shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Rammstein" Rammstein

Makrorecenze "Rammstein" Rammstein

Vydáno: 16.07.2019 08:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: Vertigo Berlin

Někteří hudebníci a hudebnice chrlí alba doslova jedno za druhým. Jiní rádi nechávají své fanoušky čekat. A pak jsou tu Rammstein. Během prvních čtrnácti let existence vydali šest řadovek, ta sedmá ale přišla až po desetileté pauze. Není tedy divu, že se z "Rammstein" stala událost. Což nemohlo minout makrorecenzi.

Rammstein - Rammstein
© facebook interpreta
Milovaní, nenávidění, vysmívaní, obdivovaní, kontroverzní. Těmito slovy popsal kolega Matýsek kapelu Rammstein v textu recenze její nové desky. Na tu si museli příznivci a příznivkyně Lindemannovy party počkat celou jednu dekádu. Za tu dobu se stalo mnohé. Německá úderka se například podstatně zklidnila. Na kvalitu její tvorby však toto zklidnění nemělo vliv, alespoň podle zmíněné recenze: "Bezejmenná novinka si zpočátku spíše doutná, plameny vyšlehávají postupně, často trochu nesměle. Ale rozhodně tam jsou. [...] Rammstein roku 2019 jsou na poslech měkčí, zároveň ale sevřenější, dotaženější. A plní zákrut, které čekají, až je posluchač objeví." Tehdy si nahrávka vysloužila solidní devítku. Redaktoři, kteří přispěli do makrorecenze, už ovšem tak nadšení nejsou - v průměru si album "Rammstein" odneslo 66 %


Ondřej Hricko - Jiní, ale stále dobří Rammstein (8/10)
Vztah ke kapele: Jedna z nejvýraznějších neanglofonních skupin na světě.

Rammstein s novou studiovkou otáleli celých deset let. To je dlouhá doba na to, aby se hudební scéna značně proměnila, fanoušky nevyjímaje. Němci ovšem přišli s materiálem, který obstojí i v roce 2019 a hlavně v konkurenci předchozích desek. Bezejmenná novinka baví hudební pestrostí i silnými texty. Z muzikantů je cítit, že v dobrém slova smyslu zestárli. Nejsou tak agresivní, zemití a za každou cenu šokující, což může některé fanoušky zamrzet. Dotýkají se vážných témat (sexuální obchod, nacionalismus, náboženství) a balí je do hudebně rozmanitých skladeb. Nejlepší překvapivě nejsou singly "Deutschland" ani "Radio", které sice zaujmou údernými refrény a jednoduchou kompozicí, ale jinak jde o vesměs rutinní rukopis formace. Daleko působivější je gradovaná, nervní "Puppe", v níž Till Lindemann předvádí vokálně skutečně živelný výkon, i tanečnější "Ausländer", která ukazuje zcela novou, modernější tvář německé mašiny bez klasického industriálního groovu. Rozhodně povedený návrat mezi elitu.


Jan Trávníček - Stále dobří, ale bez překvapení (7/10)
Vztah ke kapele: V podstatě už jejich desky vůbec neposlouchám, ohrály se mi. Kdykoliv se mě někdo zeptá, jaký byl nejlepší koncert, co jsem kdy viděl, odpovídám, že čistě hudebně to byl Sting se symfonickým orchestrem. Co do show ale spolu stále soupeří Coldplay právě s Lindemannovou bandou.

Asi se shodneme, že tím nejlepším na nové kolekci "Rammstein" je to, že vůbec vyšla. A taky to fenomenální video k singlu "Deutschland". Jenže ani jedna z těch věcí se do hodnocení promítnout nemůže, protože tady se bavíme o hudbě. A ta je... no, stejná jako vždycky. Tedy skoro. Firma Rammstein už je tak daleko, že samozřejmě nemůže začít hrát třeba soul nebo hip-hop. Respektive mohla by, ale konzervativní publikum na německých stadionech by jí to neodpustilo. Takže se nadále drží industriálního rocku, a největší hudební novinky tudíž najdete v aranžích na začátcích a koncích jednotlivých skladeb. Kostelní sbory, synťáky a zase trochu více té elektroniky budiž příkladem. Jinak to ale tihle velikáni staví na všem, co už znáte. Kontroverzní už v textech být moc nemůžou, protože jestli někdo zkusil už fakt všechno, tak oni. A jak vlastenectví, tak třeba náboženství už dnes hnou jen s málokým. Svět je cyničtější, zvykli jsme si na všechno. A tak i když se kromě dosavadních tří singlů mluví na české facebookové fanouškovské skupině už asi jen o "Puppe" jako o posledním songu, který ještě budí nějaké emoce, nakonec ani nevadí, že německé legendy žádnou revoluci nespustí. Hlavní totiž je, že můžou o pár nových položek obohatit svůj koncertní setlist, který po dekádě a tolika turné už vážně potřeboval provětrat. Mnohem více jsem tedy zvědavý spíše na to, jak se novinka v diskografii projeví na chystaných show v Edenu a kolik nových čísel uvidíme. I dokonalost se totiž může po čase zajídat.


Ondřej Michal - Stroj na peníze, co šlape dokonale (5/10)
Vztah ke kapele: "Sehnsucht" je jejich nejlepší album. Nic dalšího už točit nemuseli.

Jak svěže a zábavně zněli Rammstein na soundtracku k filmu Davida Lynche "Lost Highway", kde jsem je před více než dvaceti lety objevil! To ale bylo ještě v době, kdy vyšla jejich druhá a z mého pohledu nejlepší řadovka "Sehnsucht". Tehdy jsem ale netušil, že se skupina postupem času přetransformuje v dokonale fungující stroj na peníze s precizně propracovaným marketingem. Vždyť co by byli tihle Němci bez skandálních klipů, textů o sexuálních úchylkách a dalších rádoby kontroverzí? Zůstala by jen kopie KMFDM, Die Krupps, Laibach, Ministry a dalších stylotvorných souborů. Změna k lepšímu nepřichází ani s letošním albem a upřímně, kdo by ji taky čekal? "Rammstein" je k uzoufání nudná deska, kde se Till Lindemann & spol. točí v kruhu bezradnosti, nevědí kudy kam, tajně doufají, že si toho nikdo nevšimne a dílo zase sklidí úspěch. Vsadím se, že taky jo. A je vcelku jedno, že nabroušené kytary kapela nechala na chodbě studia, aby nezabíraly místo synťákům a další elektronice, které tentokrát dostaly nebývale mnoho prostoru. To by ostatně nebylo nic proti ničemu, kdyby výsledek byl víc než jen sbírka skladeb bez výrazu a osobitosti s atributy tak dobře známými z předchozích počinů. Od původního vykrádání jiných se tak Rammstein po pětadvaceti letech hraní dostali do fáze vykrádání sebe sama. Proč to ale řešit, když tahle mašina na prachy šlape přímo dokonale?

  • - (thornhill, 16.07.2019 08:20) Reagovat

    prvé dva albumy super. tretí ešte fajn, ktorý odštartoval komerciu pre masy. následné albumy už len opakovačka a stagnujúca kvalita

    • Re: - (Anonym, 20.07.2019 21:12) Reagovat

      Vyjadrim to naprosto z osobniho hlediska - nebude Te to zajimat, ale to je mi jedno :) - zacal jsem s R+ v roce 1997, v okoli to vsichni odsuzovali a me to bylo uplne u riti; par let po tom najednou vsichni zrali Rammstein a stali se z nich odbornici na jejich karieru. Jsem rad za kazdy novy prirustek z “jejich dilny”, jsou jinde, nez po prvnich dvou albech, kvuli kterym jsem s nimi, ale tem posin vninam hodne pozitivne, i kdyz se to pro nezaujate muze jevit, ze drzej spolu jen umele

  • 8/10 (Stoka, 16.07.2019 09:50) Reagovat

    Velmi povedená deska, je mnohem přistupnější, modernější, doufám že tuhle cestu půjdou i nadále.Má i slabé místa (Sex, Weit Weg) naopak Deutschland je jedna z nejlepších písní co kdy udělali.Po 30 letech nahrát takovu desku??Oh my goodness!!

    • Re: 8/10 (Anonym, 20.07.2019 20:59) Reagovat

      “Sex” souhlasim, Weit Weg mi naopak pripada super, oproti treba Was ich liebe, ale na druhou strabu pojeti otviraku koncertu se mi hodne libilo... je ale dobre, ze co fanousek, to nazor :)

  • Nějak ve mě Rammstein po letech vyčpěly. Prvn?... (Fimi, 16.07.2019 10:43) Reagovat

    Nějak ve mě Rammstein po letech vyčpěly. První tři alba jsem žral, ale dnes si je už nepustím i když pořád po tom všem jsou prostě nejlepší. Potom už jen parazitování a dojení sebe sama a tohle nové album je už vrchol vyhořelosti. Jako není to špatné ale není to ničím zajímavé, tohle už nejsou Rammstein už. Není to ani nadprůměrné jako Raise Raise a další pozdější alba, prostě album, které zapadne...sice se to snažím naposlocuhat, ale nejde to, nějak to do mě neleze. Je ovšem možné, že už po těch letech taky poslouchám jiné věci a tohle mi přijde už hodně špatný...můj názor a teď horké hlavy do mě

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mig 21 - Život zdá se sladký 7/10
Video: Mig 21 pátrají v klipu "Život zdá se sladký" po vzkazech na ženském těle Mig 21 k létu tak nějak patří. Nejenže každý rok pravidelně koncertují a oblažují fanoušky svým neotřelým smyslem pro humor i pohodovou energií, letos ale také lákají na novou píseň nazvanou "Život zdá se sladký". Ta přes... čtěte zde
Vydáno: 22.07.2024 12:30 v sekci Audio / Video | Video
The Warning - Keep Me Fed 8/10
Recenze: Mexické divoženky The Warning na své čtvrté desce "Keep Me Fed" dokazují, že kvalitní rock ještě nevymřel Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové... čtěte zde
Vydáno: 22.07.2024 00:00 v sekci Recenze
První porevoluční album The Rolling Stones slaví třicet let. "Voodoo Lounge" stále baví
Zaprášenosti: První porevoluční album The Rolling Stones slaví třicet let. "Voodoo Lounge" stále baví "Voodoo Lounge", dvacátá britská studiová deska The Rolling Stones, drží několik primátů. Byla jejich první nahrávkou vydanou pod labelem Virgin a hlavně také první kolekcí Stounů jako kvarteta, už bez baskytaristy Billa Wymana.... čtěte zde
Vydáno: 21.07.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
Lenny Kravitz, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7 2024
Naživo: Lenny Kravitz na Colours Of Ostrava? Fajn, ale žádný triumf Pořadatelům festivalu musel spadnou obrovský kámen ze srdce, když do vítkovického areálu Lenny Kravitz skutečně dorazil. I přesto, že v pátek ochromil výpadek počítačových systémů leteckou dopravu (takže například Sevdaliza v... čtěte zde
Vydáno: 20.07.2024 13:58 v sekci Naživo
RIDO - The Prodigy mě magicky přitáhli k elektronické hudbě
Rozhovory: RIDO - The Prodigy mě magicky přitáhli k elektronické hudbě Pavel Ridoško alias RIDO začal jako první Čech spolupracovat s holandským vydavatelstvím Blackout. Nyní má vlastní label Plat:form. Posledních deset let se podílí na přípravě Opening Ceremony festivalu Let It Roll, který se letos... čtěte zde
Vydáno: 20.07.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan (12.05.2024 09:00)
- Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany (12.05.2024 06:59)
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Till Lindemann ohlásil nové album "Zunge". K titulní písni natočil video plné krve (12.09.2023 11:16)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Rammstein vydali k reedici alba "Sehnsucht" i vlastní kolekci známek (13.06.2023 15:44)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 26.07.
Jazz ve městě (Zámek, Frýdek-Místek)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
Čt 12.09.
Monika Bagárová (CZ) (O2 Arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Adele Doja Cat Sam Smith Dua Lipa Taylor Swift Kesha Kabát mp3.com Queen Mirai Lucie Vondráčková Madonna Katy Perry Miley Cyrus Sabrina Carpenter Tom Morello
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe