shop.musicserver.cz
Marcell, Good Times Only, Rock Café, Praha, 22.3.2023

Prvnímu velkému koncertu Marcellovy sólové kariéry přihlíželo narvané Rock Café

Vydáno: 24.03.2023 16:35 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Jonáš Hájek

Jarní turné zavede Marcella ještě do Zlína, Olomouce, Brna, Ostravy a Liberce, vůbec první zastávka se ale uskutečnila v pražském klubu Rock Café. Tam zpěvák pozval mimo jiné také zástupce musicserveru. A jak je jeho dobrým zvykem, léčil. Tentokrát hudbou.

Live: Marcell

support: Good Times Only
místo: Rock Café, Praha
datum: 22. března 2023
setlist: Přestávám chápat, Každý ráno, Srdce z ledu mashup, Zářící místo, Listí ve větru, Jablko / skořice, Hledáme doma, Aspoň jednou, Vedle tebe, Sunshine na Bali, Sliby, Nevim, Tvůj svět, 22 dní (Meky Žbirka cover)

Marcell, Rock Café, Praha, 22.3.2023
© Jonáš Hájek
Každé začátky jsou těžké. Třeba když jako Marcell odpálíte první písničku svého prvního plnohodnotného sólového turné a hned na prvním koncertě ji musíte po prvním refrénu restartovat, protože vám vypadne proud. Natěšený dav to trochu rozladí, navíc chvíli trvá, než se povede všechny kabely vrátit do provozu a znovu nahodit řetěz. Ale jak se zpívá právě v úvodní písni "Přestávám chápat", evidentně "né všechny cesty maj' společnej cíl".

Ještě než se ale Rock Café mohlo těšit ze zhruba hodinového setu někdejšího frontmana No Distance Paradise, který skladby mateřské formace pro tento večer záměrně vynechal, zahráli jako předskokani Good Times Only. Pražská skupina, které před lety pomohla výhra v soutěži Startér, má na svém kontě první desku "Pěkný chvíle" a svůj hudební styl popisuje jako post-pop. Jestliže jste o ní přesto nikdy dříve neslyšeli, nevěšte hlavu, i pro nás to bylo první setkání a to jsme v muzice ponoření od rána do noci.

Jejich sound je postavený na příjemně lehkých funky rytmech a letních synťácích a místy připomněl Foals, nebo dokonce Jungle. Škoda jen, že zvukař trochu upozadil pěveckou linku, takže kdykoliv hrála kapela naplno, nebylo zpěvákovi dostatečně zřetelně rozumět. A tak jsme si ty texty skládali v hlavě jen po částech.

Marcell, Rock Café, Praha, 22.3.2023
© Jonáš Hájek
Pokud bychom mohli dát dvě nevyžádané rady, první by byla: změňte si jméno. Kapelám zpívajícím česky anglický název zbytečně ubírá posluchače, masové publikum se k nim tak snadno nedostane. Navíc spojení slov Good Times Only je dost generické a v paměti dlouho neutkví.

Druhá rada by zněla: soustřeďte se na rozmáchlejší pěvecké linky. Skupina se zatím prezentuje spíše takovým povídavým zpěvem a ten v posluchačích mnoho emocí nevyvolá, byť mohou být texty a hudba sebelepší. Třeba "Letní třešně bývají nejsladší" nebo "Tak jsme tu" jsou ale jinak sympatické singly, potenciál Good Times Only určitě mají. Držíme palce, ať jim na dalších koncertech skáče euforicky více lidí než jen jejich nadšený osvětlovač.

Ale zpátky k Marcellovi. Ten se může za léta praxe pochlubit celou řádkou kontaktů z branže, a v zaplněném klubu jste tak mohli potkat například jeho kamarádku Annabelle, s níž spolupracoval na jejím singlu "Running Out Of Fucking Time", kytaristu Lukáše Chromka, moderátory Honzu Dědka, Naomi Adachi nebo podcastera Čestmíra Strakatého s manželkou, která prý nedávno také trochu propadla aktuálnímu videohernímu hitu "Hogwarts Legacy".

Především tam ale byli jeho nejbližší kolegové - na kytaru Ondřej Fiedler a na bicí Matyáš Vorda. Snad jich časem bude stát na pódiu ještě víc, aby se co nejvíce eliminovaly předtočené doprovodné smyčky. A to i včetně pěveckých hostů, kteří kupodivu v Rock Café scházeli. Což ale pochopitelně nestojí jen na tom, že by si je tam protagonista přál, ale také na jejich časových možnostech.

Marcell, Rock Café, Praha, 22.3.2023
© Jonáš Hájek
Co se ale naopak povedlo, byla především Marcellova muzikálnost. Model co písnička, to jiný nástroj v ruce byl téměř dodržen. A tak se například v "Aspoň jednou", jednom z textových i energických highlightů večera, olomoucký hudebník představil s basovou kytarou. To u podobných umělců nebývá úplně běžné. Pokud si tedy neříkají třeba Sting.

Přes veškerou snahu se ale bohužel nepodařilo úplně prodat akustickou část, která je pro zpěváka velmi důležitá. Jak "Listí ve větru", tak singl "Jablko / skořice" byly přes sborový zpěv prvních řad přehlušeny hlasitými diváky z protilehlého baru, což je v Rock Café letitý problém skoro u každého vystoupení, které se na moment ztiší. Možná že kdyby je trio zařadilo do programu o trochu později, vyzněly by tyto jinak pěkné balady o poznání lépe. To už totiž Marcellovi diváci zobali z ruky jak psi, když jim nastavíte dlaň s granulemi.

Marcell, Rock Café, Praha, 22.3.2023
© Jonáš Hájek
Rozjetá "Sunshine na Bali" už byla tou pravou rockovou jízdou, kterou její interpret věnoval všem muzikantům, kteří právě na tento ostrov stále častěji jezdí vyčistit si hlavu. A zdálo se, že i z Marcella v tu chvíli úvodní nervozita konečně spadla a začal si to užívat podobně jako o chvíli dříve v "Aspoň jednou" Matyáš Vorda bubnování. Před už zavedený hit "Nevim", vzniklý i díky kampani od O2, se ještě vměstnal nejnovější singl "Sliby", který albu obrovsky pomohl a jehož čísla naznačují možné zlidovění.

A na konci základní části došlo ještě na "Tvůj svět", který byl sice bez Lucie Bílé, ale zato silnější než kdy jindy. Trio se totiž rozhodlo zahrát ho jinak, než jak ho znáte ze sólo podání na albu "Hovory domů". Začalo se intimně, pomalu a pak se do toho v jeden moment náhle všichni tři opřeli. Mělo to sílu. A byla to ta vůbec nejlepší verze této skladby, jakou jsme zatím mohli slyšet. Skvělá práce.

Marcell, Rock Café, Praha, 22.3.2023
© Jonáš Hájek
Pro přídavek se přidala skupina Good Times Only, a jelikož debutová deska vznikala v Londýně i díky spolupráci s Davidem Žbirkou (více se o tom můžete dočíst v našem dvoudílném rozhovoru), končilo se s písní "22 dní" od jeho zesnulého otce. A jakkoliv se tomu těžko věří, Marcell dokázal ve svém hlasovém rejstříku najít takovou polohu, že zněl úplně jako Meky.

Na první koncert to nebylo špatné. Zmiňované dětské nemoci se určitě ještě podaří vychytat, program by se do dalších měst snad mohl i trošku prodloužit (třeba o singly, které na desce nejsou) a pak už se dá očekávat, že to bude čím dál tím lepší.

Ačkoliv někdejší předskokan The 1975 nebo Kensington zdaleka není na scéně nováčkem, tak s (prozatím?) odhozenou minulostí si je jistě vědom toho, že příště už bude hrát ve větších klubech než jen v Rock Café. Nový začátek je tady. A Marcell se zdá být připraven.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) (14.04.2024 10:00)
- Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (1/2) (13.04.2024 10:00)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Naživo: Nespoutaně euforičtí ožralové z The 1975 v Praze připomněli, že život je krásný (15.03.2024 14:00)
- Naživo: Marcella & fiedlerskiho na křtu v Roxy podpořili i jejich rodiče (29.02.2024 11:34)
- Recenze: Marcell a fiedlerski se na desce "Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů" vyrovnávají se smrtí (13.02.2024 14:15)
- Audio: The 1975 se v krátkém songu "Now Is The Hour" loučí s milou. Dojemná skladba zazní v očekávaném seriálu "The New Look" (08.02.2024 12:24)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu