shop.musicserver.cz
Nova Rock festival, den 2, Pannonia Fields, Nickeldsdorf, Rakousko, 9.-12.6.2022

Druhý den Nova Rocku ovládli erotikou sálající Måneskin i snaživí Bring Me The Horizon

Vydáno: 14.06.2022 16:35 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Nova Rock

Po náročném prvním dni plném bahna, kolon, deště a zrušených kapel se Nova Rock přesunul do dne druhého. Během něj si organizátoři částečně spravili reputaci. Nově příchozí fanoušci už netvrdli v autech a gumáky už mohli vyměnit za běžnou festivalovou obuv. Program navíc nabízel hned několik lákavých jmen.

Live: Nova Rock festival 2022, den 2

místo: Pannonia Fields, Nickeldsdorf, Rakousko
datum: 9. - 12. června 2022
vystoupili: Placebo, Bring Me The Horizon, Korn, Kraftklub, Måneskin, Skillet, Epica, Battle Beast, While She Sleeps a mnoho dalších

setlist While She Sleeps: Sleeps Society, Anti-Social, You Are All You Need, The Guilty Party, You Are We, Four Walls, Eye To Eye, Fakers Plague, Silence Speaks, Systematic.

setlist Måneskin: Zitti E Buoni, In Nome Del Padre, Mammamia, Chosen, Beggin' (The Four Seasons cover), Close to the Top, Supermodel, For Your Love, Womanizer (Britney Spears cover), Touch Me, Gasoline, I Wanna Be Your Dog (The Stooges cover), I Wanna Be Your Slave, Lividi Sui Gomiti.

setlist Korn: Falling Away From Me, Got the Life, Here to Stay, Start the Healing, Cold, Shoots and Ladders, Y'All Want a Single, Worst Is on Its Way, Coming Undone, Freak on a Leash, It's On! / Trash / Did My Time, Twist, A.D.I.D.A.S., Blind.

setlist Bring Me The Horizon: Can You Feel My Heart, Happy Song, Teardrops, Dear Diary, Parasite Eve, Shadow Moses, Mantra, DiE4u, Ludens, Itch for the Cure (When Will We Be Free?), Kingslayer, Drown, Antivist, Obey, Throne.

setlist Placebo: Forever Chemicals, Beautiful James, Scene of the Crime, Hugz Play Video Happy Birthday in the Sky, Bionic, One of a Kind, Surrounded by Spies, Sad White Reggae, Try Better Next Time, Too Many Friends, Went Missing, For What It's Worth, Slave to the Wage, Special K, The Bitter End, Infra-red, Post Blue, Running Up That Hill (A Deal With God).

Nova Rock 2022
© Nova Rock 2022
Honza: A máme tady druhý festivalový den ze čtyř. Včera jsme si užili bizárku a dobře se u toho porochnili v blátě, přes noc naštěstí pořadatelé navezli víc dřeva na posyp velké části areálu, a dokonce už vysvitlo i slunce, tak se už žilo trochu lépe. Alespoň tedy všem tem, kteří si - na rozdíl ode mě - nezapomněli vzít spacák. Probdělá a promrzlá noc jen v teplákovce bude rozhodně patřit k nezapomenutelným zážitkům z letošního ročníku. Připadám si jak festivalová prvnička.

Hudební program pro mě začal pod modrou stageí (bez jediné zmínky o sponzorech) s formací King Nun, španělskou dívčí skupinou Hinds, která mi byla protivná, už když předskakovala 5 Seconds Of Summer v Praze, a taky The Last Internationale. Na ty jsem se těšil. Britská média je vynášejí do nebes jako velký talent. Přesto však pro mě bohužel nepřekročili hranice průměru. Jak jsi to měl ty?

Ondra: Na brzký festivalový program se vždycky těším, hlavně kvůli objevování zatím neznámých jmen. Britští King Nun začali energicky, ale postupně se zápal vytrácel a repertoár byl přece jen jalovější. Na Španělky Hinds jsem byl docela zvědavý, ale svým indie pop-rockem mě nudily a vokál zpěvačky mi byl taky natolik otravný, že jsem se raději přesunul na Red Stage, kde hráli finští Battle Beast. Kovového žánru letos v programu moc není, a tak jsem ocenil jejich úderný, dynamický melody metal, který překvapivě podporovala už opravdu hojně zaplněná plocha pod pódiem.

Mezi britskými coristy While She Sleeps, rakouskými thrashery Black Inhale a brazilskými rockery Ego Kill Talent jsem si nakonec vybral ty poslední. Doufal jsem v temperamentní, exotikou okořeněný rock'n'roll, ale dostal jsem plytký melodický rock bez šťávy a jakýchkoliv nosných nápadů. Návštěvníci festivalu zřejmě věděli víc než já, protože před pódiem téměř nikdo nebyl. Opravdu nebylo o co stát. Vybral sis, Honzo, lépe než já?

Kdo je kdo

Jan Trávníček: Pro musicserver píše od září 2011 a snaží se pokrývat většinu žánrů. Nova Rock navštívil poprvé v červnu téhož roku. Od té doby se snaží každý rok být buď tam nebo na jednom z téměř identických festů Rock im Park / Rock am Ring a tyto zkušenosti doplňovat dalšími a dalšími akcemi. Všechny tři zmíněné přehlídky se většinou víceméně kryjí časově i složením kapel. Honza letos zvolil Rakousko, protože zde měli hrát Foo Fighters, ale i Evanescence či Muse. Od tohoto ročníku si slibuje plnohodnotný návrat festivalů, těší se na všechny oblíbence, věří, že budou hrát se stejnou radostí, s jakou se bude křepčit pod pódiem, a doufá v nějaké nové objevy. Většinu velkých hvězd uvidí v průměru tak popáté, proto očekává, že srovnávání a občasnému brblání se i přes obrovskou radost z konání Nova Rocku nevyhne.

Ondřej Hricko: Pro musicserver píše od roku 2011 a snaží se zde pokrýt zejména rockovou scénu s přesahem do metalu i alternativy. Ačkoli je téměř pravidelným návštěvníkem domácích festivalů jako Rock for People či dříve Brutal Assault nebo Basinfirefest, na zahraniční jede teprve podruhé. Naposledy to byl předcovidový ročník Nova Rocku. Ty největší hvězdy tak uvidí vůbec poprvé.

H: Já neměl nad čím váhat. While She Sleeps jsou šílenci a ještě nikdy mě vyloženě nezklamali. Jejich hutný metal-core občas vyplivne i nějaký ten hit, ale víc než jejich muzika mě baví jejich chování na scéně. Lezou po konstrukcích, po barových pultech nebo skáčou z balkónu jako tehdy v Lucerna Music Baru. To všechno jsou momenty, které řadím k nezapomenutelným. Proto když se v prvním songu vydal do kotle jen kytarista, přišlo mi to na jejich poměry málo. Později jsme viděli i nějaké ty circle pity a veslováni, ale přece jen jsem od Loze čekal něco víc. Jaké pak bylo mé překvapení, když jsem odešel dvě písničky před koncem na jinou stage, načež jsem později viděl na facebooku perfektní fotku toho, jak ten blázen skočil do lidí přes pořádnou mezeru, kde by se při špatném dopadu zcela jistě minimálně přizabil. Magor jeden skvělý.

Moje kroky následně vedly k beauty and the beast symfonickému metalu v podání Epicy. Musím však bohužel konstatovat, že jejich materiál mě ani tentokrát moc nechytl. Skladby mají dlouhé a jsou si dost podobné. Zůstávám proto věrný slavnějším Within Temptation, Lacuna Coil, Nightwish a Leaves' Eyes. Máš to jinak?

Nova Rock 2022
© Nova Rock 2022
O: Epica patří k lídrům female fronted metalu, ale na chuť jim také nemohu úplně přijít. A nepřesvědčili mě ani tentokrát. Máš pravdu, že songy byly někdy úmorně dlouhé a moc se v nich nedělo. Daleko zábavnější bylo představení minulých vítězů Eurovize Måneskin. V jejich živelnému setu byla neskutečná energie, italský temperament a všudypřítomný sex appeal. Uvidíme, kam až jejich úspěch poroste. Oceňuji, že naplno zužitkovávají aktuálně nabytou slávu ze soutěže a snaží se vybudovat si základy pro další kariéru. Velké pódium jim za mě rozhodně slušelo, co myslíš?

H: Určitě souhlasím, byla to vynikající show, a až se úplně oprostí od coveru Britney Spears a dalších, bude to ještě lepší. A pokud jejich basistka i do budoucna bude nosit průhledné legíny, místo topu síťku, která tak jako včera občas obnaží její přednosti, a u toho se ještě bude svůdně svíjet na podiu, pak by se vážně mohli stát něčím víc než jen chvilkovou senzací. Sex prodává a Maneskin se chtějí líbit. Ať už to znamená cokoliv. Já jen doufám, že vymyslí víc zabijáckých riffů, jako je ten v "I Wanna Be Your Slave", protože to je za mě jeden z největších rockových hitů minulého roku. A i když jsem si jejich vystoupení velmi užil, jednu výtku bych měl. Když už si v závěru pozvete na scénu zhruba padesát fanoušků, tak jim pak jako frontman neschovávejte telefony místo toho, abyste dav dovedli k varu. A nechte je vyřádit se aspoň do konce písničky a ne že je v půlce budete posílat zase pryč.

Ještě bych se ale rád vrátil k formaci, která Italům předcházela. Na Red Bull Stagei totiž hráli Stone Broken a je to pro mě prozatím objev festivalu. Jsem velký příznivce melodického post grunge s podladěnými kytarami, jaký hrají třeba Seether, a mám moc rád i žánrově blízké rockové kapely, na které u nás publikum asi slyšet nebude - Fuel, Finger Eleven, 3 Doors Down a další. A Stone Broken měli něco od každého z nich, takže už mám jasno, koho si budu studovat blíže po návratu domů. Měl jsi s nimi tu čest?

O: Zatím neměl. Ale díky za tip, příště si je ujít určitě nenechám. Stejně jako nu-metalové veterány Korn, kteří na Nova Rock dovezli stále čerstvou novinku "Requiem". Bohužel hráli pouze na menší red stagei, přednost na hlavním pódiu dostali němečtí Kraftklub, a diváci se tak museli spokojit se skromnou show založenou pouze na originální muzice Korn. Set byl poskládaný hlavně z klasik jako "Come Undone" či "Freak on a Leash". Novinky se tak v něm objevily pouze dvě, a to "Start the Healing" a "Worst Is on Its Way", což je vzhledem ke kvalitám alba škoda. Skupině to jinak pořád výborně šlape, snad jen Davis se vokálně více šetří. Pak už jsem se musel proplést davem směr hlavní hvězdy dne Placebo, které ze známých důvodů musely nahradit Foo Fighters. Kam jsi zamířil ty?

Nova Rock 2022
© Nova Rock 2022
H: Já teď musím trochu brblat, protože s Korn mám komplikovaný vztah a musím svůj menšinový postoj vysvětlit. Nejlepší koncert, který jsem od nich viděl, byl ten k desce "The Path Of Totality", na níž se spojili se Skrillexem a řadou dalších nejen dubstepových producentů. Dodneška je to podle mého skromného názoru jejich nejlepší dílo. Nejen proto, že jako jedni z mála měli koule jít přímo proti přáním svých příznivců, ale zároveň nahráli fakt vynikající songy. Takže už jen vidět, jak se v aktuálních setlistech věcí z nich zbavují, mě mrzí. Navíc to ale není ku prospěchu těch novějších singlů, ale naopak tím dělají prostor starším skladbám, kterým jsem až na pár výjimek nikdy nepodlehl. Já vím, drazí čtenáři, je to nepopulární názor. A hlavně už jsem je slyšel nesčetněkrát naživo. Proč tedy natáčejí nová alba, když z nich skoro nic nehrají? A jinak ano, Jonathan Davis už do toho dávno nedává všechno a je to vidět. Vsadím se, že si po každé show oddechne, že už je po všem. Přesto bych si přál, aby jim to zase začalo fungovat. A s tou absencí nových písní bych mohl navázat i u Placebo. Ti sice letošní řadovce věnovali skoro půlku koncertu, ale kolik ještě relativně mladých singlů muselo pryč! Jak se ti líbil jejich setlist?

O: V první řadě mě překvapila změna image zpěváka Briana Molka. Dlouhé vlasy a pěstěný knír jsem u něj nečekal. Úplného nechutenství k přehrávání starších písní, které bylo jedním z důvodů jejich delší pauzy, se nezbavil. Čerstvé songy přesto měly silné zastoupení - z "Never Let Me Go" jich zaznělo hned osm. A jinak tihle Britové předvedli klidný a precizní výkon. Bavila mě jejich soustředěnost a muzikálnost, ale v kontextu programu Nova Rocku na mě vlastně působili na headlinera moc zakřiknutě a i komunikace s návštěvníky byla tristní. V kombinaci se silnou porcí novinek tak bylo potřeba větší divácké vstřícnosti. Jelikož mě trochu uspali, šel jsem si po nich už lehnout do stanu. Co ty? Měl jsi ještě sílu na Bring Me The Horizon?

H: Tak to já bych zase naopak řekl, že bez určité odtažitosti a možná až mystiky (ostatně podporují to i projekce, na kterých kapela skoro není vidět), by to pro mě nebyli Placebo. Ale třeba ze mě jen mluví zkušenosti z předchozích, podobně chladných vystoupení, takže jsem nic vřelejšího ani nečekal. Abych byl upřímný, pouštím si sám do sluchátek jejich tvorbu minimálně. A pak si přesně u takto hudebně vycizelovaných setů říkám, proč je vlastně neposlouchám častěji. Postrádal jsem sice "Loud Like Love", "Meds", "Twenty Years", "Special Needs" a další hity, ale jinak to za mě byla solidní náhrada a silný headliner. Nezapomeň, že nám tam taky mohli hodit Die Toten Hosen a jim podobné!

A abych odpověděl, tak ano, Bring Me The Horizon jsem si ještě před spaním dal a jsem za to hodně rád. Oli Sykes mi opět potvrdil moji dlouholetou teorii. O jeho chabých hlasivkách víme. A já tvrdím, že když hraje na trhu pro kapelu důležitém, tak se snaží. Platilo to i zde. Sice se slyšitelně trápil, ale přesto to tlačil, co to šlo. Hrálo se i dost nových písní ("DiE4u" je hit jako prase!) s částečně vylepšenou show od minulého turné a to mu zase umožnilo vydechnout. Všimni si, že čím novější singl, tím méně Oliho slyšíš zpívat refrén. Přesto všechno to pro mě byl po Rock im Parku jejich druhý nejlepší koncert, který jsem měl možnost vidět. Ty breakdowny mají neskutečně strhující. Takový zabijácký instinkt při tvorbě songů mu určitě spousta kolegů závidí. Zasloužený fenomén. Vzhůru do druhé půlky festivalu!

Report z prvního dne, kdy zahráli třeba Muse nebo Evanescence, si můžete přečíst zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Naživo: Klub MeetFactory byl finským Battle Beast už malý (18.02.2024 18:24)
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Recenze: Within Temptation se na "Bleed Out" dusí pod tíhou symfonické epičnosti (27.11.2023 15:30)
- Video: Måneskin ve "Valentine" dokazují, že umějí i balady (15.11.2023 12:28)
- Video: Within Temptation se v klipu k songu "Ritual" zakusují ostrými zuby do krků sexuálních predátorů (26.10.2023 14:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu