shop.musicserver.cz
Deset ostrých chili papriček

Deset ostrých chili papriček

Vydáno: 05.09.2011 07:00 v sekci Komentované diskografie - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Red Hot Chili Peppers, legendární funk-rocková formace z prosluněné Kalifornie, se po delší době vrací s novým, v pořadí už desátým albem. To je dostatečný důvod k tomu, abychom nahlédli do jejich bohaté historie a připomněli si, jak moc se kapela proměnila od vydání debutové desky.

Red Hot Chili Peppers 2011
© www.redhotchilipeppers.com
Historie skupiny Red Hot Chili Peppers je opravdu barvitá a muzikanti si rock'n'rollový život skutečně užili. V jejich příběhu nechybí drogy, smrt, pěsti, ale také pevné přátelství a hlavně spousta skvělé hudby. Mladší generace bude kalifornskou partičku znát asi hlavně díky albům "Blood Sugar Sex Magik" a "Californication" (včetně toho, co následovalo), což je škoda. V souvislosti s vydáním desátého alba "I'm With You" se určitě hodí si připomenout, čím vším RHCP za svou skoro třicetiletou kariéru prošli a vzpomenout na jejich nahrávky. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás přivítal na funkové pouti po albech Red Hot Chili Peppers.

Hillel Slovak a začátky

U Redhotů měli na nahrávky vždy největší vliv kytaristé. Tím úplně prvním byl Hillel Slovak, který kapelu založil společně se zpěvákem Anthonym Kiedisem, baskytaristou Michaelem Balzarym (kterého všichni znají pod přezdívkou Flea) a bubeníkem Jackem Ironsem. Irons se Slovakem sice působili v kapele What Is This? a své působení v RHCP brali jen jako úlet, ale měli velký podíl na tvorbě prvních písní. Když si formace všimlo vydavatelství EMI a podepsalo s nimi smlouvu, Slovak s Ironsem odešli a byli nahrazeni kytaristou Jackem Shermanem a bubeníkem Cliffem Martinezem. V nové sestavě natočili první album "The Red Hot Chili Peppers".

The Red Hot Chili Peppers (1984)

Stopáž: 30:32
Hodnocení: 5/10
Hot tracks: True Men Don't Kill Coyotes, Get Up And Jump

Red Hot Chili Peppers - The Red Hot Chili Peppers
© facebook interpreta
První album se Kiedisově partě moc nepovedlo. Přestože podle pamětníků to už tehdy byla naživo smršť, na nahrávku se té energie moc nepřeneslo. Nelze za to úplně vinit kapelu, pro kterou bylo nahrávání ve studiu přeci jen ještě nová zkušenost. Vina jde jednak na triko producentovi Andymu Gillovi ze slavných Gang Of Four (ti mimochodem v době vzniku debutového alba RHCP točili hodně slabé desky), jenž chtěl zvuk skupiny posunout k více mainstreamu, a také ne moc příznivé atmosféře mezi muzikanty. Především nový kytarista Jack Sherman do party zrovna moc nesedl.

Přestože album zní dost plytce a kromě pár povedených skladeb jako "True Men Don't Kill Coyotes" a "Get Up And Jump" obsahuje spíše vatu, určitě stojí za poslech. Škoda, že Redhoti neměli větší možnost zasáhnout do finální podoby. Demo, které natočili ještě se Slovakem a Ironsem, prý znělo mnohem lépe.


Freaky Styley (1985)

Stopáž: 39:11
Hodnocení: 9/10
Hot tracks: Jungle Man, If You Want Me To Stay, Hollywood (Africa)

Red Hot Chili Peppers - Freaky Styley
© facebook interpreta
Co se nepovedlo na debutu, bylo vrchovatě vynahrazeno na albu číslo dvě. To v jejich kariéře patří k těm nejlepším. Vrátil se Slovak, na producentské křeslo usedl funkový guru George Clinton, dechy si vzali na starost Fred Wesley, Maceo Parker a Benny Cowan a vznikla svérázná, uvolněná nahrávka plná radosti - Red Hot Chili Peppers nikdy nebyli blíže čisté funk music jako na "Freaky Styley".

Důvodů, proč to najednou začalo fungovat, je víc. Ani sám producent by nic nezmohl, kdyby chyběly silné skladby a kdyby kapela nebyla soustředěná. V období nahrávání této desky se vyčistila atmosféra a byla chuť natočit pořádné funkové album. Kolekce sice obsahuje i coververze (zvláště podařený cover "If You Want Me To Stay" od Sly And The Family Stone), ale autorské písně za nimi nepokulhávají. Pro fanoušky funku je "Freaky Styley" povinnost!


The Uplift Mofo Party Plan (1987)

Stopáž: 37:50
Hodnocení: 8/10
Hot tracks: Me And My Friends, Behind The Sun

Red Hot Chili Peppers - The Uplift Mofo Party Plan
© facebook interpreta
Poslední album s Hillelem Slovakem a také jediné, které natočili v původní sestavě, protože se po odchodu (respektive vyhazovu) Martineze vrátil Jack Irons. Z desky na vás od začátku dýchá radost z toho, že jsou čtyři kamarádi pohromadě. Nikdo tenkrát nemohl tušit, že tato idyla nebude mít dlouhého trvání. Všudypřítomné drogy se ale na kvalitě nahrávky nepodepsaly a Slovak je na "The Uplift Mofo Party Plan" ve svém živlu. On je tím hnacím motorem, který dokáže smíchat funk s metalem a reggae a do toho stvořit nádhernou melodii jako v "Behind The Sun".

Skladby "Me And My Friends" a "Backwoods" se držely v koncertním setlistu po dlouhé roky a deska se jako první podívala do americké albové hitparády, a to i přesto, že se žádnému singlu v žebříčcích moc nedařilo. Singl "Fight Like A Brave" ale měl zvláštní význam pro Kiedise. Ten v něm popisuje svůj boj se závislostí na heroinu, který na rozdíl od Slovaka vyhrál. Albem "The Uplift Mofo Party Plan" se uzavírá jedna kapitola v historii Red Hot Chili Peppers.


The Abbey Road E.P. (1988)

Red Hot Chili Peppers - The Abbey Road E.P.
Tohle ípíčko sice neobsahuje ani jednu novou skladbu (všechny vyšly na řadových albech), ale je zajímavé svým obalem. Na tom se RHCP nechali po vzoru The Beatles vyfotit na přechodu u nahrávacího studia Abbey Road. Jediným kusem oblečení je ponožka na jejich přirození - kapela takto oděná tehdy často vystupovala.

John Frusciante a zrod zlaté sestavy

25. června umírá na předávkování Hillel Slovak a skupinu vzápětí opouští i Irons, protože "nechce být v kapele, ve které mu umírají kamarádi". Kiedis a Flea před sebou měli nelehký úkol - najít nového kytaristu a bubeníka s tím, že bylo důležité, aby noví spoluhráči přinesli tu správnou chemii. Po nezdařeném pokusu zkusit to s kytaristou DeWaynem McKnightem ze slavných Parliament a bubeníkem D. H. Peligroem z punkrockových Dead Kennedys, který skončil jejich vyhazovem, našli pánové skvělou posilu. Posledně jmenovaný je seznámil se svým kamarádem Johnem Frusciantem. Tento osmnáctiletý kytarista zaujal svou vášni ke hře na kytaru a vášní k Red Hot Chili Peppers vůbec (byl už od patnácti velký fanoušek). Posledním do party byl bubeník Chad Smith, který vzešel z konkurzu. Tahle sestava, která je vůbec tou nejslavnější, se poprvé ukázala na albu "Mother's Milk".

Mother's Milk (1989)

Stopáž: 45:02
Hodnocení: 6/10
Hot tracks: Higher Ground, Knock Me Down

Red Hot Chili Peppers - Mother's Milk
© facebook interpreta

"Mother's Milk" bylo pro Redhoty důležité. Na něm se mělo ukázat, jak funguje nová sestava s Frusciantem na kytaru. Povedlo se ale tak maximálně z půlky. Albu by prospěla koncentrovanější produkce, protože zní, jako by si muzikanti nebyli vlastně úplně jistí, jakým směrem se vydat. Navíc Frusciante byl příliš ovlivněn Slovakem, což výsledku taky moc neprospělo.

Proti předchozím deskám je na "Mother's Milk" příliš mnoho skladeb jen do počtu. Je známo, že Red Hot Chili Peppers skládají tak, že jamují a vždycky z toho něco vyleze. Tady ale máte pocit, že většina skladeb zůstala v rozdělaném stádiu. Přesto se kousky jako "Higher Ground" (původně Stevie Wonder) nebo "Knock Me Down" povedly. Mimochodem "Pretty Little Ditty" vysamplovali Crazy Town pro svůj velký hit "Butterfly".

Důležité nakonec ale je to, že nahrávka byla relativně úspěšná. Získala zlatou desku a díky singlu "Taste The Pain" se kapela poprvé podívala do britské hitparády na 29. místo. Otevřela si tak cestu k průlomovému albu...


Blood Sugar Sex Magik (1991)

Stopáž: 73:55
Hodnocení: 10/10
Hot tracks: Under The Bridge, Give It Away, Suck My Kiss, Blood Sugar Sex Magik

Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik
© facebook interpreta
RHCP změnili vydavatelství, spojili se s hiphopovým producentem Rickem Rubinem a natočili své nejlepší album. Místo klasického jamování se tentokrát muzikanti zaměřili na strukturu skladeb, díky čemuž je mezi "Blood Sugar Sex Magik" a předchozím "Mother's Milk" až propastný rozdíl v kvalitě. Frusciante konečně ukázal, že je neuvěřitelně talentovaný kytarista. Kiedis, ač pěvecky nenadaný, začal méně rapovat a více zpívat a hlavně kromě mixu funku, metalu a rapu došlo tentokrát i na pomalé skladby. Singl "Under The Bridge" zná koneckonců skoro každý. Kromě něj ale na nahrávce najdete i funkrockový nářez "Give It Away", funk metal "Suck My Kiss" nebo melancholickou "Breaking The Girl".

"Blood Sugar Sex Magik" byl bezesporu jasný krok blíže k mainstreamu, ale album je natolik vyvážené, že jak funkové řádění, tak melancholické dojímání se skvěle vyrovnávají. Těch neuvěřitelných sedmdesát čtyři minut se zkrátka musí každý královsky bavit a je škoda, že podobnou nahrávku kapela už nikdy nenatočila. Je to bezpochyby jedno z nejzásadnějších alb devadesátých let.


What Hits!? (1992)

Red Hot Chili Peppers - What Hits!?
První oficiální výběr, který nahrávací společnost EMI vydala poté, co muzikanti přešli k Warnerům. Pokud chcete zjistit, jak kapela zněla ve svých začátcích a nechce se vám pořizovat všechny řadovky, je pro vás "What Hits!?" skvělá volba. Navíc zde najdete i "Under The Bridge".

Dave Navarro a ztracená cesta

V půlce turné k albu "Blood Sugar Sex Magik" opustil Red Hot Chili Peppers Frusciante. Závislý na heroinu a zničen nenadálou slávou se kytarista zavřel ve svém domě v Kalifornii a úplně se odstřihl od okolního světa. Pro kapelu to znamenalo najít náhradu. Chad Smith navrhl kytaristu rozpadlých Jane's Addiction, kterým nebylo nikdo menší než sám Dave Navarro. Ten si ale s kapelou úplně nesedl, a tak z této spolupráce vzešlo pouze jedno album - "One Hot Minute".

One Hot Minute (1994)

Stopáž: 61:24
Hodnocení: 6/10
Hot tracks: Warped, Aeroplane, My Friends

Red Hot Chili Peppers - One Hot Minute
© facebook interpreta
Kiedis se po pěti letech vrátil k fetování, studnice nápadů Frusciante byl pryč a Navarro nebyl zrovna funkový fanoušek. "One Hot Minute" bylo pro kapelu těžké album, takže vzhledem k okolnostem to vlastně nedopadlo až tak špatně. Jasně, stejně jako u "Mother's Milk" chyběla soustředěnost, s níž tentokrát nedokázal nic udělat ani Rick Rubin. Vždyť na albu zpívá ve dvou skladbách Flea!

Na funk víceméně zapomeňte, ten se objeví jen výjimečně ("Aeroplane"). Prim hrají metalové rify a psychedelie a co se týče textů, tak oproti "Blood Sugar" ubylo sexu a přišla na řadu temnější témata (často drogová). Přes spoustu odpadu se na "One Hot Minute" najdou úžasné momenty, kvůli kterým se určitě vyplatí mu dát šanci. Hned úvodní "Warped" je skvěle našláplý otvírák (Kiedisovo volání o pomoc), "My Friends" je zase jakýmsi pokračováním "Under The Bridge" a "Aeroplane" je zkrátka hit jako kráva a nepochopím, jak jej kapela může nehrát na živo.

Po skvělém "Blood Sugar" bylo "One Hot Minute" obrovským zklamáním, což se projevilo i na prodejích. Z dnešního pohledu album opravdu nepůsobí zas tak špatně, ale i tak se asi nikdy nezbaví statusu černé ovce v diskografii Red Hot Chili Peppers. Alespoň v očích samotné kapely.


Návrat Fruscianteho = návrat na vrchol

V průběhu roku 1998 dostal Dave Navarro padáka - především kvůli drogové závislosti, ale taky kvůli hudebním neshodám. V té době byl Kiedis už téměř čistý (úplně se ze závislosti vyhrabal o dva roky později) a hlavně se s drogovou závislostí vypořádal Frusciante. Když zkraje roku 1998 skončil po třech měsících odvykací kůru, přišel ho navštívit Flea a nabídl mu, jestli se nechce vrátit do kapely. Frusciante nabídku přijal a formace se zavřela do studia, aby natočila "Californication".

Californication (1999)

Stopáž: 61:02
Hodnocení: 9/10
Hot tracks: Scar Tissue, Otherside, Around The World, Californication

Red Hot Chili Peppers - Californication
© facebook interpreta
"Californication" je jednoznačně nejúspěšnějším albem RHCP. Čtrnáct milionů prodaných kusů a šest úspěšných singlů mluví za vše. Stávají se součástí mainstreamové rockové scény a také jednou z nejúspěšnějších rockových kapel vůbec. Nutno dodat, že zaslouženě, protože "Californication" je povedené album. Zapomeňte na metal nebo psychedelii "One Hot Minute", místo toho nám muzikanti servírují nahrávku postavenou na popových melodiích, kde i toho funk rocku je sakra málo.

Ale zas tak moc to nevadí, protože "Scar Tissue" nebo titulní skladba jsou opravdové klenoty. "Around The World" nebo "Parallel Universe" připomenou dobu "Blood Sugar" a "Road Trippin'" zní, jako by Redhoti poslouchali desky Paula McCartneyho. Albu ale bohužel zhruba v půlce dojde plyn. Kdyby byly vypuštěny tak tři až čtyři skladby, nahrávce by to prospělo.

Přesto se muzikantům společně s Rickem Rubinem podařilo natočit klasickou nahrávku, na kterou do dnešního dne nedá spousta fanoušků dopustit. A co je nejvíc důležité, "Californication" ustanovilo sound, na kterém formace staví do dnes. I když ne tak úspěšně.


By The Way (2002)

Stopáž: 68:46
Hodnocení: 7/10
Hot tracks: By The Way, Can't Stop, Universally Speaking
Recenze

Red Hot Chili Peppers - By The Way
© facebook interpreta
John Frusciante se ujal taktovky a pod jeho vedením vzniklo něco, co se dalo považovat jako logický krok pro Red Hot Chili Peppers - zopakovat úspěch "Californication" a přiblížit se ještě více mainstreamu. Bohužel. Samozřejmě album nejde odepsat kvůli tomu, že je komerční. Problém je v tom, že poprvé v celé kariéře začali Redhoti nudit. Pryč je jakákoliv funkyáda. I funkem lehce načichlé skladby jako "By The Way" nebo "Can't Stop" zní, jako by byly nahrávány tak, aby se daly pustit v rádiu. A to je přesně to, proti čemu kapela zkraje své kariéry bojovala. Jenomže ono se hodně rychlé zvyká na úspěch.

Ale abych nebyl úplně nespravedlivý - jak výše zmíněné singly, tak pomalejší věci jako "Universally Speaking" a "The Zephyr Song" posluchače lehko očarují. Jenom škoda, že se utahanost táhne celou nahrávkou. Kdyby někdo alespoň trochu poslouchal připomínky baskytaristy Fleaho, jenž usiloval o více punkovější zvuk. Jedno se jim ale musí nechat - podařilo se jim komerčně navázat na "Californication", a to nebyl zrovna lehký úkol.


Greatest Hits (2003)

Red Hot Chili Peppers - Greatest Hits
Tentokrát se rozhodli vydat výběr největších hitů Warneři. Kolekce se zaměřuje na období s Frusciantem na pozici kytaristy a až na singl "My Friends" vypouští "One Hot Minute" (což určitě bylo rozhodnutí samotné kapely). Takže kompletní výběr sice není, ale alespoň přináší dvě novinky - "Fortune Faded" a "Save The Population".
Recenze

Live In Hyde Park (2004)

Red Hot Chili Peppers - Live In Hyde Park
Dosud jediné živé album Red Hot Chili Peppers natočené v londýnském Hyde Parku v červnu 2004. Přestože není moc o co stát, záznam slouží jako dokument toho, jak hudebníci v té době zněli, včetně pár zajímavých coververzí ("I Feel Love" od Donny Summer nebo "Sunday Bloody Sunday" od U2). Nic víc, nic míň.
Recenze

Stadium Arcadium (2006)

Stopáž: 122:34
Hodnocení: 6/10
Hot tracks: Dani California, Desecration Smile, Storm In A Teacup
Recenze

Red Hot Chili Peppers -  Stadium Arcadium
© facebook interpreta
"Stadium Arcadium" se sice natáčelo na stejném místě jako "Blood Sugar", ale žádný návrat ke kořenům se nekonal. Frusciante byl ve svém živlu a sypal jeden riff za druhým, takže místo plánované rychlo-nahrávky ve stylu raných The Beatles vzniklo hned dvojalbum. V historii populární hudby vznikla spousta vynikajících dvojalb, ale "Stadium" se k ním těžko zařadí. A to i přes to, že zabodovalo na celé čáře u publika i kritiků (sedm nominací na ceny Grammy a pět získaných gramofónků jsou toho jasným důkazem).

Problém je, že se toho na desce zas tak moc neděje, a i když si ji pustíte několikrát po sobě, skladby vám budou víceméně splývat. Ke světlým výjimkám patří našlapaná "Storm In A Teacup", na které Redhoti ukazují, že to ještě pořád umí rozjet, nebo celkem vtipná "Hump de Bump". Přesto k těm nejznámějším bude vždy patřit "Dani California" (vykradený Tom Petty). Nejeden fanoušek si musel po poslechu nahrávky povzdechnout: "Kam se poděla všechna ta energie?"


Frusciante odchází, Klinghoffer přichází

John Frusciante byl v posledních letech hnací motor Red Hot Chili Peppers, a tak všechny překvapilo, když oznámil, že opět kapelu opouští. Tentokrát se to obešlo bez většího dramatu - prostě se chce věnovat vlastním projektům, to je vše. Opuštěným muzikantům chvíli trvalo, než se z toho vzpamatovali, ale nakonec se spojili s Joshem Klinghofferem. Ten s hudebníky už v minulosti vystupoval a také často spolupracoval s Frusciantem, takže tohle spojení až tak nečekané není. V téhle sestavě debutují na desce "I'm With You".

I'm With You (2011)

Stopáž: 59:24
Hodnocení: 7/10
Hot tracks: The Adventures Of Rain Dance Maggie, Look Around

Red Hot Chili Peppers - I’m With You
© facebook interpreta
Trvalo to pět let, než jsme se dočkali desáté studiové desky. Otázka je, jestli to čekání stálo za to. "I'm With You" jde proti všemu, čím byly papričky na začátku své kariéry. Zatímco tehdy šlo hlavně o to, aby to byla pořádná jízda a nějaké hluboké přemýšlení šlo stranou, nejnovější nahrávka je zamyšlená a zběsilou rockovou jízdu vystřídalo disco a skladby postavené na pianu.

Nahrávka nejvíce potěší příznivce basových linek, protože v centru dění je tentokrát Flea (před tím to vždy byli kytaristé). Vynahradil si tak ty roky, kdy hudba Red Hot Chili Peppers přestala být funky. "I'm With You" je funky, ale tak trošku jiné. Kapela spolu s Klinghofferem se totiž snaží prozkoumat oblasti před tím nepoznané (například již zmíněný disco rytmus). Zda-li zvolený směr bude zúročený úspěchem, se dá jen těžko předvídat, ale pilotní singl "The Adventures Of Rain Dance Maggie" si v hitparádách vede velice úspěšně. Dá se předpokládat, že úspěšné budou i songy "Look Around" a "Brendan's Death Song", které mají hitový potenciál.


Závěrem

Tím pouť po albech Red Hot Chili Peppers zatím končí. Je to až k neuvěření, jakými stylovými přemety si kapela za těch téměř třicet let prošla. Ne vždy ty proměny proběhly k nadšení fanoušků, ale vždy jim přinesly nové publikum. Momentálně se dostávají pomalu do pozice dinosaurů a až čas ukáže, kolik let jim ještě zbývá, než vyhynou. Zatím to vypadá, že jsou se svou rolí spokojení. Vzhledem k tomu, kolik toho dosáhli, na to ale mají plné právo.

NÁZORY
  • 10 (Scoty, 05.09.2011 10:46) Reagovat

    NOVÉ ALBUM JE PECKA! MĚ OSOBNĚ VELICE POTĚŠILO, BYL JSEM I V KINĚ NA PREMIÉŘE A STÁLO TO ZA TO! PŘESNĚ, JAK JE NAPSÁNO O NĚCO VÝŠE..: "Vzhledem k tomu, kolik toho dosáhli, na to ale mají plné právo.." TAKŽE SKLOPÍME HLAVY A ZATLESKÁME, PROTOŽE V DNEŠNÍ DOBĚ JE KVALITNÍ HUDBY JAKO ŠAFRÁNU.

  • Hmm (Polik, 05.09.2011 11:26) Reagovat

    Jako neni to spatny.Ale SA bych dal rozhodne vetsi hodnoceni nez BTW, ale jako dat MM jen 6/10, tak me prijde ulet.MM naslapany album.A FS z 9/10me prijde taky prosku prestreleny.OHM s hodnocenim jako SA, taky divny-to album si nezaslouzi ani 5....

    • Re: Hmm (David, 05.09.2011 17:30) Reagovat

      One Hot minute mě osobně příjde jako velmi dobrá deska, a dal bych jí naopak více min. 8/10. Ale musím říct, že mě RHCP jednu dobu hodně braly, právě v době Blood sugar..., a OHM a jsem slyšel asi 50x. Walkabout, Shallow Be Thy Game - vynikající věci. OHM je album na mnoho mnoho poslechů.

      • Re: Hmm (Polik, 05.09.2011 19:02) Reagovat

        Ja posloucham RHCP tak 15let, tak ze ver ze jsem OHM parkrat slysel.Mam tam oblibene asi 3veci , zbytek je pro me odpad.OHM nejsou RHCP.Live prezentace pro me nezajimava atd , pro me nejhorsi deska RHCP.

        • Re: Hmm (David, 06.09.2011 11:03) Reagovat

          Jasně, o tom se přít nejde. Jak píšu níže, krása hudby je v subjektivitě jejího vnímání.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu