Být komunistou v Česku není sexy

07.04.2011 12:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Bonus má nový projekt, který vzbudil kontroverze už jen svým názvem - Komunisti. Friendlist Temných sil měl s takovým pojmenováním poměrně zásadní problém, ten ovšem vymizel prvním poslechem "Dlouhé zimy". Ta zase tak radikální není a kvůli recyklaci neukazuje řešení a jen poukazuje na situace, kterým řešení schází.
7/10

Komunisti - Dlouhá zima

Skladby: Přestaň věřit (cover Malomocnost prázdnoty), První den roku nula (cover Balaclava), Monika (cover Telefon), Nebešťan (cover Gnu), Míň piva víc crustu (cover Spes Erepta), Naše město (cover Svobodný slovo), Vy (cover Kritická situace)
Vydáno: 28.3.2011
Celkový čas: 31:35
Vydavatel: Máma mrdá maso
Jsem z poslední generace, která zažila Pluto jako planetu a byla společností v porevoluční euforii přesvědčována, že je komunismus svinstvo největší. Dneska už se všeobecně ví (nebo aspoň tuší), že Pluto není planetou ani komunismus svinstvem největším. Mám na mysli ten komunismus, který je mezi satelitními intelektuály od roku osmdesát devět na pomyslným seznamu sprostých a zapovězených slov. Ten komunismus, který Česko (a já už vůbec ne) v pravým slova smyslu nikdy nezažilo. Ten utopický komunismus, který je v západní Evropě v těchto dnech tak šíleně sexy.

Revolucionáři, spiklenci nahlas sympatizující s Marxem, o něco tišeji s Freudem a zcela piano i s RAF, poslouchající Liaisons dangereuses nebo DAF, opovrhující NWO - ti jsou za česko-německými hranicemi tím nejžádanějším zbožím snad ve všech univerzitních kampusech. Není těžké si domyslet, že kdyby byl Bonus Němcem, byl by pro mladé vzdělané, ideologicky nejvíce sexy alfa-samcem. A znal by jej každý. Pro kluky vzor, pro holky... víš co. Každý by znal i jeho nový projekt, Komunisty, a nebál by se ho / jich. Žel bohu / Naštěstí Bonus Němcem není a Češi se komunistů bojí.

Pokud se stane nehoda a standardní kus z kolekce "Česko" se dostane do kontaktu s Bourkem aka Bonusem, musí ho tenhle revolucionářsky-spiklenecký schizoid solidně srrrát. Ještě pořád standardi zcela nestrávili nadčasový "Konec civilizace", a už je tu digitalizovaná výpověď generace takřka vymřelé - "Dlouhá zima" od Komunistů - ty tvoří Bou plus Lineup s Headlinerem a album "Dlouhá zima" se natáčelo v pekelné laboratoři KundoLab v březnu jedenáct. A sluší se upozornit, že ani tahle novinka není se standardním posluchačem plně kompatibilní. Kompostování je prostředkem Komunistů k agitacím ("Přestaň věřit"), revoltě ("Vy"), sentimentu ("První den roku nula") i k pobavení se ("Monika"). Davy tím sice Komunisti nepřilákají, ale na jedince zapůsobí o to intenzivněji a více, či méně jej ovlivní, změní. A o tom to vlastně celý je.

Komunisti jsou originální svým konceptem - recyklují dávno vyřčené a sepsané texty a na albu "Dlouhá zima" nechávají ožít hc a crust klasiku, když dávají ve svých originálních coverech vzpomenout na legendy - Malomocnost prázdnoty, Balaclava, Telefon, Gnu, Spes Erepta, Svobodný slovo nebo Kritická situace (přiznávám, že zmíněný kulty a podpulty jsem objevil a znovuobjevil právě díky Bou. Díky, Bou.).

Pomineme-li fakt, že "Nebešťan" na desku zabloudil nějakým nedopatřením, je "Dlouhá zima" silná, intenzivní a svýmu názvu navzdory příjemně dlouhá a hřejivá. Předělávky Komunistů zdobí hitový potenciál - jenže není, kdo by je hrál. A taky nevím, komu poděkovat za zásluhy. Stvořitelům originálů, nebo kompostérům? Tak i tak, pilotní singl "První den roku nula" i crustová hymna "Míň piva, víc crustu", dostanou každýho na první. Poselství desky je však Komunisty předáno především při soustředěným, uceleným, vytrvalým, několikanásobným poslechu. Teprve tehdy vynikne, jak moc nadčasový stařičký texty výše vyjmenovaných kapel jsou a jak moc si Temný síly při jejich přežvýkávání hrály s magií, když kouzly a čáry dokázaly textům přidat na znepokojivosti a dodat jim palčivou příchuť současných problémů. Právě při tak rozšířeným hledí lze teprve docenit zvláštní atmosféru "Našeho města", písně, která by jinak, při sólovým poslechu, v uších rezonovala podobně, jako kdyby Sporto ještě fragilněji přehrálo už tak přespříliš fragilní "Kočárek" Wanastovek.

Zkrátka, jako celek komunistický projekt Temných sil, vydaný na labelu Máma mrdá maso (zkratka MMM), uspěl. Kvalit Bonusových sólovek nebo "More" staronový materiál logicky nedosahuje, zní spíše jako vydařený víkendový jam, ale byly snad ambice Komunistů vyšší? Navzdory sedmičce (dodnes příliš nerozumím, proč jsem dal desítkovýmu "Inkognitu" taky jen přizdisráčskou sedmičku) se jedná o vysoce nadprůměrný zážitek, dokazující, že i česká variace na komunismus může být sexy a zvláště, je-li u toho Božan.

P. S.: Vyzkoušej Komunisty zadarmo tady a nezapomeň si zamlaskat nad bookletem. Stej hc a buď aspoň z půlky tak hustej, jako voe, peklokluci, Komunisti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY