shop.musicserver.cz
Livin Free - From Cradle To Coffin

Znovuzrození Livin Free natočili skvělou desku "From Cradle To Coffin"

Vydáno: 03.06.2024 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Jakub Nožička

Livin Free před lety vydali podařenou kolekci "Voices From Beyond", ale pak se nad nimi v podstatě zavřela voda. Nakonec ale Jan Holeček svůj projekt po letech oprášil, přibral do něj nové muzikanty, včetně amerického bubeníka, a pěkně svižně, bez příkras společně nahráli povedené album "From Cradle To Coffin".

8/10

Livin Free - From Cradle To Coffin

Vydáno: 26.4.2024
Celkový čas: 40 minut

Skladby: From Cradle To Coffin, Love and Hatred, Diehard Believer, Satan Torn His Horns Away, The Place Where You Belong, Lies, Lost In The City, Heavy Rain

Vydavatel: Supraphon

Jan Holeček si zahrál snad s každým, kdo na české a slovenské scéně v ranku blues a rocku (a všech prolnutí a vybočení, které tyhle dvě škatulky nabízejí) něco znamená. Jakkoliv je to výrazný zpěvák a instrumentalista, vždycky, ať už v Energitu nebo Flamengo Reunion Session, sáhneme-li po těch nejvíce aktuálních projektech, pokorně sloužil ve prospěch celku.

Ve formaci Livin Free, kde se k němu před pěti lety přidali basák Vladimír "Guma" Kulhánek, kytarista Tomáš Frolík a bubeník Michael Nosek (oba z The Bladderstones), šlo ale o něco jiného. Jenže Holečkovu srdcovému projektu hodil klacky pod nohy covid-19, na turné navázané na album "Voices From Beyond" nedošlo a celý projekt vyšuměl tak nějak do ztracena. Škoda, deska to rozhodně není špatná, byť s odstupem bych ji možná počastoval o trochu nižším hodnocením.

Po pěti letech se ale Livin Free znovu probudili k životu, na původní koncept navazující, přesto ale jiní. Aby taky ne, když z původní sestavy zůstal jen Holeček a Kulhánek. Kytarové povinnosti převzal mladý talent Jiří Rambousek, za bicí se posadil Michal "Kolouch" Daněk a na palubu přistoupil také saxofonista Vladimír "Boryš" Secký. Kolesa kapely se znovu roztočila a vyslala do světa desku "From Cradle To Coffin", kterou si můžete pořídit i v našem shopu.

Holeček si v podobě novinky natočil, troufnu si říct, své vysněné blues-rockové album. Oproti debutu letošní počin přináší mnohem větší syrovost a přímočarost a ta stylu, který vzdává hold těm ze sedmdesátých let, doby, kdy se přirozeně míchal rock, blues i soul, prostě sluší. A hlavní persona si to nesmírně užívá, což jde slyšet v každém zazpívaném i zahraném tónu.

Když se rozezní třeba "Satan Torn His Horns Away", duchovní následovník stoneovské "Sympathy For The Devil", a rozjedou se jamovací výměny mezi elektrickou kytarou, hammondkami a saxofonem, dá se dojem z písně popsat jen jako neuvěřitelná lahoda a přímý rychlík do minulosti. Přitom ale nemám pocit nějakého opisování. Holeček a muzikanti dovedli hrábnout k podstatě, skvěle ji nasát a proměnit k obrazu svému.

Na desce, například v titulní skladbě, zavoní i jižanský rock, jindy, kupříkladu v "Lost In The City", zase dojde na zemitější bigbít. Holeček působí pevně v kramflecích ve všech svých hlasových polohách. V té procítěnější, přemýšlivější i v té křičenější zpívá uvolněně a ve zjevné pohodě. Pozorného posluchače nechává přemítat o životě, překážkách, které klade, o ztrátách i zlu v člověku.

Svým zvukovým podpisem stvrdil osmiskladbovou, velmi sevřenou nahrávku hostující bubeník Winston Watson. Bývalý spoluhráč Boba Dylana dodal muzice onen americký švih a přímost, která se skvěle doplňuje s Kulhánkovou melodickou basou. O barevnou rytmiku se pak může opřít zbytek skupiny a prostě si to společné hraní užít.

Formace kolekci nahrála v poměrně krátkém časovém úseku, snad i proto výsledek působí velice životně. Nepřišel ale ani o produkční promyšlenost a mnohdy celkem překvapivé nápady - zaujme například reminiscence progrockových Van Der Graaf Generator v krásné tečce "Heavy Rain" s jemně použitou flétnou.

Livin Free možná posledně nechytili tu správnou energii nebo jim tehdy pouze chyběla trocha štěstí. Jejich letošní návrat s deskou "From Cradle To Coffin" už obsahuje všechny ingredience k tomu, aby mohli vyrůst i jako koncertní formace. S povedeným albem v zádech, které dýchá vnitřní energií kapely, už to bude hračka.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: Desítka českých coververzí Boba Dylana. Troufli si na ně Fanánek, Pavel Landovský i Chaozz (10.09.2024 08:00)
- Bob Dylan míří do Prahy. V říjnu odehraje tři koncerty v O2 universu (15.07.2024 12:04)
- Vyjde mamutí kolekce nevydaných živých nahrávek Boba Dylana z roku 1974 (12.07.2024 16:25)
- Rozhovory: Jan Holeček (Livin Free) - Nedokážu si představit život bez hudby (27.06.2024 14:40)
- Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent (01.05.2024 12:00)
- Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna (17.04.2024 18:00)
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Naživo: Bubeník Winston Watson přivezl do Prahy skladby Boba Dylana, asistovali mu Livin Free (09.10.2023 13:51)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Video: Od namyšlenosti až na dno. Honza Holeček se v klipu "From Cradle to Coffin" nechává zavřít do vězení (07.10.2023 14:17)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Taylor Swift Oasis Coldplay Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran Abba David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe