shop.musicserver.cz
The 1975, Rock For People, Park 360, Hradec Králové, 10.6.2023

The 1975 předvedli svůj dosud nejlepší set v Česku. Na Rock For People rozhoupali boky lidí

Vydáno: 11.06.2023 13:09 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

"Vždyť je ožralý!" napadlo možná nejednoho návštěvníka, který oceňovanou skupinu ze Spojeného království viděl poprvé a její tvorbu třeba vůbec neznal. A že takových lidí na Rock For People nebylo málo. Jenže s The 1975 nic není tak úplně jednoznačné, jsou sofistikovanější mnohem víc, než se zdá!

Live: Rock For People 2023 - den třetí - The 1975

místo: Park 360, Hradec Králové
datum: 10. června 2023

The 1975, Rock For People 2023, den třetí, Park 360, Hradec Králové, 10.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Papírově asi nejslabší headliner sice dle očekávání přilákal nejméně lidí, ale s tím se počítalo. Je to skupina, kterou si nejvíc užijete, pokud rostete spolu s ní. Rádia ji navzdory její líbivosti skoro nehrají a spousta lidí její existenci zaznamenala teprve před pár měsíci. To když stránky bulváru znovu zaplnila Taylor Swift.

Ta se rozešla se svým dlouholetým přítelem, a jen co se začalo mluvit o jejím románku s Fernandem Alonsem, objevily se fotky, na kterých držela za ruku frontmana The 1975 Mattyho Healyho. Její fanouškovská základna tak znovu explodovala nadšením a jala se pátrat po tom, kým její nový boyfriend vlastně je. Pár ale nestihl tyto spekulace ani oficiálně potvrdit a zhruba po dvou měsících bylo po pohádce. Nárůst popularity Healyho kapely byl ale nezpochybnitelný a budeme si muset asi počkat na další řadovku americké hvězdy, abychom z textů vyčetli, co podle ní její dnes už bývalý partner pokazil tentokrát.

Někdejší pop rock a indie rock už je nejen v jejich tvorbě, ale i při koncertech takřka neznatelný, zatímco osmdesátkový synth pop, lehoučký jak pírko, nabírá na síle čím dál tím víc. The 1975 navíc přijeli se svou pátou deskou "Being Funny In A Foreign Language", dle kritiků i posluchačů jednou z jejich nejlepších. Ostatně nominace na nejprestižnější kategorii Album roku při letošních Brit Awards jen potvrdila výše řečené.

The 1975, Rock For People 2023, den třetí, Park 360, Hradec Králové, 10.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ale zpět k té opilosti. Když se zpěvák objevil na scéně v lékařském plášti a s velkými hlavovými sluchátky na uších, zapálil si cigáro a ležérně vzal do ruky flašku vína, nepřipraveným divákům se nejspíš protočily panenky. Za mikrofonem se svíjel, jako by stát rovně byla ta vůbec nejtěžší věc na světě, a když se bezcílně procházel po molu, motal nohu přes nohu.

Bylo vidět, že kdo je nebo není pod pódiem, je mu absolutně jedno. Většinu koncertu odzpíval se zavřenýma očima a s útrpným výrazem ve tváři, mimiku a emoce v jeho tvářích jste mohli číst převážně díky jeho hustému, tvary měnícímu obočí. Působil kvůli tomu všemu nevychovaně, neurvale, neuctivě, možná až trochu vulgárně. A když se při třetí skladbě "Oh Caroline" zhroutil do křesla a vypadalo to, že už se nezvedne, byli s ním možná mnozí rychle soudící návštěvníci hned hotoví.

Ale teď přichází ten twist. Bylo to celé jen na oko. Byla to v jeho mysli jen jakási divadelní hra. Role, do které se Matt vystoupení co vystoupení snaží sám sebe napasovat. On je totiž takový vždycky. A slovo "Atpoaim", které se rozsvítilo na úplném konci, budiž klíčovým vysvětlením. Je to totiž zkratka "A Theatrical Performance Of An Intimate Moment", v překladu tedy něco jako "divadelní představení intimního okamžiku". A jeho záměrem je ukázat věci, které při běžné show neuvidíte.

The 1975, Rock For People 2023, den třetí, Park 360, Hradec Králové, 10.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Když sedá do křesla, snaží se tím vyvolat dojem terepeutické session u cvokaře. To hraní spočívá i v tom, že když se jmenujete Matty Healy, s nikým zrovna nechodíte a strávíte kvůli covidu přes rok sami doma jen s internetem, tak vám z toho hrábne. Frontman se proto v úvodní části představení noc co noc snaží ukázat, co vlastně znamená sláva. Jak falešná a pomíjivá je.

"Celým smyslem této performance je vypadat trochu divně, protože je to důležitá sebereflexe. Ta postava v úvodu jsem já sám. A to představení je o tom, že jsem člověkem, který dělá chyby a který dělá špatné věci. Dříve jsem byl hodně nezodpovědný a pravdou je, že nejsem rád, že jsem slavný. Proto se snažím dělat si z toho srandu a sám sebe takto před spoustou lidí často úmyslně zesměšňuju, ale tak to prostě je," nechal se nedávno slyšet čtyřiatřicetiletý zpěvák, který se vždy poté, co sundá plášť a vymění ho za sako, se svou rozevlátostí trochu umírní.

Vysvětluje tím tak i téma, na kterém se jeho fanoušci dodnes nemohou shodnout, a sice, zda v připravené placatce má whisky, nebo jen vodu. A úplně stejné je to i s tou flaškou červeného vína. Snahou je ukázat se jako zhýralý osmdesátkový rocker, a dělat si tak srandu sám ze sebe, ale také z celého toho pozlátka kolem něj. A i když to on sám nikde neříká naplno, nejednou dá svým výkonem vzpomenout na nejlepší léta George Michaela.

The 1975, Rock For People 2023, den třetí, Park 360, Hradec Králové, 10.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Pokud se vám to i nadále zdá neuvěřitelné, pak si možná vzpomenete na moment, kdy se Matt otočil publiku zády a ukázal prstem na jednoho z kolegů v celkem osmičlenném souboru. Přichytil jej totiž při drobné muzikantské chybě a krátce se tomu oba zasmáli. To proto, že ač na to nevypadá, velmi dobře ví, co se kolem něj děje. A on sám přes to všechno, co ze sebe na scéně dělá, nepřestává být vynikajícím frontmanem - zpívá vždy maximálně přesně, množství kytar střídající se v průběhu setu v jeho rukou taktéž nechá rozeznít přesně to množství not, které je předepsáno. To prostě v opilosti neuděláte.

Sestava kolem něj v Hradci Králové hrála jednu vyšperkovanou píseň za druhou - jednou tam byly krásně slyšet synťáky, jindy dobarvil nástrojově bohatou skladbu klavír, vůbec nejvděčnější ale byl jakýkoliv tón zahraný na saxofon. Publikum v tu chvíli propukalo v bezuzdnou euforii a tančilo tolik, kolik mu to zatím žádný jiný bod programu na letošním Rock For People neumožnil. Songy The 1975 totiž mají fantastický groove, a v obecenstvu tak byli vidět metalisti, kteří přijeli na Slipknot, nakonec ale rozhýbali boky právě na skupinu, na kterou by jinak v životě nevyrazili. Tak moc byli ostrované strhující.

The 1975, Rock For People 2023, den třetí, Park 360, Hradec Králové, 10.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Prim v setlistu tvořily pochopitelně ukázky z nové desky, výborná byla například radostná "Hapiness" v úvodu nebo táhlá balada "About You", při které si nejeden pár romanticky zaploužil. Ani starší věci neztrácely na síle - "Me & You Together Song", houpavá "Somebody Else" nebo dávný hit "Sex".

Vůbec největší ohlas ale vyvolal jako vždy singl "The Sound". A to nejen proto, že je to naprostá esence toho nejlepšího, co tahle parta zatím vytvořila, ale také proto, že to byl nečekaný bonus i pro dlouholeté příznivce - pánové ji totiž i přes její nespornou popularitu v poslední době hrají naživo jen výjimečně. A vzhledem k jejich rostoucí popularitě je nasnadě, že je u nás naživo uvidíme čím dál tím méně - chtějí je totiž vidět hudební fanoušci ve stále větších halách po celém světě.

"Pardon, že jsem moc nemluvil, ale věřte mi, je to pro vás takto lepší," vrátil se v závěru po skvěle rozhoupané písni "Love It If We Made It" Healy znovu do role. A víte co? Třeba i přes to všechno už do sebe nějaký ten panák obrátil. Sám v minulosti přiznal, že to s alkoholem v začátcích kariéry přeháněl, i proto ale teď dělá právě to, co jsme na hradeckém letišti měli možnost vidět. Jenže po tom všem, co na pódiu předvedl - záleží na tom vůbec?

The 1975, Rock For People 2023, den třetí, Park 360, Hradec Králové, 10.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Koncert The 1975 se na Rock For People opět skvěle hodil a snadno se stal jedním z nejsilnějších zážitků roku 2023. Úžasně totiž zapadl do slunného počasí v teplém létě. Byl vzdušný, lehký a šťavnatý.

Byl jako to pomyslné paraplíčko, které jako finální tečku vhodíte do čerstvě připraveného míchaného drinku a pak se z něj s velkou chutí poprvé napijete. A po polknutí uděláte spokojené "Áááách". A když je po všem, požádáte barmana o přídavek.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád 19. týden 2024
Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift.... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina Na velké hvězdy chudší týden nabízí především novinku Kings Of Leon, kterým sekunduje s ípíčkem plných hostů Orville Peck, australské duo Angus & Julia Stone, popový písničkář Alec Benjamin, punk-rockoví Hot Water Music,... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 13:36 v sekci Novinky | Nové desky
Tereza Balonová, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2024
Naživo: Tereza Balonová v Lucerna Music Baru zářila jako hvězda, která hned tak nevyhasne Malostranská beseda už byla příliš malá, a tak Tereza Balonová vyrazila do Lucerna Music Baru. V něm dle svých slov viděla spoustu zahraničních kapel, které jí pomáhaly na cestě k tomu, aby našla svou vlastní hudební tvář. Nyní... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 21:27 v sekci Naživo
The Beatles - Let It Be 8/10
Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles Poté, co režisér Peter Jackson dovyprávěl příběh konce The Beatles v rozsáhlém třídílném dokumentu "The Beatles: Get Back", postaveném na dosud nikdy nezveřejněných záběrech, se k tématu vrací ještě jednou. V digitálně... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Nespoutaně euforičtí ožralové z The 1975 v Praze připomněli, že život je krásný (15.03.2024 14:00)
- Audio: The 1975 se v krátkém songu "Now Is The Hour" loučí s milou. Dojemná skladba zazní v očekávaném seriálu "The New Look" (08.02.2024 12:24)
- Jeden z headlinerů letošního rekordního Rock for People se vrací do ČR! The 1975 na jaře vystoupí v Praze ve své nejlepší kondici (31.08.2023 12:09)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- The 1975 v Malajsii už nevystoupí. Může za to polibek, který dal Matty Healy Rossu MacDonaldovi (27.07.2023 12:24)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: The 1975 zahráli milostnou "Oh Caroline" pro Vevo (14.03.2023 10:43)
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- Recenze: Album "Being Funny in a Foreign Language" od The 1975 je překvapivě intimním a dojemným počinem (21.12.2022 08:00)
- Video: The 1975 v klipu "Oh Caroline" nacházejí věčnou lásku jeden v druhém (12.12.2022 17:47)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Queen Kabát Adele Imagine Dragons Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Rammstein AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu