Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2

13.12.2023 10:39 - Tisková zpráva | foto: OneHotBook

Vážná operace srdce přiměla frontmana skupiny U2 k bilancování. "Surrender: 40 písní, jeden příběh", memoáry irské rockové legendy a zpěváka jedné z nejprodávanějších kapel světa, se záhy staly bestsellerem The New York Times a The Sunday Times. Bill Gates je označil za nejlepší autobiografii rockové hvězdy, kterou zná. Bono v nich líčí svůj pozoruhodný život, bolestné dospívání a výzvy, jimž musel čelit, přátele a rodinu, kteří ho formovali a podporovali. Jeho životopis bravurně převedla do češtiny renomovaná anglistka Michala Marková.

Nyní si ho mohou vychutnat také čeští posluchači. Vydavatelství OneHotBook natočilo Bonovu zpověď v audioknižní podobě. Náročné role vypravěče, který přibližuje zpěvákovu složitou cestu ke slávě i jeho upřímné postřehy ze zákulisí hudebního průmyslu, se ujal divadelní a filmový herec a hudebník v jedné osobě - Jan Kolařík. Každou kapitolu otevírá jedna z proslulých písní U2.

Bono - Surrender (audiokniha) plakát
© OneHotBook
Když bylo Paulu Hewsonovi jedenáct let, rodiče ho přihlásili na základní školu při katedrále svatého Patrika v centru města, proslavenou chlapeckým sborem. Ředitel školy se zeptal, jestli by Paul neměl zájem do sboru chodit. Zatímco se Paulovi zatetelilo srdce, jeho matka Iris odpověděla za něho: "To rozhodně ne. Paula zpívání nezajímá."

Kluk z Dublinu, který ve čtrnácti přišel o mámu a klackovitě dozrál v domácnosti tří nemluvných chlapů, se naštěstí nevzdal snu hrát brutální post-punk jinak než rebelové předtím. Stalo se - a svět poznal Bonův naléhavý tenor jištěný třemi spoluhráči. Po obvyklých amatérských nesnázích dobyli U2 koncertní pódia v anglosaských zemích a vlétli jako svěží vítr do Evropy, jež se zrovna ocitla na křižovatce. Slavnou cestu glosuje autor vzpomínkami na zákulisní peripetie řadových alb skupiny a na lidi kolem nich, nebojí se sebereflexe života v šoubyznysu ani milostných vyznání manželce a rozjímá o víře, jejíž vliv je v rozděleném Irsku znát i v hudbě. Rozdíly se však stírají, bojujeme-li v zájmu spravedlnosti. Ať jde o účast U2 v projektu Live Aid anebo o Bonovy dobročinné aktivity ve prospěch rozvojových ekonomik a léčby AIDS, znalost koridorů moci ho propojila s vrcholnou politikou tak, že z toho těží prostí občané. Jeden z nejvlivnějších muzikantů dneška ví, že pop-music svět nepohladí jen krásou kytarových riffů, ale že mu dovede i prakticky pomáhat. Neobyčejnou zpověď člověka, jenž umí pohnout lidským srdcem i mimo nasvícené arény, rámuje čtyřicet ikonických písní U2 v záhlaví kapitol memoárů.

Vybrat vhodného interpreta, který by v audioverzi propůjčil hlas této rockové legendě, bylo klíčové a volba nakonec padla na herce mnoha poloh Jana Kolaříka, pro něhož je hudba díky angažmá ve vlastní kapele denním chlebem. "Bylo to velmi intenzivní nahrávání," přiznává Kolařík, který s knihou v pražském studiu strávil několik týdnů pod režijním vedením Natálie Deákové. "Některé dny jsem měl hlavu tak nasycenou Bonovým vyprávěním, že jsem zbytek dne po natáčení jen seděl v tichu."

Sám materiál knihy však pro interpreta představoval výzvu, s níž se s radostí popasoval. "Užíval jsem si to velice. Historky, které se člověk dozvěděl, mi připadaly nesmírně živé: dýchá z nich ohromná energie a tu jsem chtěl posluchačům co nejvěrněji zprostředkovat. Atmosféra je leckdy zábavná, ale místy člověk trne, co bude následovat. Navíc každý fanoušek určitě docení, když se dozví střípky ze zákulisí a zajímavosti ze života této rockové osobnosti," dodává. Kromě hlasu Jana Kolaříka se mohou posluchači těšit také na ukázky ze známých písní od kapely U2. V instrumentální podobě tvoří předěly mezi kapitolami a doplňují obraz umělce, jehož kariéra i charitativní aktivity jsou inspirací pro další generace hudebníků.

Audiokniha "Surrender: 40 písní, jeden příběh" v celkové délce 22 hodin a 47 minut vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí (za 629 Kč), na audiokartě (535 Kč) i na nosiči CD mp3 (za 679 Kč).

OneHotBook · Ukazka – Bono – Surrender: 40 pisni, jeden pribeh / cte Jan Kolarik


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY