shop.musicserver.cz
JosefOff, Pevnost Josefov, Jaroměř, 7.-8.8.2020

JosefOff vzdoroval koronaviru skromným festivalem pro věrné

Vydáno: 11.08.2020 11:13 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / Musicserver

Festivalu Brutal Assault letos nepřálo štěstí. Krize kolem koronaviru posunula plány na velkolepé oslavy čtvrtstoletí akce o rok a nějakou dobu to vypadalo, že pevnost Josefov pro letošek osiří. Naštěstí se tak nestalo - místo klasického festivalu přišel skromný dvoudenní podnik pro věrné JosefOff.

Live: JosefOff 2020

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 7-8. srpna 2020
Vystoupili: Belphegor, Tankard, Root, Hentai Corporation, Gutalax, Hate, Dopelord, Samsara, In Twilight Embrace, Diptheria a další
Fotky v článku jsou pouze z prvního dne.

A nutno hned na začátek hluboce smeknout před organizátory z Obscure Promotion, že si tuhle akci, navzdory všem okolnostem, které kultuře ani za mák nepřejí, doslova vydupali ze země a omezení dokázali obrátit v přednost. Dvoudenním minifestivalem, či snad happeningem, se totiž nesl étos vzdoru a odporu, který je tou jedinou správnou odpovědí na nepromyšlené restrikce od stolu.

JosefOff, Den 1. - 7.8.2020
© Jiří V. Matýsek / Musicserver
Organizátoři dovedli využít výhod starého známého, byť výrazně redukovaného areálu (letos se hrálo na jediné stagei, která vyrostla na místě, kde za běžných okolností stává stanová scéna) tak, aby byla naplněna hygienická opatření, a přesto zachovat pocit maximálního uvolnění. Více než kdy dříve působila dvoudenní metalová fiesta jako letní tábor starých známých. Nikde žádné strkanice či špunty v úzkých prostorech, fronty zanedbatelné, všude místa habaděj a navíc, díky doprovodnému programu, řada příležitostí poznat Josefov i jinak. V plánu tak byly prohlídky podzemí pevnosti i zákulisí festivalu, lukostřelba či pohled pod ruce kováře nebo řezbáře.

Ale přece jen - o hudbu šlo až v první řadě. Mnohaměsíční půst přitáhl do Jaroměře natěšené publikum všech věkových generací. Pravidelní účastníci festivalového dění se tak u stánků potkávali s lehce vyjukanou omladinou i zkušenými rockovými harcovníky. Celé to byl jakýsi návrat ke kořenům, zpátky k lehce undergroundovému duchu skromné akce, na níž si největší pozornost pro sebe uzurpovaly domácí formace, a to i přes to, že se pořadatelům podařilo přitáhnout i poměrně velká jména z blízkého zahraničí.

JosefOff, Den 1. - 7.8.2020
© Jiří V. Matýsek / Musicserver
První časové sloty v line-upu patřily po oba dva dny domácím kapelám, které nešetřily nadšením, že na (byť malém) Brutal Assaultu dostaly příležitost vystoupit. A do svých setů daly maximum. Ať už to byli páteční otvírači Diptheria, Horrible Creatures, či strhující In Twilight Embrace ze soboty, kteří plac pod pódiem znovu rozhýbali po spíše meditativním setu slovenské formace Samsara. Jejich vystoupení sršela energií a dokázala strhnout.

Pátek si pro sebe doslova ukradl tandem Gutalax a Root. Obě skupiny už jsou dnes svým způsobem legendy. Gutalax, podle očekávání, rozdivočeli publikum svou tradiční jihočeskou taneční muzikou. A to dav pod pódiem, posílen o početné a dobře vybavené fanoušky (toaletní štětky a toaleťáky do vzduchu!), kvitoval s povděkem i neutuchající energií. To zasloužilí Root přivezli spíše atmosféru nábožného poslechu a častých vztyčených paroháčů. Vedle pozdějších hymnických skladeb se v setu našlo dost místa i na dávné, blackové kořeny. Vše odehráli s grácií a oboustranným nadšením. Jasní vítězové pátečního večera. Papírově hlavními hvězdami byli Belphegor. Rakouští pekelníci přivezli vytříbenou show, kupu rekvizit (opět došlo na čerstvá, ještě krvavá žebra zavěšená na stojanech), hromadu póz i masivní zvuk v jejich nejlepší tradici. Tečka páteční noci v pekelném duchu, ale spíše pro oko.

Polští Dopelord, kteří poměrně nedávno nahradili původně ohlášené krajany Vader, dokázali publikum slušně zdrtit svým hutným, bahnitým a nekompromisně se valícím sludge metalem. Pomalá tempa byla ale pro některé sluncem (a pivem) poněkud unavené návštěvníky trochu moc, a prostor pod pódiem tak poněkud prořídl. Zaplnili jej následující Hate. Ti svůj black-death metal zahalili do oblaků kouře a divokého světelného designu. A stejně jako nedávno v pražském Futuru ukázali, že se jedná o formaci, kterou není radno podceňovat.

JosefOff, Den 1. - 7.8.2020
© Jiří V. Matýsek / Musicserver
Domácí Hentai Corporation jsou koncertní jistota a i v Josefově to byla pěkná divočina. Hlučná, hrubá, obhroublá, přiznaně humpolácká, ale málokdo je aktuálně na domácí scéně taková rocková hvězda jako Radek Škarohlíd. Se vším, co k tomu patří, včetně poněkud uspěchaného a předčasného konce jejich vystoupení. Festival uzavřeli němečtí thrasheři Tankard. Svoje hudební pípy spustili na plné obrátky a prakticky se nezastavili. A publikum s nimi. Nadhled, schopnost sebeironie, uvolněnost i radost z toho, že opět stojí na pódiu (byla to jejich první letošní show) minifestival zakončila na pozitivní vlně.

Ve srovnání s klasickým Brutal Assaultem byl JosefOff maličký, ba nepatrný. Z velké přehlídky si ale dokázal přenést atmosféru, kvůli které se sem rok co rok jezdí. A navíc byl gestem: "Pořád jsme tady a koronaviru budeme vzdorovat do posledního dechu." Takže zase za rok a tentokrát opět se vší parádou!

NÁZORY
  • Určitě smekám před pořadateli, že vůbec do ... (Fimi , 11.08.2020 13:48) Reagovat

    Určitě smekám před pořadateli, že vůbec do něčeho takového šli. I přes komplikace to bylo dobré a velmi příjemné se do Josefova vrátit. Organizace ale byla trochu horší, respektive k ní mám výhrady, ale chápu, že vzhledem k situaci asi nešlo udělat více nebo se to nestíhalo. V první řadě na festivalu má být prostě stánek s klobásou, bramborákem nebo langošem. Nic takového tam nebylo, jen tři stánky s burgrama, wrapama, jeden stánek s veganskou stravou...stánek se zmrzlinou a stánek s kávou...to je všechno....drsní metalisti chodili s talířkama s wrapem a falafelem :-D stánky s hadrama aby člověk pohledal, jeden dva stánky, ale to se asi nedá nic dělat. Chtěl jsem si koupit nějakou nášivku, ale pán měl jen omezený výběr a to hodně omezený. Hlavně že tam byl obrovský výběr korálků. Chápu, že stánky byly asi problém domluvit, nedá se nic dělat...

    Ohledně kapel,první den byl super, na kapely se tančilo a bylo to povedené, až na Root, ale to je můj problém, že se mi nelíbí...druhý den byl velmi nudný po stránce kapel, takové unavené, druhý den byl prostě pro mě horší, ale chápu, nemůžou zde být áčkové kapely ale musí to být pestré....

    sumasumárum, to bylo fajn, svoje kapely jsem si našel, Hentai, Hate, Tankard byli skvělý....Cytotoxin taky dobří, vlastně žádná kapela první den nezklamala....jen škoda, že když brali z nejbližšího zahraničí, že ti Vader nedopadli, německá Obscura, polští Decapitated, nedej bože Behemoth

    za mě tedy spokojenost

    • Re: Určitě smekám před pořadateli, že vůbec do ... (Ondrej, 11.08.2020 15:12) Reagovat

      Podle mě to bylo organizačně v pořádku. Holt pro 1000 lidí je trošku problém najít dost stánkařů. Nemůže jich být moc, protože by si vzájemně konkurovali. Inspiral (?) Burger byl skvělý, ovšem další stánek měl zoufale všechno přesolené. Ovšem ve městě bylo plno restaurací, kam se dalo zajít (a nebyly tentokrát přeplněné). Stánků na nápoje bylo dost a bez front. Osobně mi přišly předimenzované top-up kiosky.
      Jinak kapely ze zahraničí asi byly pozvány ty, na které stačil rozpočet. Ne každá kapela by přijela zahrát pro 1000 lidí.
      S kritikou prodavače hadrů naprosto souhlasím.
      Celkově by to ale přišlo dost profesionální, je vidět, že je tam zkušenost s organizací festivalu 20x většího. Mám srovnání s festivalem, na kterém jsem byl o týden dřív a který je normálně pouze 3x větší.
      Osobně mi nejvíc chyběly sprchy, ale zato je v Jaroměři nádherné koupaliště, které rozhodně nebylo přeplněné.

      • Re: Určitě smekám před pořadateli, že vůbec do ... (Fimi, 11.08.2020 17:07) Reagovat

        Souhlasím Inspiral burger jsem měl denně několik, skutečně výborné.. Z vedlejšího jsem měl měl wrap a hnus... S těmi kapelami a rozpočtem souhlasím, asi to nešlo udělat jinak..stánků s pivem bylo dost to je super ale prostě já si chtěl dát bramborák, klobasu a langos a bohužel.. I ty stánky s tričkama.. Škoda no, ale alespoň něco, pro 1000 lidi akorát fajn

    • Re: Určitě smekám před pořadateli, že vůbec do ... (Hrabe X, 11.08.2020 15:30) Reagovat

      nebyl jsem tam, ale pokud se tam nedal koupit párek, ale jen veganský sračky, pak organizace zvládnutá bejt nemohla. Nekdo by rekl, ze to je jen detail, ale co je moc to je moc :-)

    • Re: Určitě smekám před pořadateli, že vůbec do ... (Doktor Slovo, 11.08.2020 19:39) Reagovat

      Nakonec jsme to vzdali z rodinných důvodů,takže náplastí by mělo být toto https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/106563350_1207711892905565_1354605071916271462_o.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=G2uYff0bKv4AX-4iDX6&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&_nc_tp=7&oh=16eb80eb20b3a082e6785fbd59c9f1c8&oe=5F3F5CC5 .
      Jedu na páteční program.To pivo tedy s tebou rád dám na velkém BA příští rok,případně na nějaké akci Obscure promotion na podzim,pokud se to rozjede.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- No more Durex! Z Hentai Corporation odchází baskytarista (22.01.2024 11:39)
- Video: Domácí deathmetalisté Innesphere představují skladbu "The Trident Is Burning", video natočili na festivalu Brutal Assault (14.12.2023 12:37)
- Recenze: Ravenoir přinášejí "Cultus Inferi", nejkompaktnější album své dosavadní kariéry (13.12.2023 14:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu