shop.musicserver.cz
The Rasmus - Zábavu, kterou přináší živé hraní, jsme objevovali kousek po kousku

The Rasmus - Zábavu, kterou přináší živé hraní, jsme objevovali kousek po kousku

Vydáno: 11.10.2022 17:30 v sekci Rozhovory - Tomáš Kocian | foto: Venla Shalin

Finští The Rasmus nejsou pro tuzemské publikum neznámou kapelou. Jejich hity u nás zněly a často i stále znějí z rádií. Před pražskou zastávkou jejich evropské tour jsme si povídali s frontmanem Laurim o letošní účasti v Eurovizi a také o spolupráci s hvězdným producentem.

Po třech letech se zase vracíte do Česka. Pamatuju si, že vaše hity zde opravdu kralovaly hitparádám, takže zdejší publikum vás má rádo. Máte i vy nějaký speciální vztah nebo vzpomínku na Česko?

V Česku máme hromadu skvělých fanoušků a cítíme se zde skvěle. Já osobně mám Českou republiku rád. Mnohokrát jsem tudy projížděl, když jsem jel navštívit své přátele do Vídně nebo Itálie. Města, ale dokonce i vesnice tady mají své kouzlo. Pamatuji si, že jsem jednou zůstal přes noc v malé vesnické hospůdce, a bylo to skvělé.

Novou desku The Rasmus "Rise" si na CD, LP i ve speciálním boxu můžete koupit v našem shopu!

The Rasmus, Lucerna - Velký sál, Praha, 24.10.2019
© Marie Trávníčková
Před pár dny vám vyšlo album "Rise", po dlouhých pěti letech. Co se v tom mezidobí s The Rasmus událo?

V roce 2020 jsme byli na šňůře "Dead Letters". Bylo to vzpomínkové turné k albu, které jsme vydali v roce 2003. Pak přišla celosvětová pandemie a my jsme byli nuceni začít pracovat na nové hudbě z našich domácích nahrávacích studií. Tedy v Austrálii, Havaji a ve Finsku. Byla to zvláštní situace, ale zvládli jsme to i díky našemu producentovi Joshuovi, který dokázal dát naše aranže dohromady. V té době se Pauli rozhodl opustit kapelu, což pro všechny znamenalo těžkou situaci. V tu chvíli jsem se cítil ztracený a nevěděl jak dál. Napadlo mě kontaktovat Desmonda Childa, aby se stal v té chvíli jakýmsi mentorem a pomohl mi vložit myšlenky do skladeb. Nakonec se to ukázalo jako skvělý nápad. Společně s ním jsme nahráli písně "Jezebel", "Rise" a "Live and Never Die".

Na čerstvé řadovce si v aranžích dost často hrajete s popem a sázíte na silné refrény. Je to práce právě Desmonda Childa?

S Desmondem jsme na desku udělali tři songy. Zbylých sedm produkoval Joshua. Každopádně silné melodie a refrény v kombinaci s rockovou, případně popovou muzikou, to je něco, co nás baví. Často se snažíme vkládat do textů silné emoce a také rádi experimentujeme s nástroji. Poměrně velkou část alba jsme natočili v našich domovech, takže prostor pro experimentování byl opravdu velký. Kupříkladu jsem nahrál elektronické housle ve "Fireflies".

The Rasmus

Finská rocková formace původem z Helsinek prodala celosvětově více než pět milionů alb. Do většího povědomí posluchačů se dostala nejprve díku hitu "In The Shadows" z alba "Dead Letters". Následovaly skladby "No Fear" nebo "Livin in The World Without You". V letošním roce se parta sdružená kolem frontmana Lauriho Ylönena představila na Eurovizi se singlem "Jezebel" a zároveň také v novém složení s kytaristkou Emiliou Suhonen. Před pár týdny The Rasmus vydali svou desátou a zatím poslední desku s názvem "Rise", 15. října se představí živě v pražském Foru Karlín.

Letos jste se s hitem "Jezebel" zúčastnili Eurovize. Ta je často nálepkována jako show, kterou nelze brát vážně. Jak se na ni díváte vy? Co pro vás znamená?

The Rasmus, Lucerna - Velký sál, Praha, 24.10.2019
© Marie Trávníčková
Tuhle soutěž jsme sledovali už jako děti, takže pro nás v minulých ročnících bylo inspirující vidět, jak například Blind Channel nebo Måneskin reprezentují rockovou hudbu. Za nás musím říct, že Eurovize byla dobrou zkušeností. Potkali jsme umělce z mnoha různých zemí a díky tomu jsme například s ukrajinskými hudebníky z Kalush Orchestra udělali společný pouliční koncert. Bylo to skvělé.

Ještě k songu "Jezebel". Je napsaný na motivy biblické postavy, která vynikala svou výjimečnou krutostí. Proč jste si zvolili právě tu?

Biblická Jezebel byla nezávislá, atraktivní a silná žena. Na druhou stranu to také byla osoba velmi hříšná a nesmírně krutá. Právě ten rozpor, který je na ní zajímavý, tvořil prvotní myšlenku této písně. Jezebel se v našich představách stala jakousi předlohou pro naši vymyšlenou postavu. Silnou a fascinující.

Jako skupina jste prošli personální změnou. Na kytaru u vás nyní hraje vůbec první žena Emilia Suhonen. Jak jste se dali dohromady?

Máme ve Finsku společné přátele a Emilia také hrála v několika zajímavých hudebních uskupeních. Věděli jsme, že je dobrá, proto jsme si s ní zkoušeli zahrát a sedlo si to. Přinesla k nám do kapely nový úhel pohledu. Díky ní se na mnoho starších písní díváme jinak.

The Rasmus, Lucerna - Velký sál, Praha, 24.10.2019
© Marie Trávníčková
Původní sestava se dala dohromady skoro před třiceti lety a první koncert, pokud si správně pamatuju, měla na školním vánočním večírku. Měli jste už všichni tou dobou větší ambice, nebo šlo jen o zábavu?

Tu zálibu v živém hraní a zároveň zábavu, kterou to přináší jsme objevovali kousek po kousku. Pamatuju si, že naše první vystoupení bylo plné nervozity a zároveň v nás byla ta radost a vzrušení z hraní na pódiu. Bavilo nás to a chtěli jsme hrát častěji. Nejprve to byly malé koncerty v komunitních centrech. V tomto období jsme hodně snili o kariéře v cizině, díky které bychom mohli naši muziku ukázat i lidem za hranicemi naší země. Mnoho snů se nám tak v tomto ohledu splnilo.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Måneskin ve "Valentine" dokazují, že umějí i balady (15.11.2023 12:28)
- Måneskin přidají na svou poslední desku pět nových skladeb (03.10.2023 16:36)
- Video: Måneskin s "Honey" opět rozparádili ceny MTV (14.09.2023 13:54)
- Video: Måneskin jsou v klipu k singlu "HONEY (ARE YOU COMING?)" draví a sexy. Jako vždy (07.09.2023 15:55)
- Naživo: Måneskin k velké show efekty nepotřebovali (15.05.2023 12:16)
- Fotogalerie: Divocí Måneskin v obrazech! (15.05.2023 07:19)
- Video: Måneskin zahráli v amerických late night shows "Gossip" a "Baby Said" (06.02.2023 08:11)
- Måneskin rozbili dominanci rapu v albovém žebříčku, do rádií vtrhla úspěchy ověnčená Miley Cyrus (02.02.2023 08:00)
- Recenze: Třetí album "Rush!" italských Måneskin je svěží, kytarové... a trochu dlouhé (28.01.2023 13:30)
- Nové desky 3/2023 - od Måneskin přes Katatonii po Mirai (25.01.2023 14:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu