi, které lidé ještě tak moc neznají a některé nejsou tak stadiónově úderné, jako osvědčené hity. Zhruba od třetiny koncertu neskutečná jízda. Šlapalo to pak podle mě i samotným účinkujícím, kdy bylo vidět, jak si to užívají. Velký zážitek pocta Kraftwerk před písní Deutschland. Neskutečně osvěžující. Osobně se mi koncert líbil více než ten před dvěma lety a musím říct, že ho dávám naroveň s mým prvním koncertem R+ z roku 2004 k albu Reise Reise, který byl taktéž bombastický.

    • Re: Koncert v Praze (Fimi, 17.07.2019 15:35) Reagovat

      2004, jo tam jsem byl taky v první řadě u pódia..lístek byl tehdá za 750 Kč

      • Re: Koncert v Praze (kukura, 17.07.2019 15:46) Reagovat

        Přesně tak, přímo u pódia před Richardem. Skvělý zážitek to byl. Kvalita turné potvrzena skvělým záznamem z Nimes.

        • Re: Koncert v Praze (Fimi, 18.07.2019 11:30) Reagovat

          Rozhodně jeden z nejlepších zážitků.... jediné co to mohlo překonat byly možná Slipknot v Ostravě 2009...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Kiss nekončí - vrátí se jako kapela virtuálních avatarů (06.12.2023 11:14)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu