shop.musicserver.cz
Nova Rock festival, den 3, Pannonia Fields, Nickeldsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022

Třetí den Nova Rocku přinesl ukrajinsko-ruský souboj a strhující Volbeat

Vydáno: 15.06.2022 16:22 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: @db_photoat

Mohlo to dopadnout všelijak. Když se na jedno pódium postavili ukrajinští Jinjer, aby referovali o situaci ve své zemi, a jen o kousek dál jim kontrovali válku relativizující Stick To Your Guns, působilo to podivně. Chtěli bychom být mouchou létající v backstagei, abychom viděli, zda se obě formace potkaly.

Live: Nova Rock festival 2022, den 3

místo: Pannonia Fields, Nickeldsdorf, Rakousko
datum: 9. - 12. června 2016
vystoupili: Volbeat, The Offspring, Seiler Und Speer, Bad Religion, Electric Callboy, Jinjer, Boston Manor, Stick To Your Guns, Lagwagon, Any Given Day, Mando Diao, Deichkind a mnoho dalších

setlist Electric Callboy: Pump It, My Own Summer, Hate/Love, Castrop X Spandau, MC Thunder II (Dancing Like A Ninja), Best Day, Hypa Hypa, Crystals, Spaceman, MC Thunder, We Got The Moves

setlist The Offspring: Staring At The Sun, Come Out And Play, Want You Bad, The Opioid Diaries, Coming For You, Behind Your Walls, Hammerhead, Bad Habit, Gotta Get Away, Why Don't You Get A Job?, (Can't Get My) Head Around You, Pretty Fly (For A White Guy), The Kids Aren't Alright, You're Gonna Go Far, Kid, Self Esteem

setlist Volbeat: The Devil's Bleeding Crown, Pelvis On Fire, Temple Of Ekur, Lola Montez, Sad Man's Tongue, Shotgun Blues, Fallen, Last Day Under The Sun, Wait A Minute My Girl, Black Rose, Seal The Deal, The Devil Rages On, For Evigt, The Sacred Stones, Die To Live, Still Counting

První díl rozpravy dvou redaktorů najdete zde, druhý zase tady.

Kdo je kdo

Jan Trávníček: Pro musicserver píše od září 2011 a snaží se pokrývat většinu žánrů. Nova Rock navštívil poprvé v červnu téhož roku. Od té doby se snaží každý rok být buď tam nebo na jednom z téměř identických festů Rock im Park / Rock am Ring a tyto zkušenosti doplňovat dalšími a dalšími akcemi. Všechny tři zmíněné přehlídky se většinou víceméně kryjí časově i složením kapel. Honza letos zvolil Rakousko, protože zde měli hrát Foo Fighters, ale i Evanescence či Muse. Od tohoto ročníku si slibuje plnohodnotný návrat festivalů, těší se na všechny oblíbence, věří, že budou hrát se stejnou radostí, s jakou se bude křepčit pod pódiem, a doufá v nějaké nové objevy. Většinu velkých hvězd uvidí v průměru tak popáté, proto očekává, že srovnávání a občasnému brblání se i přes obrovskou radost z konání Nova Rocku nevyhne.

Ondřej Hricko: Pro musicserver píše od roku 2011 a snaží se zde pokrýt zejména rockovou scénu s přesahem do metalu i alternativy. Ačkoli je téměř pravidelným návštěvníkem domácích festivalů jako Rock for People či dříve Brutal Assault nebo Basinfirefest, na zahraniční jede teprve podruhé. Naposledy to byl předcovidový ročník Nova Rocku. Ty největší hvězdy tak uvidí vůbec poprvé.

Ondra: Po dvou chladnějších deštivějších dnech se Nova Rock probudil do horkého letního slunce. Bahno zmizelo a nálada byla celkově pozitivnější. První na Blue stagei zahráli mladíci Monokay. Jejich směs rocku a grunge ale patřila k tomu nejslabšímu, co jsem letos dosud na festivalu slyšel. Zpěvák často vokálně ujížděl a skladby byly od sebe nerozeznatelné. Víc se mi líbil technický death metal ukrajinských Jinjer, jejichž postupný vzestup sleduji od počátků, kdy hráli v malém pražském klubu Strahov. Od té doby udělali kus práce a nabízejí vybroušené riffy a komplikované, přitom nápadité kompozice. Co jsi měl na programu ty, Honzo?

Honza: Já měl pomalejší rozjezd, kvůli kterému jsem ke své smůle prošvihl rovněž čím dál slavnější Boston Manor. Třetí den mi ale složením line-upu přišel nejslabší, takže jsem spíš přežíval na německy mluvících bizárcích typu Mono & Nikitaman nebo Querbeat, abych si do budoucna zapamatoval, že tamější verzi Sto zvířat (nebo co to vlastně hráli) už příště přeskočím. Ještě se ale vrátím k ukrajinským Jinjer. Pořadatelé požádali fanoušky, ať si přinesou vlajky a ukážou podporu. Což se stalo, byť těch vlajek bylo jen pár. Zvědavý jsem byl ovšem hlavně na promluvy od samotné formace. Jinjer to však nedramatizovali. Zmínili se o zvěrstvech, poděkovali za pomoc a vyjádřili naději, že se do svého domova jednou vrátí.

Jen o pár hodin později ale opodál hráli pánové z opačného spektra. Stick To Your Guns a jejich pojetí hardcoru mi bývalo blízké, leč po nedávných vyjádřeních jejich frontmana už cítím, že je nebudu vnímat stejně. Podpora ruské agrese je za mě neakceptovatelná a podobně to viděli i na Fajtfestu, kde je na poslední chvíli vyškrtli ze soupisky. Nova Rock ani jeho návštěvníci se však k bojkotu nepřipojili. Dost možná i proto, že je taková kapela pod jejich rozlišovací schopnosti. Nebo aspoň doufám, že to je ten důvod. STYG tak odehráli koncert jako každý jiný a lidi v tričkách s modro-žlutou vlajkou pařili s ostatními jakoby nic. Očekávám však, že se pár dní staré posty na instagramu brzy více rozkřiknou a zrušených koncertů bude přibývat.

O: To jsem sám zvědavý, jaký bude mít kauza dopad na jejich další fungování. Zvědavost ve mně ale vzbudili i němečtí Electric Callboy, kteří se tak po personální obměně přejmenovali z původních Eskimo Callboy. Dříve slavili úspěch s metalcorem klasického střihu. Poslední singly však dávají tušit, že změnili svůj styl a lákají bizarní směskou disca, rocku, metalu i popových melodií. Na přítomné evidentně změna zafungovala a německo-rakouský trh, hladový po všelijakých hudebních exotech, je náležitě ocenil. Zástup fanoušků pod pódiem byl vydatný a zejména nové singly je dokázaly rozpálit snad nejvíce, co jsem dosud pod jedním pódiem zaznamenal. Za tu hodinku jsem si na ně nedokázal vytvořit názor. Je to trochu hudební peklíčko, ač vlastně zábavné. Cos na ně říkal ty?

H: Člověče, z toho, co se pod modrou stageí dělo, mi bylo smutno. Přijde mi, že co od nich odešel Sushi, šli do kopru. Víc a víc se snaží tlačit všechno do párty módu, po vzoru populárního singlu "Hypa Hypa" si na pódiu nasadili paruky a někdejší rozeskákaný metalcore se mění v cosi žánrově nezařaditelného. Hlavně mi ale přijde, že se nejspíš cíleně snaží mířit mezi všechny ty bizarní spolky typu Kraftklub, Deichkind, Aligatoah... Zkrátka všechny ty zdejší festivalové stálice, kterým se našinec na podobné akci snaží pro zachování vlastní normálnosti vyhnout. Nebo ještě jinak - začínají mi svou párty náturou připomínat dnes už pozapomenuté LMFAO. A to není dobrá vizitka.

A když jsme u těch německy mluvících formací - taky tě trklo, kolik jich letos v line-upu bylo? Některé známější jsem po předchozích zkušenostech přeskočil rovnou, jiné jsem už podle názvu vyselektoval a vybíral si jinde. Kolikrát jsem byl i překvapen, že u skupiny, kterou jsem neznal a vystupovala pod anglickým názvem, se ve finále také skrýval někdo z domácí kuchyně.

Takto jsem třeba objevil Please Madame, což je indie-rocková kytarovka s pár fajn riffy. Nebo Any Given Day - metalcoroví bořiči stěn, kteří předvedli parádní podívanou. A dokonce i donutili fanoušky posunout svůj rozběhnutý circle pit o pár metrů dál, takže se následně běhalo kolem zvukařské boudy. Ten nápad se líbil všem kolem, takže i v zákulisí nachystaní Stick To Your Guns ho se svými příznivci zopakovali. Díky tomu všemu jsem sice propásl Bad Religion, avšak nijak zvlášť mě to nemrzí - viděl jsem je v minulosti dvakrát a stačilo mi to. Máme tu ale další názorovou výměnu, tak mi řekni, jaké to pro tebe bylo poprvé vidět The Offspring?

O: Prvně musím souhlasit, že německy mluvících kapel bylo letos snad až příliš. Většinou šlo buď o bizarnosti, ve kterých vidí smysl pouze místní diváci, anebo vážně míněné, často anglicky zpívající, ale kvalitou spíš regionální celky. Pro zahraničního diváka se tak okruh koukatelných jmen citelně snížil. Raději jsem proto vsadil na americké duo The Score, které si svými hitovými singly prošlapává cestu do mainstreamu. Ve své tvorbě se citelně inspiruje úspěchem Imagine Dragons a používá jejich osvědčené recepty s výbušnými refrény a kombinací popových melodií s rockovými kytarami. Jenže naživo výkon této dvojky padal s nevalným zpěvem lídra Ramireze.

Nova Rock, Pannonia Fields, Nickelsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022
© @db_photoat
The Offspring byli půvabnou exkurzí do mých školních let, kdy "Americana" byla hudební biblí. Pánové sice citelně zestárli a jejich pohyb po jevišti málokdy přesáhl hrany koberečku přichystaného u mikrofonů. Že jejich vystoupení už není žádný nebezpečný punk, dokazovalo i děvčátko se sluchátky, které si na straně pódia něco malovalo na papír. Že by Holland nebo Needles neměli hlídání? Ovšem koncert to byl vlastně krásně nostalgický a plný nestárnoucích hitů. Kam vedly tvé kroky ve zbytku dne?

H: S názorem na The Offspring musím souhlasit. Viděl jsem pár setů, které se jim vyloženě nepovedly, tento však řadím mezi ty vydařenější. Dokonce tam došlo i na nějakou vtipnou slovní výměnu mezi ústředním duem protagonistů, což nebývá běžné. Viditelně byli dobře naladění a diváci díky tomu s nimi. Radost mi dělá i nová deska, takže mručet můžu jenom kvůli hlasu Dextera Hollanda, ale ten už asi nikdy nebude úplně příjemný na poslech.

Jinak na chvíli jsem si dal takovou poklidnou poslechovku poblíž červeného pódia, kde hráli Mando Diao. Ti mají teď venku nové EP, nicméně pokud jsi je neviděl, o nic zásadního jsi nepřišel. Totéž platí i pro Lagwagon. Kdysi dávno mě jejich muzika bavila a poprvé jsem je objevil před jedenácti lety právě na tomto festivalu, aktuální vystoupení jsem však docela odzíval.

Mám ovšem za to, že celý třetí den byl stejně v zásadě jen o čekání na headlinery Volbeat. I ty jsem tady poprvé viděl přesně před 11 lety, takže k tomu mám pár vzpomínek. Ale schválně začni, zajímá mě, jak jsi ten koncert vnímal ty.

O: Volbeat sleduji už velmi dlouhou dobu, leč můj vztah k nim je velice chladný. Dříve jsem je považoval za zvláštní crossover Metallicy a rock'n'billy, avšak na Nova Rocku na mě působili, že než k Metallice mají blíž k líbivosti Nickelback. Většina setu byla poskládaná ze střednětempých písní bez špetky syrovosti. Jakmile ovšem svou hudbu okořenili o nějakou nápaditou aranži nebo si zariffovali jako v pecce "Shotgun Blues", mělo vystoupení rázem koule. Bohužel se to týkalo jen pár momentů. Nevím jak tebe, ale mně jejich místní enormní popularita pořád zůstává záhadou.

H: Souhlasím, že popularita Volbeat zůstává záhadou i pro mě. A dle mého soudu to vůbec není špatná kapela, jen ten rekordní zájem mě i po letech překvapuje. Nejspíš to má co dělat jak s tou podobností s Metallikou, která je rovněž obrovsky populární u německy mluvících posluchačů, tak s určitou konzervativností tamějšího publika. Chci však určitě ocenit, jak povedený tento koncert byl. Nejen ve srovnání s tím před jedenácti lety, ale i s těmi, které jsme viděli na Rock For People nebo naposledy v O2 universu.

Nova Rock, Pannonia Fields, Nickelsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022
© @db_photoat
Obrovské projekční plochy a na nich vydařené doprovodné projekce daly skoro zapomenout na to, že Dánové nepřivezli žádnou pyrotechniku. A jelikož mají venku nové album, přizvali si na pódium i saxofonistu Douga Courgana a klavíristu Rayniera Jacoba Jacilda a singly "Wait A Minute My Girl" a taky starší "Die To Live" zahráli společně. Bylo to úžasné, svěží spojení a velmi to pomohlo dynamice celé show. V tom byl totiž největší rozdíl oproti dřívějšku. Když jsem na nich byl poprvé, zněly všechny songy dost podobně. V průběhu let ale skupina experimentovala s aranžemi, a i když stále zůstává věrná svému stylu, drobné úkroky v mezích zákona dělají její aktuální koncerty mnohem pestřejší. Proto musím s potěšením říct, že letošní vystoupení bylo zatím nejlepším, jaké jsem od nich viděl.

A zatímco sis to štrádoval do stanu, já ještě na moment navštívil Deichkind, což je sice další ze zdejších bizárů, nemůžu si však pomoct, tento kousek bych i doporučil. Velká, skoro až cirkusová show, projížďka davem v obřím válci připomínajícím useknutou část vagonu metra nebo blikající helmy. To vše za doprovodu hudby, která je místy jejich vlastní, jindy jsou to texty naroubované na známé hity. Je to hudební podivnost, o tom žádná, ale snese to podle mě i našinec, který němčinou nevládne.

Ve čtvrtém a posledním festivalovém dni rakouská pole patřila například kapelám Billy Talent, Five Finger Death Punch, In Flames, Airbourne nebo Imminence.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Mando Diao slaví dvacet let a vyráží na turné k novému albu (05.05.2023 18:28)
- Fotogalerie: Metalcorová nálož Bullet For My Valentine v obrazech (10.02.2023 09:18)
- Bullet For My Valentine přivezou do Fora Karlín sílu ostrého metalcoru (07.02.2023 11:12)
- Naživo: Pražský večer s trojlístkem Volbeat, Skindred a Bad Wolves dopadl dobře jen ze dvou třetin (29.10.2022 12:52)
- Fotogalerie: Volbeat v Praze napumpovali do lidí svůj metal říznutý rock 'n' rollem (29.10.2022 07:48)
- Fotogalerie: Slipknot naservírovali Praze démonický večer jaksepatří (29.07.2022 11:07)
- Naživo: Basinfirefest 2022 přinesl vedro i déšť a hlavně skvělé koncerty (02.07.2022 16:55)
- Fotogalerie: The Offspring v obrazech! (17.06.2022 19:22)
- Naživo: Enter Shikari si z boty udělali mikrofon a Rock For People ve druhém dni otestoval gigantickou stage (17.06.2022 19:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu