shop.musicserver.cz

...a šestý den producent stvořil hit

Vydáno: 23.03.2004 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Více než zpěváci, zpěvačky nebo kapely ovlivňují současný pop producenti. Jejich hudební vize sahá za image těl natřásajících se ve videoklipech. Pojďte se s námi podívat na největší "neviditelné" postavy dnešního popu - Kanye Westa, Timbalanda, The Neptunes a mnohé další.

Autoři písní a postavy shrbené za nahrávacím pultem ovládly pop. Říkejte jim producenti. Jsou důležitější než krásné tváře interpretů. Ačkoliv to na první pohled nevypadá, jsou to oni, kdo tahá za nitky. Co takový producent dělá? Narozdíl například od filmového producenta rozhodně neshání peníze (ty naopak shání firma toho či onoho zpěváka, aby si je mohla dovolit). Producent skladbu napíše, předloží ji interpretovi, který k ní napíše text a přidá ho na hotový instrumentální základ, který většinou vytvoří také producent nebo ho nahraje se studiovými hudebníky. Že nikde není místo na interpretovu originální hudební vizi? Budeme si muset pomalu zvyknout, že zatímco zpěváci a zpěvačky odcházejí a přicházejí, producenti zůstávají.

Není to samozřejmě nic nového. Kde by byli The Beatles bez George Martina, U2 bez Briana Ena nebo Daniela Lanoise, Happy Mondays bez Paula Oakenfolda, Janet Jackson bez dvojice Jam & Lewis nebo Michael Jackson bez Quincy Jonese. Každá hudební epocha má nejen slavné interprety, ale také - a snad mohu říci, že mnohem důležitější - architekty jejího charakteristického zvuku - Giorgio Moroder (Donna Summer, Sebastian) stvořil zvuk disco music 80. let, Rick Rubin proslavil spojení rocku a rapu (Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, ale také Slayer) a třeba Nigel Godrich je poslem revivalu kytarové psychedelie nového tisíciletí (Radiohead, Beck, Travis). A to jsou jen malé příklady. Je docela pravděpodobné, že po dnešní epoše, ve které se hvězdy střídají stejně rychle jako spodní prádlo, zůstanou v kolektivní paměti místo interpretů jen jejich producenti.

Hip hop, R&B nebo soul, jednoduše černošská hudba nebo urban music dominuje největším hudebním trhům angloamerických zemí a silnou pozici má i v západní Evropě. I popové hvězdy, které se dříve spoléhaly spíše na sladkobolné balady ze středního proudu, se začaly orientovat na módní zvuk urban music. Producenti černé pleti nakazili svojí hudbou celé spektrum popu. Zatímco v rockové hudbě káže zákon maximální autenticitu, aby interpret byl zároveň i autorem písně, v černošské hudbě to není nutností. Proto také vedle velkých osobností pěveckých, existují i důležité postavy autorské nebo aranžérské. Největší osobností asi už na věky zůstane Quincy Jones. Renesanční skladatel se podepsal pod stohy desek včetně těch od Milese Davise, Franka Sinatry až po Michaela Jacksona. Mezi jeho následovatele v 80. letech patří například Babyface (autor hitů pro Whitney Houston, Madonnu nebo Boyz II Men), dvojice Terry Lewis a Jimmy Jam píšící hlavně pro Janet Jackson, Teddy Riley (Blackstreet nebo Mary J Blige) nebo autor hitů TLC Dallas Austin.

Dr. Dre
© SONICNET
Devadesátá léta s sebou přinesla pomalu postupující dominanci R&B a hip hopu. Hiphopoví fanoušci i odborníci uznávají nedoktnutelé trio geniálních producentů, kteří udělali z hip hopu globální hudbu. Patří mezi ně DJ Premier (klasická alba rapperů Nase "Illmatic", Jay Zho "Reasonable Doubts" nebo jeho vlastní projekt Gang Starr), Prince Paul (spolupracovník inovátorů De La Soul a Tribe Called Quest) a Dr. Dre. Ten z nich jako jediný promlouvá výrazněji do dění na scéně černošské hudby dodnes. Dre dostal na vrchol 2Paca, jeho vlastní alba ze začátku 90. let "Chronic" a "2001" zrodila styl zvaný g-funk a slávu rappera Snoop Dogga a s novým miléniem vypustil svůj dosud největší projektil - bílého potížistu Eminema. A aby toho snad ještě nebylo málo, tak mu za nastartování kariéry děkuje i loňský objev 50 Cent, pro kterého napsal hit "In Da Club". Dre prý nyní souběžně pracuje na rapové opeře, své další desce (prohlašuje, že to bude album, které změní dějiny hudby) a novinkách pro Eminema a 50 Centa.

The RZA
© facebook interpreta
Vedle Dr. Dre patřila 90. léta ještě producentovi Wu Tang Clan The RZA, který měl prsty i ve většině úspěšných sólových kariér svých svěřenců Method Mana, GZA, Raekwona. V posledních letech si vystřihl několik filmových soundtracků ("Ghost Dog: Cesta samuraje" a "Kill Bill"). Jeho současné projekty však už hitparády moc nezajímají. Dalším newyorským producentem velkého jména je objevitel Notoriouse B.I.G. a dalších hvězd - rapper a hitmaker Puff Daddy / P. Diddy. Bývalý přítel Jennifer Lopez však nepatří mezi ty pravé producentské dříče - netráví ve studiu desítky hodin nad jedním beatem, nýbrž má na černou práci u mixážního pultu svoje lidi a sám prý dělá jen klíčová rozhodnutí.

Timbaland
© facebook interpreta
Velmi důležitou postavou současné urban music je Tim Mosley alias Timbaland. Ten nejprve stvořil hvězdnou kariéru pro své známé z dětství - zpěváka Ginuwine, rappera Magoo a hlavně Missy Elliott, se kterou spolupracuje dodnes. Největší dopad na dějiny popu však mělo jeho spojení se zpěvačkou Aaliyah. Jejich společné singly "Try Again", "Are You That Somebody?" nebo "We Need A Resolution" zrodily nový hudební žánr - kybernetický pop. Spojení experimentálních hiphopových rytmů, které Timbo "naposlouchal" v evropské undergroundové elektronice, jamajském dancehallu i asijské lidové hudbě a nadpozemského vokálu vynikající zpěvačky přineslo zrod inteligentního popu, který byl zároveň provokativní, novátorský i sexy. Ačkoliv je Timbaland na špičce popových producentů už neuvěřitelných osm let, jeho styl se neustále vyvíjí. Z jeho posledních skladeb měla největší úspěch "Cry Me A River" Justina Timberlakea. Nedávno ale prohlásil, že už je unavený z hip hopu a v budoucnu se hodlá věnovat jiným žánrům. (Šeptá se o jeho spolupráci s Coldplay nebo Radiohead, jistá jsou ale alba s LL Cool Jem a Brandy).

The Neptunes
© facebook interpreta
Z imitátorů Timbalandových kybernetických beatů se nejvíce proslavil mladý producent Rodney Jerkins Jr., kterého si pozval Michael Jackson jako hlavního hitmakera pro album "Invincible". Proslavil se hlavně jako autor písní pro Destiny's Child. S nimi je spojený i Kevin She'kspere Briggs. Do stejné skupiny patří jména jako Swizz Beatz nebo Irv Gotti, hitmaker pro Ashanti a Ja Rulea a nebo Rockwilder, který píše hity pro Jay Zho, Bustu Rhymese nebo Redmana. Pro ně všechny je typické splývání rozdílů mezi R&B, hip hopem a popem. Mezi přímé potomky Timbalanda můžeme s klidem zařadit i producentské duo Pharell Williams a Chad Hugo - alias The Neptunes. Ti šňůrou hitů ovládli žebříčky posledních několika let a pokud pozorně čtete musicserver, nebude pro vás jejich jméno neznámé. Jejich typický zvuk vychází z Mottownského soulu, p-funku George Clintona, Prince i diska. Jejich prvním velkým hitem bylo Jay Zho "I Just Wanna Luv U" a pak následovaly desítky dalších. Jmenujme třeba "Hot In Herre" Nellyho, "Milkshake" Kelis a "Rock Your Body" (a drtivou většinu alba "Justified") Justina Timberlakea. Když si je do studia pozvala i popová princezna Britney Spears a natočila s nimi odvážný singl "I’m A Slave 4 U", potvrdila jejich výsostné postavení. The Neptunes patří mezi nejpilnější postavy v hudebním průmyslu a jejich zlatých rukou využil v černošské hudbě už kdekdo. Kromě budování kariéry svých klientů si bez problémů odskočí do studia a natočí výborné album funk-rockového projektu N.E.R.D nebo vlastní album "Clones". I Neptunes prohlašují, že vláda hip hopu brzy skončí a - věřte tomu nebo ne - chtějí se pustit do produkování country. Letos si jich konečně všimla i Americká hudební akademie a udělila jim cenu za Producenty roku.

Kayne West
© facebook interpreta
Že zásoba talentovaných producentů, kterými urban music infiltruje pop, je bezedná, svědčí i nejnovější producentská hvězda - Kanye West. Původně rapper, který si začal skládat svoje instrumentální podklady, než zjistil, že je v tom lepší než v rapu. West se proslavil svérázným zacházením s fragmenty starých soulových pecek, které bez milosti zrychluje a dělá z nich refrény zpívané šmoulím hlasem. Ač to zní velmi nepravděpodobně, opravdu to funguje. West už má na kontě dva americké hity číslo jedna - "Stand Up" Ludacrise a "Slow Jamm" Twisty, i u nás dobře známou skladbu "You Don't Know My Name" Alicie Keys a hlavně čerstvé nové album "College Dropout", které nejen produkoval, ale i narapoval. Není pochyb, že ze svého debutu bude postupně vytahovat další a další hity, protože je to album opravdu vynikající.

Poslední hiphopový producent, kterého zmíníme, se jmenuje Lil Jon. Pracovitý DJ, kterému trvala cesta na vrchol delší dobu, než je obvyklé. Dlouhá léta stál za hrubým zvukem jižanského hip hopu, kterému se říká Dirty Sound (on sám prosazuje název crunk). Loni se mu konečně dostalo uznání, několik jeho singlů dosáhlo do první desítky amerického Billboardu. Letos v únoru se mu pak povedlo dostat společně s Usherem "Yeah" na číslo jedna Hot 100, kde trůní dodnes.

Z popových producentů, kteří působí mimo urban music, jmenujme hlavně producentsko/autorskou trojici The Matrix. Autoři písní pro Avril Lavigne, Christinu Aguileru nebo Liz Phair prodlužují životnost rychle se kazících teenagerských hvězdiček. Brzy - zdá se - převezmou roli švédských producentů, jako jsou Max Martin (autora hitů Britney Spears, Backstreet Boys nebo Celine Dion) nebo Jörgena Elofssona (Will Young, Steps).

Jména, která jsem zmínil v tomto článku, nejsou u nás příliš známá. Běžnému posluchači stačí tvář za mikrofonem a zbytek je mimo jeho rozlišovací schopnost. Pokud si ale chcete rozšířit hudební obzory a najít třeba určitě spojitosti mezi vašimi oblíbenci či získat podobnou hudbu k té, kterou máte rádi, proč se nepídit po autorech.

NÁZORY
  • super clanek (RapMan, 24.03.2004 00:40) Reagovat

    hezky...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu