James Harries už tento pátek vydá desku "Hiraeth"

23.02.2023 16:04 - Dan Hájek | foto: Marek Musil

Minulá studiovka "Superstition" představila Jamese Harriese v současnějším popovém designu. Její následovník "Hiraeth" však bude téměř opakem - návratem ke komornějšímu, akustičtějšímu zvuku, v němž se kloubí muzikantův cit pro ryzí písničkářství a nabité zkušenosti s tvorbou filmové hudby. První návnadou se stala úvodní skladba "Diamond Girl".

"Velšské slovo 'hiraeth' v sobě spojuje hlubokou touhu po domově s nádechem nostalgie. Nemá přesný překlad, ale já to cítím tak, jako by ten domov ani nebyl skutečný. Takové pocity ve mně vyvolával chaos kolem brexitu a pak odloučení během pandemie. Jako bych nikam na světě nepatřil a slovo 'domov' mě jenom mátlo," doplňuje sám autor.

Doprovodný klip ke zmíněnému singlu režíroval Petr Lexa z kapely Slza. Vedle samotného Harriese v něm účinkuje herečka Judit Pecháček (Bárdos). Ztvárňuje dívku, ke které se James obrací a svěřuje se jí i v textu písně. Lexovi se do tohoto křehkého videa podařilo vtěsnat nemálo intimity a emocí, jež se touto baladou nesou.

Album "Hiraeth" vyjde již tento pátek 24. února a James Harries na něm nabídne tuto desítku songů: Diamond Girl, Stranger to Me, Throw My Arms Around the World, Gold, Rita, You Are Missing from Me, I'm Not Talking to You, Don't Tell Me How It Ends, Home, Could We Still Be Lovers. Mezi hosty na nahrávce pak najdeme Amélii Sibu, hráče na violoncello České filharmonie Jana Kellera, kytaristu Josefa Štěpánka nebo bubeníka Romana Víchu. Producentsky byl na blízku opět Viliam Béreš.

K vydání "Hiraeth" je v plánu i krátké jarní turné (to by pak mělo pokračovat na podzim). Jeho zastávky jsou následující:

29.3. - Liberec, Lidové sady
31.3. - Děčín, Garage
1.4. - Teplice, JazzTep
12.4. - Praha, Malostranská beseda (křest alba)
13.4. - Vysoké Mýto, M-klub
20.4. - Hradec Králové, U Stolu
27.4. - Karlovy Vary, Paderewski
10.5. - Plzeň, Měšťanská beseda



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY