shop.musicserver.cz
Budou hologramy místo živých umělců koncertním standardem? Grimes možná bude iniciátorkou nového trendu

Budou hologramy místo živých umělců koncertním standardem? Grimes možná bude iniciátorkou nového trendu

Vydáno: 30.04.2019 12:00 v sekci Na okraj - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

To, co jste dříve četli a viděli možná tak ve vědeckofantastické literatuře, se může stát běžnou praktikou v hudební branži. Je libo hologram na pódiu, který všechno perfektně odzpívá a odtancuje? Troufneme si tvrdit, že tohle fakt nechcete. Bezduché počítačové nadvlády je až až. Nebo ne?

Hologramy na koncertech nejsou žádnou novinkou. Ve své době využívali tuto technologii k projekci třeba Gorillaz, u kterých to bylo pochopitelné, jelikož fungují jako virtuální kapela. Časté je použití hologramů v případě umělců již zesnulých: viděli jsme obživnout Michaela Jacksona, brzy uvidíme Amy Winehouse. Hologramová projekce se využívá i pro již neaktivní interprety - co nevidět vyskočí na scénu čtyřčlenná legenda ABBA.

Že by tuto vychytávku ale využívali umělci existující, žijící a normálně fungující, o tom se ještě hojně nediskutovalo. Zcela vážně o tom v nedávném interview promluvila alternativně-popová zpěvačka Grimes.

Ta zpravidla vypouští z úst různé podivnosti, a člověk se tak při čtení jejích rozhovorů nestačí divit, jak se někdo takový vůbec ocitl v naší sluneční soustavě. Musíme také podotknout, že málokterý umělec je tak drsně sebekritický (raději nechtějte vědět, co říká o své poslední, kritiky do nebes vynášené desce "Art Angels").

Možná právě z toho pramení její vzrůstající nechuť a strach vystupovat naživo. "Už nechci jezdit na turné. Chci udělat hologramové turné," svěřila se. Odůvodnila to tím, že z koncertů vůbec nic nemá a akorát ji deprimují. "Měli by se nad tím zamyslet i ostatní umělci, pro které živé vystupování představuje spíše noční můru než milovanou práci," dodala.

Pokud by se to ovšem Grimes skutečně podařilo prosadit a její příklad by následovali další hudebníci, bylo by to v první řadě nefér vůči fanouškům a zvrátilo by to celou podstatu živé hudby, to je jasné. Pro umělce jako Grimes - tedy ty, co jsou spíše producenty než živými performery - by to ovšem mohlo být dobrým řešením a zbavilo by je to zbytečné úzkosti. Hudebnice není zdaleka jediná, jejíž koncerty provází spíše pochybná pověst. Mnohem více si ji užijete doma na gauči s pořádnými sluchátky. Kdyby ale každý interpret, který naživo stojí za pendrek, byl na pódiu hologram, kam by ten svět dospěl? *Spráskněte symbolicky ruce*.

Svou roli hraje v tomhle případě i lenost. Zrovna Grimes si pravidelně stěžuje na to, jak je povolání hudebníka těžké. Že prý akorát trávíte celé roky v hromadě tvořené hadry a jídlem a musíte v ní skládat písničky (nahrávat alba se jí mimochodem taky nechce). A že se vás pořád někdo na něco ptá. A hlavně: že vás label nutí jezdit na turné. Tady to zavání leností nad sebou jako nad umělcem pracovat a dělat vše pro to, aby živá vystoupení byla na patřičné úrovni.

Na jednu stranu je pravda, že songy Grimes jsou naživo nejen neuzpívatelné, ale i nehratelné - a to hlavně ty, které následovaly po éře alba "Visions". Na druhou stranu jí ale nikdo nebrání si je předělat tak, aby je naživo zvládla a nemusela před vystoupením hysterčit. Pořád by to bylo vůči jejím příznivcům spravedlivější, než je ochudit o třeba i jedinou možnost spatřit svou modlu naživo.

V závěru této úvahy se zamysleme nad penězi. Není žádné překvapení, že koncertování patří mezi nejvýdělečnější činnosti muzikantů. Pokud jste ale asketický umělec jako tady Grimes a vystačíte si s málem, pak se skutečně na pódium ani obtěžovat nemusíte. Jedno ale vede k druhému. Kdo by chtěl koupí lístku podporovat umělce, kteří o přímý kontakt s fanoušky nestojí?


NÁZORY
  • hmmm (jarecek, 30.04.2019 13:07) Reagovat

    "Na jednu stranu je pravda, že songy Grimes jsou naživo nejen neuzpívatelné, ale i nehratelné - a to hlavně ty, které následovaly po éře alba "Visions"."

    // nevim .. v live on kexp dala veci z visions v pohode .. tak nevidim duvod, proc by nedala i z art angels .. nebo jiny .. ze je to spis asi holka do pokojicku a ne na velky stage, to je vec druha ..

    celkove mam pocit, ze se nalada obsahu clanku ponekud minula s vibracemi komentovane umelkyne ..

    • Re: hmmm (strom-z, 30.04.2019 15:21) Reagovat

      hm. a ještě bych dodal - "Hudebnice není zdaleka jediná, jejíž koncerty provází spíše pochybná pověst. Mnohem více si ji užijete doma na gauči s pořádnými sluchátky."

      naživo jsem Grimes viděl a rozhodně to nebylo špatný! zbytečně paušalizující statement.

      • Re: hmmm (jarecek, 30.04.2019 18:25) Reagovat

        njn .. proto jsem napsal jeste ten dovetek, pac by se takhle dalo jit odstavec po odstavci .. asi ten clanek mohl skoncit u toho, ze grimes je mimonka .. u ni se fakt soustredim na hudbu .. rozhovory s ni jsou jak gallagherovic na tripu

        • Re: hmmm (strom-z, 30.04.2019 20:09) Reagovat

          haha, jj :)

          talentovanej geek je to nesmírně, na její mediální výstupy bych se taky osobně zas tak nezaměřoval
          teda v tom, že Art Angels mělo kromě pozitiv i svoje mouchy se s ní shodnu, jenže "We Appreciate Power" se mi zamlouvá ještě míň :D

          • Re: hmmm (knotková, 30.04.2019 20:55) Reagovat

            "We Appreciate Power" je nejlepší song roku 2018! :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- ABBA oslaví padesátiny průlomové desky "Waterloo" její speciální edicí (02.04.2024 10:49)
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Zemřel Lasse Wellander, kytarista kapely ABBA (11.04.2023 09:52)
- Recenze: Gorillaz na albu "Cracker Island" zakládají nový kult (01.03.2023 10:00)
- Nové desky 8/2023 - od Gorillaz přes Adama Lamberta po Jamese Harriese (28.02.2023 20:15)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Audio: Nový singl "Silent Running" od Gorillaz má posluchače přivést do tranzu (31.01.2023 19:45)
- Audio: Konečná verze skladby "Welcome To The Opera" je pozvánkou do divnosvěta Grimes (11.10.2022 10:51)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu