shop.musicserver.cz

Depeche Elbow se staronovým dechem

Vydáno: 19.09.2013 21:16 v sekci Recenze - Adam Hencze | foto: facebook interpreta

Tom Smith seškrtal herní sestavu, sbalil všechny nápady a odplavil se se staronovými Editors za oceán. Ze slepých uliček se anglická indie pop-rocková kapela dostala do recyklovaného konce, který se pyšní kořením amerického středozápadu a bezmála hodinou zvukové pachutě.

5/10

Editors - The Weight Of Your Love

Vydáno: 28.06.2013
Celkový čas: 48:22

Skladby: The Weight, Sugar, A Ton Of Love, What Is This Thing Called Love, Honesty, Nothing, Formaldehyde, Hyena, Two Hearted Spider, The Phone Book, Bird Of Prey

Vydavatel: PIAS

Ta jde s utišením v závěrečné "Bird Of Prey" ruku v ruce s ironickým úšklebem a nevěřícným kýváním hlavou. Nekonečné basákovy background falzety a Smithovo uječené "my heart is a church bell ringing" v přímočarém popu, jehož dominantou je reverbové piano a natahovaná struktura. Tohle je, bohužel, zakalený recept na další čtyři nebo pět songů nejnovější "The Weight Of Your Love".

Těžko říct, kam z toho ven. Hudební formace v Británii na podobné úrovni jako Arctic Monkeys a Mumford & Sons s těžkou tvůrčí krizí a třetím elektropopovým albem, ze kterého kapela zůstala zpráskána biči kritiků. "The Back Room" a "An End Has A Start" jsou dvě vydařené desky, které Editors krom fanouškovské základny a rádiových hitparád zajistily i jisté renomé. Jméno, které se po "In This Light And On This Evening" a současném počinu stále nedaří potvrdit.

Depeche Mode a Elbow, někde je slyšet Bon Iver a Blur. Sice poněkud subjektivní záležitost, ale fanoušek Arcade Fire si v poslechu jemu známé struktury a postupy najde taky. Vařící kotel inspirací a hledání nových nápadů vyústily v nesourodé, lineární, slité produkce, ve kterých je nejvíce slyšet hlava za ně zodpovědná. Tolikrát kapelou skloňovaný Nashville do nahrávacího procesu nijak zvlášť nepřispěl, King ovšem naopak.

Jacquire King se pyšní Grammy s Tomem Waitsem, Buddym Guyem a s Kings Of Leon. S posledně jmenovanými produkoval nejvíce, dále má za sebou spolupráci se Switchfoot, Billy Talent nebo například Of Monsters And Men. Změna zvuku jiného kontinentu je slyšet stejně jako jistá sázka na startovní pecky a následné vychladnutí do zajímavějšího finiše. Stačí si poslechnout "Come Around Sunshine" a je jasno. Pomyslný zlom u Kings Of Leon je po "The Immortals", u Editors je tomu už po třetí "A Ton Of Love".

Odpálení desky nese jméno "The Weight" s depešáckým Personal Jesus riffem a pianovým refrénem "I promised myself, I wouldn't sing about death". Gradace v něm funguje a proč vlastně nerozdat lyrické karty hned při startu. Nakopávající basovou "Sugar" začali kluci z Birminghamu své obří loňské vystoupení na Rock Werchter (vřele doporučuji) a vyřádili se na ní z celé váhy tvojí/vaší lásky rozhodně nejvíc. Temný synthpop, který předváděli na předchozím albu v kombinaci s pro jejich zvuk typickými tremoly. Nálada se invertuje s "A Ton Of Love", typickou rádiovou odrhovačkou s nesmyslným "desire" řevem v předrefrénu. Po něm se poslouchá o dost příjemněji, ale co z toho, když to posluchačská většina po Blur-U2 devadesátkovém úvodu přepne. Desire!

Odtud letíš strmým pádem. "What Is This Thing Called Love" je patetický lovesong s prvoplánovým falzetem "I've been your lover for the last time, all the pretending god knows that we tried, I've been the doctor for the last time". "Honesty" pokračuje ve falzetech a snaží se znít víc stadiónově, na baladě "Nothing" smyčcoval mistr Clint Mansell (technicky skvělý), "Formaldehyde" je taneční kousek na festivaly. Texty se dotýkají samotného dna, od kterého se odráží "Hyena", jediný světlý bod pomyslného prostředku desky.

Za zmínku stojí "The Phone Book" - tu neplést s "The Good Book" od Smithe v rámci Tired Pony, i když obě mají jisté koncepční shody. V "telefonním seznamu" si Tom totiž konečně pořádně zazpívá. Jedenáct písní na bezmála padesátiminutové stopáži znamená necelých pět minut na song, podobně jako na "In This Light And On This Evening", která z pomyslného souboje vychází pořád o něco lépe. Byl to kontrastní skok, odvážný krok s temnou tematikou, která oproti novince fungovala alespoň v té atmosférické rovině.


NÁZORY
  • 7/10 (Ondra, 21.09.2013 14:24) Reagovat

    Respektuji názor recenzenta, po prvním poslechu mně deska také přišla poněkud slabší, nicméně po jisté době se již nějaké songy vryjí do paměti a nepůsobí tak pateticky. Ono je obecně velmi těžké překonat "Back Room" a "An End Has a Start" a také je pravda, že by si Smith mohl odpustit falzetové party a přidat místo nich více charizmatické "editorovské" kytary, kterými si získali fanoušky na prvních dvou zmíněných albech. Ale přesto všechno si tento počin zaslouží více než 5/10. BTW už se těším do Prahy na koncert, tam se pravda ukáže...

    • Re: 7/10 (ah, 23.09.2013 11:28) Reagovat

      s tim zivym vystoupenim nezbyva nez souhlasit!

  • ss (john, 22.09.2013 16:55) Reagovat

    Suhlas s recenziou.Priserny album.Nuda a nuda.

  • Veľké sklamanie (michal, 24.09.2013 22:27) Reagovat

    A to pre mňa ITLAOTE bol rozhodne nedocenený album a rôzne B- sidy a cuttings z neho vyzerali veľmi sľubne. Toto je ale nuda, horšie ako nový Coldplay.
    Nemôžem uveriť ako spackali live verziu Nothing, 2 Hearted Spider.
    Za chvále stoja naozaj len prvé dve piesne.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Na Metronome Prague 2023 zahrají i Editors a White Lies (29.11.2022 10:37)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)
- Naživo: Druhý den Szigetu přinesl nepochopitelný duet Bastille s Alice Merton a znamenité Kings Of Leon (12.08.2022 17:22)
- Video: Editors v klipu ke "Kiss" vyprávějí příběh o neutuchající přitažlivosti a odpudivosti (12.08.2022 11:59)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu