shop.musicserver.cz
Brutal Assault 2022 - den 2, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022

Druhý den Brutal Assaultu aneb Kovbojové a kanibalové

Vydáno: 17.08.2022 17:13 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

První den se Brutal Assault rozjel rovnou do plných a až do sobotního finále nepolevil. A hned ve středu představil natolik nabouchaný program, že člověk musel téměř na lékárenských vahách odvažovat, na kterou stage se vydat. Velká pódia patřila hvězdám i nadějím, na těch menších zářily nenápadné perličky.

Live: Brutal Assault 2022 - den 2

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 9.-13. června 2022
vystoupili: Cannibal Corpse, Dark Funeral, Lorna Shore, Alcest, Amenra, Me and That Man, Imperial Triumphant a další
Fotogalerie z druhého dne

Lorna Shore - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Pozitivum proměny stanového pódia v klasické otevřené - a tedy i kapacitně mnohem štědřejší - a nahrazení Octagonu rovněž prostornější Bastion Stage (psali jsme o tom v reportu z prvního dne) se projevilo hned ve středu. Areál je najednou výrazně vzdušnější, prakticky se podařilo eliminovat největší špunty, pohyb po pevnosti je plynulý, a když už se dav někde dostane do úzkých, není to nic, co by dokázalo otrávit.

Navíc, ačkoliv je Brutal Assault metalový festival, málokdy narazíte na vyloženě konfliktní typy. Naopak, celou akcí již tradičně prozařuje respekt, je plná úsměvů a nefalšovaného kamarádství. Letošní ročník byl k tomu i podstatně pestřejší. Metalový dress code tu najednou prozařují barvičky, přibyla spousta mladých lidí i rodin s dětmi. Kdo by to byl řekl, že se zrovna z téhle akce stane rodinná událost?

Onu metalovou omladinu, či snad naději, bezpochyby přitáhla i Lorna Shore. Americká deathcorová formace platí dnes za jedno z nejvíce rostoucích uskupení v ranku moderně střiženého metalu. A v Josefově to pod pálícím odpoledním sluncem dokázala.

Pentagram - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Největší pozornost si pro sebe pochopitelně kradl vokalista Will Ramos. Mezi písničkami usměvavý sympaťák, při zpěvu rozevranec, který ze sebe dokáže sypat neuvěřitelný křik i hluboký growl, jako by se nechumelilo. Vše v dokonalé souhře s roztrhanými a pomačkanými kytarovými riffy a breakdowny kumpánů za ním. Velký zážitek.

Není potom divu, že hned po nich vystupující Bloodbath působili tak nějak starosvětsky usedle. Deathmetalová superskupina, kterou momentálně vede Nick Holmes z Paradise Lost, přivezla příjemně civilní set. Její členové si nehráli na velká gesta, Holmes nastoupil bez příležitostně využívané zakrvácené tváře, sázel vtipy a celkově to bylo velmi uvolněné.

Ve snaze konsolidovat síly vynechávám Tesseract a na hlavní festivalové náměstí se vracím s prvními tóny blackmetalových melancholiků Alcest. Spousta dýmu, pruhy roztrhané bílé látky nad kapelou a promyšlený průlet diskografií v mírné většině patřící aktuální desce "Sapphire" - tak nějak by se dal charakterizovat příjemný koncert v nepříliš ideálním čase. Téhle hudbě by slušelo více tmy.

Cannibal Corpse - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Před koncem se přesouvám směrem k Bastion Stage a cestou se na chvilku zastavuju na vystoupení Pentagram. Jeden ze stylotvorných spolků temných odnoží rocku už načal šestou dekádu na scéně a stále to dává s naprostým přehledem.

V jistých ohledech pravým opakem jsou Imperial Triumphant, trojice, která svůj moderně střižený disonantní black/death metal halí do estetiky art deca. Rozskřípaná disharmonie, inspirace jazzem, dotáčky nahrané symfonickým orchestrem, nejistota, jakou cestou se muzikanti skrytí za zlatými maskami dále vydají. Nejmenší stage Brutalu byla svědkem posluchačsky náročné, ale zároveň i velmi mocné show. Však taky bylo skoro plno.

K hlavním pódiím se vracím na konec setu francouzských divousů Igorrr a čekám, jak svůj výstup odpálí Cannibal Corpse. Pokud jde o návštěvnost, tihle řezníci z Buffala letos triumfovali. Na živoucí legendy death metalu přišlo prostě nejvíce lidí z celého festivalu a kapela se jim odměnila průřezem své tvorby, kde se mezi všeříkajícími hitovkami "Hammer Smashed Face", "Skull Full of Maggots" nebo "Stripped, Raped and Strangled" našly i tři kousky z aktuální, mimochodem podařené, studiovky "Violence Unimaginded". Sám ale dávám jen začátek koncertu, Kanibaly ctím coby žánrové otce zakladatele, nikdy mě ale zvláště nebavili.

Me And That Man - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Úplně vynechávám i blackové Dark Funeral a mizím na největší stylový úlet letošního ročníku. Country. Me And That Man je formace, v jejímž čele stojí Nergal z Behemoth (v Jaroměři hráli několikrát) a jejíž country je notně temné, antináboženské a vůbec ve svém myšlenkovém jádru hodně metalové. A přišla na ni spousta lidí.

Čtveřice přivezla zhruba hodinový výběr ze tří dosavadních desek, výsledek byl strhující. Ostatně, jak Nergal, který sám sebe postavil spíše do role kytaristy a za nějž většinu skladeb odzpíval basák, poznamenal: "Nevíme, co tady vlastně s touhle hudbou děláme, ale je to sakra skvělý." A bylo.

Když kráčím směrem k východu, Sea Shepherd stage zrovna opanuje Amenra se svým duširvoucím setem. Ta se zahalila do tmy a útočí hlavně hudbou a náladovými černobílými projekcemi. I na velkém placu hlavního náměstí se Francouzům podařilo vytvořit až intimní atmosféru, kde byl každý sám se svými emocemi. Rozjetý 25. Brutal Assault míří ke svému třetímu dni. To do pevnosti dorazí král - King Diamond.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Nájezdu Vikingů z Enslaved na pražské Futurum trochu scházela dravost (19.03.2024 21:50)
- Video: Me and That Man lákají jednohubkou "White Faces" na turné (14.03.2024 13:13)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Video: Domácí deathmetalisté Innesphere představují skladbu "The Trident Is Burning", video natočili na festivalu Brutal Assault (14.12.2023 12:37)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu