shop.musicserver.cz
Marcell & fiedlerski, Roxy, Praha, 28.2.2024

Marcella & fiedlerskiho na křtu v Roxy podpořili i jejich rodiče

Vydáno: 29.02.2024 11:34 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra

Marcell & fiedlerski vydali koncem loňského roku společnou desku "Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů", na níž se vyrovnávali s úmrtím tatínka Ondry Fiedlera. Své únorové turné na podporu tohoto alba zakončili v klubu Roxy, kam povýšili z Rock Café, v němž se křtilo minule. A stálo za to u toho být.

Live: Marcell & fiedlerski

support: Mat213
místo: Roxy, Praha
datum: 28. února 2024
setlist: Se mi zdá, Jestli se ti daří, Přestávám chápat, Každý ráno, Poslední den tady, Zářící místa, Kde jsi, Jablko / skořice, Sluneční hrob (Blue Effect cover), Klid se neválí, Low, Domov z papíru, Aspoň jednou, Vedle tebe, Tvůj svět, Déšť

Marcell & fiedlerski, Roxy, Praha, 28.2.2024
© Čestmír Jíra
Jedno staré muzikantské klišé hovoří o tom, že jen umělec, který trpí, dokáže vytvořit něco hodnotného. Pravda je taková, že nejeden interpret by vám tyhle rozumy, které za covidu zneužil třeba i Miloš Zeman, aby do kultury nemusely jít peníze v době, kdy to potřebovala nejvíc, omlátil o hlavu.

V případě Marcella a fiedlerskiho se ale tahle pravda starší než "Jurský svět", jehož melodie večer otevírala, vážně hodí. Ondřej Fiedler se na něm vyrovnává se smrtí svého tatínka a už jen za tu odvahu, že si dovolil být tak otevřený a bolestivou zprávu vyslal do světa, aby s ní nějak naložil, si zaslouží potlesk. Kolik takových lidí v českém showbyznysu znáte?

Ještě než ale ústřední duo doplněné o bubeníka Matyáše Vordu před devátou večerní vstoupilo na pódium solidně zaplněné Roxy, kam se přišel podívat třeba i Thom Artway, Albert Černý nebo Kazma, hrál pro tehdy ještě poloprázdný sál předskokan Mat213.

Muzikantovi, vlastním jménem Matěj Čech, paradoxně ke slávě pomohl hudební publicista Antonín Kocábek, když se v jednom ze svých statusů pohoršil nad tím, koho všeho je možné považovat v dnešní době za umělce. Mladší generace psavců mu na to odpověděla zařazením Mat213 do cen Vinyla a Apollo, přičemž obě ceny nakonec Matěj získal.

Po zhlédnutí jeho vystoupení se ale člověk chtě nechtě musí ptát, za co vlastně tato ocenění obdržel. Z pohledu koncertního představení, což bývá to místo, kde se láme chleba, je totiž velmi obtížné najít něco, za co by ho šlo pochválit.

Marcell & fiedlerski, Roxy, Praha, 28.2.2024
© Čestmír Jíra
Hyperpopovou hudbu v Roxy neobstarávali muzikanti, nýbrž jeho laptop. A on sám nezpíval, netančil, na nic nehrál, nevyužíval světelného parku v klubu a na jevišti byl sám. Ke svému projevu využíval v plné délce svého setu autotone, který byl navíc líný vypojovat i v pauzách mezi skladbami, takže i jeho děkovačky působily směšně, asi jako by vám právě poděkoval T-Pain.

Až na skupinku asi deseti tančících v kotli zůstávalo publikum vůči jeho tvorbě netečné, mnozí návštěvníci raději zůstali na baru nebo se dokonce pod stagí bavili mezi sebou zády k interpretovi. Ale dobře mu tak. Stálo to za houby, a když bylo po všem, oddechli jsme si, protože nic horšího v Roxy snad ještě nehrálo.

A jasně, nikde není řečeno, že když na sobě bude Mat213 makat, nemůže to jednoho dne dotáhnout daleko. Jen ať ukáže, co v sobě má. V současné době ale působí jako lakmusový papírek pro všechny ty, kteří tvrdí, že kvůli Mirai, Jelenům a Kryštofům nestojí česká hudební scéna za nic. Patříte-li mezi ně, pak si na mladý objev zajděte třeba v létě na Pop Messe a udělejte si názor sami. Možná si pak "Obchodníka s deštěm" budete zpívat s mnohem větší chutí než kdy dřív.

Marcell & fiedlerski, Roxy, Praha, 28.2.2024
© Čestmír Jíra
Krátce před devátou už ale naplněný sál zahalil dým a žár rudých světel. Ústřední trio odstartovalo energickým kouskem "Se mi zdá" z nové desky "Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů" a ukázky z ní prokládalo hity ze starší sólovky "Hovory domů".

Za zády a nad hlavou měl každý z protagonistů tři světelné tyče, které vytvářely velmi efektní vizuální podívanou, a tak třeba "Každý ráno" bylo nasvícené růžově, zatímco "Přestávám chápat" působilo vizuálně jako majáky policejních aut. Na poměry klubových akcí to bylo dostačující a působivé.

Škoda jen, že zejména v druhé části koncertu osvětlovač přestal svítit i zepředu, a tak na Marcella & spol. místy nebylo moc dobře vidět. Ale třeba to byl záměr.

Úvodní třetina vystoupení byla hodně natlakovaná. Zdálo se, že viditelně velmi soustředěný Marcel Procházka je nervózní jako student u zkoušky. A zatímco přítomným vykládal o tom, jak moc je pro něj tento večer důležitý, pěvecky se snažil probourat k nim silou svého hlasu, a tak čím víc křičel, tím méně zpíval. Je to pochopitelné, olomoucký rodák se dlouhodobě snaží ukázat, že má co nabídnout, a jako by i svým koncertem v Roxy žádal od lidí o pomyslné razítko na to, že to, co dělá, má smysl.

Viditelné uvolnění přišlo ve skladbě "Zářící místo", kdy se zpěvák v krásně melodicky klenutém refrénu trochu více rozezpíval, a hned to bylo lepší. A když se následně postavil za klávesy, aby tou dobou už nadšenému publiku prezentoval novinku "Kde jsi", postaral se náhle o první z vrcholů večera.

Marcell & fiedlerski, Roxy, Praha, 28.2.2024
© Čestmír Jíra
Bolestná píseň o ztrátě otce měla naživo ohromnou sílu, a o co tišší byly v tu chvíli ostatní nástroje, tím silněji naopak na posluchače doléhala tíživá slova ze samotného textu. A ať už jste s milovaným člověkem strávili celý život, nebo jen krátkou, ale silnou chvíli, tak právě "Kde jsi" ty pocity zmatení, smutku a žalu dokázaly skvěle vystihnout.

Na singl "Jablko / skořice" a cover Blue Effectu věnovaný fiedlerskiho tátovi se Marcell přesunul na malé pódium před zvukaře a podle zřetelného jásotu to kromě fanynek zaujalo hlavně Alberta Černého a Martina Kudlu, někdejšího spoluhráče z No Distance Paradise. Akustická vložka ale byla pozoruhodná i tím, jak srdnatě se návštěvníci přidali ke zpěvu anglicky zpívané fráze "I don’t wanna be your friend". Zdá se, že lidi si k té často zmiňované pasáži textu našli cestu a funguje to.

Jestli ještě v úvodu vystoupení bylo na místě ptát se, zda si ten koncert Marcell stíhá i užívat, pak dvojice "Klid se neválí" a "Low" daly pochybovačům jasnou odpověď. Jako by to přepnutí světel na zelenou v první zmíněné dalo skupině povel, ať se odváže ze řetězu. V tu chvíli se z kapely mířící do mainstreamového popu stala rocková úderka a znělo to fantasticky.

Marcell & fiedlerski, Roxy, Praha, 28.2.2024
© Čestmír Jíra
V "Nevim" se sice tentokrát Ben Cristovao neukázal, nečekaný zástup ale nabídli v "Aspoň jednou" rodiče. Marcelův táta Petr, který se dnes živí jako veterinář, ale má za sebou i své vlastní hudební období, si se synem zazpíval a k Ondřeji Fiedlerovi se na basovou kytaru připojila jeho maminka.

Bylo to absolutně neuvěřitelné a dechberoucí. V tu chvíli jako by ze všech tří protagonistů finálně spadla tíha důležitého koncertu a byli naprosto sami sebou. Uvolnili se a viditelně si vzácný moment užívali stejně jako diváci, kteří po skončení tohoto songu tleskali jednoznačně nejdéle. Oba rodiče tak svým dětem společnou desku ještě pokřtili a vrátili se na svá místa v publiku.

Co už ale Marcell neví, tak ve chvíli, kdy se s ostatními vytratili před přídavkem do zákulisí a nechali se vytleskávat zpátky, tak právě jeho táta s mámou tleskali ze všech nejvíc. A to i ve chvíli, kdy už potlesk ostatních ustal. Protože tak to mají správní rodiče dělat. Snad si uvědomuje, jaké má štěstí.

Marcell & fiedlerski, Roxy, Praha, 28.2.2024
© Čestmír Jíra
Závěrečná dvojice "Tvůj svět" a "Déšť" coby největší hity byly důkazem, že do sebe všechno zapadlo. Trojice muzikantů se ve svém hudebním životě nějakou dobu hledala, než k sobě našla cestu.

Všichni tři jsou svým způsobem odpadlíci ze svých dřívějších projektů, kteří zdálky mohou vypadat jako trio, které si na sebe zbylo. Život se ani s jedním z nich nemazal a zvlášť v posledních letech si pánové museli projít peklem. Ale jak už bylo řečeno v úvodu, dali kromě silného materiálu dobrý základ i svému přátelství, které je z pódia cítit.

Marcell se v průběhu vystoupení nechal slyšet, že jeho nejoblíbenější novou písničkou je "Domov z papíru". S vydařeným koncertem v Roxy v zádech teď může ty papíry zmuchlat a vyhodit. Dům symbolizující jeho sólovou kariéru totiž získal v prestižním klubu do základů další solidní cihlu.

P. S.: Už brzy vám na stránkách musicserveru přineseme obsáhlý rozhovor, z nějž pochopíte nejen to, čím je aktuální deska výjimečná, ale třeba i proč po konci koncertu zazněla další filmová melodie, tentokrát ta ze "Star Wars". A proč je to vtipné. Zůstaňte nám věrní.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) (14.04.2024 10:00)
- Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (1/2) (13.04.2024 10:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Recenze: Marcell a fiedlerski se na desce "Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů" vyrovnávají se smrtí (13.02.2024 14:15)
- Naživo: Znovu na velké scéně a zase úplně jinak. Ben Cristovao si do O2 areny připravil naprosto odlišnou show (11.11.2023 16:34)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- MEME a Marcell budou 25. dubna na Bořislavce léčit zpěvem (17.04.2023 18:04)
- Naživo: Prvnímu velkému koncertu Marcellovy sólové kariéry přihlíželo narvané Rock Café (24.03.2023 16:35)
- Video: Marcell natočil videoklip k písničce "Sliby" u moře. A vyrazil na turné (22.03.2023 16:04)
- Rozhovory: Marcell - Do Londýna jsme si přijeli pro zvuk bicích, pochvala od The 1975 potěšila (2/2) (31.01.2023 18:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu