shop.musicserver.cz

Ready Kirken - Kdyby zavolal Bono, asi bychom řekli jo

Vydáno: 19.12.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Leinert | foto: facebook interpreta

Pár okamžiků po nedávném koncertu Ready Kirken v Lucerna Music Baru jsem si neplánovaně popovídal s leaderem kapely Michalem Hrůzou. Ten s kolegy právě pracuje na čtvrté studiové desce u majors, řeč se proto točila kolem ní, ale i dalších témat. Nemrzí Michala, že na ně dnes chodí stovky posluchačů, zatímco na kamarády z Chinaski tisíce? Jaký má hudební sen a baví ho ještě hrát "Zejtra mám"...?

Ready Kirken-Rozhovor, Praha, 12.12.2005 small c
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Tento rozhovor bude názornou ukázkou toho, jak to nemá vypadat. Novinář si během koncertu, z nějž má napsat report, řekne, že by nebylo špatné udělat s hlavní hvězdou večera - frontmanem kapely - i krátký rozhovor. Ale protože je skvělým koncertem pohlcen a rozhovor si sám definoval jako krátký, spoléhá na to, že ho nakonec něco napadne. A tak je mizerně připraven. Nemá dostatek otázek, nemá diktafon. Má tužku, ale nemá dost papíru. Začne proto s kolegou fotografem chodit po baru - v tomto případě Lucerna Music Baru, a škemrá, až si na vrátnici vyškemrá pár ze strany popsaných listů "80's party, Vstupné 90 Kč", "Charlie Hunter Trio, modern jazz, 300,-"... Mohl by si po vzoru Tristana Tzary poskládat dadaistický cedulový příběh. Místo toho sebere všechno své alternativní náčiní a v doprovodu milého introverta Michala Hrůzy sestoupí do podzemního zákulisí, aby probrali chystanou desku, budoucnost, přítomnost, minulost a vůbec, co je napadne. Koncert Ready Kirken se konal v pondělí 12. prosince a toto je jeho volné, propovídané pokračování...

Jsme v Lucerna Music Baru, vzpomínáš si, kdy jste tu v minulosti vystupovali?

V roce 1998, nebo možná ještě dřív. Jednou jsme tady hráli takovou šňůru s Chinaski, tehdy nám hodně pomohli. Svýho času se tu koncertovalo mockrát. Z toho posledního vystoupení, když se podíváš za sebe, je tu ještě plakát. To bylo 23. ledna 2003.

Dnes jste představili ochutnávky ze své čtvrté studiové desky...

Nahráváme v Sonu, připravujeme dva pilotní singly. Produkci zase obstarává Pavel Karlík, desku vydává opět Universal. A taky nám s tím možná ještě bude pomáhat jeden člověk, ale toho radši nebudu jmenovat, abych to nezakřikl, protože o tom zatím sám neví...

Singly budou písničky, které jste tu dnes hráli?

Ano, "1 + 1" a ta druhá, co zatím název nemá.

Odtušil jsem, že by se mohla jmenovat "Jako ty a já"...

No, to je takový název pracovní. "Ty a já" se jmenuje spousta písniček, tak to "jako" to trochu oživuje. (smích)

Ready Kirken-Rozhovor, Praha, 12.12.2005 small d
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Jak to zatím šlape s přípravou desky?

V úterý (6. prosince - pozn. red.) se začlo nahrávat, zítra jdeme vyrobit master, takže jsme teď v jednom kole.

A kdy to kolo dojede?

Na jaře to musí vyjít.

Musí?

Musí, už tak máme zpoždění. Ale v podstatě je všechno hotový, jen texty se dělají na konec. Mám tři, osm chybí... Vždycky to nechávám na poslední chvíli.

Plánujete k novému albu nějaké turné? Případně kdy by mělo začít a jak probíhat?

Vzhledem k tomu, že deska má vyjít na jaře, tak turné už do léta nestihneme. Necháme to na podzim.

A jaká tedy ta deska bude?

Chtěli bychom, aby byla veselá. Podstatně veselejší než "Krasohled", který je hodně introvertní. Téhle introvertnosti už bylo dost, chceme dělat něco jinýho. Víc kytarového, dát tomu šmrnc.

"Krasohled" šmrnc neměl?

"Krasohled" je zkrátka jiný, nechal jsem na něm kus duše.

Jak bys srovnal vaše desky?

"Vlny" jsou mladický, vydali jsme to album, když jsme měli za sebou šest let hraní. Poskládali jsme ho z věcí, který jsme udělali před rokem 2000. Třeba "Je v mý hlavě" je z šestadevadesátýho. "Čekal jsem víc" byla udělaná za rok a "Krasohled" v podstatě taky. Jsou ovlivněny tím, že už jsme starší a na svět kolem se díváme jinak.

Čím to, že dnes, v době, kdy nahráváte čtvrté album a je prosinec, slavíte květnovou zlatou desku za "Čekal jsem víc"?

Dřív na to nějak nebyl čas. Ony ty desky mají poněkud zvláštní osud. Trošku mě mrzí, že někteří lidi znají naši muziku, a přitom neví, že jsme to my. "Krasohled" vyšel před rokem a půl, přesto se začal prodávat až teď. Předtím bylo v kurzu "Čekal jsem víc". Celý je to takový posunutý. On i třeba klip k písni "Winston Smith", z kterýho mám mimochodem moc velkou radost, byl dokončen až nedávno, přestože ten nápad vznikl už před rokem. Je to sestříháno z "Kousku nebe", což je mimořádný film.

Jaké filmy máš ještě rád?

Český věci sedmdesátých a osmdesátých let, Smoljaka a Svěráka. Cimrmany i snímky jako "Na samotě u lesa".

Co česká hudba? Napadá tě jméno nějaké domácí formace, o niž se třeba tolik nemluví, ale má podle tebe obrovský potenciál?

Albion. Jednoznačně má šanci uspět. Ale potenciálem jsou ohromně nabitý i Lety mimo.

Přesto se ten úspěch v takové míře, jak by se asi dalo čekat, zatím nedostavuje...

My jsme nad tím i s Lookym několikrát přemýšleli. Fakt je, že tomu něco chybí. Ale zároveň to v sobě má něco velkýho. Některý jejich nápady jsou geniální.

Ready Kirken-Rozhovor, Praha, 12.12.2005 small b
© Tomáš Břínek / Musicserver.cz
Od hudby přejděme k literatuře. Když jsi mluvil o Winstonu Smithovi, pamatuješ si ještě na chvíle, kdy jsi četl Orwellovo "1984"?

To si pamatuju dost dobře, protože jsem ho četl hrozně pozdě, až se za to skoro stydím, když o tom teď mám mluvit. Bylo to chvíli předtím, než jsem napsal onu písničku. Tehdy mě to dostalo o to víc, že jsem prožil podobnej příběh. Byly v něm atributy zakázanýho vztahu a paradoxně to celé korespondovalo i se zmiňovaným filmem "Kousek nebe". Celé se to tak prolíná, "Winston Smith" má pro mě neobyčejnej význam.

Winstona Smitha tedy nechme na svém čestném místě. Co jiná osoba, Aneta Langerová... Plánuješ s ní další spolupráci?

Anetu mám jako člověka rád, dělá mi radost s ní dělat. Ale teď nemám čas a ono to ani není třeba. Slyšel jsem její nápady a nějaký nový věci a musím říct, že je v tom kus obrovskýho talentu. "Voda živá" byla písnička, která se nedostala na "Krasohled", nějaký čas jsme ji i v trošku syrovější verzi hráli. Aneta to zazpívala po svém a já jsem moc rád, že díky ní ta věc nezapadla.

Zaujal tě vedle Anety ještě někdo z finalistů SuperStar?

Aneta mi tam prostě vyčnívala. A bylo to zřetelně patrný i na tom, kolik lidí se chtělo podílet na její desce a s jakými interprety hrála. Bylo cítit, že je v ní něco jinýho.

Ve čtvrtek 8. prosince Chinaski vyprodali T-Mobile Arénu, na vás přišly odhadem dvě tři stovky posluchačů. Není vám to trochu líto?

Michala Malátnýho znám 12 let a úspěch mu i jeho partě přeju. Je mi jenom líto, že na náš dnešní koncert nevisely skoro žádný plakáty.

Dá v Česku hudbou uživit?

Dá. V našem případě je ale potřeba koncertovat alespoň pětkrát do měsíce.

Přesto, chtěl bys vyprodat T-Mobile Arénu?

Když se tam dostaneme, proč by ne. Baví nás dělat muziku tak, jak ji děláme, a že ta odezva třeba není tak velká, jak by někteří očekávali, je dáno řadou faktorů. Je to i věc managementu a propagace. Ale důležitý je, jestli můžeš dělat, co chceš... A to my můžeme. Už jsme protřelí pardálové, měli jsme co dělat, abychom zastavili ten boom, kterej přišel po "Zejtra mám". Vyhráli jsme pět "Es", ale stejnak, kolik lidí si koupilo tu desku... Přitom na ní byly vážný věci, je tam písnička "Anděl", v níž rozebírám téma sebevraždy. Pro tyhle niterný záležitosti chtěl jsem tu muziku dělat, a ne pro prchavou slávu.

Jak se tedy dnes díváš na "Zejtra mám"? Hraješ to rád, nebo už jen tak z principu?

Když jsem to složil, tak jsem si hned uvědomil, že je to obrovsky hitový, že to bude pecka. Zahráli jsme ji v klubu a lidi byli u vytržení. Pak najednou přišlo to zmiňovaný období, kdy jsme tím byli přehlcení a už dál nechtěli hrát jako "kapela Zejtra mám". Ale i to pominulo a dneska tu písničku hraju rád. Když skládáme hudbu, chceme tomu dát vždy ještě něco podprahovýho na druhou, a to je případ i "Zejtra mám". Někdo to bere jako veselej hit, ale ta píseň je vlastně i trochu tragická. Je o lidech, který maj problém být sami sebou. O lidech, co mnohdy ztratili smysl života a teď všechnu svou víru a naději vztahují k jednomu dni.

Něco podobného jsi cítil, když jsi tu věc skládal?

Možná trochu ano, byl to pro mě únik právě z tohoto stavu.

Ready Kirken-Rozhovor, Praha, 12.12.2005 small a
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Chtěl by sis ještě zahrát před nějakou velkou kapelou?

Když jsme dělali "Čekal jsem víc", tak jsme furt sjížděli koncert Manic Street Preachers v Cardiffu. Měsíc na to nám zavolali z Interkoncerts, jestli bychom si nechtěli před Manics zahrát... Nebylo co řešit. Dnes už ale chceme hrát hlavně pro svoje publikum. Měli jsme možnost vystupovat před skvělou kapelou, k níž mám velkou úctu, přesto jsme na to odpověděli, že už to radši přenecháme jiným.

Které z těch velkých kapel teď rád posloucháš?

Napadá mě Placebo, The Strokes, The Music, Depeche Mode...

Před žádnou z nich by sis nechtěl zahrát?

Jak jsem odpověděl. (chvíle ticha) Ale je fakt, že kdyby mi zavolal Bono Vox, tak bych teda asi řekl jo. (smích)

Máš momentálně nějaký hudební sen?

Teď se mi furt zdá o nahrávání. (smích) Jsou to samý pracovní sny, poslouchám ty věci dokola, hledám výraz, aby to sdělovalo přesně to, co chci vyjádřit. Mý sny se odehrávají ve studiu.

Nicméně určitě máš i nějaké nestudiové...

Přál bych si, aby se lidi nebáli obyčejnejch věcí, aby neřešili, co je komerční a nekomerční. Abychom vždycky měli co hrát a aby to nebylo o hovně.

Ať se tedy přání stane skutečností! Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • Rozhovor (Alice, 19.12.2005 10:58) Reagovat

    Ale... no tak, Ondro...proc se na to divat tak tragicky...vidis, nakonec se ti ten rozhovor docela povedl:-)Ono taky, na co se porad ptat...rozhovory jsou skoro vzdycky na jedno brdo...ale muzes byt klidny, protoze stejne jako z ne moc chvalne prosluleho rozhovoru GP, zverejneneho na musiczone az s krizkem po funuse, i z toho tveho cisi ten Michaluv pokoncertni stav...zkratka pohoda, klidek...snad i trochu unava, coz je logicke. Jak vidno, rozhovor se opravdu ponekud protahnul, ale coz...ctive... nebylo to o hovne:-)
    Mej se..

  • ...kdo si počká, ten se dočká (Jessica, 20.12.2005 12:57) Reagovat

    Tak sis ,Ondřeji, pěkně alibisticky, připravil půdu před samotným rozhovorem pro případnou kritiku,což? Ale nic proti tomu, má to aspoň šmrnc, na rozdíl od GP. Jak je vidět, tak i ta doba mezi vlastním rozhovorem a publikací nemusí být nutně několik týdnů, jak tomu bylo u zmiňované GP, no a o výběru otázek ani nemluvě ! Nutno ale podotknout, že až tak úplně originální tvoje volba otázek taky nebyla, ale na to si nás přece upozorňoval,ne? Vzhledem k tomu, že ses vyčerpal tím sháněním papíru,poctivým zapisováním a potažmo pokročilou noční dobou,tak to šlo :-)) Nevím sice, jak dlouho se "novinařinou" zabýváš,ale vzhledem k tomu, že seš "mládě", tak asi krátce!?! Každopádně dle mého názoru máš slušně našlápnuto, tak se drž!:-))
    Alice:...neděláš ty taky novinařinu?Vtipná rekace...a nejen tahle, ráda čtu i tvoje vzkazy na stránkách RK...

  • Zde jsem... (Ondřej Leinert, 20.12.2005 13:38) Reagovat

    Alice: Tedy, já čekal plísnění, jež mne zatluče hlouběji než britská kritika album dvojice Kotvald & Hložek Feeling Good, a místo toho se dočkám čehosi, co by se dalo s trochou nadsázky oznáčit za pochvalu. Měkneš, Alice:-)

    Jessica: Ten alibismus mi moc vlastní není, teď se mi však zhodil:-) V podstatě to byl můj třetí "profesionální" rozhovor, nepočítáme-li fakt, že čas od času něco moderuji, a při tom se také musím na něco triviálního zeptat, nebo že v každodenním životě vede každý z nás rozhovorů nespočet... Pokusím se držet, ač je to jízda na horské dráze.

  • "mládě":-) (Alice, 20.12.2005 23:17) Reagovat

    Ondra(novinar, ochotnik, moderator, student, alibista?):...ale co...prece nebudu negativne hodnotit blizniho sveho v tak "nadherne" a "klidne" dobe svatecni...ber to jako darek...priste uz budu stejne tvrda jako nase cukrovi (i kdyz nechapu, jak jsi na zaklade tri prispevku schopny tvrdit, ze jsem vymekla...ale to nic...to uz je muj problem).Jo, zpatky k tomu tvemu JEZ...uz se mi z nej toci hlava, tolik jez pohromade jsem nevidela za cely svuj zivot...a ty ho cpes vsude
    :-)...dej si bacha, aby ti pak neprezdivali Ondrej "JEZ" Leinert:-)Jessica::-)...kdyz jsme si doma cetli tenhle rozhovor, padla uplne (fakt doslova) stejna veta, jakou jsi pouzila ty (myslim to s tim alibismem, promin, Ondro...:-))Dost me to pobavilo...ale kdyz se mu to zhodilo, tak budiz mu to prano...Sladkou dobrou noc obema...:-)

  • Ale, Alice... (Ondřej Leinert, 21.12.2005 00:48) Reagovat

    "Jež" jsem v celém osmiřádkovém komentáři užil jednou, jestli se Ti z jednoho slova točí hlava, snad bys měla začít něco dělat s nízkým tlakem... Nemyslím to však ve zlém, chápu, že většina mých kolegů už dnes zná jen vztažné zájmeno "který(-á,-é...)", a tak ho klidně prsknou třeba pětkrát za sebou. Nějaké alternace jsou jim ukradené. Proto když se objeví někdo, kdo ho občas nahradí libovolným ekvivalentem, hned je za podivína. Jinak alibista určitě nejsem, spíš maskovaný egoista:-) "novinar, ochotnik, moderator, student"... (selfpromo funguje) a to zdaleka není vše... Přeji pokud možno pohodový & poklidný předvnánoční běs.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu