Marien uzavírají kapitolu alba "2020" klipem k titulní písni

26.07.2023 17:17 - Milan Menčík | foto: Marien

Pardubičtí Marien pomalu, ale jistě uzavírají kapitolu své čtvrté studiovky "2020" už šestým (!) klipem z ní. Po skladbách "Básník", "Propast", krásné verzi převzaté balady "Příboj", covidové "Balkónové" a odlehčené "Káva a lívance" přichází na řadu titulní kousek.

V repertoáru skupiny se jedná o speciální píseň i v tom smyslu, že je celá určena chlapské části sestavy. Má však v sobě ještě daleko víc specialit, jak exkluzivně pro musicserver prozradil kapelník a autor hudby i textu Vít Troníček: "Myslím, že jednou z úžasných vlastností folkové muziky je, že vzniká především z potřeby něco říci, nikoliv jen ze snahy upoutat pozornost."

A to se týká i klipu. Troníček říká: "Ani vizuální ztvárnění songu '2020' si neklade za cíl uspět u širokého publika či dostat se do nějaké televize, jde spíše o snahu dovyprávět příběh písně, která přišla na svět opravdu těsně před covidovou pandemií a některé otazníky nabraly tím celosvětovým restartem na naléhavosti. Proto jsme ten klip vlastně natočili až nyní a ukryli do něj mnoho symbolů, které nám s tématem písně rezonují: cesta, ryze pánská a psí společnost, ročník pálenky, smírčí kříž, různé rychlosti vnímání času, krajina nedaleko Žamberka, vyschlý potok i chůze přes čerstvě pohnojenou louku."

Až šansonově laděné skladbě nechybí vizuální ztvárnění z dílny Robina Kloseho a Adama Urbance alias A2. U jinak poměrně zádumčivé písně dojde na vtipnou pointu. "Snad z toho je čitelná i úleva z někdejších obav o zdraví blízkých či zajištění existence a následná oslava každé chvíle, kdy je nám dobře. Myslím, že jsme to té písničce a hlavně všem těm úžasným lidem, kteří obrovsky natáčení stejnojmenného cédéčka podpořili, ještě trochu dlužili," dodává Troníček.

Konec jedné kapitoly znamená i začátek nové, vždyť Marien budou už brzy slavit výročí dvacet let od založení. I nadále navíc pilně koncertují, například 1. srpna zahrají se spřízněnou formací Fukanec na Prázdninách v Telči, ostatní termíny a info lze nalézt na jejich oficiálních stránkách.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY