shop.musicserver.cz
Cannibal Corpse, Dark Funeral, Holešovická tržnice - Hala 13, Praha, 25.3.2023

Krvavá flákota na černém ledu. Metalové kulty Cannibal Corpse a Dark Funeral rozpálily Halu 13

Vydáno: 26.03.2023 21:55 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Cannibal Corpse a Dark Funeral. Ve své podstatě dnes už klasici dvou pólů metalového extrému, death metalu i black metalu. Není divu, že se po lístcích do původně ohlášeného Paláce Akropolis jen zaprášilo. A tak se přesouvalo do Haly 13, která, byť se zde konají taneční párty, je koncertně poněkud nepolíbená.

Live: Cannibal Corpse, Dark Funeral

support: Ingested, Stormruler
místo: Holešovická tržnice - Hala 13, Praha
datum: 25. března 2023
setlist Dark Funeral: We Are the Apocalypse, My Funeral, When I’m Gone, The Secrets of the Black Arts, Nail Them to the Cross, Unchain My Soul, Let the Devil In, Where Shadows Forever Reign
setlist Cannibal Corpse: Scourge of Iron, The Time to Kill Is Now, Inhumane Harvest, Code of the Slashers, Fucked With a Knife, The Wretched Spaw, Gutted, Kill or Become, I Cum Blood, Evisceration Plague, Death Walking Terror, Condemnation Contagion, Necrogenic Resurrection, Unleashing the Bloodthirsty, Devoured by Vermin, A Skull Full of Maggots, Stripped, Raped and Strangled, Hammer Smashed Face
Fotogalerie

Cannibal Corpse, Holešovická tržnice - Hala 13, Praha, 25.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Ono, kam vlastně přesunout koncert řezníků z Cannibal Corpse jinam než do budovy bývalých jatek v Holešovicích? S tímhle vědomím to dává úplně jiný rozměr. Nejisté pocity z místa samotného byly přesto na místě. Vysoká budova, prosklený strop, dlouhá nudle s rovnými stěnami, prostor, který vítal ozvěnou už při příchodu. Jenže to by nebyla promotérská parta Obscure Promotion, která se nebojí riskovat a prošlapávat nové cestičky, aby si s tím neporadila.

Nebudeme chodit kolem horkého prejtu, poradila si. Obavy se postupně rozptylovaly a s nástupem prvních headlinerů Dark Funeral byly v podstatě pryč. Ze zvuku se podařilo dostat maximum, sál, ačkoliv vyprodaný, nebyl přecpaný, boční prostory se daly využít coby štědře zásobený stánek s merchem nebo bistro. Ještě doladit sociální zařízení a bude z toho skvělé koncertní místo, navíc s výbornou dopravní dostupností.

Stormruler, Holešovická tržnice - Hala 13, Praha, 25.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Večírek otevřeli Američané Stormruler, v jejichž muzice se organicky propojil black, death a heavymetalové prvky. Radost poslouchat a bavit se tou energií, kterou do svého setu tahle tvůrčí parta dává.

Stormruler za sebou mají jen dvě desky, ale skladeb je na nich tolik, že by to jiným vydalo s klidem na pět standardních alb. Nápady jim nechybějí a jejich stylový koktejl, navíc prezentovaný s lehkostí a nutným nadhledem, skutečně potěšil.

I druzí v pořadí, Ingested, sklidili slušnou odezvu. A oproti lehkosti předchozích byla tohle pro změnu brutální bruska, která měla potenciál válcovat. Jenže neválcovala - alespoň tedy ne tak, jak by byla mohla.

Ingested, Holešovická tržnice - Hala 13, Praha, 25.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Manchesterští trochu dojeli na zvuk, kterému poněkud chyběl spodek. Chřestilo to solidně, vokál byl čitelný, ale celé se to jaksi vznášelo ve vzduchoprázdnu. Očekávané breakdownové kopance tak nějak nekopaly a to byla trochu škoda. A to jsem stál prakticky u mixu, kde by měl být sound potenciálně nejlepší. Nažhavenému publiku to však nijak nevadilo a Ingested si připsali docela solidní wall of death.

Dark Funeral ze Stockholmu jsou na scéně už třicátým rokem a jako takoví představují spíše ortodoxní tvář black metalu. Takže tu máme všechny nezbytné vizuální propriety - kožené oblečky, brnění, corpse paint, strnulé drsné pózy - i tematiku. Žánr nedefinují ani nijak zásadně neinovují, stavějí na tom, co je nosné a vyzkoušené, ale nutno říct, že jim to pořád funguje.

Švédská formace nepřišla o svou relevanci, nepřeklopila se do prázdné křeče. Dlouhohrajících alb má jenom sedm a zrovna poslední dvě, "We Are the Apocalypse" a "Where Shadows Forever Reign", se celkem oprávněně stala jádrem zhruba hodinového setu. V podobě titulní skladby pak došlo i na hrubý debut "The Secrets of the Black Arts".

Dark Funeral, Holešovická tržnice - Hala 13, Praha, 25.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Svižné sypačky střídaly atmosférické pasáže, celé to bylo takové hezky sevřené, vybroušené, dobře poskládané, byť možná až příliš profesionální. Ale on ten severský led k tomu tak nějak patří. Přísný, velice solidní set, pro mě osobně jasný vrchol večera.

S Cannibal Corpse je to těžké. Před lety si vybudovali vlastní styl, když stvořili svou brutální deathmetalovou grotesku, která jim vynesla pár zákazů a popotahování ze strany strážců všeobecné morálky, a pak už se vlastně jenom vezli.

A vezou dodnes. Na svém písečku jsou nezpochybnitelnými králi, to bez diskuze. Stále produkují silná alba, ale celé je to to tak nějak na jedno brdo. Hrubé riffy, bahenní vokál v Praze velmi dobře naloženého "Corpsegrindera" Fishera, skřípavá kytarová sóla, silový přístup a řezničina v textech.

Přesto má tenhle old-school své kouzlo. Pražské vystoupení bylo již třetí příležitostí, kdy jsem tyhle řezníky viděl (dvakrát to bylo na festivalu Brutal Assault) a klubová atmosféra jim prostě sedla.

Cannibal Corpse, Holešovická tržnice - Hala 13, Praha, 25.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Osmnáctipoložkový setlist je fanouškovským splněným snem, best of přehledem, který vyzobává zásadní songy napříč bohatou diskografií - "Fucked With Knife", "A Skull Full Of Maggots", "Stripped, Raped and Strangled" (věnovaná Trevoru Strnadovi, předčasně zesnulému zpěvákovi The Black Dahlia Murder) i povinná "Hammer Smashed Face".

Nechybělo nic zásadního, Cannibal Corpse využili svůj hrací čas na maximum. A v zásadě přesvědčili i neortodoxní posluchače, kteří je primárně nevyhledávají.

Takže spokojenost. Hala 13 na Holešovické tržnici prošla zatěžkávací zkouškou. Dva metalové extrémy o sebe křísly s velkou silou a výsledný oheň skutečně žhnul. A tak to má být.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Fotogalerie: Lorna Shore zmasakrovali Prahu (21.11.2023 12:58)
- Cannibal Corpse mají problém. Jejich krvavé omalovánky v Německu zakázali (10.11.2023 15:55)
- Čtyři roční období Sigh napovídají, kdy zemřít. Kultovní formace z Japonska míří do Underdogs' (05.11.2023 15:37)
- Naživo: Blackmetalový tandem Panzerfaust a Afsky zahalil klub Underdogs' neprostupnou mlhou (25.10.2023 09:11)
- Panzerfaust dovezou do Prahy chmurné obrazy budoucnosti lidské rasy (20.10.2023 12:03)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu