shop.musicserver.cz
Na cenách Jantar zazní nová skladba pro světově unikátní šestinotónové harmonium. Inspirovaná je Ostravou a hip hopem

Na cenách Jantar zazní nová skladba pro světově unikátní šestinotónové harmonium. Inspirovaná je Ostravou a hip hopem

Vydáno: 06.04.2024 18:09 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Martin Popelář
Světová premiéra nové kompozice "Between Grids (Ostravské proluky)" významného českého skladatele Iana Mikysky zazní na sedmém ročníku udílení Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar. Přednese ji klavírista Miroslav Beinhauer, jediný hráč na světě, který hru na tento unikátní nástroj ovládá na virtuózní úrovni. Skladbu na ryze ostravské téma si pořadatelé nechali napsat na zakázku a autorovi nechali volnou ruku s tím, že kompozice má reflektovat téma spojené s moravskoslezským regionem.

Udílení Cen Jantar, které jsou určeny umělcům s vazbou na Moravskoslezský kraj, je specifické v tom, že se pořadatelé každoročně snaží galavečer naplnit programem, který vznikl jen pro tuto příležitost. Tentokrát sáhli mimo jiné po velmi experimentálním a avantgardním formátu - na udílení Cen Jantar přivezou historický exemplář šestinotónového harmonia, který je součástí sbírek Národního muzea v Praze - Českého muzea hudby. Je o naprostý světový unikát, za jehož vývojem stál průkopník mikrotonální hudby a experimentátor Alois Hába.

Tento nástroj v Ostravě již s úspěchem bodoval na festivalu soudobé hudby Ostravské dny, kde na něj hrál právě ostravský klavírista Miroslav Beinhauer. Za propagaci a virtuózní interpretaci mikrotonální hudby je na Cenu Jantar letos i nominován v kategorii vážná hudba. Mimořádně náročnou kompozici Beinhauer již studuje několik týdnů.

"Skladba, která byla napsaná pro tento galavečer a zazní ve světové premiéře, je úplně jiná než všechny předchozí kompozice, které kdy byly pro tento nástroj napsány. Part harmonia obsahuje rytmické části s prvky hip hopu a dlouhé kontrastní zvukové plochy, typické pro šestinotónové harmonium. Tyto dvě složky se na spoustě míst vzájemně proplétají a doplňují. Spolu s ostrým elektronickým rytmem obsahujícím i terénní nahrávky tvoří neskutečně originální hudební dílo. Velmi se těším na jeho uvedení na galavečeru," říká Beinhauer.

Skladatel Ian Mikyska uvádí, že inspirací pro skladbu mu byl nedávný pobyt v Ostravě, kde letos v lednu zazněla na Novoročním koncertu Janáčkovy filharmonie jeho kompozice. Právě v té době ho pořadatelé Cen Jantar oslovili s nabídkou vytvoření nové skladby na míru galavečera.

"Když jsem byl v Ostravě kvůli koncertu Janáčkovy filharmonie, hodně jsem se procházel, zvláště podél řeky Ostravice směrem do Vítkovic," říká Mikyska s tím, že Ostrava na něj zapůsobila jako město kontrastů. "Přemýšlel jsem o ostravských prolukách, zapomenutých místech, například o neopraveném domu v sousedství rekonstruované Ostravice-Textilie, a oproti nim také o rychlém vývoji, nových výstavbách a místech, kde se tyto dva póly, jako je novost a zapomnění, potkávají a třou," říká skladatel. A právě z těchto pocitů pak vznikla nová skladba.

Slavnostní udílení Cen Jantar nabídne i celou řadu dalších ojedinělých vystoupení - diváci se můžou těšit na písničkáře a populárního herce Vladimíra Javorského, který na galavečeru zazpívá se svou kapelou. Vystoupí také dvojnásobná držitelka Ceny Jantar Beata Hlavenková, kterou doplní pěvecký sbor Canticum a smyčcový kvartet, či nositelka Ceny Jantar i dvou Cen Thálie Hana Fialová, která za doprovodu komorního orchestru přednese píseň z repertoáru Hany Hegerové. Zajímavé bude také vystoupení alternativní ostravské kapely Moře dní. Ta se představí v sestavě rozšířené o desetičlenný orchestr a pěvecký sbor Canticum Ostrava.

Udílení Cen Jantar za rok 2023 pořádá společnost ProJantar a koná se v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě 22. dubna 2024, galavečer je přístupný pro širokou veřejnost. Generálním partnerem události je Moravskoslezský kraj, dalšími tradičními partnery, kteří akci finančně podporují, jsou statutární města Ostrava, Opava a Frýdek-Místek.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)
- Moře dní a Stratopilot pokřtí nová alba ve čtvrtek v ostravském Docku (22.11.2023 09:35)
- Video: Ostravský projekt Moře dní zkoumá v singlu "Kamiony řídí" různé formy útěků (16.10.2023 16:44)
- Festival Space X představí Davida Boultera z Tindersticks i nové projekty Davida Kollara s Arve Henriksenem či Beaty Hlavenkové s HRTL (11.09.2023 09:46)
- Video: Zuzana Mikulcová spojila síly s Beatou Hlavenkovou. Výsledkem je pokračování projektu Fúzie, skladba "Tancuj" (15.09.2022 14:28)
- Naživo: Martin Garrix zakončil Colours Of Ostrava ohňostrojem i jedním hudebním bonbónkem (18.07.2022 17:09)
- Video: Obrazotvorná "Zahrada" Beaty Hlavenkové vítá jaro (24.03.2022 13:08)
- Naživo: Beata Hlavenková křtila v Arše desku "Žijutě". Radostně a v obklopení vzácných hostů (04.02.2022 15:45)
- Fotogalerie: Křest alba "Žijutě" Beaty Hlavenkové ve fotografiích (04.02.2022 12:02)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu