shop.musicserver.cz
Foo Fighters - But Here We Are

Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku

Vydáno: 04.08.2023 17:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Marie Trávníčková

Když náhle zemřel bubeník Taylor Hawkins, nad budoucností Foo Fighters visel nejeden otazník. Navzdory ráně, kterou úmrtí klíčového člena bylo, se kapela rozhodla pokračovat. A rovnou s novým albem. "But Here We Are" nakouslo novou desítku v diskografii skupiny a chtě nechtě bude bráno jako zlomové.

8/10

Foo Fighters - But Here We Are

Vydáno: 2.6.2023
Celkový čas: 48 minut

Skladby: Rescued, Under You, Hearing Voices, But Here We Are, The Glass, Nothing At All, Show Me How, Beyond Me, The Teacher, Rest

Vydavatel: Roswell Records

V muzice - a v umění obecně - platí, že ty nesilnější emoce dokážou vykřesat ta nejlepší díla. Obrazy, knihy, hudební alba jsou pak katalyzátorem skutečných prožitků, odrazem niterných bolestí i radostí a nikoliv jen, v jistém ohledu, emociální fikcí. Ta sice může být uvěřitelná, v daném okamžiku může mluvit vnímajícímu z duše, ale nakonec zůstává jen představou této emoce. Silný zážitek se prostě propíše a uměleckému vyjádření dá jakési razítko autenticity.

Že bude jedenáctá řadovka od Foo Fighters reakcí na nečekanou smrt bubeníka Taylora Hawkinse, bylo jasné už ve chvíli, kdy ji kapela ohlásila. "But Here We Are" je ve stejnou chvíli poctou zesnulému kamarádovi, zhudebněným truchlením i jasné prohlášení v duchu "Jsme tady a rozhodně nekončíme". A právě tento moment, úmrtí klíčového člena party, pomohl Foos stvořit jednu z nejlepších, dokonce možná nejlepší nahrávku kariéry.

Takhle, sestava kolem Davea Grohla si stabilně drží kvalitu. Všechny její desky jsou solidní, mají nosné nápady, energii. Není divu, že z klubovky vyrostli v jednu z největších formací na současné rockové scéně a žádným překvapením nejsou ani vyprodané stadiony a headlinerské sloty na festivalových soupiskách.

Jdeme-li hlouběji do jejich tvorby a do jejich studiovek, pod chytlavostí a solidností se toho bohužel mnoho neskrývá. Poněkud generický, na první dobrou přístupný materiál vyvažuje hraní se srdcem na dlani, ale tím to ve většině případů končí. Smrt uštědřila Foo Fighters obrovský kopanec - jenže ten v nich dokázal vykřesat jiskru, která tam už dlouho nebyla.

Když frontman před lety křičel: "Here comes my hero!" bylo to gesto. Když nyní končí album "But Here We Are" písní "Rest" a opakujícím se dvojverším "Rest, you can rest now / Rest, you will be safe now", který se mění z bolestného křiku po konejšivé pohlazení a zpět, je to emoce, opravdová, až na dřeň prožitá.

"It came in a flash, it came outta nowhere / It happened so fast, and then it was over" - jsou první dva verše nového díla. Pak následuje do textů a do muziky vtělený příběh o vyrovnávání se se ztrátou se vším, co k tomu patří. Záblesky naděje ("Over it, think I'm getting over it") střídá poznání, že vlastně neexistuje způsob, jak se těchto jizev zbavit.

Na mnoha místech se Grohl ztrácí pod návalem emocí, hledá svého spoluhráče a nachází jen prázdné místo, které už nic úplně nezaplní. "Would You Be Fine?" ptá se v učebnicové stadionové baladě "Beyond Me" (už vidím ten les mobilů a slyším sborový zpěv) a přemítá nad Hawkinsovým předčasným odchodem. Vše vrcholí v desetiminutovém, dynamickém opusu "The Teacher", který je zároveň posledním sbohem, ale i ódou na život, který se musí žít "dech za dechem", a ten vzduch, který nám zbývá využít pro konání dobra.

Kolekci nicméně definitivně uzavírá až výborně vygradovaná skladba "Rest", která skládá poctu nejen Taylorovi, ale všem, které kapela a fanoušci na společné cestě ztratili. Obloukem se v ní ještě vrací motiv z prvního singlu "Under You".

Skupině Foo Fighters nikdy nebyl cizí patos a i tady jsou momenty, kdy se Grohl pohybuje na tenké hraně klišé. Jenže pokud je za těmi mnohokrát slyšenými obrazy obsah v podobě reálného prožitku, je to nejsnazší cesta, jak se dostat k srdci posluchače. A tady to vyšlo.

Písně samotné se opírají o solidní songwriting, kapele se stále daří sypat z rukávu chytlavé rockové skladby. Ty sice nejsou nikterak objevné, vyrůstají z toho, co už si muzikanti na minulých řadovkách velmi dobře osahali, stále je to ale velice solidní řemeslo disponující nosnými melodiemi, říznou rockovou energií a tak akorát vypjatou emotivností. Bolest, vnitřní strachy a nejistotu se podařilo proměnit ve skutečně očišťující a emocionálně opravdové album, které je terapeutické, ale zároveň nezapomíná na to být i skvělou muzikou.

Na "But Here We Are" zůstalo z Foo Fighters to dobré a přibyla rovina osobního prožitku. Výsledkem je výborná deska, která míří v jejich diskografii hodně vysoko a rozhodně ji uvidíme v letošních výročních žebříčcích. Foos zkrátka chytili druhý dech.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher" (31.05.2023 11:15)
- Novým bubeníkem Foo Fighters bude Josh Freese (23.05.2023 11:48)
- Audio: Foo Fighters se v "Under You" vyrovnávají se stále bolestivou ztrátou Taylora Hawkinse (19.05.2023 10:33)
- Audio: Foo Fighters jsou zpátky ve studiu. Z chystané, brutálně upřímné desky představili singl "Rescued" (20.04.2023 11:31)
- Foo Fighters pravděpodobně našli pro letní turné náhradu za Taylora Hawkinse (25.03.2023 09:52)
- Foo Fighters ohlásili první vystoupení od smrti Taylora Hawkinse (11.01.2023 13:47)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu