Sledujte musicserver.cz také na Facebooku!
Makrorecenze "Rammstein" Rammstein

Makrorecenze "Rammstein" Rammstein

Vydáno: 16.07.2019 08:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Někteří hudebníci a hudebnice chrlí alba doslova jedno za druhým. Jiní rádi nechávají své fanoušky čekat. A pak jsou tu Rammstein. Během prvních čtrnácti let existence vydali šest řadovek, ta sedmá ale přišla až po desetileté pauze. Není tedy divu, že se z "Rammstein" stala událost. Což nemohlo minout makrorecenzi.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rammstein - Rammstein
© facebook interpreta
Milovaní, nenávidění, vysmívaní, obdivovaní, kontroverzní. Těmito slovy popsal kolega Matýsek kapelu Rammstein v textu recenze její nové desky. Na tu si museli příznivci a příznivkyně Lindemannovy party počkat celou jednu dekádu. Za tu dobu se stalo mnohé. Německá úderka se například podstatně zklidnila. Na kvalitu její tvorby však toto zklidnění nemělo vliv, alespoň podle zmíněné recenze: "Bezejmenná novinka si zpočátku spíše doutná, plameny vyšlehávají postupně, často trochu nesměle. Ale rozhodně tam jsou. [...] Rammstein roku 2019 jsou na poslech měkčí, zároveň ale sevřenější, dotaženější. A plní zákrut, které čekají, až je posluchač objeví." Tehdy si nahrávka vysloužila solidní devítku. Redaktoři, kteří přispěli do makrorecenze, už ovšem tak nadšení nejsou - v průměru si album "Rammstein" odneslo 66 %


Ondřej Hricko - Jiní, ale stále dobří Rammstein (8/10)
Vztah ke kapele: Jedna z nejvýraznějších neanglofonních skupin na světě.

Rammstein s novou studiovkou otáleli celých deset let. To je dlouhá doba na to, aby se hudební scéna značně proměnila, fanoušky nevyjímaje. Němci ovšem přišli s materiálem, který obstojí i v roce 2019 a hlavně v konkurenci předchozích desek. Bezejmenná novinka baví hudební pestrostí i silnými texty. Z muzikantů je cítit, že v dobrém slova smyslu zestárli. Nejsou tak agresivní, zemití a za každou cenu šokující, což může některé fanoušky zamrzet. Dotýkají se vážných témat (sexuální obchod, nacionalismus, náboženství) a balí je do hudebně rozmanitých skladeb. Nejlepší překvapivě nejsou singly "Deutschland" ani "Radio", které sice zaujmou údernými refrény a jednoduchou kompozicí, ale jinak jde o vesměs rutinní rukopis formace. Daleko působivější je gradovaná, nervní "Puppe", v níž Till Lindemann předvádí vokálně skutečně živelný výkon, i tanečnější "Ausländer", která ukazuje zcela novou, modernější tvář německé mašiny bez klasického industriálního groovu. Rozhodně povedený návrat mezi elitu.


Jan Trávníček - Stále dobří, ale bez překvapení (7/10)
Vztah ke kapele: V podstatě už jejich desky vůbec neposlouchám, ohrály se mi. Kdykoliv se mě někdo zeptá, jaký byl nejlepší koncert, co jsem kdy viděl, odpovídám, že čistě hudebně to byl Sting se symfonickým orchestrem. Co do show ale spolu stále soupeří Coldplay právě s Lindemannovou bandou.

Asi se shodneme, že tím nejlepším na nové kolekci "Rammstein" je to, že vůbec vyšla. A taky to fenomenální video k singlu "Deutschland". Jenže ani jedna z těch věcí se do hodnocení promítnout nemůže, protože tady se bavíme o hudbě. A ta je... no, stejná jako vždycky. Tedy skoro. Firma Rammstein už je tak daleko, že samozřejmě nemůže začít hrát třeba soul nebo hip-hop. Respektive mohla by, ale konzervativní publikum na německých stadionech by jí to neodpustilo. Takže se nadále drží industriálního rocku, a největší hudební novinky tudíž najdete v aranžích na začátcích a koncích jednotlivých skladeb. Kostelní sbory, synťáky a zase trochu více té elektroniky budiž příkladem. Jinak to ale tihle velikáni staví na všem, co už znáte. Kontroverzní už v textech být moc nemůžou, protože jestli někdo zkusil už fakt všechno, tak oni. A jak vlastenectví, tak třeba náboženství už dnes hnou jen s málokým. Svět je cyničtější, zvykli jsme si na všechno. A tak i když se kromě dosavadních tří singlů mluví na české facebookové fanouškovské skupině už asi jen o "Puppe" jako o posledním songu, který ještě budí nějaké emoce, nakonec ani nevadí, že německé legendy žádnou revoluci nespustí. Hlavní totiž je, že můžou o pár nových položek obohatit svůj koncertní setlist, který po dekádě a tolika turné už vážně potřeboval provětrat. Mnohem více jsem tedy zvědavý spíše na to, jak se novinka v diskografii projeví na chystaných show v Edenu a kolik nových čísel uvidíme. I dokonalost se totiž může po čase zajídat.


Ondřej Michal - Stroj na peníze, co šlape dokonale (5/10)
Vztah ke kapele: "Sehnsucht" je jejich nejlepší album. Nic dalšího už točit nemuseli.

Jak svěže a zábavně zněli Rammstein na soundtracku k filmu Davida Lynche "Lost Highway", kde jsem je před více než dvaceti lety objevil! To ale bylo ještě v době, kdy vyšla jejich druhá a z mého pohledu nejlepší řadovka "Sehnsucht". Tehdy jsem ale netušil, že se skupina postupem času přetransformuje v dokonale fungující stroj na peníze s precizně propracovaným marketingem. Vždyť co by byli tihle Němci bez skandálních klipů, textů o sexuálních úchylkách a dalších rádoby kontroverzí? Zůstala by jen kopie KMFDM, Die Krupps, Laibach, Ministry a dalších stylotvorných souborů. Změna k lepšímu nepřichází ani s letošním albem a upřímně, kdo by ji taky čekal? "Rammstein" je k uzoufání nudná deska, kde se Till Lindemann & spol. točí v kruhu bezradnosti, nevědí kudy kam, tajně doufají, že si toho nikdo nevšimne a dílo zase sklidí úspěch. Vsadím se, že taky jo. A je vcelku jedno, že nabroušené kytary kapela nechala na chodbě studia, aby nezabíraly místo synťákům a další elektronice, které tentokrát dostaly nebývale mnoho prostoru. To by ostatně nebylo nic proti ničemu, kdyby výsledek byl víc než jen sbírka skladeb bez výrazu a osobitosti s atributy tak dobře známými z předchozích počinů. Od původního vykrádání jiných se tak Rammstein po pětadvaceti letech hraní dostali do fáze vykrádání sebe sama. Proč to ale řešit, když tahle mašina na prachy šlape přímo dokonale?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova musicserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • - (thornhill, 16.07.2019 08:20) Reagovat

    prvé dva albumy super. tretí ešte fajn, ktorý odštartoval komerciu pre masy. následné albumy už len opakovačka a stagnujúca kvalita

    • Re: - (Anonym, 20.07.2019 21:12) Reagovat

      Vyjadrim to naprosto z osobniho hlediska - nebude Te to zajimat, ale to je mi jedno :) - zacal jsem s R+ v roce 1997, v okoli to vsichni odsuzovali a me to bylo uplne u riti; par let po tom najednou vsichni zrali Rammstein a stali se z nich odbornici na jejich karieru. Jsem rad za kazdy novy prirustek z “jejich dilny”, jsou jinde, nez po prvnich dvou albech, kvuli kterym jsem s nimi, ale tem posin vninam hodne pozitivne, i kdyz se to pro nezaujate muze jevit, ze drzej spolu jen umele

  • 8/10 (Stoka, 16.07.2019 09:50) Reagovat

    Velmi povedená deska, je mnohem přistupnější, modernější, doufám že tuhle cestu půjdou i nadále.Má i slabé místa (Sex, Weit Weg) naopak Deutschland je jedna z nejlepších písní co kdy udělali.Po 30 letech nahrát takovu desku??Oh my goodness!!

    • Re: 8/10 (Anonym, 20.07.2019 20:59) Reagovat

      “Sex” souhlasim, Weit Weg mi naopak pripada super, oproti treba Was ich liebe, ale na druhou strabu pojeti otviraku koncertu se mi hodne libilo... je ale dobre, ze co fanousek, to nazor :)

  • Nějak ve mě Rammstein po letech vyčpěly. Prvn?... (Fimi, 16.07.2019 10:43) Reagovat

    Nějak ve mě Rammstein po letech vyčpěly. První tři alba jsem žral, ale dnes si je už nepustím i když pořád po tom všem jsou prostě nejlepší. Potom už jen parazitování a dojení sebe sama a tohle nové album je už vrchol vyhořelosti. Jako není to špatné ale není to ničím zajímavé, tohle už nejsou Rammstein už. Není to ani nadprůměrné jako Raise Raise a další pozdější alba, prostě album, které zapadne...sice se to snažím naposlocuhat, ale nejde to, nějak to do mě neleze. Je ovšem možné, že už po těch letech taky poslouchám jiné věci a tohle mi přijde už hodně špatný...můj názor a teď horké hlavy do mě

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Marek Ztracený, O2 arena, Praha, 15.9.2021
Naživo: Marek Ztracený v O2 areně udělal za málo peněz hodně muziky Tak nám po více než roce a půl otevřeli O2 arenu. Už napodruhé, počítáme-li i Queenie, avšak napoprvé, bereme-li v potaz jen interprety s vlastním materiálem. Marek Ztracený tak měl možnost vrátit se na místo, kde před pandemií... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2021 12:28 v sekci Naživo
6
Ozzy Osbourne (feat. Lemmy) - Hellraiser 8/10
Audio: Výroční mash-up spojil Ozzyho Osbourna a Lemmyho z Motörhead ve skladbě "Hellraiser" Jedno z nejlepších sólových alb Ozzyho Osbourna "No More Tears" slaví 30 let a to se pochopitelně neobejde bez patřičné speciální edice. Ještě než ale vyjde, se v předstihu na sítích objevil výroční mash-up, tedy spojení dvou... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2021 07:54 v sekci Audio / Video | Audio
2
Damon Fowler, Lucerna Music Bar, Praha, 13.9.2021
Naživo: Damon Fowler v Lucerna Music Baru předvedl, zač je toho jižanský blues rock Zatím se pořád hraje a do Prahy občas zavítají i hosté hodně zdaleka. Třeba jako Damon Fowler, floridský blues-rockový kytarista, pro kterého byl jeho koncert v Lucerna Music Baru jeho českou premiérou. A takhle to má vypadat -... čtěte zde
Vydáno: 15.09.2021 15:34 v sekci Naživo
0
Pohled do českých hitparád - 36. týden 2021
Český albový žebříček se nadechl s poslední deskou Davida Stypky Iron Maiden, Imagine Dragons i Drake odstartovali v tuzemské albové hitparádě vysoko, všechny zahraniční hvězdy však předčil David Stypka se svými Bandjeez. Posmrtně vydané album "Dýchej" českou veřejnost velmi oslovilo - a zřejmě... čtěte zde
Vydáno: 15.09.2021 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
1
Nové desky 36/2021 - od Kacey Musgraves přes Manic Street Preachers po Metalliku
Nové desky 36/2021 - od Kacey Musgraves přes Manic Street Preachers po Metalliku Hudebníci na nás začali sypat svá nová alba, a to včetně těch největších hvězd, jako jsou Kacey Musgraves, Manic Street Preachers, Béla Fleck, Pat Metheny, J Balvin, Saint Etienne, Steve Hackett, The Vaccines, Sleigh Bells, DJ Don... čtěte zde
Vydáno: 14.09.2021 08:00 v sekci Novinky | Nové desky
3
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Projekt Emigrate se na podzim připomene novou studiovkou (13.09.2021 18:52)
- Rammstein se v příštím roce pokusí zaplnit letiště v Letňanech (13.05.2021 13:58)
- Rammstein nahráli další album. Dočkáme se ho nejspíš ještě letos (11.02.2021 13:55)
- Till Lindemann představil svůj první ručně vyráběný vibrátor (30.12.2020 12:28)
- Video: Till Lindemann předělal skoro sto let starý šlágr "Alle Tage ist kein Sonntag" (14.12.2020 13:19)
- Till Lindemann z Rammstein a Joey z Kelly Family vydávají knížku z výpravy do Amazonie (27.11.2020 14:06)
- Perverzní debut Rammstein "Herzeleid" slaví 25 let. Předobjednejte si vymazlenou reedici (21.11.2020 08:22)
- Průlomové album "Herzeleid" od Rammstein se dočká výroční reedice (30.09.2020 16:52)
- Rammstein oslavili výročí dokumentem, turné odsunuli na rok 2021 (24.05.2020 17:42)
- "Till Lindemann je infikován koronavirem," napsal Bild. Rammstein zprávu vyvrátili (27.03.2020 17:27)

ALBUM TÝDNE 37/2021

Iron Maiden
Senjutsu

Tak to máme za sebou. Patrně nejočekávanější metalové album letošního roku je venku. A hádky o tom, jaká vlastně deska "Senjutsu" od instituce Iron Maiden je, se rozjely naplno. Jedni ji vynášejí do nebes, jiní vrhají do horoucích pekel. Ach, ten přepjatý hype! Jak to tak bývá, pravda je někde mezi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 21.09.
Modré hory / Bartleby / Anatol Svahilec (Kabinet Múz, Brno)
St 22.09.
Tryo / February / Laokoon (Kabinet Múz, Brno)
Ne 26.09.
Tarlung (AU) / Malephyr / Dephts Above (Kabinet Múz, Brno)
Po 27.09.
PTK / Slugger / RNZ (Kabinet Múz, Brno)
St 29.09.
Ctib / Vločka (Kabinet Múz, Brno)
Čt 30.09.
Boy Pablo (CHL) (Futurum Music Bar, Praha)
Čt 30.09.
Plusminusnula / Vellocet Roll / Obligatne (Kabinet Múz, Brno)
Ne 10.10.
Eivør (FO) (Palác Akropolis, Praha)
St 03.11.
Scarlxrd (UK) (Roxy, Praha)
Čt 04.11.
Yungblud (UK) (Malá Sportovní hala, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Coldplay Lady Gaga Ewa Farna Lorde Abba David Stypka Pokáč Ed Sheeran Lucie Imagine Dragons AC/DC Johnny Cash Iron Maiden Kryštof The Cure Beyoncé Madonna Britney Spears BTS Vypsaná fiXa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu