shop.musicserver.cz
The Smile - Cutouts

The Smile jsou na třetím albu "Cutouts" velkolepě hraví

Vydáno: 07.10.2024 00:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: Weirdcore

Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde o jedinečný zážitek.

8/10

The Smile - Cutouts

Vydáno: 4.10.2024
Celkový čas: 43:54

Skladby: Foreign Spies, Instant Psalm, Zero Sum, Colours Fly, Eyes & Mouth, Don't Get Me Started, Tiptoe, The Slip, No Words, Bodies Laughing

Vydavatel: XL Recordings

Před několika týdny baskytarista Radiohead Colin Greenwood sdílel zprávu, že se kapela po dlouhé době sešla ve studiu, aby si procvičila staré skladby. Co z toho nakonec vzejde - a jestli vůbec něco - zůstává ve hvězdách. Jedno je však jisté: i když se skupina de facto nikdy nerozpadla, uplynulo už dlouhých osm let od vydání zatím poslední nahrávky "A Moon Shaped Pool". Nelze říci, že by byla v posledních dvou dekádách obzvlášť plodná.

Důvodů, proč nevydává desky jako na běžícím pásu, bychom pravděpodobně našli hned několik (přece jen se jedná o pět výrazných individualit), ale velký vliv má i perfekcionista Thom Yorke, který nevydá nic, dokud s tím není zcela spokojený. To se však bavíme o Radiohead. Pak jsou tu ještě The Smile.

Kytarista Jonny Greenwood má totiž především chuť tvořit a nepotřebuje každou skladbu vypiplat do detailu. Jde mu spíše o sílu okamžiku, svobodu a radost z hraní. A do velké míry je rád, že hraje v kapele s Thomem Yorkem. Z tohoto pohledu působí The Smile jako splněný sen. A díky Jonnyho přístupu se čtyři roky od vzniku formace těšíme už ze třetí studiovky.

Songy pro "Cutouts" vznikaly během nahrávacích frekvencí, z nichž vzešla i předešlá řadovka "Wall Of Eyes". Novinka dostala jen nepatrně delší stopáž než její předchůdkyně, ale působí rozlehleji, přestože čítá pouze deset písní. Úvodní "Foreign Spies" se rozvíjí pomalu, jako když se otevírají listy kapradí; zvonivé syntezátory obklopují Thomův tajuplný zpěv.

Záplavy smyčců z London Contemporary Orchestra ohlašují příchod další skladby "Instant Psalm", která trochu připomíná The Beatles v jejich experimentování s indickou hudbou. Kdo však sleduje Jonnyho filmovou hudební tvorbu, ví, odkud vítr vane. Až ve třetí položce "Zero Sum" se naplno projeví celková síla souboru. Rytmická práce Toma Skinnera zde sehrála velkou roli, protože jeho unikátní jazzová hra dodává energii a vytváří hudební dobrodružství.

Thomův projev a slova se sice poněkud halí mlhou a rozhodně v nich nehledejte žádné světlo, ale v rámci současné tvorby to vše vzniká spíše pro efekt. Umělec si užívá hříčky se slovy a to, jak znějí zazpívaná v obklopení syntezátorů, kytar a perkusí. V průběhu poslechu celého materiálu vycítíte, že trio zkušených hudebníků se skutečně vyžívá v rytmech a složitostech muziky, kterou vytváří. Tato radost je nepochybně nakažlivá a připomíná rané The Stranglers svým výrazným vystupováním, vyzývajícím posluchače alespoň k poklepávání nohou. V případě Thoma a Jonnyho si nelze nevšimnout, jak moc se oba jako muzikanti posunuli.

Zvlášť ve zmíněné "Zero Sum", která společně s "Eyes & Mouth" patří k nejpůsobivějším kouskům uskupení, vás Jonnyho kytarové umění ohromí, díky složitým, ale precizním rytmům se pánové přibližují téměř až k math rocku. Písní "The Slip" prostupuje Thomova typická paranoia, ale má hravý nádech díky svým podivně znějícím rytmům a náhlým výbuchům kytarových zvuků ve stylu Bowieho. A rozhodně stojí za zmínku také úchvatná "Tiptoe", kde se všechny ty zkušenosti s filmovou hudbou, které jak Jonny, tak v poslední době i Thom nasbírali v Hollywoodu, zjevně vyplácejí.

Kdo měl to štěstí vidět trio v akci naživo, ví, že se jedná o zážitek, který jde ještě dál než studiové nahrávky. Co do důležitosti a popularity The Smile nikdy nepřekročí stín Radiohead, ale o to právě jde - zbavit se tlaku očekávání a soustředit se na svobodné tvoření a vystupování a sílu okamžiku. Nevznikli jako náhrada, ale spíše jako platforma, kde si mohou muzikanti hrát jen tak pro radost a posouvat se dál. A je to prostě radost poslouchat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Vladimír Mišík - Ulici bičuje déšť 9/10
Audio: Venku zuří bouře, v hospůdce je klid. "Ulici bičuje déšť" krátí čas do vydání novinky Vladimíra Mišíka Do vydání očekávaného třetího plodu spolupráce Vladimíra Mišíka a producenta Petra Ostrouchova, desky "Vteřiny, měsíce a roky", zbývá už jen necelý týden - vyjde v pátek 11. října. Po klipem doplněné skladbě "Tak dobře"... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Audio
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Smile sázejí v klipu "Bodies Laughing" na psychedelickou podívanou (05.10.2024 16:22)
- Na předvánoční trh míří další box The Beatles. Tentokrát kolekce mono verzí jejich raných amerických alb (19.09.2024 09:27)
- Video: The Smile se ve svěží novince "Zero Sum" ženou v podstatě za ničím (30.08.2024 13:32)
- Video: The Smile v plíživé novince "Don't Get Me Started" sázejí na úzkostlivost (13.08.2024 17:17)
- Fotogalerie: The Smile zahráli pro zaplněné Forum Karlín (15.06.2024 08:42)
- Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles (14.05.2024 14:00)
- Video: Thom Yorke ve smutné písni "Knife Edge" z filmu "Confidenza" popisuje rozpad krachujícího vztahu (29.04.2024 08:27)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Recenze: Album "Wall of Eyes" od The Smile je experimentální, kosmické, ... vlastně všechno, jen ne nudné (06.02.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 41/2024

The Smile
Cutouts

Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde o jedinečný zážitek.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Melanie Martinez (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Marek Ztracený Coldplay Katy Perry Taylor Swift Madonna Lucie Vondráčková Linkin Park Richard Müller Lady Gaga Dua Lipa Viktor Sheen Ed Sheeran Billie Eilish Queen The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe