shop.musicserver.cz

HIM - Ignorovat žebříčky dnes nelze

Vydáno: 03.10.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Zmalovaný Ville Valo a jeho banda finských romantiků HIM se těší v Česku nemalé oblibě. Na cestě je nová deska "Dark Light", takže nastal čas si s nimi popovídat. Stalo se tak na propagačním dni v Bratislavě. Jestli chcete vědět, co je u kapely nového a zda je Michael Jackson nevinný, čtěte směle dál.

HIM promo small a
© www.heartagram.com
Finští metaloví romantici HIM přichystali na letošní podzim novou desku "Dark Light". O přízeň budou bojovat společně s kolegy z The Rasmus, kteří vypouštějí novinku do světa taktéž. Slavnější parta s charismatickým dekadentem Ville Valem v čele se rozhodla podpořit prodej alba ve střední a východní Evropě speciálním propagačním dnem, který proběhl 10. září v Bratislavě. Na musicserveru už jste si mohli přečíst reportáž z koncertu, který se ten den ve slovenské metropoli odehrál. Nyní vám přinášíme rozhovor, který vznikl jako kompilát z povídání na tiskové konferenci a následné rozpravy u kulatého stolu. Přítomni byli čtyři členové HIM, kromě zpěváka Ville Vala ještě basák Migé, klávesák Burton, kytarista Linde.

V propagačních materiálech k novému albu "Dark Light" se píše, že album má surrealistickou náladu, je tajemné, je v něm něco z Davida Lynche, něco z Tima Burtona a všechno se to odehrává na pozadí AC/DC. Inspirovali vás skutečně tito lidé?

Ville: Možná že deska má takovou náladu, nevím, nemáme propagační materiály. Nemáme tušení, co se v nich píše. Je to pro každou zemi rozdílné, někdo třeba chce, abychom udělali album, které bude znít jako Nine Inch Nails, ale my hudebně nezníme jako Nine Inch Nails. Možná je nejvíce inovační, a tak vzniklo to srovnání.
Migé: My už jsme surrealističtí dost, nepotřebujeme žádnou inspiraci navíc. Každý den je tak trochu surrealistický. Nepotřebujete sledovat filmy, abyste měli inspiraci, jestli víte, co myslím...

Deska se jmenuje "Dark Light" (česky temné světlo - pozn. red.), co to má vlastně znamenat?

Migé: Já jsem vlastně ještě stále nepřišel na to, co je to Dark Light. Myslím, že je to takový paradox.

A jak se liší novinka od předchozích nahrávek?

Migé: Myslím, že máme stále ten stejný zvuk, jako jsme vždycky měli, který rozpoznáte, ale udělali jsme spoustu věcí jinak a lépe. Znáte to, každým rokem se člověk zlepšuje, přichází na to, jak dělat věci propracovanějším způsobem... Snad je to deska HIM, která je více vyspělá a celkově lepší než předchozí nahrávky.

A zajímají vás čísla prodejnosti a umístění v žebříčcích?

Migé: To bych lhal, kdybych řekl, že mě to nezajímá. Ale upřímně mohu říct, že to není to hlavní a také to neovlivňuje, jestli něco uděláme jinak. Nemůžeš vědět, co se bude lidem líbit. Poslechněte si třeba nové System Of A Down, je to šílená nahrávka. Nikdy by je rádia nehrála, kdyby to nebyly System Of A Down nebo Queens Of The Stone Age. Můžeš si dělat, co chceš, nikdy se nedá předvídat, jak to lidi vezmou. Na tomhle světě je skoro nemožné ignorovat žebříčky a podobné věci.

Nejedna skladba HIM se stala velkým hitem. Myslíš, že jste se tím zařadili definitivně mezi mainstreamové kapely? Chtěli byste mezi ně patřit?

Migé: Jestli být mainstreamovým znamená mít skladbu na vysoké pozici v hitparádě, pak jsme mainstreamoví. Ale to záleží na okolnostech, třeba v Evropě jsme mainstreamoví, ale v severní Africe nejsme. Snažím se stále přijít na to, co to znamená mainstream... Kromě prodejních čísel asi jde o to, že se snažíš být chytřejší než tvoje konkurence. Vždycky jsme dělali hudbu na poslech, ne na koncerty. Tak možná právě proto jsme tak trochu mainstreamoví.

HIM promo small b
© www.heartagram.com
Každá kapela, která je úspěšná v Evropě, se chce proslavit i v Americe. Vy na tom už také pracujete...

Migé: Vždycky jsme to tajně chtěli také. Víte, že v USA je odlišná kultura v rockové hudbě a každý, kdo začíná, tam chce jet a hrát, alespoň jednou v životě. A to je to, co jsme udělali i my a stále to děláme.
Ville: A také jsme chtěli jednoho z hlavních producentů. Zjistili jsme, že je mnoho finských kapel, které jdou na americký trh s britským producentem. Také jsme možná chtěli zkusit něco nového a zajímavého.

"Dark Light" bude vaším debutem v USA, jak to na vás působí začínat opět od nuly?

Migé: V Americe je velmi rozdílná kultura, jiná než v Evropě, je to originální kontinent, velmi kreativní, velmi populistický a rocková kapela tu může získat pevný základ. Je to zajímavé, ale ne nezbytné.

Co říkáte na to, jak se daří finským gothic-rockovým kapelám v Evropě? Kromě HIM to jsou The Rasmus nebo Nightwish? Že byste tím šířili po kontinentu deprese?

Migé: U mě osobně je to tak, že obvykle neposlouchám hudbu, když mám dobrou náladu, většinou dělám něco jiného, mluvím s lidmi a tak. Ale když máš melancholickou náladu, jsi nešťastný, tak tíhneš k tomu, že chceš od něčeho utéct, a to ti hudba většinou nabízí.

Berete jmenované skupiny jako soupeře?

Migé: Jistě, ale je to více přátelská konkurence. Je pravda, že je tu jedno album The Rasmus, které je podobné jednomu našemu, je vidět, že jsme čerpali ze stejných zdrojů. Každý, kdo dělá hudbu, je pro někoho konkurencí.

Máte radši Nightwish, nebo The Rasmus?

Migé: Vlastně moc nemusím ani jedno, ale když si musím vybrat, tak potom The Rasmus. Moc mi nesedí zpěv u Nightwish. The Rasmus měli velmi zajímavou kariéru, tvrdě dřeli, když byli ještě velmi mladí, což dokážu ocenit, i když jejich hudba mi moc neříká.

A kdo jsou tedy vaši oblíbení hudebníci nebo kapely? Chtěla bych vědět, jestli vás zaujala nějaká současná kapela?

Migé: Green Day. Jestli máš na mysli ty nejčerstvější alba. Dříve jsem nenáviděl každý singl, který vyprodukovali před tímto novým albem, ale nemůžu si pomoct, novou desku vážně miluji, je fantastická.
Burton: Můj oblíbenec je Michael Jackson. Jsem tak rád, že je nevinný.

Věříš, že je nevinný, když ho propustili?

Burton: Ano.
Migé: Jistě, že nebyl vinen. Celé to zařídili lidé, kteří si chtěli vydělat peníze. Je to ubohé.

Vztahy k jiným hudebníkům se projevují i skrz coververze. Dělali jste třeba "Wicked Game" od Chrise Isaaka. Slyšeli jste ale některé předělávky vašich skladeb od jiných interpretů?

Ville: Ano, pár jich máme. Slyšel jsem cover od Ladybird, aspoň doufám, že se tak jmenuje. Existuje několik techno verzí "Join Me", ale ty neznám.
Migé: Pak je tady country kapela, která předělala alespoň jednu naši skladbu. Ta byla hodně dojemná.

HIM promo small c
© www.heartagram.com
Co se týče koncertů, mnoho hudebníků říká, že na pódiu není čas přemýšlet. Co je první myšlenka, která vás napadne, když skončí koncert?

Burton: Posral jsem to?
Lilly: Většinou přemýšlíme nad všemi chybami, které jsme udělali.
Migé: Analyzujeme je.

Na závěr mám docela jednoduchou otázku: Co pro vás znamenají HIM?

Migé: Je to moje životní práce. A také to znamená přátelství.
Burton: Ano, začíná to tak, že se sejde několik přátel, kteří spolu hrají a chtějí něco dokázat.
Lilly: Je to jako druhá rodina.

Berete se tedy navzájem více jako bratři nebo přátelé?

Lilly: Více jako přátelé.
Migé: Jako přátelé, ale je pravda, že o některých věcech si vykládáme více než jako mezi přáteli. Nedávno jsem strávil nějaký čas s kamarádem v Helsinkách, ale bylo to úplně jiné než s kapelou, mezi námi je více rodinná mentalita a když přijde na konflikt, je to více jako manželská krize než krize mezi přáteli.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • :: (A. D. Flood, 03.10.2005 12:41) Reagovat

    Rozhovor je v pohodě, ale proč jste proboha do něj zařadili sponzorovaný odkaz u slova "peníze" ??? To mi přijde fakt ubohé...

  • blby HIM (blahdy, 06.10.2005 16:32) Reagovat

    Co se navazite do SOAD??? Sou stokrat lepsi nez vy, fakt sou HIM takovi muzikanti ze maji na toto pravo...pochybuju.

  • oni se do nikoho nenaváží (autorka, 11.10.2005 18:27) Reagovat

    je to myšleno tak, že System Of A Down hrají tak tvrdou hudbu, že normální rádia by je nikdy nehrála, kdyby už nebyli komerčně provaření...stejně tak jako spousta jiných kapel se nemůže dostat do rádií, protože nevyhovují modelu rádia, lépeřečeno představám programového ředitele, to ale neznamená, že jejich hudba je nekvalitní...

  • rocktimes (maribennington, 13.10.2005 14:49) Reagovat

    Snad vám zas tak nebude vadit, když si tenhle rozhovor zkopíruju do blogu, RockTimes ... www.blog.lide.cz/rocktimes

  • nejni mozna (hanicka, 23.10.2005 16:49) Reagovat

    Ignorovat HIM dnes opravdu nelze:-°.To je moje krevni skupina jak hrom!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Recenze: Floor Jansen si od Nightwish odskočila k popové sólovce "Paragon" (29.04.2023 08:00)
- Fotogalerie: Apocalyptica a Epica v obrazech (25.03.2023 10:53)
- Apocalyptica a Epica už v pátek rozeznějí Brno (19.03.2023 13:04)
- Fotogalerie: Ville Valo v obrazech (17.02.2023 09:07)
- Video: Apocalyptica a Epica zvou na turné společnou verzí skladby "Rise Again" (20.12.2022 17:25)
- Floor Jansen z Nightwish porazila rakovinu (22.11.2022 09:48)
- Video: Kalush Orchestra a The Rasmus klipem "In The Shadows Of Ukraine" připomínají, že speciální třídenní vojenská operace trvá už osm měsíců (24.10.2022 09:38)
- Fotogalerie: The Rasmus přijeli do Prahy představit nové album (16.10.2022 21:26)
- Rozhovory: The Rasmus - Zábavu, kterou přináší živé hraní, jsme objevovali kousek po kousku (11.10.2022 17:30)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Queen Taylor Swift Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu