shop.musicserver.cz
Brutal Assault 2022 - den 1, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022

První den Brutal Assaultu aneb Jak se podařilo roztočit zarezlá kola

Vydáno: 16.08.2022 12:54 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Covid napáchal spoustu škod. Velkou ránu zasadil kultuře, letní festivaly dostaly na dva roky tvrdou stopku. Nevyhnulo se to ani metalovému svátku Brutal Assault, u něhož to mrzelo o to více, že měl v roce 2020 oslavit čtvrtstoletí. Letos už se ale slavilo naplno. Tohle je report z prvního dne.

Live: Brutal Assault 2022 - den 1

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 9.-13. června 2022
vystoupili: Bloodywood, Rivers of Nihil, Clutch, Vola, Vio-lence, Avatar, At The Gates a další Fotogalerie z prvního dne

Organizátoři z Obscure Promotion ona dvě covidová léta nezaháleli. Navzdory omezením a opatřením se jim podařilo uspořádat dvě hudební jednohubky v podobě akcí s názvem JosefOff a Josefstadt, které udržely kontinuitu a zároveň držely produkční tým v chodu. Když tak v úterý vypuknul plnohodnotný Brutal Assault, bylo na čem stavět.

Prvky vyzkoušené na obou meziročnících se podařilo přenést i na velký Brutal a opět tak rozšířit divácký zážitek. Nejvýraznější změnou bylo zrušení stanové stage a její nahrazení klasickým pódiem, což na této zadní scéně jasně navýšilo kapacitu. Coby místo koncertů též zmizel vnitřní dvorek, pro který se vžil název Octagon, a tamní pódium se rovněž přesunulo do většího (a bohužel i vzdálenějšího) Bastionu X. Jinak zůstalo vše při starém, stálý návštěvník mezi zdmi pevnosti rozhodně nebloudil.

Vio-lence- Brutal Assault (den první) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Nejviditelnější změnou tak zůstává rozšíření akce na pět dnů. Úterý bylo v posledních letech warm-upem pro nedočkavé, letos to byl festivalový den jako každý jiný. To znamená s chutným line-upem, headlinery (ačkoliv už je Brutal Assault na plakátech roky nezdůrazňuje), ale i vysokou návštěvností.

A tady bylo trochu znát, že kola celé přehlídky se poslední dvě léta točila jen na nižší obrátky. Zpočátku trochu haproval zvuk a v očekávaném vysokém standardu se pořádně usadil až ve středu, merche bylo nějak málo, v nově otevřené hospodě v Octagonu nějak scházely stoly. Menší warm-up večer je pro vychytání těchto drobností ideální, tady to bylo trochu znát, byť to lze přičíst na vrub i sehrávajícímu se produkčnímu týmu, v němž, podle zpráv z kuloárů, bylo i dost nových tváří. Dost však kritiky. Odteď už se bude v podstatě chválit.

Vola - Brutal Assault (den první) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Hned na začátek se festival vytasil s dost možná nejbrutálnější formací letošního ročníku. Američané Devournement platí za jedny z tvůrců subžánru, který si říká slamming brutal death metal, a bylo to přesně to, co název napovídá: drtivý set bez kompromisů v podobě melodií. Prostě tlak, bohužel negativně podpořený ne ještě plně usazeným zvukem.

Následovala jedna z letošních exotických akvizic, stoupající indické hvězdy Bloodywood. Partička z Nového Dillí přivezla šlapající směs houpavého nu metalu s folklórními prvky (flétna, bubínky). Byl tu naštvaný rap, klenuté melodie a také trocha toho otravného patosu. Ačkoliv bylo stále relativně brzké odpoledne, Indové přilákali pod Sea Shepherd Stage docela slušný dav. Takový, až je to samotné hned na začátku jejich evropské tour překvapilo.

Hned po nich nastoupil na sousední pódium Thy Catafalque. Avantgardně metalový projekt, za kterým stojí Tamás Kátai, je převážně studiovou záležitostí, jež mimo domovské Maďarsko zatím nekoncentrovala. První vlaštovkou se stala právě jaroměřská přehlídka. Kátai si s sebou přivezl baterii zpěváků a byl z toho výživný set, který zpočátku trochu pěvecky drhl, nicméně byl velmi podařeným průletem po tvorbě tohoto hudebně neposedného muzikanta.

Na následující Rivers of Nihil si dávám přestávku na první větší procházku staronovým areálem a vracím se do jiného světa, který zdánlivě na metalový festival nepatří a i proto je důkazem toho, že Brutal Assault s oblibou sahá i mimo očekávaná území.

Avatar - Brutal Assault (den první) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Svůj set tady totiž pomalu finišovali veteráni Clutch, v jejichž hudbě se potkává stoner a southern rock v dynamické směsi, kterou táhne kupředu nezdolný frontman Neil Fallon. Prošedivělý chlápek s nadhledem - publikum poslal do kolen hláškou o tom, že děkuje za účast na cosplayi Black Sabbath - a obrovskou energií pevnost doslova opanoval. A byl z toho jeden z nejlepších koncertů prvního dne. Škoda že jsem nepřišel dříve, ale je třeba šetřit síly.

Neméně jinací byli i Dánové Vola. Ti zase lovili ve výrazně prog-rockových vodách, byť do strun umějí hrábnout rovněž solidně. Byla v tom melancholie i emoční procítěnost i uvěřitelnost. Další velký zážitek.

Při thrashových legendách Vio-Lence mizím na večeři a na hlavní festivalové náměstí se vracím, když už jej plně opanují Avatar. Groteskní death metal, říznutý až popovými háčky v refrénech ("Paint Me Red", k níž se sborově přidal dav pod pódiem) a dobarvený lehce ujetou teatrálností, bavil. Nevím proč, při předběžném procházení line-upu jsem měl pocit, že do něj Avatar stoprocentně nezapadnou. Leč stal se pravý opak. Jejich těkavá hravost letošní Brutal Assault osvěžila a ti z diváků, kteří na ně dorazili (spousta lákadel byla i jinde), se rádi nechali strhnout. Alespoň tak to při pohledu na ně vypadalo.

At The Gates- Brutal Assault (den první) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
A teď už ty Ghost, ne? S Avatar mají vážně ledacos společného, přemítám, když se přesouvám ještě na část setu švédských melo-deathových jistot At The Gates. Na Jägermeister Stagei odehráli kompletně celé zásadní album "Slaughter of the Soul", které na poli švédského death metalu platí za jeden z úhelných kamenů. Po jeho vydání se formace rozpadla a znovu se dala dohromady až po jedenácti letech. A svou typickou energii se jí podařilo přenést i do pevnosti. Legendy nepotřebují velká gesta a divadlo (nebo ano, jak si povíme u Mercyful Fate?), stačí jim hudební materiál a soustředěný civilní projev.

Příjemná tečka. Nohy bolí už teď. Tohle bude ještě náročné.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Naživo: Nájezdu Vikingů z Enslaved na pražské Futurum trochu scházela dravost (19.03.2024 21:50)
- Naživo: Avatar v SaSaZu ukázali, že i přes menší přešlapy dorostli ve velkou metalovou kapelu (14.03.2024 14:30)
- Fotogalerie: Metalový cirkus Avatar pobláznil pražský klub SaSaZu (14.03.2024 12:11)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu