shop.musicserver.cz
Dark Funeral, Nová Chmelnice, Praha, 28.10.2016

Dark Funeral Praze ukázali, že do hrobu se nechystají

Vydáno: 29.10.2016 11:57 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Veronika Hesounová / musicserver.cz

Švédští pekelníci Dark Funeral poctili po dlouhých jedenácti letech svou návštěvou tuzemskou metropoli. Poctivým, téměř devadesátiminutovým setem důstojně uctili blackmetalový kult. V nové sestavě přesvědčivě ukázali, že by bylo předčasné lámat nad touto legendou hůl.

Live: Dark Funeral

support: Krisiun, Mallephyr
místo: Nová Chmelnice, Praha
datum: 28. října 2016
setlist: Unchain My Soul, 666 Voices Inside, The Dawn No More Rises, The Arrival Of Satan's Emipre, Stigmata, As I Ascend, The Eternal Eclipse, Ravenna Strigoi Morti, Shadows Over Transylvania, Goddess Of Sodomy, As One We Shall Conquer, Thy Legions Come, My Funeral, Nail Them To The Cross, Atrum Regina, Where Shadows Forever Reign

Hned první tóny večera připravily slušně zaplněnému klubu příjemné překvapení, které mělo na průběh celé akce zásadní vliv - slušný zvuk. Ten je třeba vyzdvihnout především z důvodu, že Nová Chmelnice se poslední dobou se zajištěním obstojného, alespoň trochu poslouchatelného soundu velmi potýkala. Zdá se, že bitvu s fyzikálními zákony se nakonec podařilo zvrátit vcelku jednoduše - obložením oken a zadních stěn sálu. Je každopádně zarážející, že tento známý a ověřený trik provozovatelé podniku tak dlouho ignorovali.

Publikum si tak mohlo bez problémů vychutnat um české black/death naděje Mallephyr. Kapela složená ze zkušených hudebníků, známých například z Panychidy či Stínů plamenů, si v roli předskokanů žánrovým legendám vedla více než dobře. Pokud vás rokycanská parta dosud míjela, je na čase seznámit se. Minimálně živá prezentace jejich aktuální desky "Asailing The Holy" vyzněla velmi přesvědčivě a na tuzemské poměry se jedná o silný materiál. Kvalitě vystoupení pak odpovídala bouřlivá reakce sálu, který dokonce kvarteto dlouho hlasitě vyvolával. To se u předkapely, navíc domácí, vidí opravdu zřídka.

Krisiun, Metalfest Open Air, 3. června 2011
© Tereza Váchová/Musicserver.cz
Pakliže Dark Funeral nekoncertovali v Praze více než dekádu, jejich rouhačští bratři z jihoamerických končin Krisiun jsou v tuzemsku frekventovanými hosty. Brazilská sourozenecká trojice prostě táhne svou oldschool deathmetalovou káru víc než čtvrtstoletí a neztrácí elán. Jedno tour za druhým, jako by bylo jejich životním posláním. Díky tomu snad každý přítomný tušil, co má od vystoupení čekat - kvalitní porci tradičně laděného smrtícího kovu s latinským temperamentem, masivním hecováním ze strany frontmana Alexe a dřevními, ale účinnými Maxovými blasty.

Zřejmě největší vytržením z rutinně zvládnutého vystoupení tak představovala prasklá basová struna, jejíž výměna si vyžádala bicí sólo a následnou kytarovou improvizaci. Moyses při ní rázně demonstroval, že sweeping, tapping a další pokročilé techniky hry mu rozhodně nejsou cizí. Smutnou skutečností zůstává, že největší ohlas publika sklidila pocta Lemmymu Kilmisterovi v podobě coveru "Ace Of Spades". Deathmetalové podání Motörhead rozproudilo kotel tak, jak to nedokázaly ani vlastní pecky Krisiun "Combustion Inferno" či "Blood Of Lions".

Dark Funeral, Brutal Assault, Jaroměř - vojenská pevnost Josefov, 6. - 8.8. 2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Dark Funeral si s nástupem dali hodně na čas. Od počátku vystoupení pak bylo naprosto jasné, že švédská legenda neuhne ani o píď z vyjetých kolejí: pódium zdobily masivní obrácené kříže, tváře hudebníků povinné corpsepainty a celý ansámbl se svých nástrojů chopil v koženo-železné zbroji. Tradiční blackmetalové vizuální divadlo se tedy odehrávalo ve své nejryzejší podobě a zůstávalo otázkou, zda na něj kapela naváže také stejně poctivou prezentací hudebního obsahu.

Nejeden člověk v sále přitom o formě Dark Funeral mohl mít pochyby. Kapela se loni po několika letech probrala zpět k životu, přičemž ze sestavy zmizel chlapík za mikrofonem vystupující pod vskutku poetickým pseudonymem Emperor Magus Caligula. Jeho nástupce Heljarmadr si během relativně krátké doby stihl vysloužit nelichotivou pověst. Statický projev značně kontrastující s charismatickým vystupováním původního frontmana by se mu dal ještě odpustit. Problémem jsou především jeho vokální kvality, které silně pokulhávají za Caligulovým standardem. Stačí si vzpomenout na způsob, jakým Heljarmadr pohřbil celou kapelu na letošním Brutal Assaultu, kdy nedokázal obstojně prezentovat ani vlastní songy.

Dark Funeral, Brutal Assault, Jaroměř - vojenská pevnost Josefov, 6. - 8.8. 2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Taková blamáž se tentokrát naštěstí nekonala. Nový frontman si vybral alespoň o něco lepší den. V "Goddess Of Sodomy" dokonce zapomněl na svůj upjatý postoj a jal se devítiocasou kočkou dát co proto masochistům v prvních řadách kotle. Celkově pak kapela vsadila na tradiční, brutálně rychlými songy našlapaný setlist, kde první výraznější zpomalení ve smršti Dominatorových sypaček přinesl až šestý vál. Přesně to chce publikum slyšet od kapely, pro níž byla vraždící blastující artilerie vždy poznávacím znamením. Epičtější skladby jako "Atrum Regina" či "As I Ascend" mohou za takového scénáře zafungovat jako vhodná vsuvka, ale pokud je na nich koncert vystaven, v případě této švédské úderky nelze hovořit o plnohodnotném zážitku.

Po pár skladbách již na Chmelnici vládlo skutečné peklo. Pod kotlem dle očekávání zatápěl především Nils Fjellström, nebo-li mistr Dominator za bicí soupravou. V současnosti se jedná zřejmě o nejzběsilejšího blackmetalového bubeníka a ačkoliv měl tentokrát mírné problémy s hardwarem, jeho hru byla radost poslouchat i sledovat. Nahrbený pohublý chlapík rozdával s přehledem tu zdrcující blasty, jindy kopákové nálety a vše prokládal neskutečně dynamickými přechody. Ohromný progres, kterého během pár let jako hráč dosáhl, je nejlépe pozorovatelný v jednoduché hitovce "My Funeral", kterou nyní vyplňuje záplavou technických fines.

Dark Funeral, Brutal Assault, Jaroměř - vojenská pevnost Josefov, 6. - 8.8. 2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Nedá se říci, že by zbytek kapely instrumentálně nějak exceloval. Mírné nepřesnosti se ale v rámci zběsilé atmosféry ztrácely a nepředstavovaly závažně rušivý element. Svědčil o tom mimo jiné bouřlivý ohlas klubu a místy vskutku tvrdý kotel pod pódiem. Nemá cenu zdůrazňovat, že pokud by na pódiu stál živější frontman, výsledek mohl být ještě o poznání lepší.

Dark Funeral i tak odčinili nepříliš povedenou show, kterou se v ČR letos v létě prezentovali v Josefově. Přispěla k tomu i délka koncertu, během něhož zaznělo hned šestnáct válů a rovnoměrně byly citovány všechny starší desky. Více se hrálo pouze z novinky "Where Shadows Forever Reign", ale naštěstí došlo na podstatně silnější část materiálu, která v konkurenci starých hymen bez potíží obstála. Nálož "As One We Shall Conquer" ostatně patřila k vrcholům vystoupení. Koncert tak ukázal, že nad švédskou legendou bestie z pekelných hlubin zatím nezavřely zem definitivně a je s ní stále třeba počítat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: První den Basinfirefestu: Ghost srdnatě bojovali se živly, Clawfinger rozhýbali mladší i starší ročníky (29.06.2023 15:48)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Naživo: Krvavá flákota na černém ledu. Metalové kulty Cannibal Corpse a Dark Funeral rozpálily Halu 13 (26.03.2023 21:55)
- Fotogalerie: Pražská tržnice zažila díky Cannibal Corpse po desetiletích opět jatka (hudební) (26.03.2023 15:13)
- Video: Motörhead v "Greedy Bastards" ukazují vztyčený prostředníček všem politikům (01.02.2023 07:58)
- Video: Motörhead v dříve nevydané skladbě "Bullet In Your Brain" uhání jako vždy (05.12.2022 13:30)
- Naživo: Druhý den Brutal Assaultu aneb Kovbojové a kanibalové (17.08.2022 17:13)
- Fotogalerie: Druhý den Brutal Assaultu aneb Brány pekla se otevřely dokořán (15.08.2022 14:17)
- Nové desky 30/2022 - od Beyoncé přes Arch Enemy po Jamieho T (03.08.2022 08:00)
- Nové desky 11/2022 - od Charli XCX přes Weezer po Little Boots (23.03.2022 10:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu