shop.musicserver.cz
Avril Lavigne, Girlfriends, Phem, Fortuna Arena, Praha, 26.4.2023

Avril Lavigne svůj stín ani na potřetí nepřekročila

Vydáno: 27.04.2023 18:36 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Po několika covidových odkladech a téměř patnácti letech se do Prahy vrátila kanadská zpěvačka Avril Lavigne. Kdo čekal, že před čtyřicítkou pěvecky a koncertně dozraje a její vystoupení začnou být skutečným hudebním zážitkem, ten se mýlil. Přesto si většina příchozích její koncert náramně užila.

Live: Avril Lavigne

support: Phem, Girlfriends
místo: Fortuna Arena, Praha
datum: 26. dubna 2023
setlist: Bad Reputation (intro), Bite Me, What the Hell, Here's To Never Growing Up, Complicated, It Was In Me, When You're Gone, Wish You Were Here, My Happy Ending, I'm A Mess, All The Small Things, Hello Kitty (intermezzo), Love Sux, Girlfriend, Love It When You Hate Me, Sk8er Boi
Přídavky: Head Above Water, Avalanche, I'm With You
Fotogalerie

Girlfriends, Praha, Fortuna aréna, 26.4.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Avril Lavigne si na evropskou část turné pozvala hned dva předskokany a kdo je náhodou minul, přišel o docela dobré minikoncerty. Jako první nastoupila na pódium Phem, která už spolupracovala s lidmi jako Steve Aoki, Grandson nebo Machine Gun Kelly. Ačkoli si s sebou přivezla pouze kytaristu a bubeníka a další nástroje jely z playbacku, mělo její vystoupení energii a náboj a ona sama působila na pódiu jistě. Působila jako mladší verze hlavní hvězdy, a to i stylově, když pop-punkové vypalovačky prokládala pomalejšími kousky. Obzvlášť dobře se chytla hitovka "I Love My Dog".

Kvalitativně ještě výš potom vystoupalo duo Girlfriends, které navzdory svému názvu tvoří dva pánové - Travis Mills a Nick Gross. Ti si k sobě naživo přibrali ještě třetího hudebníka. Mills působí na hudební scéně již více než deset let a na jeho projevu to bylo znát. Zvolna se zaplňující halu si získal poměrně rychle a během několika málo songů lidi na ploše tancovali a dobře se bavili. Pravda, zkoušel je také rozezpívat, což se mu dařilo jen se střídavým úspěchem. Na druhou stranu musel být překvapený, jak chladně publikum reagovalo na coververzi "Just A Girl" od No Doubt. Zda mladší generace tuhle hitovku nezná, se lze pouze domýšlet. Zatímco Phem měla ve světelném parku sympatickou podporu, Girlfriends už jeli takřka na plná světla, což jen podtrhlo velmi dobrý dojem z jejich vystoupení, a těžko se divit, že odcházeli za velmi slušného potlesku. Slibovali, že se brzy vrátí, což by nebylo vůbec špatné.

Avril Lavigne, Praha, Fortuna aréna, 26.4.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Samotný koncert Avril Lavigne začal velmi povedeným intrem v podobě coververze "Bad Reputation" Joan Jett. Pohříchu to bylo na delší dobu to nejpovedenější, co jsme mohli slyšet, protože už v úvodní "Bite Me" vyběhly na povrch všechny neduhy, kterými Kanaďanka při živých vystoupeních trpí. Prakticky od začátku se netrefovala do tónů, dechu ani rytmu. Kdo by si myslel, že po třicítce dospěje a na tomto trochu zapracuje, ten byl na velkém omylu. Vše zůstalo při staru. Na jednu stranu je sympatické, že své mezery v pěvecké technice přiznává a nijak je neopravuje za pomoci elektroniky, na druhou stranu si člověk říká, proč si s sebou nevezme několik podpůrných vokalistek, které by ji ve vypjatých chvílích podržely a trochu nasměrovaly do správných tónin. Zvlášť s ohledem na to, že některé party jejího vlastního zpěvu hrály z playbacku. Člověk to pochopí u začínajících interpretů, ale ne u hvězdy její velikosti. S postupujícím časem se kvalita jejího zpěvu o něco málo zlepšila, ale ruce k nebi bych kvůli tomu nezvedal.

Bohužel i v další oblasti nedošlo ke zlepšení, spíše naopak. Zatímco při své poslední zastávce v Praze působila uvolněným dojmem, usmívala se a komunikovala s fanoušky, tentokrát se stejně jako v případě svého debutu u nás uzavřela víceméně do sebe a s příchozími prohodila pouze pár pozdravů, odehrála a odzpívala to své a zmizela do zákulisí.

Avril Lavigne, Praha, Fortuna aréna, 26.4.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Naštěstí držela v rukou ještě dvě esa. Tím prvním byly její písničky. Ať už bylo do tohoto místa napsáno cokoli, pravdou je, že někdejší punková princezna má setsakra dobrý čuch na melodie a způsob, jak z nich udělat hity. Navíc na poslední desce "Love Sux" ji v tom ještě excelentně podpořil Travis Barker, takže ji klidně mohla odehrát celou a měla by zajištěný úspěch. Zaznělo z ní nakonec pouze pět kousků, ale i tak patřily k vrcholům koncertu. Snad jen v titulní "Love Sux" si mohla odpustit usednutí za bicí. Uhrát a uzpívat zrovna takovýto song by dalo zabrat i těm nejlepším bubeníkům/zpěvákům, a tak nebylo divu, že tahle hitovka na svém drajvu hodně ztratila.

Druhým esem byla doprovodná show. Avril Lavigne to s ní nikdy extra nepřeháněla a dělala spíše dobré rockové koncerty. V tom pokračovala i tentokrát. Vystačila si s jednou promítací stěnou, kde většinou běžely animace, konfetami, CO děly a několika malými obrazovkami před samotnou kapelou. Výborný vizuální zážitek měli na svědomí její designéři světel a pak ten, koho napadlo do publika vypustit asi osm velkých balonů, které stojící fanoušci udrželi pinkáním nad hlavami podstatnou část celého večera. Obě tato esa nakonec způsobila, že ve Fortuna Areně panovala výborná atmosféra a lidi se výborně bavili, s Avril zpívali a někdy i dýchali.

Avril Lavigne, Praha, Fortuna aréna, 26.4.2023
© Vojta Florian / musicserver.cz
Ačkoli tedy Avril Lavigne přijela představit primárně poslední desku "Love Sux", nezapomínala ani na své největší hity a představila poctivý průřez svoji kariérou od hlasitě přijaté "Complicated", kterou zpíval snad opravdu každý, přes nabitou "Girlfriend" až po "Head Above Water", kterou možná leckdo do té doby ani nezaregistroval. Pouze jednou si odskočila od svého repertoáru, když zařadila coververzi "All The Small Things" od Blink-182, při níž se vrátili na pódium jak Girlfriends, tak Phem. Publikum se i v případě téhle písničky chytalo poněkud déle, ale jakmile ji poznalo, začala jedna velká párty.

Možná se někdo divil, proč Avril Lavigne nehraje ve větším prostoru. Její třetí pražská zastávka ale znovu ukázala, proč se po O2 areně musela vrátit zpět do někdejší Sportovní haly, a to i přes to, že má na kontě skvělou desku. Je sice skvělá skladatelka, textařka a producentka, která má na kontě skvělé hity, ale bohužel je výrazně horší performerka. Lidi to o ní ví, a tak na ni chodí pouze fanoušci, pár lidí z nostalgie a pak ti, co doufají, že to bude lepší než minule. Ale třeba nás opravdu ještě někdy překvapí.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Video: blink-182 se v "One More Time" proměnili v bandu nostalgických kotlíkářů (04.10.2023 11:13)
- blink-182 v říjnu svůj comeback potvrdí deskou "One More Time..." (21.09.2023 10:33)
- Naživo: Blink-182 do Prahy dovezli stadiónovou show, vagón nostalgie a spoustu pubertálního humoru (20.09.2023 12:02)
- Fotogalerie: Blink-182 zahráli v Praze v původní sestavě (20.09.2023 08:41)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rozhovory: Girlfriends - Píšeme porozchodový songy o bejvalkách (25.05.2023 18:00)
- Fotogalerie: Avril Lavigne v obrazech (27.04.2023 13:53)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu