shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 22/2009

Co poslouchá musicserver 22/2009

Vydáno: 06.06.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Ani nepřízeň počasí nebo dokonce volby naše redaktory nemohou odradit od poslechu muziky. Vězte, že jejich vkus nezná hranic. Vždyť kde jinde se potkává poklidný jazz s našlápnutým grunge, českou alternativou a křehkým ambientem, než právě v naší rubrice? Ostatně přesvědčte se sami.


Co poslouchá...

Honza Průša
Foo Fighters - In Your Honor (2005)

Foo Fighters - In Your Honor
© facebook interpreta
Foo Fighters pro mne znamenají ten správný přerod grunge v rockový mainstream. Na svých deskách zůstávají pořád zajímaví a i když se neustále vyvíjí, není to na úkor invence (na rozdíl třeba od Green Day). Poslední dobou se často vracím k druhému disku dvojCD "In Your Honor". Nejklidnější řadová věc, co od Grohla a spol. (MySpace.com) vyšla, mě při vydání poměrně překvapila - a to i přesto, že byl Grohl poetický romantik už v minulosti - namátkou v "Marigold" ještě z dob Nirvany nebo ve "Walking After You" (ale ta mě nikdy moc nebavila, mezi "Everlong" a "New Way Home" prostě nezapadla a vyvrcholení "The Colour And The Shape" tak bylo zbytečně rozmělněné). Tím, že ale poskládali skoro třičtvrtěhodinovou desku se samých klidných, jemný věcí, nijak neruší její poslech jako celku. Funguje to výborně a do mé současné country nálady, jak to kolegové v práci, kteří jsou nuceni poslouchat to co já, označují, perfektně zapadá.


"Rage Hard"


Co poslouchá...

Tomáš Parkan
Melody Gardot - Worrisome Heart (2008)

Melody Gardot - Worrisome Heart
© facebook interpreta
Když jsem na konci loňského roku dával dohromady svoje nominace na naši interní výroční anketu, měl jsem v kategorii Objev roku jedinou jasnou favoritku - americkou jazzovou zpěvačku a skladatelku Melody Gardot. Její debutové album "Worrisome Heart" mělo podobný potenciál jako "Come Away With Me" Norah Jones - a to jak interpretačně, tak i skladatelsky či po produkční stránce. Samotná Gardot ovšem nemíří přesně na Norah, spíše se v intimním pojetí a způsobem hladivého zpěvu inspiruje zesnulou Evou Cassidy. Na rozdíl od této zpěvačky k tomu neužívá přejaté skladby, ale výhradně svoje vlastní písničky, v nichž se proplétá mezi jazzem, folkem a jemnými náznaky šansonu a popu. V její hudbě je cítit velký prožitek plynoucí z toho, že se pro ni muzika stala terapií po dopravní nehodě, kdy ji během vyjížďky na kole srazil řidič offroadu, a po níž zůstala Melody Gardot nějaký čas na vozíku. Toto vše se na jejím debutu pochopitelně odráží a když před rokem "Worrisome Heart" vyšlo, sklidilo na poli kritiky výborné ohlasy. Rozhodně ne neprávem.


"Worrisome Heart"


Co poslouchá...

Martin Višňa
Traband - Hyjé! (2004)

Traband - Hyjé!
© facebook interpreta
Trabant je bakelitové vozítko a Traband kapela skladatele, kytaristy a zpěváka Jardy Svobody. A "Hyjé!" její nejlepší album, minimálně podle mých připunkovělých měřítek hodnocení, což mimo jiné dokládá také žánrový Anděl za rok 2004 v kategorii world music. Je to jízda od začátku do konce, nabitá vtipem i ve vážnějších okamžicích, jen ji neumím zařadit. Možná nálepka world music na tuto dechno-bigbítovou taškařici sedí nejlépe, věřím tomu, že tehdejší tvorba Trabandu by oslovila lidi napříč světem, nehledě na to, že slova jsou pouze v češtině a občas ve slovenštině. Návyk pustit si Traband na zlepšení nálady si osvojíte bleskurychle, u mě se to projevilo nedávno, současný odklon kapely k hlubší a zadumanější hudbě mě už ale tolik neoslovil, poslední deska "Přítel člověka" si s energií "Hyjé!" nemůže vůbec zahrávat. Pro mě jsou Traband písně jako "Katarína", "Když si báječnou ženskou vezme idiot", "Nemám rád trpaslíky" anebo starší "Krysy". Zcela nejlepší a v současnosti pro mě velice aktuální je však "Černej pasažér", osobní důvody však nehodlám rozebírat.


"Černej pasažér"


Co poslouchá...

Dan Hájek
Christopher Willits - Surf Boundaries (2006)

Christopher Willits - Surf Boundaries
© facebook interpreta
Již řadu let mám blíže neurčenou slabost pro křehce ambientní desky. Christopher Willits v těchto emociálních sítích uvízl celkem nedávno, ale jeho organickému spojení několika stylů jsem podlehl dá se říci záhy. "Colors Shifting", v které zpívá i novozélandská zpěvačka Latricia Barnett, s velkou přesností odhaluje vše, čím Christopher vystavěl svou kariéru hudebního poety, krajináře nálad. Pohrává si s prvky idmka, kytarovými a vokálními liniemi a tuto hmotu nejčastěji přežehlí do vypiplaného ambientu. Willitsovi je jedno, zda natáčí sólo nebo chystá nějakou spolupráci, vždy se soustřeďuje na celek, jenž by měl naplno vystihnout jeho vnitřní pocity. "Surf Boundaries" na chvilku sklouzne i do vod shoegaze, dvojice "Medium Blue" a "Love Wind" je toho názornou ukázkou. Baví mě sledovat, kam se tato muzika vyvíjí; "Surf Boundaries" je plná neprobádaných zákoutí. Možná některá z nich představí na koncertu v pražském Paláci Akropolis (12. června), kde ho doprovodí projekt The Sight Below.


"Colors Shifting"



NÁZORY
  • fju fajtrs (Mirek, 06.06.2009 10:50) Reagovat

    fju fajtrs jsou ostudou rocku

    • Re: fju fajtrs (tschrky, 06.06.2009 11:56) Reagovat

      ...napsal hudební znalec Mirek.

    • Re: fju fajtrs (Galicia, 06.06.2009 17:39) Reagovat

      tj, Kurt Cobain se musí otáčet v hrobě

      • Re: fju fajtrs (FFF, 07.06.2009 10:20) Reagovat

        To jo Kurt Dave jako muzikanta určitě nebral, proto s ním přece hrál v kapele!!! FF jsou proste víc komerční rock než Nirvana, neříkám nahráli spoustu vaty, ale i spoustu hitů. A jejich první album je ještě grunge jak má být, špinavé album, které si chtěl Grohl vydat, ale bez konce Nirvany by to nevyslo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher" (31.05.2023 11:15)
- Novým bubeníkem Foo Fighters bude Josh Freese (23.05.2023 11:48)
- Audio: Foo Fighters se v "Under You" vyrovnávají se stále bolestivou ztrátou Taylora Hawkinse (19.05.2023 10:33)
- Audio: Foo Fighters jsou zpátky ve studiu. Z chystané, brutálně upřímné desky představili singl "Rescued" (20.04.2023 11:31)
- Foo Fighters pravděpodobně našli pro letní turné náhradu za Taylora Hawkinse (25.03.2023 09:52)
- Foo Fighters ohlásili první vystoupení od smrti Taylora Hawkinse (11.01.2023 13:47)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
Zavřít reklamu