shop.musicserver.cz
Nova Rock festival, den 1, Pannonia Fields, Nickeldsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022

Nova Rock v prvním dni rozzářili Muse, Evanescence a tuny bláta

Vydáno: 14.06.2022 08:21 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: @db_photoat

"Hurá, festival!" A tentokrát už doopravdy! Žádná miniverze s lokálním zastoupením, ale pořádný monstrfestival s globálními hvězdami rocku a metalu! Tohle je fantastická zpráva a zdá se, že s Nova Rockem pandemie minimálně v létě pro kulturní svět skutečně končí. A my jsme nadšení!

Live: Nova Rock festival 2022, den 1

místo: Pannonia Fields, Nickeldsdorf, Rakousko
datum: 9. - 12. června 2016
vystoupili: Muse, Rise Against, Evanescence, Bush, Kennyhoopla, Bullet For My Valentine, Haddaway, Dr. Alban, Steel Panther, Hot Milk, Creeper a mnoho dalších

setlist Bush: The Kingdom, Machinehead, Quicksand (“Children Of The Grave” outro), The Sound Of Winter, Blood River, The Chemicals Between Us, Everything Zen, Swallowed, Flowers On A Grave, Glycerine, Comedown

setlist Evanecscence: Broken Pieces Shine, Made Of Stone, Take Cover, Going Under, Weight Of The World, Lithium, My Immortal, Wasted On You, End Of The Dream, Better Without You, Call Me When You're Sober, Imaginary, Use My Voice, Bring Me To Life

setlist Rise Against: Prayer Of The Refugee, The Violence, Satellite, Help Is On The Way, Ready To Fall, Collapse (Post-Amerika), Re-Education (Through Labor), I Don't Want To Be Here Anymore, Nowhere Generation, Hero Of War, Survive, Give It All, Savior

setlist Hot Milk: I JUST WANNA KNOW WHAT HAPPENS WHEN I'M DEAD, Wide Awake, Bad Influence, Candy Coated Lies, Teenage Runaways, Glass Spiders, Split Personality

setlist Muse: Will Of The People, Interlude, Hysteria ("Back In Black" riff outro), [Drill Sergeant] (video), Psycho, Pressure, Won't Stand Down ("Kill Or Be Killed" intro), Stockholm Syndrome (neznámé intro; Slipknot's "Duality" riff outro; RATM's "Calm Like A Bomb" riff outro), The Gallery, Compliance, Time Is Running Out, Nishe (zkrácené), Madness, Supermassive Black Hole ("Foxey Lady" riff outro), Thought Contagion, Plug In Baby, Behold, The Glove, Uprising (prodloužené outro), Prelude, Starlight, Kill Or Be Killed, Knights Of Cydonia ("Man With A Harmonica" intro)

Rakouský monstr-festival Nova Rock si kvůli pandemii musel dát na tři roky vynucenou přestávku, loni uspořádal - podobně jako jiné akce - pouze svou zmenšenou variantu, na které zahráli Måneskin, Jinjer, Russkaja, Bullet For My Valentine nebo Parov Stelar. Na plnohodnotný návrat tak čekal až do letoška. Do Rakouska jsme z redakce nezávisle na sobě vyrazili ve dvou, proto jsme se rozhodli si o svých zážitcích popovídat.

Kdo je kdo

Jan Trávníček: Pro musicserver píše od září 2011 a snaží se pokrývat většinu žánrů. Nova Rock navštívil poprvé v červnu téhož roku. Od té doby se snaží každý rok být buď tam nebo na jednom z téměř identických festů Rock im Park / Rock am Ring a tyto zkušenosti doplňovat dalšími a dalšími akcemi. Všechny tři zmíněné přehlídky se většinou víceméně kryjí časově i složením kapel. Honza letos zvolil Rakousko, protože zde měli hrát Foo Fighters, ale i Evanescence či Muse. Od tohoto ročníku si slibuje plnohodnotný návrat festivalů, těší se na všechny oblíbence, věří, že budou hrát se stejnou radostí, s jakou se bude křepčit pod pódiem, a doufá v nějaké nové objevy. Většinu velkých hvězd uvidí v průměru tak popáté, proto očekává, že srovnávání a občasnému brblání se i přes obrovskou radost z konání Nova Rocku nevyhne.

Ondřej Hricko: Pro musicserver píše od roku 2011 a snaží se zde pokrýt zejména rockovou scénu s přesahem do metalu i alternativy. Ačkoli je téměř pravidelným návštěvníkem domácích festivalů jako Rock for People či dříve Brutal Assault nebo Basinfirefest, na zahraniční jede teprve podruhé. Naposledy to byl předcovidový ročník Nova Rocku. Ty největší hvězdy tak uvidí vůbec poprvé.

Nova Rock, Pannonia Fields, Nickelsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022
© @thomasrannephotography
Honza: Ahoj Ondro, takže ty letos jedeš taky? Super, jen je škoda, že jsme si to neřekli dřív, mohli jsme sladit dopravu. Já jel Flixbusem do Vídně, pak pár přestupů a nakonec speciálním vlakem do Nickelsdorfu a odtud dalším busem do areálu. Cesta v mém případě proběhla v pohodě, jen mě trochu překvapilo, kolik různých poplatků se vybírá. A že se v Rakousku stále nosí respirátory v MHD. Než člověk vleze do areálu, má kapsy poloprázdné. Mám ale dojem, že letos si hlavní roli vybralo počasí. V Rakousku prý za celý rok nenapršelo tolik vody, co za poslední čtyři dny. A všude jsou hromady bláta. Jakou jsi měl cestu ty?

Ondra: Ahoj Honzo, buď rád, že jsi se mnou nejel. Cesta autem se ukázala být špatným dopravním řešením. Tebou zmiňované deště dle pořadatelů částečně zničily parkovací místa a cesty, a oni tak byli nuceni vymýšlet alternativní příjezd pro motoristy. Do přilehlého Nickeldorfu jsem se dostal po hladké jízdě z Prahy v přibližně jednu hodinu odpoledne. Následující kilometr k parkovacímu místu se ale ukázal být skutečnou zkouškou fanouška Nova Rocku. Nekonečné čtyři hodiny úmorného popojíždění po polních cestách a oplakávání v té době již probíhajících koncertů Hot Milk či Bush byly skutečným očistcem. Čtyřdenní událost se tak pro řidiče stala téměř třídenní. Přišel jsem o hodně?

H: To zní dost hrozně, ale vlastně jsi o tolik nepřišel. Bahenních festivalů už jsem pár zažil, ale tentokrát to vážně stálo za to. Moc nechápu, jak je možné, že pořadatelé tak zaspali, vždyť to nejsou žádní zelenáči a za ty roky už dávno mohli s magistrátem vybudovat alternativní infrastrukturu, aby se cesta do areálu snášela příjemněji. Místo toho jsem taky sledoval už zevnitř masu lidí, co čekala u turniketů a ještě mnohem dál i v autech. Postihlo to navíc i program. K už dříve zrušeným Foo Fighters a trochu na tajňačku smazaným The Pretty Reckless se tak přidala dobrá půlka vystupujících prvního dne: Cemetery Sun, Grandson, Blues Pills, mně osobně kontinuálně unikající Black Veil Brides. Nebo taky Don Broco, kteří podle mě vydali jednu z nejlepších desek minulého roku, a mnozí další. Byly v tom takové zmatky, že jsem se ztratil i v tom, kdo všechno nakonec vůbec hrál. Čí absence tě mrzí nejvíc?

Nova Rock, Pannonia Fields, Nickelsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022
© @db_photoat
O: Nejvíce mě mrzí talentovaný multižánrový Kanaďan Grandson, jehož debut jsem si zamiloval. A souhlasím s tebou, že Don Broco by s novým, silným repertoárem mohli být černým koněm prvního dne festivalu. Alespoň jsem stihl mladé emorockery Creeper, jejichž obě alba jsou po právu dobře přijímaná. Naživo na mě ale velký dojem neudělali. Působili nevýrazně a muzikantsky bez šťávy. Co si o nich myslíš ty, Honzo?

H:Teď předvedu první WTF moment pro naše čtenáře, ale já je doteď neznal. Nebo takhle - věděl jsem o jejich existenci, ale nic jsem si od nich dosud nepustil. A naživo mě to tedy taky moc nebralo - frontman mi přišel tuctový, a když v písničce "Midnight" začaly hrát klávesy z podkresu, ačkoliv na pódiu jedny stály, byl to WTF moment zase pro mě. Klávesistka Hannah Greenwood se ale následně chytla mikrofonu a show na menší Red Bull stagei si ukradla pro sebe.

Rád bych ale zmínil ještě Hot Milk, kteří program na stejném místě otevírali a už z vydaného ípíčka mě velmi bavili. Pro mě, který se dlouhá léta baví hledáním různě kvalitních klonů Paramore, byli vynikající. Spousta energie z obou vokalistů, circle pity v publiku, které mělo na hlavě santovské čapky, a radostné skákání nahoru a dolů. Kdyby si od nich čtenáři měli pustit jen jeden song, nechť je to ten, který přikládám v odkazu níže. Skvělá věc, doporučuju je na Rock For People neprošvihnout.

Před tvým příchodem jsem stihl ještě Bush, ale tam je to taková jistota. Posloucháš to, líbí se ti to, jsi rád, že ještě hrají, zazpíváš si s nimi "Glycerine", ale přece jen je to spíš poslechovka, u které si raději sedneš. Viděl jsem je poprvé zhruba před deseti lety a až na těch pár nových skladeb v setlistu mi ty koncerty přišly totožné. Jaký máš vztah k Evanescence, kteří přišli po nich, a jak sis jejich první show užil?

Nova Rock, Pannonia Fields, Nickelsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022
© @thomasrannephotography
O: K Evanescence jsem nikdy úplně nepronikl. Z jejich generace jsem měl raději metalovější Within Temptation, ale naživo musím uznat neskutečné pěvecké kvality Amy Lee, která svým hlasem táhla celou show. Z hitů "Bring Me To Life" či "Lithium" mi naskakovala husí kůže. Řemeslně i nábojem povedené vystoupení. Vím, že jsi, Honzo, jejich velký fanoušek. Odešel jsi spokojený?

H:Jo, to máš pravdu. Jak jsem mluvil o těch klonech, tak klon jejich tvorby a zejména "My Immortal" hledám už od puberty. A je to vlastně jeden z motorů, díky kterému píšu o muzice tak dlouho. Ostatně i Within Temptation jsem v roce 2004 objevil díky nim. To ještě v mé rodné Opavě existovaly půjčovny cédéček, kde mi je doporučili. Jo, to bývaly časy... Tohle byl pro mě jejich, tuším, desátý koncert, a i když hráli méně věcí než na zbytku turné (včetně Prahy), protože nedostali tolik času, užil jsem si je strašně moc. Všechny klasické hity byly opět předvedeny se sebejistotou v hlase, nová basačka ze Sick Puppies je nebrzdila a bylo to poprvé, co jsem je viděl ještě za světla, což bych už znovu zažít nemusel. Ale hlavně - bylo to po deseti letech poprvé, co přivezli i nové písničky! "Wasted On You" a taky sborově zazpívaná "Use My Voice" zněly fantasticky, ty už v setlistech určitě zůstanou napořád. I díky tomu skupinovému hrození ve druhé jmenované - to dodalo jejich vystoupení úplně nový prvek. Dušička v peříčku. A chci ještě. Co Rise Against, překvapilo tě, jak moc měli plno?

O: Rise Against měli skutečně obdivuhodný zástup fanoušků, kteří poprvé ten den zaplnili celý prostor před hlavním (modrým) pódiem. Set měl spád a byl plný silných melodií a vzdorovitého hněvu. Ačkoliv jejich angažovaný punk rock úplně v oblibě nemám, špatný výkon určitě nepodali.

Nova Rock, Pannonia Fields, Nickelsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022
© @db_photoat
Dalším mým koncertním debutem byly hlavní hvězdy úvodního dne - Muse. Ti přijeli s prvními ukázkami z nového alba. Ta vůbec nejčerstvější z nich, "Will Of The People", celé jejich epické vystoupení otevírala. Spolu s ní se na pódiu rozhořela několikametrová počáteční písmena písně a show od prvních okamžiků nechávala diváky v úžasu. Za mě jeden z nejpozoruhodnějších a nejpropracovanějších koncertů, které jsem kdy viděl. Ty jsi na nich byl už několikrát. Co jsi na jejich velkolepý set říkal? Umějí ještě překvapit i skalní fanoušky?

H: Určitě umějí. Muse jsou jednou z mála skupin, jejichž každá řadovka i turné jsou brány stále jako společenská událost. A je to tak dobře, protože si tu pozornost zaslouží a budiž jim ke cti, že se ze svých příznivců nesnaží dělat blbce. Prvním překvapením bylo, když ta ohnivá písmena zmizela za plachtou a následně se za nimi objevila obří podobizna lidí se stříbrnou maskou, která si bere inspiraci z Daft Punk i "Mandaloriana" a zdá se, že bude hrát roli ve vizuálu k připravované studiovce. I oni sami tyhle masky měli v úvodu na hlavách. Překvapilo mě ale i to, že všechny čtyři dosud zveřejněné a zde odehrané novinky znějí skvěle.

Nejvíc mě baví singl "Compliance", u něhož nečekaně vystřelily role papíru. Musím ale ještě pochválit blikající obleček Matta Bellamyho s hrající rukavicí připomínající Power Glove a taky schopné fanoušky, kteří vědí, jak se má tleskat ve "Starlight". Celkově to byl koncert, který mi přišel lepší než kdysi ještě v O2 areně a o chlup horší, než jaký jsme viděli naposledy v Letňanech. A to hlavně proto, že vypustili spoustu vynikajících kousků z novějších desek v čele se "Something Human" a "Mercy". Zrovna u druhé jmenované bych čekal, že bude v setlistech navždy.

A ještě k těm Rise Against - poslední album si mě až na titulní singl překvapivě zatím nezískalo, takže jsem na vystoupení miláčků německy mluvícího publika nepřišel naladěn úplně pozitivně. A spíš jsem zkoumal, co to během pandemie vyrašilo Timu McGrathovi na hlavě. Nicméně jak minuty plynuly, zase si mě získal. Hlavně tím, jak pokorně působil. Ostatně se mi zdá, že nejen radost z hraní, shromažďovaná frustrace, ale i nejistota z budoucnosti jsou slovní spojení, která se nám tady ještě budou párkrát prolínat. Vždyť jen v prvním dni jsme podobně laděné proslovy slyšeli od každé druhé formace. Je to asi téma spíš pro nějakého sociologa, ale je vidět, že návrat k normálu se přes veškerou snahu ještě nekoná, co?

O: Také si myslím. Ale nejen pro sociology. Svou vlastní léčbu na závěr dne zkusil aplikovat Dr. Alban ve společném setu s dalším devadesátkovým one-hit wonderem jménem Haddaway. Bohužel přesun od geniálních vizionářů Muse rovnou do retro pekla byl hodně drastický. Byla potřeba silná dávka nadhledu, aby se Albanův (ne)zpěv a vedle něj úsměvně se kroutící sekundantky daly brát jako zábava. Haddaway byl vokálně zdatnější, ale hudebně to bylo stejně peklíčko. Společně si pak stříhali své jediné hity "It's My Life" a "What Is Love", a to dokonce opakovaně. Bizarní tečka ukončila rozporuplný den plný pozitivních, ale i negativních emocí. Snad další dny budou převládat jen ty dobré. Čekají nás totiž například Placebo, Korn nebo Bring Me The Horizon.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Måneskin ve "Valentine" dokazují, že umějí i balady (15.11.2023 12:28)
- Video: Gavin Rossdale z Bush si v klipu "Nowhere To Go But Everywhere" hraje na cestovatele časem (05.11.2023 18:11)
- Måneskin přidají na svou poslední desku pět nových skladeb (03.10.2023 16:36)
- Video: Måneskin s "Honey" opět rozparádili ceny MTV (14.09.2023 13:54)
- Video: Måneskin jsou v klipu k singlu "HONEY (ARE YOU COMING?)" draví a sexy. Jako vždy (07.09.2023 15:55)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Muse přivezli na Rock For People výpravnou show (12.06.2023 14:49)
- Fotogalerie: Muse na Rock For People v obrazech (12.06.2023 14:20)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu