shop.musicserver.cz

Být komunistou v Česku není sexy

Vydáno: 07.04.2011 12:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Bonus má nový projekt, který vzbudil kontroverze už jen svým názvem - Komunisti. Friendlist Temných sil měl s takovým pojmenováním poměrně zásadní problém, ten ovšem vymizel prvním poslechem "Dlouhé zimy". Ta zase tak radikální není a kvůli recyklaci neukazuje řešení a jen poukazuje na situace, kterým řešení schází.

7/10

Komunisti - Dlouhá zima

Vydáno: 28.3.2011
Celkový čas: 31:35

Skladby: Přestaň věřit (cover Malomocnost prázdnoty), První den roku nula (cover Balaclava), Monika (cover Telefon), Nebešťan (cover Gnu), Míň piva víc crustu (cover Spes Erepta), Naše město (cover Svobodný slovo), Vy (cover Kritická situace)

Vydavatel: Máma mrdá maso

Jsem z poslední generace, která zažila Pluto jako planetu a byla společností v porevoluční euforii přesvědčována, že je komunismus svinstvo největší. Dneska už se všeobecně ví (nebo aspoň tuší), že Pluto není planetou ani komunismus svinstvem největším. Mám na mysli ten komunismus, který je mezi satelitními intelektuály od roku osmdesát devět na pomyslným seznamu sprostých a zapovězených slov. Ten komunismus, který Česko (a já už vůbec ne) v pravým slova smyslu nikdy nezažilo. Ten utopický komunismus, který je v západní Evropě v těchto dnech tak šíleně sexy.

Revolucionáři, spiklenci nahlas sympatizující s Marxem, o něco tišeji s Freudem a zcela piano i s RAF, poslouchající Liaisons dangereuses nebo DAF, opovrhující NWO - ti jsou za česko-německými hranicemi tím nejžádanějším zbožím snad ve všech univerzitních kampusech. Není těžké si domyslet, že kdyby byl Bonus Němcem, byl by pro mladé vzdělané, ideologicky nejvíce sexy alfa-samcem. A znal by jej každý. Pro kluky vzor, pro holky... víš co. Každý by znal i jeho nový projekt, Komunisty, a nebál by se ho / jich. Žel bohu / Naštěstí Bonus Němcem není a Češi se komunistů bojí.

Pokud se stane nehoda a standardní kus z kolekce "Česko" se dostane do kontaktu s Bourkem aka Bonusem, musí ho tenhle revolucionářsky-spiklenecký schizoid solidně srrrát. Ještě pořád standardi zcela nestrávili nadčasový "Konec civilizace", a už je tu digitalizovaná výpověď generace takřka vymřelé - "Dlouhá zima" od Komunistů - ty tvoří Bou plus Lineup s Headlinerem a album "Dlouhá zima" se natáčelo v pekelné laboratoři KundoLab v březnu jedenáct. A sluší se upozornit, že ani tahle novinka není se standardním posluchačem plně kompatibilní. Kompostování je prostředkem Komunistů k agitacím ("Přestaň věřit"), revoltě ("Vy"), sentimentu ("První den roku nula") i k pobavení se ("Monika"). Davy tím sice Komunisti nepřilákají, ale na jedince zapůsobí o to intenzivněji a více, či méně jej ovlivní, změní. A o tom to vlastně celý je.

Komunisti jsou originální svým konceptem - recyklují dávno vyřčené a sepsané texty a na albu "Dlouhá zima" nechávají ožít hc a crust klasiku, když dávají ve svých originálních coverech vzpomenout na legendy - Malomocnost prázdnoty, Balaclava, Telefon, Gnu, Spes Erepta, Svobodný slovo nebo Kritická situace (přiznávám, že zmíněný kulty a podpulty jsem objevil a znovuobjevil právě díky Bou. Díky, Bou.).

Pomineme-li fakt, že "Nebešťan" na desku zabloudil nějakým nedopatřením, je "Dlouhá zima" silná, intenzivní a svýmu názvu navzdory příjemně dlouhá a hřejivá. Předělávky Komunistů zdobí hitový potenciál - jenže není, kdo by je hrál. A taky nevím, komu poděkovat za zásluhy. Stvořitelům originálů, nebo kompostérům? Tak i tak, pilotní singl "První den roku nula" i crustová hymna "Míň piva, víc crustu", dostanou každýho na první. Poselství desky je však Komunisty předáno především při soustředěným, uceleným, vytrvalým, několikanásobným poslechu. Teprve tehdy vynikne, jak moc nadčasový stařičký texty výše vyjmenovaných kapel jsou a jak moc si Temný síly při jejich přežvýkávání hrály s magií, když kouzly a čáry dokázaly textům přidat na znepokojivosti a dodat jim palčivou příchuť současných problémů. Právě při tak rozšířeným hledí lze teprve docenit zvláštní atmosféru "Našeho města", písně, která by jinak, při sólovým poslechu, v uších rezonovala podobně, jako kdyby Sporto ještě fragilněji přehrálo už tak přespříliš fragilní "Kočárek" Wanastovek.

Zkrátka, jako celek komunistický projekt Temných sil, vydaný na labelu Máma mrdá maso (zkratka MMM), uspěl. Kvalit Bonusových sólovek nebo "More" staronový materiál logicky nedosahuje, zní spíše jako vydařený víkendový jam, ale byly snad ambice Komunistů vyšší? Navzdory sedmičce (dodnes příliš nerozumím, proč jsem dal desítkovýmu "Inkognitu" taky jen přizdisráčskou sedmičku) se jedná o vysoce nadprůměrný zážitek, dokazující, že i česká variace na komunismus může být sexy a zvláště, je-li u toho Božan.

P. S.: Vyzkoušej Komunisty zadarmo tady a nezapomeň si zamlaskat nad bookletem. Stej hc a buď aspoň z půlky tak hustej, jako voe, peklokluci, Komunisti.

NÁZORY
  • komunisms? (Dejv, 07.04.2011 13:35) Reagovat

    Nemůžu poslouchat něco, co smrdí bolševismem a kolektivizací.

  • Bendo (golder, 07.04.2011 14:12) Reagovat

    Vykašli se na to tvoje srovnávání s Německem furt, ty vole. Necpi všem kecy typu "češi se komunismu bojí", zní to jako, že znáš všechny němce a čechy a to neni pravda. To samé jak si tuhle psal, že PJ Harvey je anglickej Orlík. Pi*ovina. Já sem rád, že tady dost často píšeš a pochvalně o alternativních kapelách a projektech, ale to nemusíš zároveň hned likvidovat svym pseudocool pohledem, o tom to fakt neni.
    Co se týká tohodle alba je to paráda, mam rád originály, líbí se mi ta provokace, no mam z toho prostě radost. Hodně mě tyhle věci inspirujou k vlastní tvorbě, ale nemám zatim na to(koule) jí prezentovat. Takže si pánů Muzikantů i Tebe vážím, že lezete s kůží na trh, jenom nepiš pi*oviny a necpi lidem tak okatě svůj pohled na svět, okorád je tim nasereš.

  • "Svinstvo největší" (Jiří Dvořák, 07.04.2011 14:34) Reagovat

    Ten komunismus, který doopravdy byl a který například popravil Miladu Horákovou, postřílel spoustu lidí, co se snažili odejít přes hranice, a naplnil jáchymovské lágry je hodně velké svinstvo.
    O "utopickém komunismu", který nikdo nikdy neviděl, se dá napovídat cokoli; jakou to má cenu, ať posoudí každý sám.

  • Už zase já na bráchu, brácha na me... (Radek, 07.04.2011 15:16) Reagovat

    Pane Bendo, prosím Vás!! Moc rad zde čtu recenze, ale vaše poplacavaní se po zádech s interpretem do nich podle me nepatří. Jestli chcete, aby se o te muzice, která ma jiste kvality dozvěděli i jiní lidé, piste recenze srozumitelne, s menší mírou osobního projevu emocí a používání přisprostlých slov nebo nazývání autora peti různými jmény. Z toho pak nikdo nic nema a pokud jste chtel Bourka "jen" pochavlit, tak mu to mužete řict, když si s ním zajdete na pivo, tak ani nemusíte řešit slovník. Jinak jsem rad, že zde recenze techto desek jsou, ale slutečne bych rad trochu jiný kalibr než opět "já na bráchu, bracha ne mě". Dík.

  • homo (v, 07.04.2011 15:56) Reagovat

    deska se mi taky líbí, ale tahle recenze je teploušská jak prase

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "Nepřestat se dívat kolem sebe" je rozhovor o hardcoru, ale i o snění a hledání sebe sama (18.09.2022 09:00)
- David Pomahač pokřtí album "Neviditelný" s hosty Martinem Hůlou a Bárou Zmekovou (22.05.2022 11:27)
- Recenze: "Neviditelný" je existenciálním sci-fi počinem Davida Pomahače (09.05.2022 00:00)
- Video: Dojemný "Klaun" láká na druhou desku Davida Pomahače (20.04.2022 12:19)
- Břitva oznamuje druhou část nominací za rok 2018 (24.05.2019 16:21)
- Rappeři zhudebnili Husův odkaz. Kato, Bonus, Lipo a Kyklos Galaktikos mají nové klipy (26.05.2015 18:56)
- Recenze: Co ukrývají Tvrdý s Havelkou ve své garáži? (05.01.2015 00:00)
- Na "Jiné době" Jana Buriana bude pracovat čtrnáct aranžérů a muzikantů (15.10.2014 11:09)
- Recenze: Technofolk? Proč ne (13.01.2014 16:00)
- Kieslowski už nejsou "Na nože", jdou "Na lože" (03.12.2013 09:31)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Sia Adele U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu