shop.musicserver.cz

Papričky naživo pálí jen někdy

Vydáno: 31.08.2004 05:00 v sekci Recenze - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Nemá cenu chodit okolo horké kaše. První místo v britské hitparádě by nemělo zastřít fakt, že ačkoliv je deska "Live In Hyde Park" plná výborné muziky, jak jsme od Red Hot Chili Peppers zvyklí, je přesto důkazem toho, že méně by bylo více. Není-li vám to jasné, přečtěte si detailnější rozbor v naší recenzi.

7/10

Red Hot Chili Peppers - Live In Hyde Park

Celkový čas: 59:47 + 63:59

Skladby: CD1 - Intro, Can't Stop, Around The World, Scar Tissue, By The Way, Fortune Faded, I Feel Love, Otherside, Easily, Universally Speaking, Get On Top, Brandy, Don't Forget Me, Rolling Sly Stone / CD2 - Throw Away Your Television, Leverage Of Space, Purple Stain, The Zephyr Song, Californication, Right On Time, Parallel Universe, Drum Homage Medley, Under The Bridge, Black Cross, Flea's Trumpet Treated By John, Give It Away

Vydavatel: Warner Music

O Red Hot Chili Peppers jste si po jejich znovuzrození v novém století na našem serveru mohli přečíst dost, takže si odpustím biografické detaily a rovnou jdu na fakta a dojmy. Fakta - jde o záznam ze tří červnových koncertů v londýnském Hyde Parku, při kterých se kapela představila prý asi sto tisícům diváků. Deska vyšla asi dva měsíce po výběru největších hitů na DVD, asi po devíti měsících po vydání největších hitů slavnější druhé půlky kariéry na CD a skoro před stejnou dobou vydaným koncertním DVD z irského Slane Castle. A teď ty dojmy.

Jak kolega správně poznamenává ve své recenzi živáku Pearl Jam, ne vždy mají koncertní alba smysl. Bohužel se u záznamu koncertu Red Hot Chili Peppers v Hyde Parku nemohu zbavit dojmu, že ten je výborným příkladem téměř zbytečnosti. I fanoušek RHCP (přičemž k těm umírněným bych se mohl směle zařadit) si asi poklepe na čelo, co to má za smysl vydávat živák po tak krátké době od výborného koncertního DVD. A bude očekávat, že tedy dostane něco navíc, co mu ospravedlní koupi cédečka. Firma má jistě jiný názor, ale fanoušek nedostane navíc skoro nic. Je to logické, jak by také mohl, když se za poslední rok u kapely neudálo moc nového. Proto na všech výše zmíněných nosičích byly favorizovány poslední dvě desky "Californication" a "By The Way". Přes částečně oprávněnou kritiku vyměklosti a sázkách na jistotu se o nich nedá říct nic jiného, než jsou výborná. Zatímco u DVD, po čerstvě vydané poslední desce, by se snaha prodat nový materiál dala ještě pochopit, u výběru už jsem byl více na vážkách, pomíjení "One Hot Minute" nebylo tak úplně v pořádku. Ale proč je na tomhle dvojCD z 23 skladeb (intro, kejkle na bicí a trumpetu nepočítám) 15 opět z posledních dvou (9! z "Californication", 6 z "By The Way"), na to bych se papriček osobně moc rád zeptal.

Což o to, ne že by skladby zahrané na koncertě nebyly pecky, ale papričkové mohli být trochu odvážnější ve výběru. Zařadit, když už na to měli dva disky, trochu jiné písničky než jen hity - co třeba takové latinou šmrncnutou "Cabron" nebo lehce skáčkovou "On Mercury", když už zůstanu u posledního alba. Nebo proč nezahrál Frusciante něco ze svých aktuálních sólových alb? Než se na mě sesypou fanoušci kapely, nutno uvést, že ti, kteří na koncertě byli, si na internetu pochvalují, jak skvělé to bylo, jak to všem hrálo jak z partesu, Kiedies výborně zpíval. Být tam také, asi bych byl smířlivější, ale takto, při poslechu "chladného" disku, tak úplně nemohu.

A nejsem sám - aspoň jeden z těch, kteří tam byli, dokonce na všech třech koncertech, je soudnější a všímá si stejných věcí jako já. Zvuk není bůhvíco, možná za to mohly jen dva měsíce na zpracování koncertů. Ale nedostatek času nemůže přehlušit jednoduché zjištění, že Kiedesovi to až příliš často hodně intonačně ujíždí. Taková "Parallel Universe" je v tomto směru odstrašující příklad a je až neuvěřitelné, že ze třech koncertů nebylo možné vybrat lepší verzi. Na koncertním DVD bylo vidět, jak ze začátku měl podobné problémy, ale potom se do toho dostal. Možná tyto tři londýnské koncerty za sebou byly moc, možná měl prostě slabší den, ale stejně... Ještěže zbylá trojka kapele zachraňuje čest, Frusciante si se svou zachránkyní rozumí velmi, Flea potvrzuje pověst jednoho z nejlepších rockových basistů a Chad to rytmicky jistí. Ale klasiky "Under The Bridge" a závěrečná "Give It Away" se povedly dost, to natažení poslední kytarovými orgiemi na třináct minut je sice možná moc, ale na konec koncertu fajn.

Koncertní verze skladeb nemusí být stejné jako ty na desce a je "povoleno" nebýt tak dokonalý jako ve studiu, ale měly by dostat "něco" navíc. Bez pocitu "byl jsem při tom" si nemohu pomoci, ale některé skladby (třeba hned úvodní "Can't Stop" nebo "Californication", ale našly by se další) jsou v albových verzích zajímavější. Nebo "Easily" je přesně ten případ skladby, kterou si užíváte na koncertě, ale ze záznamu působí díky kytarovým sólům už trošku samoúčelně. Obdobně si doma v obýváku užije hlavně jen velký fanoušek intro a zakončení v "Right On Time" inspirované Joy Division, Chadovo kratičké sólo na bicí s odkazy na U2, Queen nebo Led Zeppelin a Fruscianteho škádlení Fleaovy trubky, i když k atmosféře koncertu patří.

To navíc, co dostane posluchač s touto deskou, jsou nové nebo neslyšené skladby. Kapela zahrála dvě své nové skladby, které sice ve společnosti ostatních hitů působí jako chudší sestřičky, ale třeba si zvyknu, "Leverage Of Space" je z nich ta lepší. Jedna skladba ("Fortune Faded") je skoronová, byla už na výběru hitů. Papričky mají rádi coververze, ale "Brandy" od Looking Grass hodně zapadne. To v punkové "Black Cross" od 45 Grave aspoň ukázali, že ještě nejsou takoví páprdové. Největší perličkou je určitě krátká předělávka "I Feel Love" od Donny Summer, kterou svým vysokým hláskem piští Frusciante.

Možná jsem příliš náročný a měl bych být spokojen s první řádným živým albem tak zajímavé kapely, se dvěma hodinami výborné hudby, která je doplněna fotografiemi v bookletu s tou správnou atmosférou. Ale stejně bych radši šel na koncert a tohle CD si odpustil. Měli ho vydat jako DVD, takhle si radši pustím živák ze Slane Castle s obrázky nebo řadová alba bez obrázků.

NÁZORY
  • nepálivé papriky (David, 31.08.2004 08:18) Reagovat

    Souhlasím s autorem recenze, že tento živák je vedle ostatní produkce RHCP jaksi navíc. Od CD By the way nic nového nevyšlo, a proto další koncertní nahrávka (vedle zmíněného DVD) působí divně. Pravdou ale je, že RHCP měli zřejmě mimořádně úspěšné turné a bylo by hloupé z něho nepořídit záznam, který si jako suvenýr pořídí většina z těch, kteří si na koncerty koupili vstupenky. Domnívám se, že o RHCP teď hodně dlouho neuslyšíme a že pokud nevydají v budoucnu další pecku jako Californication, brzy na ně zapomeneme. Sám jsem si pořídil jejich Greatest hits s bonusovým DVD a je to velmi výživná dávka. Rád bych se také někdy dozvěděl, proč je tak ignorováno album One hot minute (v bookletu GH je zmínka, že za dobu Dave Navarra to byla úplně jiná kapela, těžko říct proč, jen kvůli kytaristovi?).

  • ... (Stardust, 04.10.2004 21:39) Reagovat

    já stou recenzí taky tak "trochu" souhlasim...jenom malá poznámka-novinky jsou 2 Leverage of space a Rolling Sly Stone.Fortune Faded neni myšlená jako novinka :-)...ale nic...jinak zvuk se mi zdál taky nějakej jinej-no ale je to přece živák...a k tomu,že tam chybí písně z OHM a předešlých alb-myslim si,že kapela se asi nechce vracet k zážitkům z dřívějška - drogová závislost JF následný odchod z kapely a nástup DN..
    No nic - muj názor

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Red Hot Chili Peppers zvou v "The Drummer" do roztančeného hudebního klubu (17.10.2022 16:06)
- Recenze: "Hraje se nám spolu báječně," vzkazují Red Hot Chili Peppers na "Return of the Dream Canteen" a zvou do devadesátek (17.10.2022 00:00)
- Audio: Red Hot Chili Peppers skládají v písni "Eddie" poctu kytaristovi Eddiemu Van Halenovi (23.09.2022 16:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu