Pamatujte si to jednou provždy: ne, Martin Kyšperský nehraje basketbal!

16.10.2022 16:34 - Honza Průša | foto: Martin Kyšperský a Aleš Pilgr

Martin Kyšperský s Alešem Pilgrem už dlouhá léta tvoří to nejskalnější jádro kapely Květy. Tato brněnská parta právě připravuje dvojdesku "Starý Kortykoid", což je vlastně sbírka raritních nahrávek, písní, co vyšly na různých samplerech, a podobných lahůdek. Ale během této archivní práce se dvojice překypující tvůrčím potenciálem rozhodla natočit i úplně nové skladby. Ty vyjdou na albu "Duo".

Prvním singlem a videem, které pánové vypustili, je "Basketbal". Song o tom, že první vtipná hláška, která člověka napadne, většinou nebude úplně originální. Sám to znám - jako Průša jsem si užil řadu monotematických poznámek. Skupina Květy se zas jmenuje stejně jako ten časopis pro ženy a dívky. Anebo je to nějaká česká odnož slovenských Živých Kvetů? A ten Martin Kyšperský, on je tak vysokej, nehraje náhodou basketbal? Tak přesně tohle jsou jedny z nejčastějších a nejméně originálních vtipů a poznámek, které na tyto muzikanty mají jejich posluchači. A tak o tom Kyšperský a Pilgr natočili svěží, taneční a fakt vydařenou písničku se snad ještě lepším a vtipnějším klipem.

Kapela zároveň rozjela crowdfundingovou kampaň, na níž vybírá prostředky na realizaci právě těch dvou zmiňovaných desek. Kyšperský s Pilgrem nabízejí jednak poslední kusy dlouho nesehnatelných a často velmi raritních vinylů či knih, můžete si ale taky nechat složit song jen pro vás, napsat osobní báseň nebo si s Alešem Pilgrem zaběhat po Brně.

Album "Duo" vyjde už 21. října, a protože jsem měl to štěstí ho slyšet, můžu s klidným svědomím napsat, že je na co se těšit. To ostatně prozrazuje i ten svěží a zábavný videoklip.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY