shop.musicserver.cz
London Grammar - The Greatest Love

London Grammar znějí na desce "The Greatest Love" daleko optimističtěji než kdy dřív

Vydáno: 23.09.2024 10:20 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Nick Bennett

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

London Grammar - The Greatest Love

Vydáno: 13.9.2023
Celkový čas: 42:15

Skladby: House, Fakest Bitch, You and I, L.A., Ordinary Life, Santa Fe, Kind of Man, Rescue, Into Gold, The Greatest Love.

Vydavatel: MINISTRY OF SOUND RECORDINGS

London Grammar se v duchu ambientních tónů, éterických a podmanivých vokálů a melancholických kytar vyžívají už přes deset let. Zpěv Hannah Reid posluchače uhranul už na debutu "If You Wait" z roku 2013. I když by se mohlo zdát, že se skupina po poslední desce "Californian Soil" trochu stáhla do ústraní, opak je pravdou. Ani po porodu frontwoman, kterou mnozí srovnávají s Florence Welch, muzikantka na hudbu nezanevřela. A podobně jako třeba Laura Marling se i ona před časem se svými kumpány zavřela do studia, aby společně opět vytvořili něco dechberoucího.

Čtvrté album "The Greatest Love" tudíž po textové stránce inspirovalo hlavně její mateřství, na rozdíl od zmíněné Laury se ale Hannah maminkovského tématu jen lehce dotýká. Žádné ukolébavky se tedy na nové studiovce nedočkáme. Nicméně fakt, že se zpěvačka stala matkou, by mohl trochu pozměnit pohled některých fanoušků. Ale jen v dobrém smyslu. Závisláci na sockách by tuhle událost popsali asi jako mother is mothering. Výsledek je ale jasný - London Grammar se vracejí v plné síle.

O tom jsme se mohli přesvědčit již na dříve vydaných singlech, jako je nakažlivý "House", antimisogynistická skladba "Kind Of Man", "Into Gold" nebo "Fakest Bitch". Trio se v nich znovu dotýká vážných témat, ať už se jedná o falešná přátelství, již zmiňovaná misogynie nebo pocity zranitelnosti.

Snad se může zdát, že se jedná o náměty již mnohokrát omílané, jak ale člověk stárne, dochází k novým závěrům a poznatkům. Takový je život. Perspektiva se mění. Někdo se do ní ponoří, někdo ji raději ignoruje. London Grammar se však do ožehavých témat pouštěli a opět pouštějí po svém a naplno. Z něčeho pro mnohé malicherného vždy formace dokázala vytvořit něco velkého. A ono něco umístit do syntezátorové krajiny, kterou ještě navíc balí do křehkých a melancholických kytar a podporují pečlivými, ne příliš agresivními bicími.

Při poslechu "The Greatest Love" se před očima posluchačů objeví dystopická krajina, ve které ale nikdo není sám. Hannah, Dot i Dan tu dohlížejí jako strážní andělé. Láska je totiž všudypřítomná a v srdci každé lidské bytosti. Když je řeč o andělech, třeba písnička "LA" rozhodně celestiálním dojmem vyznívá. Po zvukové a vokální stránce se jedná o snad nejpropracovanější song z celé desky, který staví na těžkých synťácích, jež mísí s křehkou melodií doplněnou o pořádnou dávku smyčců a velice silný text.

Po této velkolepé písni následuje o poznání hutnější song "Ordinary Life", který definují beaty po vzoru triphopových Massive Attack tančící po boku svižného textu. A smyčce nechybí ani tentokrát. "Santa Fe" je pak spíše roztančeným oříškem. Na jeho jinakosti by nebylo nic špatného, přesto ale písnička působí dojmem, že na desku příliš nezapadá. Ale i mistr tesař se zkrátka někdy utne.

To, co trojice ztratila během rozmarného tanečního experimentu, zase nabrala v "Rescue". Song začíná klavírními tóny a pozvolna se k nim přidávají další a další. Písnička se v prvních okamžicích tváří uspěchaně, ale pokud se pozorně zaposloucháte, její hloubce určitě porozumíte.

Desatero uzavírá skladba, která dala nahrávce jméno. Ta není roztančená jako předchozí písně, definuje ji houpavá a až pohádková melodie. Husí kůži nahánějícímu songu nechybí vlastně vůbec nic.

Album "The Greatest Love" je povedené jak po hudební, tak i textové stránce. Upřímnost, otevřenost a výrazné smyčcové party vytvářejí velice příjemný zážitek. Nahrávka se bude líbit určitě nejen skalním fanouškům, ale také nováčkům. London Grammar na ní zní více sebevědomě a také poměrně optimisticky. Láska, i ta mateřská, holt dělá divy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 37/2024 - od Snow Patrol přes Xindla X po London Grammar (18.09.2024 18:00)
- Video: Laura Marling zve v lyric videu k "No One’s Gonna Love You Like I Can" diváky na rodinnou dovolenou (26.08.2024 14:31)
- Audio: London Grammar se v singlu "Fakest Bitch" zaměřují na falešné přátelství (15.08.2024 16:42)
- Video: Laura Marling v lyric videu k velice zdařilé folkové skladbě "Patterns" ukazuje svou zahradu (18.07.2024 15:09)
- Audio: London Grammar do synťákového singlu "Into Gold" vsadili kousek svého starého já (28.06.2024 14:34)
- Audio: London Grammar jsou v antimisogynistickém singlu "Kind Of Man" drzí a optimističtí (17.05.2024 18:41)
- Video: London Grammar zvou podmanivým singlem "House" na temnou domovní párty (06.04.2024 09:52)
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- Video: London Grammar jsou v "Dancing By Night" se SebastiAnem opět čarokrásní (10.07.2023 17:01)
- London Grammar se připomenou remixovou výběrovkou "The Remixes" (18.06.2023 17:05)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Taylor Swift Dua Lipa Oasis Coldplay Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran Abba David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe