shop.musicserver.cz
Nové desky 50/2022 - od Nikol Bókové přes Weezer po Circa Survive

Nové desky 50/2022 - od Nikol Bókové přes Weezer po Circa Survive

Vydáno: 23.12.2022 08:00 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: soleil et pluie

Poslední hudební novinky roku 2022 servírují Nikol Bóková s druhým letošním albem, Luboš Soukup s projektem Machina Mundi, američtí rappeři The Alchemist, Lil Durk a Jacquees či rockeři Circa Survive. Živáky vydávají David Crosby a Lucie, sérii ípíček uzavírají Weezer a představíme i projekt Davea Gahana s Kurtem Uenalou.

V pátek 16. prosince vyšly tyto nové tituly:

Nikol Bóková - Naked Pieces
žánr: jazz / vážná hudba

 Nikol Bóková - Naked Pieces
Půl roku od vydání alba "Elements" vydává česká klavíristka Nikol Bóková ještě jedno - už páté v průběhu čtyř let. Zatímco předchůdce byl nahraný v uskupení Nikol Bóková Quartet, v případě "Naked Pieces" si vystačí ona sama s klavírem. Příznivci její kombinace jazzu a vážné hudby zde najdou deset skladeb. Pět je zcela nových, ve druhé pětici se autorka inspirovala vlastními motivy, objevujícími se napříč všemi jejími dosavadními řadovkami. Témata, prvotně vytvořená pro trio a kvartet, zde upravila pro sólový klavír a hudebně je obohatila novými formami i obsahem. "Impulsem ke vzniku tohoto programu byl koncertní cyklus Hybatelé rezonance, pro který jsem měla možnost zkombinovat klasický repertoár s vlastní hudbou. Tento říjnový koncert v Anežském klášteře byl tak krásným zážitkem, že jsme se s Janem Valou rozhodli autorskou část koncertu natočit jako album co nejdříve," říká Nikol. První ochutnávky sdílí na webu svého labelu Soleil et Pluie.


Lucie - V Opeře 2022
žánr: rock

Lucie - V opeře 2022
Skupina Lucie letos navázala na svůj dvacet let starý projekt "Lucie v Opeře". S novým programem vyrazila po sportovních halách, aby zde představila své rockové hity v dosud neslyšených aranžích Českým lvem oceněného Kryštofa Marka a s doprovodem Filharmonie Hradec Králové. I tentokrát se rozhodla zprostředkovat tento zážitek širšímu publiku formou vydání živého záznamu. O mix a mastering alba s názvem "V Opeře 2022" se postaral respektovaný dánský producent a zvukový mág Jacob Hansen. Druhý disk kolekce obsahuje sympho rmx bonusy vybraných hitů v produkci významných českých a slovenských producentů. Ukázky poslouchejte na na stránkách vydavatelství Supraphon.


Circa Survive - Two Dreams
žánr: rock

Circa Survive - Two Dreams
Alternativní rockeři z Pensylvánie Circa Survive si podle nedávného prohlášení dávají po dvaceti letech své existence pauzu na dobu neurčitou. Jako malou rozlučku servírují svým posluchačům kompilaci dvou dříve vydaných EP - "A Dream About Death" a "A Dream About Love" - v jednom balení pod souhrnným názvem "Two Dreams". Kolekce je odvážnější a avantgardnější než snad všechno, co muzikanti vydali kdy předtím. Přesně odráží stav kapely, která byla téměř po dvaceti letech své kariéry nucena najít způsoby, jak v důsledku globální pandemie obhájit své právo na existenci. Slovo sen objevující se v obou názvech alb nevyjadřuje nějakou idealistickou fázi spánku, ale temnou surrealistickou zkušenost zpěváka Anthonyho Greena po relapsu a předávkování heroinem během psaní songů na obě ípíčka. Ukázky naleznete na YouTube profilu formace.


Krausberry - Poslední nádražák
žánr: blues rock

Krausberry - Poslední nádražák
Blues-rockoví Krausberry působí na naší hudební scéně už třicet osm roků. Letos, po dlouhých patnácti letech, vydávají sedmou řadovku. Nese název "Poslední nádražák" a obsahuje jedenáct skladeb. S výjimkou písní "Bazar - zastavárna" a "Díra do hlavy", které vyšly už dříve na živáku "Živě z Malostranské besedy", se jedná o zbrusu nové kousky. Skupina je natáčela pod dohledem zvukových mistrů Milana Cimfeho a Adama Kalíka v sestavě, v níž v současné době vystupují ještě Martin Kraus (zpěv), Mário Císař (kytara), Štěpán Albrecht (kytara), Vít Havlíček (kytara), Jiří Kredba (basa) a Štěpán Smetáček (bicí). Ochutnávky jsou na YouTube.


EP a minialba

  • Weezer - SZNZ: Winter
    S prvním zimním dnem uzavírá americká formace svůj letošní celoroční projekt ípíček čtvrtou částí. Jak si Rivers Cuomo představuje zimu, zjistíte v sedmi písničkách, které uslyšíte třeba na YouTube. Produkce se tentokrát ujal anglický hudebník James Flannigan. Ten se nepodílel na žádném z předchozích dílů a má na svém kontě spolupráci s Kodaline, Lucy Spraggan, a především Marinou.
  • Kurt Uenala, Dave Gahan - Manuscript
    V celkem pěti velmi temných darkwaveových skladbách se potkali Dave Gahan a švýcarský hudebník Kurt Uenala. S tím frontman Depeche Mode spolupracoval již na albu "Hourglass", v projektu Soulsavers nebo na deskách domovské formace včetně "Delta Machine". Jak uslyšíte na bandcampu projektu, čerstvá nahrávka je postavená především na mluveném slovu a rozhodně se nejedná o jednoduchý poslech.
  • Nakhane - Leading Lines
    Jihoafrický umělec má mezi fanoušky takové hvězdy jako Elton John nebo Madonna a na příští rok chystá svoji třetí desku. Že je na co se těšit, dokazuje aktuální ochutnávka čtyř písniček, na nichž se podíleli také Moonchild Sanelly, Nile Rodgers, Perfume Genius a jako producent John Congleton. (YouTube)
  • Bre Kennedy - Clarity
    Americká písničkářka narozená v Kalifornii a aktuálně žijící v Nashvillu navazuje na první dvě alba čtyřmi skladbami, na nichž se podílela třeba i Lori McKenna. (YouTube)
  • NoCap - The Main Bird
    Americký rapper rozšiřuje svůj letošní debut sedmičkou novinek. Ve dvou z nich se k němu připojili Rob49 a Rylo Rodriguez. (YouTube)


Julia Stone - Everything Is Christmas
žánr: vánoční hudba / indie folk

 Julia Stone - Everything Is Christmas
Pokud byste ještě stále měli málo vánoční hudby, máme tu pro vás album "Everything Is Christmas", které nahrála něžnější polovička sourozeneckého australského dua Angus & Julia Stone. Čtrnáct koled ovšem pojala někde na rozhraní indie folku, americany, country a bluegrassu. Pokud by vás tento mix poněkud vyděsil, pak vězte, že se na skladbách dále podíleli i Thomas Barlett aka Doveman, Nico Muhly nebo Sam Amidon. Originální pojetí svátků můžete okusit na YouTube profilu muzikantky.


Machina Mundi - Machina Mundi
žánr: jazz

 Machina Mundi - Machina Mundi
Saxofonista a skladatel Luboš Soukup, který už přes deset let žije v Kodani, založil kapelu Machina Mundi se svými někdejšími spolužáky z Rhythmic Music Conservatory - kanadským kontrabasistou Craigem Earlem, švédským bubeníkem Danielem Johanssonem a klávesistou Williamem Larssonem. Nyní vydávají své debutové eponymní album, na němž přinášejí Soukupův autorský repertoár, který byl dosud vřele přijímán publikem na koncertech především v Dánsku. Díky bohatému spektru klávesových nástrojů a analogových syntezátorů a způsobu jejich využití evokuje sedm skladeb jazz rock sedmdesátých let a inspiraci legendárními Weather Report. Co si pod tím představit, zjistíte na stránkách vydavatelství Animal Music.


The Alchemist - The Alchemist Sandwich
žánr: alternativní rap

 The Alchemist - The Alchemist Sandwich
Americký rapper, DJ a producent Alan Daniel Maman aka The Alchemist sice v poslední době vydal řadu singlů, EPček, instrumentálních alb nebo desek v různých spolupracích, ovšem na klasickou řadovku jeho příznivci čekají již deset let. To se aktuálně mění s albem "The Alchemist Sandwich", na které autor zařadil deset tracků, na nichž se podílela i řádka hostů. Najdete mezi nimi jména jako Roc Marciano, Westside Gunn, Conway The Machine, Action Bronson, Styles P, Benny The Butcher, Boldy James, Earl Sweatshirt, Schoolboy Q nebo Black Thought. Vydáním žije jeho YouTube.


David Crosby - Live At The Capitol Theatre
žánr: folk rock

David Crosby - Live At The Capitol Theatre
David Crosby je folk-rocková legenda známá především ve spojení s The Byrds či Stephenem Stillsem, Grahamem Nashem a Neilem Youngem. Vitální osmdesátník pokračuje v budování nových cest a opět spojuje své síly s Beccou Stevens, Michelle Willis a Michaelem Leaguem, třemi hudebníky známými jako The Lighthouse Band. Společně tak vydávají vůbec první živou nahrávku "Live At The Capitol Theatre". Natáčeli v historickém divadle Capitol Theatre v Port Chesteru ve státě New York. Šestnáctipísňová kolekce se paradoxně nijak zvlášť neohlíží do minulosti, ale obsahuje především materiál z posledního desetiletí, včetně nesestříhaného klenotu "1974", který byl dlouho považovaný za ztracenou demo skladbu. Ne křehké vlně folk rocku se můžete nechat unášet na Davidově YouTube profilu.


V krátkosti

  • Sigur Rós - ( ) (20th Anniversary Edition)
    Třetí řadovka islandských melancholiků letos slaví dvacet let. Remasterovaná reedice s b-stranami a dosud nevydanými demo verzemi visí na digitálních platformách od října, nyní se k nám konečně dostává na vinylech. (YouTube)

  • $uicideboy$ & Germ - Dirtiestnastiest$Uicide (EP)
    Americké rapové duo z New Orleans se opět po pěti letech spojilo s kolegou Germem a výsledkem je sedmička tracků na pomezí alternativního rapu a trapu. (YouTube)

  • Only The Family & Lil Durk - Loyal Bros 2
    V roce 2010 založil v Chicagu Lil Durk uskupení, jehož členy jsou více či méně známí rappeři. Letos vydávají páté album, na kterém se vedle Durka podíleli také Future, Kodak Black, Deeski, King Von nebo Trippie Redd. (YouTube)

  • Jacquees - Sincerely For You
    Před třemi roky prorazil americký rapper z Georgie se svou druhou studiovkou "King Of R&B" a nyní by měl tento úspěch potvrdit. Na pomoc si přizval i hosty jako Future, Summer Walker, 6LACK, Tory Lanez, Dreezy, 21 Savage a John P. Kee. (YouTube)

  • Ab-Soul - Herbert
    Po dlouhých šesti letech se vrací rapper z Kalifornie. Jeho comeback doprovází i Joey Bada$$, Big Sean, Jhené Aiko, Russ, Fre$h, Ambré, Alemeda, SiR, Punch, Zacari či Lance Skiiiwalker. (YouTube)

  • Mike - Beware Of The Monkey
    Máte-li rádi experimentální a alternativní rap, neměli byste minout rappera z New Yorku, k němuž se v třinácti skladbách přidali Jadasea, Klein, Sister Nancy a King Carter. (YouTube)


    Dále vychází

    Cloud Wan - The Cloud
    Fally Ipupa - Formule 7
    Frank Zappa - Waka / Jawaka (Box Set)
    Godwatt - Vol. III
    Halestorm - Back From The Dead / Deluxe
    Hana Zagorová, Štefan Margita - Ave (Komplet 1+2)
    Cheap Trick - Live At The Whisky 1977
    Chief Keef - Finally Rich (Complete Edition)
    Chief Keef  - Almighty So 2
    Lil Rubbi - Rich Spirit
    Mono Moon - Boundary
    Necrophobic - Womb Of Lilithu
    Nell And The Flaming Lips - Where The Viaduct Looms (Physical Release)
    Nilüfer Yanya - Painless (Deluxe Edition)
    Peewee Longway - Live A Lil
    Richyranger - The World Is Dying
    Sigur Rós - ( ) / 20th Anniversary Edition
    Young King Slaton - Everybody Hates Young King Slaton

    Vychází na vinylu:
    Alexandra Hamilton-Ayres - Play Echoes
    Ampersounds, Rufus Wainwright - Technopera / Solitude Of Heart / Do It To Music
    Andy Cermak - Secret December (Supraphon)
    Angel Witch - Angel Witch / Limited
    Bo Burnham - Inside (Deluxe)
    Circa Survive - Two Dreams
    Deep Purple - Whoosh! / Limited
    Doga - Respekt
    Dragonette - Twennies
    Ellefson / Soto - Vacation In The Underworld
    Flower Kings - Unfold The Future / Remastered
    Frank Zappa - The Grand Wazoo
    Frank Zappa - Waka / Jawaka
    H-Blockx - Get In The Ring
    Charli Xcx - Crash
    I Prevail - True Power
    Jay Jay Johnson - The Eminent Jay Jay Johnson, Vol. 1
    John Fogerty - Blue Moon Swamp / 25Th Anniversary
    Julia Stone - Everything Is Christmas
    Julian Lennon - Imagine (Feat. Nuno Bettencourt)
    Karol Duchoň - Mám Dobrú Správu
    Leonard Bernstein - West Side Story
    Mica Levi - Under The Skin (Soundtrack)
    Michal Dočolomanský - Lúbim Ťa
    Milan Lasica & Jaroslav Filip - My (Do Tanca A Na Počúvanie)
    Monster Truck - Warriors
    Necrophobic - Womb Of Lilithu
    Original Broadway Cast Recording - A Strange Loop
    Original Broadway Cast Recording - West Side Story
    Pharoah Sanders - Karma
    The Faim - Talk Talk
    Thelonious Monk - Genius Of Modern Music

    EP:
    Rare Americans - Songs That Don’t Belong
    Teri Gender Bender - Saturn Sex (Physical Release)

    Reedice:
    Flower Kings - Unfold The Future / Remastered
    Kojey Radical - Cashmere Tears
    Milan Lasica & Jaroslav Filip - My (Do Tanca A Na Počúvanie)
    The Van Pelt - Stealing From Our Favorite Thieves
    The Van Pelt - Sultans Of Sentiment

  • NÁZORY

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
    Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
    Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
    Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
    Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
    Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
    Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
    Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
    Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
    Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
    Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
    Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
    Livin Free - Lost in the City 8/10
    Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
    Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
    - Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
    - Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
    - Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
    - Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
    - Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
    - Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
    - Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
    - Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
    - Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)

    ALBUM TÝDNE 16/2024

    The Libertines
    All Quiet On The Eastern Esplanade

    Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

    8/10

    NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

    FILMSERVER.CZ PÍŠE

    FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

    SPARK PÍŠE

    CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

    Pá 19.04.
    Queenie (O2 universum, Praha)
    Ne 21.04.
    Fletcher (SaSaZu, Praha)
    Út 23.04.
    Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
    St 08.05.
    Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
    So 11.05.
    Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
    Ne 12.05.
    Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
    St 15.05.
    30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
    St 15.05.
    Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
    Čt 16.05.
    The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
    Čt 16.05.
    Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

    » zobrazit všechny akce «

    OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

    The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    musicserver.cz - hudba od začátku do konce
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu