Sledujte musicserver.cz také na Facebooku!
Makrorecenze "Rammstein" Rammstein

Makrorecenze "Rammstein" Rammstein

Vydáno: 16.07.2019 08:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Někteří hudebníci a hudebnice chrlí alba doslova jedno za druhým. Jiní rádi nechávají své fanoušky čekat. A pak jsou tu Rammstein. Během prvních čtrnácti let existence vydali šest řadovek, ta sedmá ale přišla až po desetileté pauze. Není tedy divu, že se z "Rammstein" stala událost. Což nemohlo minout makrorecenzi.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rammstein - Rammstein
© facebook interpreta
Milovaní, nenávidění, vysmívaní, obdivovaní, kontroverzní. Těmito slovy popsal kolega Matýsek kapelu Rammstein v textu recenze její nové desky. Na tu si museli příznivci a příznivkyně Lindemannovy party počkat celou jednu dekádu. Za tu dobu se stalo mnohé. Německá úderka se například podstatně zklidnila. Na kvalitu její tvorby však toto zklidnění nemělo vliv, alespoň podle zmíněné recenze: "Bezejmenná novinka si zpočátku spíše doutná, plameny vyšlehávají postupně, často trochu nesměle. Ale rozhodně tam jsou. [...] Rammstein roku 2019 jsou na poslech měkčí, zároveň ale sevřenější, dotaženější. A plní zákrut, které čekají, až je posluchač objeví." Tehdy si nahrávka vysloužila solidní devítku. Redaktoři, kteří přispěli do makrorecenze, už ovšem tak nadšení nejsou - v průměru si album "Rammstein" odneslo 66 %


Ondřej Hricko - Jiní, ale stále dobří Rammstein (8/10)
Vztah ke kapele: Jedna z nejvýraznějších neanglofonních skupin na světě.

Rammstein s novou studiovkou otáleli celých deset let. To je dlouhá doba na to, aby se hudební scéna značně proměnila, fanoušky nevyjímaje. Němci ovšem přišli s materiálem, který obstojí i v roce 2019 a hlavně v konkurenci předchozích desek. Bezejmenná novinka baví hudební pestrostí i silnými texty. Z muzikantů je cítit, že v dobrém slova smyslu zestárli. Nejsou tak agresivní, zemití a za každou cenu šokující, což může některé fanoušky zamrzet. Dotýkají se vážných témat (sexuální obchod, nacionalismus, náboženství) a balí je do hudebně rozmanitých skladeb. Nejlepší překvapivě nejsou singly "Deutschland" ani "Radio", které sice zaujmou údernými refrény a jednoduchou kompozicí, ale jinak jde o vesměs rutinní rukopis formace. Daleko působivější je gradovaná, nervní "Puppe", v níž Till Lindemann předvádí vokálně skutečně živelný výkon, i tanečnější "Ausländer", která ukazuje zcela novou, modernější tvář německé mašiny bez klasického industriálního groovu. Rozhodně povedený návrat mezi elitu.


Jan Trávníček - Stále dobří, ale bez překvapení (7/10)
Vztah ke kapele: V podstatě už jejich desky vůbec neposlouchám, ohrály se mi. Kdykoliv se mě někdo zeptá, jaký byl nejlepší koncert, co jsem kdy viděl, odpovídám, že čistě hudebně to byl Sting se symfonickým orchestrem. Co do show ale spolu stále soupeří Coldplay právě s Lindemannovou bandou.

Asi se shodneme, že tím nejlepším na nové kolekci "Rammstein" je to, že vůbec vyšla. A taky to fenomenální video k singlu "Deutschland". Jenže ani jedna z těch věcí se do hodnocení promítnout nemůže, protože tady se bavíme o hudbě. A ta je... no, stejná jako vždycky. Tedy skoro. Firma Rammstein už je tak daleko, že samozřejmě nemůže začít hrát třeba soul nebo hip-hop. Respektive mohla by, ale konzervativní publikum na německých stadionech by jí to neodpustilo. Takže se nadále drží industriálního rocku, a největší hudební novinky tudíž najdete v aranžích na začátcích a koncích jednotlivých skladeb. Kostelní sbory, synťáky a zase trochu více té elektroniky budiž příkladem. Jinak to ale tihle velikáni staví na všem, co už znáte. Kontroverzní už v textech být moc nemůžou, protože jestli někdo zkusil už fakt všechno, tak oni. A jak vlastenectví, tak třeba náboženství už dnes hnou jen s málokým. Svět je cyničtější, zvykli jsme si na všechno. A tak i když se kromě dosavadních tří singlů mluví na české facebookové fanouškovské skupině už asi jen o "Puppe" jako o posledním songu, který ještě budí nějaké emoce, nakonec ani nevadí, že německé legendy žádnou revoluci nespustí. Hlavní totiž je, že můžou o pár nových položek obohatit svůj koncertní setlist, který po dekádě a tolika turné už vážně potřeboval provětrat. Mnohem více jsem tedy zvědavý spíše na to, jak se novinka v diskografii projeví na chystaných show v Edenu a kolik nových čísel uvidíme. I dokonalost se totiž může po čase zajídat.


Ondřej Michal - Stroj na peníze, co šlape dokonale (5/10)
Vztah ke kapele: "Sehnsucht" je jejich nejlepší album. Nic dalšího už točit nemuseli.

Jak svěže a zábavně zněli Rammstein na soundtracku k filmu Davida Lynche "Lost Highway", kde jsem je před více než dvaceti lety objevil! To ale bylo ještě v době, kdy vyšla jejich druhá a z mého pohledu nejlepší řadovka "Sehnsucht". Tehdy jsem ale netušil, že se skupina postupem času přetransformuje v dokonale fungující stroj na peníze s precizně propracovaným marketingem. Vždyť co by byli tihle Němci bez skandálních klipů, textů o sexuálních úchylkách a dalších rádoby kontroverzí? Zůstala by jen kopie KMFDM, Die Krupps, Laibach, Ministry a dalších stylotvorných souborů. Změna k lepšímu nepřichází ani s letošním albem a upřímně, kdo by ji taky čekal? "Rammstein" je k uzoufání nudná deska, kde se Till Lindemann & spol. točí v kruhu bezradnosti, nevědí kudy kam, tajně doufají, že si toho nikdo nevšimne a dílo zase sklidí úspěch. Vsadím se, že taky jo. A je vcelku jedno, že nabroušené kytary kapela nechala na chodbě studia, aby nezabíraly místo synťákům a další elektronice, které tentokrát dostaly nebývale mnoho prostoru. To by ostatně nebylo nic proti ničemu, kdyby výsledek byl víc než jen sbírka skladeb bez výrazu a osobitosti s atributy tak dobře známými z předchozích počinů. Od původního vykrádání jiných se tak Rammstein po pětadvaceti letech hraní dostali do fáze vykrádání sebe sama. Proč to ale řešit, když tahle mašina na prachy šlape přímo dokonale?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova musicserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • - (thornhill, 16.07.2019 08:20) Reagovat

    prvé dva albumy super. tretí ešte fajn, ktorý odštartoval komerciu pre masy. následné albumy už len opakovačka a stagnujúca kvalita

    • Re: - (Anonym, 20.07.2019 21:12) Reagovat

      Vyjadrim to naprosto z osobniho hlediska - nebude Te to zajimat, ale to je mi jedno :) - zacal jsem s R+ v roce 1997, v okoli to vsichni odsuzovali a me to bylo uplne u riti; par let po tom najednou vsichni zrali Rammstein a stali se z nich odbornici na jejich karieru. Jsem rad za kazdy novy prirustek z “jejich dilny”, jsou jinde, nez po prvnich dvou albech, kvuli kterym jsem s nimi, ale tem posin vninam hodne pozitivne, i kdyz se to pro nezaujate muze jevit, ze drzej spolu jen umele

  • 8/10 (Stoka, 16.07.2019 09:50) Reagovat

    Velmi povedená deska, je mnohem přistupnější, modernější, doufám že tuhle cestu půjdou i nadále.Má i slabé místa (Sex, Weit Weg) naopak Deutschland je jedna z nejlepších písní co kdy udělali.Po 30 letech nahrát takovu desku??Oh my goodness!!

    • Re: 8/10 (Anonym, 20.07.2019 20:59) Reagovat

      “Sex” souhlasim, Weit Weg mi naopak pripada super, oproti treba Was ich liebe, ale na druhou strabu pojeti otviraku koncertu se mi hodne libilo... je ale dobre, ze co fanousek, to nazor :)

  • Nějak ve mě Rammstein po letech vyčpěly. Prvn?... (Fimi, 16.07.2019 10:43) Reagovat

    Nějak ve mě Rammstein po letech vyčpěly. První tři alba jsem žral, ale dnes si je už nepustím i když pořád po tom všem jsou prostě nejlepší. Potom už jen parazitování a dojení sebe sama a tohle nové album je už vrchol vyhořelosti. Jako není to špatné ale není to ničím zajímavé, tohle už nejsou Rammstein už. Není to ani nadprůměrné jako Raise Raise a další pozdější alba, prostě album, které zapadne...sice se to snažím naposlocuhat, ale nejde to, nějak to do mě neleze. Je ovšem možné, že už po těch letech taky poslouchám jiné věci a tohle mi přijde už hodně špatný...můj názor a teď horké hlavy do mě

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Cancel culture se neštítí ani dětí. Naposledy si vyhlídla Billie Eilish
Na okraj: Cancel culture se neštítí ani dětí. Naposledy si vyhlídla Billie Eilish Další (tý)den, další osobnost na pranýři. Tentokrát si mocná ruka anonymních bojovníků za sociální spravedlnost vybrala Billie Eilish, která řekla rasistické slovo a napodobila přízvuk jiné rasy. A to se nedělá. Ani když je... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2021 09:11 v sekci Publicistika | Na okraj
11
Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx
Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx Opět rock a rap budou vládnout hudebním novinkám. Tentokrát se o to postarají Fear Factory, Gucci Mane, Helloween, Styx, Timo Tolki, Crowne, soundtrack k "Fast & Furious 9" a Mykki Blanco. Tuto hegemonii naruší africká královna Angelique... čtěte zde
Vydáno: 22.06.2021 08:30 v sekci Novinky | Nové desky
6
Kings Of Convenience - Peace or Love 8/10
Recenze: Mír, nebo lásku? S "Peace or Love" od Kings Of Convenience si vyberete vždycky dobře Autor jedné ze zahraničních recenzí na album "Peace or Love" přiznává, že měl mnohdy pocit, jako by už jen samotným poslechem oba členy Kings Of Convenience vyrušoval. Vy se ale rušit nenechte a s mírem i láskou v duši opět vstupte... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2021 00:00 v sekci Recenze
2
Garbage - The Creeps 9/10
Video: Klip "The Creeps" od Garbage ukazuje mistrovství animace Garbage minulý týden vydali svou sedmou řadovku "No Gods No Masters" a před pár dny k ní přihodili čtvrtý singl i s videoklipem. Pohyblivých obrázků se po písních "‘Wolves", "The Men Who Rule The World" a titulním kusu dočkala... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2021 14:27 v sekci Audio / Video | Video
3
Voxel, Loď Praha, Dvořákovo nábřeží, Praha, 18.6.2021
Naživo: Voxel na lodi rozparádil celou Vltavu V rámci rozvolňovací koncertní série "Vzhůru na palubu" se v pátek představil svým fanouškům i písničkář Voxel. Tentokrát dorazil bez doprovodné kapely, ale se vší úctou k ní je asi pravdou, že nikomu nechyběla. Charisma... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2021 19:19 v sekci Naživo
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rammstein se v příštím roce pokusí zaplnit letiště v Letňanech (13.05.2021 13:58)
- Rammstein nahráli další album. Dočkáme se ho nejspíš ještě letos (11.02.2021 13:55)
- Till Lindemann představil svůj první ručně vyráběný vibrátor (30.12.2020 12:28)
- Video: Till Lindemann předělal skoro sto let starý šlágr "Alle Tage ist kein Sonntag" (14.12.2020 13:19)
- Till Lindemann z Rammstein a Joey z Kelly Family vydávají knížku z výpravy do Amazonie (27.11.2020 14:06)
- Perverzní debut Rammstein "Herzeleid" slaví 25 let. Předobjednejte si vymazlenou reedici (21.11.2020 08:22)
- Průlomové album "Herzeleid" od Rammstein se dočká výroční reedice (30.09.2020 16:52)
- Rammstein oslavili výročí dokumentem, turné odsunuli na rok 2021 (24.05.2020 17:42)
- "Till Lindemann je infikován koronavirem," napsal Bild. Rammstein zprávu vyvrátili (27.03.2020 17:27)
- Naživo: Hořící kočárky, uprchlíci, balady u piana i plameny nad Edenem. Rammstein se vrátili do Prahy (17.07.2019 11:43)

ALBUM TÝDNE 25/2021

Kings Of Convenience
Peace or Love

Autor jedné ze zahraničních recenzí na album "Peace or Love" přiznává, že měl mnohdy pocit, jako by už jen samotným poslechem oba členy Kings Of Convenience vyrušoval. Vy se ale rušit nenechte a s mírem i láskou v duši opět vstupte do světa bezbřehé melancholie a nikdy nekončícího babího léta.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 14.08.
Limp Bizkit (USA) (Forum Karlín, Praha)
St 18.08.
Bright Eyes (USA) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 24.08.
Matthew Mole (JAR) (/TBA/, Praha)
Čt 09.09.
Mighty Oaks (DE) (Rock Café, Praha)
Pá 10.09.
Pigeon John (US) (+XL the Band (CAN)) (Café V lese, Praha)
Ne 12.09.
The Wedding Present (UK) (Café V lese, Praha)
Ne 26.09.
Passenger (UK) (Roxy, Praha)
Čt 30.09.
Boy Pablo (CHL) (Futurum Music Bar, Praha)
Ne 03.10.
Nick Waterhouse (USA (Rock Café, Praha)
St 06.10.
Cœur de Pirate (CAN) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Bruno Mars Lady Gaga Imagine Dragons Taylor Swift Coldplay Pokáč Metallica Foo Fighters Ewa Farna Kryštof AC/DC Viktor Sheen David Stypka Tomáš Klus Michal Prokop Noel Gallagher The Weeknd Tata Bojs Mirai The Offspring
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu